Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Πόσα χρήματα χαλάμε στο στρατό;

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 12 3 4 9>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
argeadas Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός


Μέλος από: 04/Ιανουαρίου/2009
Θέση: Greece
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 366
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση argeadas Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2009 ώρα 00:22
Όσο αντέχει η τσέπη των γονιών σου
Επιστροφή στην κορυφή
rethimno01 Δες τη Λίστα
Λοχίας - Έφεδρος
Λοχίας - Έφεδρος


Μέλος από: 01/Σεπτεμβρίου/2007
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 27
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση rethimno01 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2009 ώρα 06:23
Αρχικά αποστάλθηκε από Prince_23 Prince_23 Έγραψε:

Αναγκαστικά και μετά απο πολές τράκες (γιατι ως συνήθως κανεις δεν έχει τσιγάρα μαζί του! ) έμαθα να στρίβω. Και ποιο οικονομικό Και γλιτώνεις την τράκα !
Νομίζεις!
Μου έρχονταν οι σειρές και λέγανε Για φέρε μου να στρίψω .
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11041
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Ιανουαρίου/2009 ώρα 22:46
Την ώρα που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα της ελληνικής οικογένειας, ο υπολογισμός ότι η θητεία ενός στρατιώτη κοστίζει σε μια μέση οικογένεια περίπου όσο ο κατώτατος μισθός, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της θητείας και του εξορθολογισμού της ή ακόμα και κατά ορισμένους της κατάργησής της, και της αντικατάστασης των κληρωτών από επαγγελματίες, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας.
Το «Εθνος» ζήτησε από τη μητέρα ενός στρατιώτη, να καταγράψει όλα τα έξοδα που έκανε από την πρώτη μέρα που αυτός κατατάχθηκε στον Στρατό. Είναι περίπου τα έξοδα που κάνει μια μέση ελληνική οικογένεια για το παιδί της, που εκπληρώνει το «καθήκον τους στην πατρίδα». Τους πρώτους πέντε μήνες θητείας η οικογένεια (που σημειωτέον είναι μονογονεϊκή) είχε πληρώσει 2.869 ευρώ. Δηλαδή κάτι λιγότερο από 600 ευρώ τον μήνα...

Συνήθως το θέμα της διάρκειας της θητείας γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων πολιτικών, κομμάτων και νεολαιών, οι οποίοι κι αυτοί συζητούν χωρίς να υπάρχει κάποια βασική μελέτη σκοπιμότητας. Ακόμα και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων όταν συζητούν το θέμα της στρατιωτικής θητείας ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το εθελοντικό αυτό ανθρώπινο δυναμικό, δεν έχουν πλήρη εικόνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων είχε τεθεί θέμα οι στρατιώτες θητείας να υπηρετούν μόνο στον Στρατό Ξηράς, αφού στην πραγματικότητα το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία με την πρόσληψη 3.000- 5.000 επαγγελματιών Οπλιτών θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους.

Η πρόταση ωστόσο δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το φαινόμενο υπερκάλυψης των αναγκών των δύο αυτών Επιτελείων με στρατιώτες με τη μέθοδο των μετατάξεων. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι αρχηγοί σε ιδιωτικές τους συζητήσεις παραδέχονται ότι δεν χρειάζονται στρατιώτες θητείας, αλλά δεν μπορούν να πουν όχι στις μετατάξεις.

Από την άλλη και ο Στρατός Ξηράς δεν έχει εξορθολογίσει τις ανάγκες του σε στρατιώτες θητείας και ούτε έχει αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αφού στη συνείδηση του μέσου Ελληνα, θητεία σημαίνει «σκοπιά, ΚΨΜ κι αγγαρεία», όπως λέει και το τραγούδι.

...

Σύμφωνα με υπολογισμούς, Ο κάθε στρατιώτης κοστίζει στο κράτος για έναν χρόνο θητείας περίπου 4.000 ευρώ.

...

Σύμφωνα με την καταγραφή εξόδων που έκανε για λογαριασμό του «Εθνους» η μητέρα ενός στρατιώτη, οι πρώτοι πέντε μήνες κόστισαν 2.869 ευρώ. Αν με βάση αυτό το ποσό υπολογιστεί η ετήσια δαπάνη, φθάνει τα 7.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης ας σημειωθεί πριν από τη θητεία του δούλευε περιστασιακά πριν παρουσιαστεί κι έτσι ακόμα κι αν δεν συνεισέφερε στον οικογενειακό κορβανά, κάλυπτε τουλάχιστον τα προσωπικά του έξοδα.

Θέσαμε τα έξοδα υπ όψιν στρατιωτικών οι οποίοι θεώρησαν ως υπερβολή ορισμένα έξοδα, όπως για παράδειγμα τα έξοδα για αγορά χαρτιού υγείας και σεντονιών.

...

Προσλήψεις
Αν συνεπώς συνυπολογιστούν Όλα τα έξοδα του κράτους και της οικογένειας για κάθε στρατιώτη, για έναν χρόνο, το ποσό μπορεί να ξεπερνάει τα 11.000 ευρώ , κάτι που θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μια καλή βάση για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και αντικατάσταση των στρατιωτών θητείας από επαγγελματίες, υποστηρίζουν ορισμένοι υπέρμαχοι της κατάργησης της πολύμηνης υποχρεωτικής θητείας και της αντικατάστασής της από μικρής διάρκειας εκπαίδευση.

ΕΘΝΟΣ

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11041
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Ιανουαρίου/2009 ώρα 22:50
Δεν έχω διάθεση σεξιστική, αλλά γιατί βάζουν γυναίκες να γράφουν για στρατιωτικά θέματα; Για να εκτείθεται το περιοδικό ή η εφημερίδα στην οποία εργάζονται;

Το αγαπημένο μου συμπέρασμα είναι ότι "Όλα τα έξοδα του κράτους και της οικογένειας για κάθε στρατιώτη, για έναν χρόνο, το ποσό μπορεί να ξεπερνάει τα 11.000 ευρώ", το οποίο "ίσως να αποτελέσει μια καλή βάση για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και αντικατάσταση των στρατιωτών θητείας".

Με 1.000 ευρώ πρώτο μισθό ενός ΕΠΟΠ, πάμε στις 14.000 ευρώ το χρόνο + οι αυξήσεις που θα παίρνει κάθε χρόνο + ιατροφαρμακευτική περίθαλψη + συνταξιοδότηση + ασφαλιστικές εισφορές του δημοσίου προς το ταμείο + επιπλέον έξοδα για ασκήσεις, επιδόματα κ. Λπ.

Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1630
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Markos_Hdi Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Ιανουαρίου/2009 ώρα 23:15

Δεν κατάλαβα Γιάννη γιατί έχεις τόσο αντίθετη άποψη με το δημοσίευμα;

Όπως τα λέει, αν κατάλαβα καλά, εννοεί πως μπορεί ένας ΕΠ. ΟΠ. να κοστίζει κάποια χρήματα περισσότερο απ'ότι ένας κληρωτός, αλλά παράλληλα, ο κληρωτός αν δεν υπηρετούσε, πολύ πιθανόν να δούλευε, οπότε όχι μόνο ισοσταθμίζεται η διαφορά, αλλά και υπερκαλύπτεται.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11041
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2009 ώρα 18:10
Διαφωνώ σε όλα όσα παραθέτει η συντάκτης.

Και στα 600 ευρώ το μήνα (μήπως του νοικιάζουν και γκαρσονιέρα παράλληλα) και στην εξίσωση κόστος επαγγελματία οπλίτη και κληρωτού.

Η κοινή λογική λέει ότι αν το κόστος ήταν το ίδιο, μόνο μία ηλίθια κυβέρνηση δεν θα προτιμούσε να κάνει τον στρατό 100% ημι-επαγγελματικό βάζοντας με ρουσφέτι όλους τους ημέτερους.

Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1630
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Markos_Hdi Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2009 ώρα 18:13
Μα αυτό ακριβώς σου λέω. Ότι απ'όσο καταλαβαίνω, δεν εννοεί ότι το κόστος είναι το ίδιο, αλλά είναι αρκετό που σε συνάρτηση με το κόστος του χαμένου χρόνου ενός εν δυνάμει εργαζόμενου, να ισοβαθμίζεται με το κόστος του επαγγελματία οπλίτη.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11041
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2009 ώρα 18:20
Και εγώ διαφωνώ...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11041
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Φεβρουαρίου/2009 ώρα 13:32
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δοκιμάζονται όλοι, αλλά περνούν ακόμα πιο δύσκολα και οι φαντάροι. Πόσο μάλλον όταν ο μισθός τους παραμένει καθηλωμένος στο εξευτελιστικό ποσό των 8,80 ευρώ. Δεν τον αναπροσαρμόζουν, ούτε στο επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ ούτε που σκέφτονται κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση...

*Τα ευρώ της ντροπής δεν καλύπτουν καμία βασική ανάγκη - αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Επισήμως, το υπουργείο δεν χαρακτηρίζει το ποσό ως μισθό, αλλά το βαφτίζει «παροχή προς τους οπλίτες». Γι' αυτό και όταν μιλάνε για νέο «μισθολόγιο στρατιωτικών» ή αυξήσεις στους στρατιωτικούς, οι φαντάροι δεν περιλαμβάνονται πουθενά. Ούτε, επίσης, δικαιούνται «επίδομα παραμεθορίου» ή ημέρες «απαλλαγής» όταν λιώνουν στη σκοπιά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Ούτε λόγος, βέβαια, για δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα.

*Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για να αυξηθεί η «παροχή». Οπως να ενισχύεται το ποσό από τα κέρδη των «Καψιμί» των μονάδων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των δαπανών των στρατοπέδων για επισκευές.

*Ακόμα και από τους πολυδάπανους εξοπλισμούς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό κονδύλι. Σήμερα, ένα στα δύο ευρώ που εισρέουν στους λογαριασμούς των μετοχικών ταμείων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας) προέρχεται από το 4% του «κοινωνικού πόρου», όπως ονομάζονται οι κρατήσεις σε κάθε αγορά οπλικού συστήματος ή ανταλλακτικών. Για τους φαντάρους δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.

*Ο ισχυρισμός που σταθερά προβάλλει το υπουργείο εδώ και χρόνια, είναι ότι ο στρατός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κληρωτών σε τροφή, ένδυση και υπόδηση, όπως και πλήρη υγειονομική περίθαλψη.

Με αυτό το σκεπτικό περιορίζονται στο χαρτζιλίκι. Κι αν για τον απλό φαντάρο τα 8,80 ευρώ το μήνα είναι για γέλια, απαράδεκτες είναι και οι μηνιαίες απολαβές και για τις άλλες κατηγορίες:

*Οι δεκανείς λαμβάνουν 9,98 ευρώ.

*Λοχίες 11,15 ευρώ.

*Τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών 35 ευρώ το μήνα.

*Οι παντρεμένοι, οι ορφανοί (από τον ένα γονέα) και τα παιδιά ανύπαντρων μητέρων 35,22 ευρώ.

*Οι ορφανοί (και από τους δύο γονείς) λαμβάνουν μηνιαίως 100 ευρώ.

*Παντρεμένοι, με ένα παιδί,88,04 ευρώ, με δύο 140,87 ευρώ, με τρία 234,78 ευρώ και 14,67 ευρώ παραπάνω λαμβάνουν για κάθε επιπλέον παιδί.

*Πολύ πιο κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, δικαιούνται: Τα παιδιά μακροχρόνια ανέργων 100 ευρώ. Και τα παιδια γονέων «προβληματικών περιοχών» πάλι 100 ευρώ.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος μισθός των φαντάρων ήταν μόλις 2,88 ευρώ (980 δρχ. ) και δινόταν από το 1990 μέχρι το 2003, οπότε και «αναπροσαρμόστηκε» στα σημερινά επίπεδα. Και σε μια περίοδο που το κόστος της ζωής διαρκώς ανεβαίνει, οι οικογένειες καλούνται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ελευθεροτυπία
Επιστροφή στην κορυφή
JIM Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση JIM Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιουλίου/2010 ώρα 18:10
Για να μας διαφωτισει κανενας παλιος... Μπαινω Αυγουστο και εχω μια απορια περι φυλαξης χρηματων. Ειδα σε ενα site με στρατιωτικα οτι υπαρχει κατι σαν πορτοφολι που το περνας στο λαιμο. Δε λεω. Καλη σκεψη αν και εφοσον βαζεις μεσα μονο τα ΄χοντρα΄ και οχι τα ψιλα! οπως και να χει καθε συμβουλη πανω στο θεμα περι ΄φυλαξης χρηματων' ευπροσδεκτη... Ευχαριστω εκ-των προτερων...
Επιστροφή στην κορυφή
OMEGA Δες τη Λίστα
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 01/Ιανουαρίου/2010
Θέση: Inside Forward
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1092
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση OMEGA Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιουλίου/2010 ώρα 18:47

Να εχεις πανω ενα 50αρι και οταν εισαι εξοδουχος πανε βγαζε απο atm...

"Η Κρήτη έχει διαφορά απο τους άλλους τόπους γιατι έχει αντάρτικη καρδιά και κουζουλούς ανθρώπους"
Επιστροφή στην κορυφή
Greek_Army Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 15159
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Greek_Army Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιουλίου/2010 ώρα 23:48
Ίσως ο άλλος να μην τρώει όσπρια η μακαρόνια και διάφορα άλλα
Επιστροφή στην κορυφή
OMEGA Δες τη Λίστα
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 01/Ιανουαρίου/2010
Θέση: Inside Forward
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1092
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση OMEGA Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιουλίου/2010 ώρα 22:15

greek γιαυτο Λενε το φαγητο ειναι κακο; Επειδη δεν εχουν μαθει να τρωνε οσπρια και μακαρονια;

"Η Κρήτη έχει διαφορά απο τους άλλους τόπους γιατι έχει αντάρτικη καρδιά και κουζουλούς ανθρώπους"
Επιστροφή στην κορυφή
Greek_Army Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 15159
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Greek_Army Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιουλίου/2010 ώρα 22:25
Στο κέντρο που είναι για 1000+ άτομα σίγουρα δεν μπορεί να έχει καλή ποιότητα αλλά και πάλι αν ο άλλος είναι χορτοφάγος η μουσουλμάνος κτλπ λογικό είναι να μην τρώει
Επιστροφή στην κορυφή
Greek_Army Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 15159
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Greek_Army Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Δεκεμβρίου/2010 ώρα 19:51
Χάλασα περίπου 3000 ευρώ για 12 μήνες.. υπόψιν 7 μήνες ήμουνα χίο
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 12 3 4 9>

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com