Ίδρυση και αποστολή των ΟΠΚΕ

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλο, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001, με σκοπό την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας στις επικίνδυνες γειτονιές της Αττικής. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών με ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμό και οχήματα, ικανές να μετακινηθούν ταχύτατα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης σε περιπολία, αλλά και σε αστυνομική δράση ακόμη και σε ειδικό περιβάλλον.

Αρχικά συγκροτήθηκαν οκτώ Ομάδες, οι οποίες υπάχθηκαν διοικητικά στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ. Με την πάροδο των ετών, η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των ΟΠΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα

Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4

Από το 2011, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής, οι ΟΠΚΕ Αττικής συγκροτούν το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της τότε νεοσυσταθείσας Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων. Το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων, προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Υπηρεσίας και εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΚΑΜ. Σήμερα, για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αρμοδιότητας της ΓΑΔΑ ενεργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση 28 Ομάδες, οι οποίες στελεχώνονται από 378 αστυνομικούς. Κάθε ομάδα αποτελείται συνολικά από δέκα άτομα, έναν Ανθυπαστυνόμο ή Αρχιφύλακα ως επικεφαλής και οχτώ Αστυφύλακες. Από τις 28 ομάδες ΟΠΚΕ οι 24 βρίσκονται στην Αττική και οι 4 στα νησιά και τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Οι δυνάμεις που είναι στην Αττική χρησιμοποιούνται έξι ανά βάρδια, σύνολο 18 καθώς οι έξι προέρχονται από βραδινή βάρδια και έχουν αδιάθετο.

Σκοπός των ΟΠΚΕ

Κύρια αποστολή είναι η προγραμματισμένη -βάσει πληροφοριών- αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα, χώρους όπου συχνάζουν ύποπτα τελέσεως εγκλημάτων άτομα, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της βαριάς εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις, συλλήψεις καταδιωκομένων, εμπόριο ναρκωτικών κτλ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε κάποια περιοχή, ο διοικητής του οικείου Τμήματος Ασφαλείας με την προϊστάμενη Υποδιεύθυνση και την αντίστοιχη του Κεντρικού, σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, τις πληροφορίες για την δράση των κακοποιών, τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή και από κοινού οργανώνουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Έτσι καθορίζουν σημεία όπου στήνονται μπλόκα ελέγχων ή ενέδρες, κάνουν προσαγωγές υπόπτων, αναζητήσεις υπόπτων κλπ.

Στην αποστολή της ΟΠΚΕ επίσης συμπεριλαμβάνονται η συνδρομή σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, η βεβαίωση παραβάσεων (πλην τροχονομικών), η εξασφάλιση τυχόν ιχνών-πειστηρίων εγκληματικής πράξης στο χώρο και η σύλληψη δραστών κλπ. Η συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αφού μπορεί να συνδράμει από την μεταγωγή άκρως επικινδύνων κακοποιών, την είσοδο σε κλειστούς χώρους ή καταυλισμούς, μέχρι την λήψη μέτρων ασφαλείας σε οργανισμούς και εγκαταστάσεις, τη φύλαξη ευπαθών στόχων υψηλής αξίας καθώς και τη συνοδεία, όπως κατά στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, ξένων επισήμων.

Επίσης η υπηρεσία συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με την διάθεση τριών ομάδων για το σκοπό αυτό στις νήσους Κω, Σάμο και Χίο.

ΟΙ ΟΠΚΕ εκπαιδεύονται μαζί με άλλες ειδικές αστυνομικές μονάδες σε θέματα ασφάλειας, πρακτικής σκοποβολής, αυτοάμυνας, εισόδου σε κτίρια και ελέγχων υψηλού κίνδυνου με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό επίπεδο εμπειρίας και αποτελεσματικότητας σε ακραία περιστατικά όπως ομηρίες και ληστείες.

Συζήτηση για την ΟΠΚΕ

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής