Αποδεσμεύσεις στρατοπέδων

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι των νέων μέτρων που αναγγέλθηκαν ή αναμένεται να αναγγελθούν αφορούν σε πάγεια ζητήματα που απασχολούσαν το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού.

Κέντρα Εκπαίδευσης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι παρά τη ραγδαία αλλαγή βασικών μονάδων και υπομονάδων του ελληνικού στρατού, κ αμία μεταβολή δεν προβλέπεται για τα κέντρα εκπαιδεύσεως που παραμένουν ως έχουν. Ίσως οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες να αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση συγχονεύσεων και σε αυτόν το τομέα, αφού, ως γνωστό, τα ΚΕΝ αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις πόλεις όπου εδρέυουν. Παρόλα αυτά, το σύστημα εκπαίδευσης πιστεύεται ότι θα αναθεωρηθεί, δίνοντας πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την κατασκευή σύγχρονων πεδίων ασκήσεων, ώστε οι στρατιώτες να εξοικιώνονται πλήρως με τα οπλικά συστήματα που αναλαμβάνουν να χειρίζονται. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας οργάνωσης που θα αναλάβει τον έλεγχο και την αξιολόγηση των μονάδων.

Οικονομικό κόστος

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του εγχειρήματος είναι η εξεύρεση πόρων, καθώς μόνο για τα νέα στρατόπεδα απαιτούνται 880.410.000. ευρώ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται και 73.000.000 ευρώ για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας στα στρατοπεδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται νέα συστήματα ασφαλείας για τις αποθήκες οπλισμού - πυρομαχικών, περιφράξεις στρατοπέδων, κατασκευή αποθηκών ειδικού τύπου, μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ολοκλήρωση του προγράμματος στρατιωτικών σκύλων. Από την αναδιοργάνωση θα προκύψουν οικονομικά οφέλη της τάξεως των 812.910.000 ευρώ ετησίως, ενώ το επίπεδο επάνδρωσης των μονάδων ταχείας ανάπτυξης θα φθάσει το 100%, για τις ειδικές δυνάμεις 75-80%, για τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις στο 65-70%, στις μονάδες υποστήριξης μάχης το 65-70% και τέλος στις μονάδες και υπηρεσίες υποστήριξης το 30-60%.

Η χρηματοδότηση θα εξασφαλισθεί από την πώληση του περίπου 40% της έκτασης 116 στρατοπέδων που βρίσκονται σε πόλεις, συνολικής έκτασης 18.079 στρεμμάτων. Τα έσοδα από αυτήν την "εμπορική αξιοποίηση" υπολογίζονται σε 1.760.820.000 ευρώ. Χρήματα επίσης θα βρεθούν από τραπεζικό δανεισμό ή αντισταθμικά ωφελήματα από αγορές όπλων. Μέσω των εσόδων αυτών η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά και για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 300.000.000.000 δραχμές, που θα του αποδοθούν άμεσα από τις τράπεζες ως δάνειο δεκαετούς διάρκειας. Στη συνέχεια, η εξόφληση του δανείου θα γίνεται με τα έσοδα από την αξιοποίηση των εκτάσεων των στρατοπέδων. Η αξιοποίηση των εκτάσεων εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ποικιλοτρόπως και στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών, με ευνοϊκά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες.

Πώληση στρατιωτικών εκτάσεων

Συνολικά, υπολογίζεται ότι 18.000 στρέμματα γης που σήμερα χρησιμοποιεί ο στρατός θα αλλάξουν χέρια. Από αυτά, ένα ποσοστό που πλησιάζει το 50% αφορούν περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το 25% (4.500 στρέμματα) των εκτάσεων αυτών βρίσκεται στην Αττική (καταργούνται 7 στρατόπεδα), κάτι λιγότερο από 4.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (22% - κατάργηση 34 στρατοπέδων), ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (21%), που αντιστοιχεί σε ανάλογο αριθμό στρεμμάτων, αφορά μονάδες του Α' Σώματος Στρατού όπου θα κλείσουν 25 στρατώνες.

Μικρότερες εκτάσεις ανήκουν στο Β' Σώμα Στρατού (1.160 στρέμματα - 10 στρατόπεδα), Δ' Σώμα Στρατού (1.190 στρέμματα - 12 στρατόπεδα), την ΜΕΡΥΠ (1.429 στρέμματα - 13 στρατόπεδα), την ΑΣΔΕΝ (1.600 στρέμματα - 14 στρατόπεδα) και τη Στρατιά (ένα στρατόπεδο 119 στρεμμάτων). Μέχρι τώρα, έχουν αποδεσμευτεί 3.820 στρέμματα, που αναλογούν σε 42 στρατόπεδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2004 έχουν σειρά άλλα 15, συνολικής έκτασης 2.170 στρεμμάτων. Σε αυτή τη φάση, το ένα στα δύο από όσα κλείνουν θα είναι στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, άγνωστο παραμένει πότε θα προχωρήσει το πρόγραμμα που αφορά στη γ' φάση και τη μεγαλύτερη έκταση, αυτή των 12.000 στρεμμάτων. Για να ξεκινήσει, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, θα πρέπει να προηγηθούν οι επεκτάσεις των στρατοπέδων που εκσυγχρονίζονται και να δημιουργηθούν τα νέα πολυδύναμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί σε διάφορους φορείς 167 στρέμματα: 5 στον Δήμο Μουριών στο Κιλκίς, 1 στον Δήμο Σκύδρας, 3 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Καβάλα), 6 για την Εγνατία Οδό στις Σέρρες, ένα στην ίδια περιφέρεια για την τοπική εφορία αρχαιοτήτων, 75 στον ιππικό όμιλο Σερρών, 6,5 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), 3 στον Δήμο Διδυμοτείχου, ένα στην Ξάνθη (υπ. Οικονομικών), 5 στον Δήμο Ιαλυσού (Ρόδος), 1 στον Δήμο Χίου, 45 στον Δήμο Ερμούπολης (Σύρος), 10 στον Δήμο Μάνδρας, 6 στο υπ. Δημόσιας Τάξης (Ανω Λιόσια) και μικρότερες εκτάσεις στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων (Χανιά) και τον Δήμο Λαμίας.

Γ.Ανδρουλάκης - 24 Φεβρουαρίου 2002

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής