Άσκηση ρίψεως εφοδίων

Ο σκοπός των συγκεκριμένων ασκήσεων είναι προφανής, δηλαδή η εκπαίδευση του προσωπικού στη ρίψη και περισυλλογή εφοδίων (οπλισμού, πυρομαχικών, τροφίμων κ.λπ.). Η συγκεκριμένη διεξήχθη σε μία περιοχή κοντά στη Βέροια κατά το Σεπτέμβριο του 1999, και ήταν ταυτόχρονα η πρώτη και η τελευταία που παρακολούθησα ως προσκεκλημένος (στις υπόλοιπες συμμετείχα ;-). Αξίζει να σημειωθεί ότι ήμουν ακόμη φρέσκος στη θητεία μου και υπό την αφελή - όπως αποδείχθηκε - εντύπωση ότι επρόκειτο για μία σοβαρή και σωστά προετοιμασμένη άσκηση!

Φτάνοντας στο χώρο διεξαγωγής, δηλαδή στη ζώνη ρίψεως των εφοδίων, διαπίστωσα ότι ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους βρισκόταν ο Αντιστράτηγος του Β'ΣΣ, καθώς και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί. Την παρουσίαση και περιγραφή της άσκησης είχε αναλάβει ένας δύσμοιρος Ταγματάρχης, που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια δεν ήξερε που παν τα τέσσερα. Ο εξοπλισμός που είχε διατεθεί δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός, όμως ακόμη και έτσι το μεγαλύτερο μέρος του ήταν για "τα μάτια του κόσμου" αφού ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Πέρα από την ευμεγέθη σκηνή που στέγαζε τους προσκεκλημένους και τα σαντουιτσάκια και αναψυκτικά που μας προσφέρθηκαν και απολαύσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση, στο χώρο βρίσκονταν 2 καλογυαλισμένα Steyer, 1-2 τζιπ (που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν), καθώς και 3 εντελώς καινούριοι ασύρματοι που επρόκειτο να χρησιμεύσουν για την επικοινωνία με το αεροπλάνο που θα έκανε τη ρίψη.

Μέτρα ασφαλείας

Στο πρώτο μέρος της "άσκησης" μας εξηγήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και ο Ταγματάρχης μας κάλεσε να παρατηρήσουμε ότι οι σκοποί που είχαν αναλάβει την προστασία της ζώνης από τις εχθρικές δυνάμεις βρίσκονταν σε θέση ετοιμότητας (ειδική στρατιωτική στάση). Την ώρα που εκθείαζε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ένας βοσκός και το κοπάδι του που προφανώς αγνοούσαν την υψίστης σημασίας "άσκηση", διέσχισαν την άψογα φυλασσόμενη ζώνη ρίψης. Από την άλλη πλευρά, το περιστατικό μπορεί να ήταν "απλά" ένα ευχάριστο μουσικό διάλλειμα (κάτι σαν happening), αφού τα κουδουνάκια παρήγαγαν βουκολικές μελωδίες που σχολιάστηκαν εκτενώς από τους κατώτατους (βλέπε Δόκιμους) προσκεκλημένους. Αφού ο Ταγματάρχης ξεπέρασε το αρχικό σοκ, συνέχισε την αφήγηση.

Ναι, με ακούτεεε;

Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, περιμέναμε το αεροπλάνο να περάσει και να ρίξει τα εφόδια. Δυστυχώς το αεροπλάνο εντοπίστηκε να πετά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, έχοντας χάσει το δρόμο του! Οι προσπάθειες επικοινωνίας με τους ολοκαίνουριους ασυρμάτους δεν ευοδόθηκαν αρχικά, αφού κανείς από τους διοργανωτές της άσκησης δεν γνώριζε τη σωστή συχνότητα! Ενώ λοιπόν μπορούσαμε να ακούμε τους πιλότους να ρωτάνε εναγωνίως που ακριβώς ήταν η ζώνη ρίψεως, δεν ξέραμε σε ποια συχνότητα θα έπρεπε να απαντήσουμε για να μας ακούσουν. Ευτυχώς, το πρόβλημα ξεπεράστηκε "αυτόματα", αφού οι πιλότοι περιπλανήθηκαν μεν λίγο αλλά τελικά μας ανακάλυψαν, πριν τελειώσουν τα καύσιμα!!

Πότε τελειώνουμε;

Chinook που μεταφέρει πυροβόλα

Πέρασε μία φορά το αεροπλάνο, ένα αρχαίο Τσέσνα, εκτελώντας αναγνώριση και επέστρεψε πετώντας τα εφόδια. Τι εφόδια δηλαδή; Ένα χέρι άνοιξε την πόρτα του αεροσκάφους και πέταξε μια χαρτοσακούλα!!! Πραγματικά πολύ αστείο εφόδιο, ωστόσο το πρόβλημα δεν ήταν εκεί. Περνώντας για δεύτερη και τρίτη φορά, το αεροσκάφος έριξε και άλλα "εφόδια", δημιουργώντας πλέον την απορία πότε θα σταματήσει να... ρίχνει! Σαν να μην έφτανε αυτό, οι επίγειες δυνάμεις (δηλαδή ένα Steyer με 5 κακομοίριδες στρατιώτες) εισήλθε στη ζώνη ρίψης για να περισυλλέξει τα εφόδια. Μόνο που το αεροπλάνο δεν είχε τελειώσει με αποτέλεσμα ένας πρασινοσκούφης Λοχαγός - ο μόνος πραγματικός στρατιωτικός στο χώρο -, να διακόψει αμέσως την "επέλαση των φίλιων δυνάμεων", που σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεως διακινδύνευαν να φάνε τα εφόδια - πολλών τόνων - στο κεφάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λοχαγός ήταν απλός προσκεκλημένος και όχι διοργανωτής της άσκησης, ξεφτιλίζοντας βέβαια τον ανώτερό του Ταγματάρχη. Εν τω μεταξύ το αεροσκάφος πέρασε και τέταρτη φορά ρίχνοντας και άλλα "εφόδια", ενώ η επικοινωνία μέσω ασυρμάτων δεν είχε αποκατασταθεί, οπότε δεν μπορούσαμε να ρωτήσουμε πότε επιτέλους τελείωνε το θεάρεστο έργο του. Τελικά ο ίδιος Λοχαγός ανακοίνωσε ότι "αν ο πιλότος είναι παλιός θα διασχίσει τη ζώνη ρίψεως κάθετα στο τελευταίο δρομολόγιο". Πραγματικά έτσι έγινε, οπότε μπορέσαμε με τη συνεργασία και των προσκεκλημένων (του Λοχαγού δηλαδή) να προχωρήσουμε στο επόμενο σκέλος της άσκησης, την περισυλλογή.

Τι περιέχουν οι σάκοι;

Στις 4 ρίψεις το αεροπλάνο άφησε 4 χαρτοσακούλες, που ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσίαζαν. Ευτυχώς, η κατάσταση είχε προβλεφθεί και οι διοργανωτές είχαν "σπείρει" στη ζώνη ρίψης και φυσικά σε προκαθορισμένα σημεία που γνώριζαν οι στρατιώτες διάφορους σάκους. Με μεγάλη λοιπόν ταχύτητα το Steyer που είχε εισέλθει προ ολίγου πρόωρα, ξαναμπαίνει στη ζώνη ρίψης και σταματά στα προκαθορισμένα (βλέπε "στημένα") σημεία για να κατεβούν στρατιώτες να συλλέξουν τα "εφόδια". Παρατηρήθηκε λοιπόν το φαινόμενο ολόκληρα σακιά πατάτες που θα ζύγιζαν σε φυσιολογικές συνθήκες 50 κιλά, να τα σηκώνει με ένα χέρι το προσωπικό και να τα εκσφενδονίζει στην καρότσα ως νέος superman!!! Είτε οι στρατιώτες ήταν ντοπαρισμένοι είτε τα σακιά περιείχαν αφρολέξ. Το γεγονός σχολιάστηκε αργότερα ακόμη και από το Αντιστράτηγο, που για λόγους δημοσίων σχέσεων προφανώς ήταν πραγματικά ελαστικός με την κωμικοτραγική άσκηση που παρακολούθησε.

Δεν ενοχλούμε... συνεχίστε!

Όμως το πιο γελοίο της υπόθεσης συνέβη στο τέλος της άσκησης. Καθώς λοιπόν γινόταν αποενημέρωση (debriefing), ένα πολιτικό τζιπ εισέρχεται στο χώρο της άσκησης προσπερνώντας (όπως και ο βοσκός) τα υψηλά μέτρα ασφάλειας και φτάνει στα πέντε μέτρα από τη σκηνή των προσκεκλημένων. Ένα ζευγάρι εξέρχεται και τοποθετεί έναν τοπογραφικό χάρτη στο καπό του αυτοκινήτου. Παρατηρώντας δε τα απορημένα βλέμματα των στρατιωτικών, στρέφονται προς τον Αντιστράτηγο και εκστομίζουν το αλησμόνητο "καμία σχέση με σας... συνεχίστε!".

Συμπέρασμα

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Ο καιρός θαυμάσιος και χωρίς ίχνος ανέμου, ολοκαίνουριος εξοπλισμός, ξεκούραστο προσωπικό, διεξαγωγή της άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαθορισμένες θέσεις που έπεσαν τα εφόδια(!) κ.λπ. Το αποτέλσμα; Μετά βίας ολοκληρώθηκε η άσκηση. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν η ζώνη ρίψης βρισκόταν κοντά στην πρώτη γραμμή, νύκτα, με χαλασμένο εξοπλισμό ή κουρασμένο προσωπικό και κακές καιρικές συνθήκες...

Γ.Ανδρουλάκης - 20 Φεβρουαρίου 2002