Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Κυπριακό

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 6 78
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10523
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 27/Νοεμβρίου/2014 ώρα 19:57
Ναι μωρέ, θα κάνουν "μπού" οι Τούρκοι και οι εταιρίες θα το βάζουν στα πόδια.
Άϊντα: Χωρίς λύση οι υδρογονάνθρακες θα είναι «κατάρα»

Τη θέση ότι η φόρμουλα που παρουσίασε για το φυσικό αέριο, δεν αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων σήμερα, αλλά στο μέλλον όταν και θα επιτευχθεί λύση, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Υποστήριξε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει, ήταν να δώσει κάποιες ιδέες για να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Διευκρίνισε ότι η φόρμουλα του σέβεται πλήρως τόσο τη θέση της ελληνοκυπριπριακής πλευράς (ότι δηλαδή δεν μπορεί να τεθεί θέμα υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις κι ότι το όλο ζήτημα αφορά την κεντρική κυβέρνηση, όσο και τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς (ότι δεν γίνεται οι υδρονονάνθρακες να μείνουν εκτός συνομιλιών). Ανέφερε μάλιστα, ότι για τους Ελληνοκύπριους το θέμα είναι νομικό, ενώ για τους Τουρκοκύπριους είναι πολιτικό.

Έσπευσε, ωστόσο, να εκφράσει την προσωπική του εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Κυπριακό «οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα». Αιτολογόντας την εκτίμισή του αυτή ο κ. Άιντα ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό οι ξένες εταιρείες θα «φοβούνται» να προχωρήσουν σε συμφωνίες και επενδύσεις στην Κύπρο

Αναφορικά με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, σημείωσε ότι δουλεία του είναι να βοηθήσει στη διαδικασία κι όχι να Να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιων τις δύο πλευρές. Ανέφερε ότι Θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση.
Αποκάλυψε μάλιστα, ότι πριν ξεσπάσει η κρίση των υδρογονανθράκων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επικεντρωθούν στο εδαφικό και άλλες πτυχές όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών.

Philenews.com
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10523
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 28/Νοεμβρίου/2014 ώρα 11:07
Economist: Διχοτόμηση αν αποτύχουν οι συνομιλίες

Ο υπότιτλος του άρθρου σχολιάζει πως οι ελπίδες επίλυσης του προβλήματος αρχίζουν να μοιάζουν μη ρεαλιστικές.

Όπως σημειώνεται,''ενώ οι χώρες της ΕΕ επικρίνουν δυνατά τη Ρωσία για τη δημιουργία ψυχρών συρράξεων στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, είναι πιο σιωπηλές για τη δική τους περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα-μέλος με έναν μη αναγνωρισμένο τουρκοκυπριακό βορρά''.

«Η πικρή εμπειρία συνιστά σκεπτικισμό για τις συνομιλίες στην Κύπρο. Παρόλα αυτά ένας έκτος γύρος είναι σε εξέλιξη», παρατηρεί το περιοδικό αναφερόμενο συνοπτικά στην Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου και στον διορισμό του νέου Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν, είναι πρόθυμος για μια συμφωνία: «Γνωρίζει καλά το κόστος μη επίτευξης μίας [λύσης]: Από τον κήπο του Προεδρικού στη Λευκωσία (“την τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης”) μπορεί να δει την 'τουρκοκυπριακή σημαία' χρωματισμένη έντονα στον Πενταδάκτυλο».

Κατά τον Economist, δύο νέες εξελίξεις θα έπρεπε να δώσουν ώθηση στους διαπραγματευτές. Η μία είναι τα οικονομικά δεινά της Κύπρου που καθιστούν ελκυστικά τα οφέλη της λύσης ακόμα και τώρα που η οικονομία ανακάμπτει. Επικαλούμενο ανάλυση του περασμένου Μαΐου, το περιοδικό αναφέρει πως η λύση θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% επί 20 χρόνια, προσθέτοντας 12.000 ευρώ στο μέσο εισόδημα.

Και όλα αυτά πριν από τη δεύτερη σημαντική εξέλιξη, δηλαδή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το αέριο έχει γίνει τώρα απλώς ένα ακόμα εμπόδιο. Γίνεται αναφορά στη δραστηριότητα του τουρκικού Barbaros και την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του τις συνομιλίες.

«Ο κ. Έιντε που αυτοαποκαλείται ρεαλιστής αισιόδοξος λέει ότι μπορεί να προκαλέσει την επανέναρξή τους. Αλλά τα κυπριακά σχέδια αξιοποίησης του αερίου χωρίς αγωγό προς την Τουρκία, θα μοιάζουν και πάλι προκλητικά. Δε βοηθά δε ότι οι συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκονται στις καλένδες», αναφέρει το άρθρο.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν αν μια ομοσπονδιακή λύση θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι ο νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν χαρακτηρίζει τις ομοσπονδίες «εξαιρετικά δύσκολες», ιδίως όταν τα συνιστώντα μέρη αυτής δε βρίσκονται σε ισορροπία, αριθμητική στην προκείμενη περίπτωση. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο κ. Έιντε δηλώνει πως ενώ έχει συναντήσει ευρεία συμφωνία για το μέλλον, δεν υπάρχει συμφωνία επί του παρόντος.[... ]

[... ] Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Έιντε λέει ότι αν και η ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, καμία λύση δεν είναι η χείριστη, εννοώντας ότι ίσως απαιτηθεί να δοκιμαστεί κάτι διαφορετικό. «Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα 'σύνορα', θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη 'διεθνή απομόνωση' των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της», καταλήγει το άρθρο του Economist.

Sigmalive.com

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10425
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Σεπτεμβρίου/2020 ώρα 12:11
Ενδιαφέρουσα είδηση.

Κέντρο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στη Λάρνακα με χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Νίκος Χριστοδουλίδης και Μάικ Πομπέο, αντίστοιχα...

Διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land,Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Εχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10425
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Σεπτεμβρίου/2020 ώρα 19:02
Δεν κωλώνουν οι Κύπριοι βλέπω, αν και βάλλονται πανταχώθεν για την απόφασή αυτή.

Επέμεινε στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία η Κύπρος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε. Ε. Η σχετική λίστα των αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο έχει φτάσει τα 40 άτομα, αλλά η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεσή για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10523
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Σεπτεμβρίου/2020 ώρα 20:58
Σωστά έπραξε, δεν κατάλαβα δηλαδή, επειδή δεν γουστάρουν τον Πούτιν τσουπ κυρώσεις σε ένα κράτος μη μέλος της ΕΕ, αλλά για παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σιωπή, για να μη τη χάσουν από πελάτη;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10425
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Οκτωβρίου/2020 ώρα 14:51
Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.Προσωπικά θεωρώ όρι μοναδική λύση για το Κυπριακό είναι 2 ξεχωριστά κράτη, απομάκρυνση όλων των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, και προφανώς μία ρύθμιση για περιουσίες, εδαφικό, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10523
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Οκτωβρίου/2020 ώρα 16:18
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr yandr Έγραψε:

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.


Προσωπικά θεωρώ όρι μοναδική λύση για το Κυπριακό είναι 2 ξεχωριστά κράτη, απομάκρυνση όλων των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, και προφανώς μία ρύθμιση για περιουσίες, εδαφικό, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα.


Ναι ουου, θα τα δεχτεί η Τουρκία, ειδικά στα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Η μόνη λύση, επειδή είμεθα χεσμεντεν όταν ακούμε για πόλεμο, είναι να ανοίξει και άλλα μέτωπα η ΤΟυρκία και να αναγκαστεί να πάρει τα κατοχικά στρατεύματα για να αναπληρώσει τυχόν απώλειες.

Νερόβραστος λαός που περιμένει το "Ναυαρίνο" χωρίς να πολεμήσουμε.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10425
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Οκτωβρίου/2020 ώρα 20:11
Τα ψέμματα τελείωσαν και οι Κύπριοι θα πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται σε πιο λογικά σενάρια για τη χώρα τους αν θέλουν όντως να σταματήσει η εκκρεμότητα του Κυπριακού.

Κύπρος - Κατεχόμενα: Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ερσίν Τατάρ

Τη νίκη του «εκλεκτού» του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ερσίν Τατάρ, στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 19:30 ώρα Ελλάδας το λεγόμενο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος.


Από αυτούς τους δύο μόνο προκλήσεις μπορούν να αναμένουν οι Κύπριοι.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 6 78