Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπριακή ΑΟΖ

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 4567>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10046
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπριακή ΑΟΖ
    Αποστολή: 21/Ιανουαρίου/2015 ώρα 19:50
Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν και το (όποιο) ελληνικό πρόγραμμα γεωτρήσεων καθώς η εξόρυξη από την θάλασσα είναι πολύ πιο ακριβή.

Επομένως θα πρέπει να ξεχάσουν οι περισσότεροι τους μύθους περί 'να φάνε το πετρέλαιόμας οι ξένοι' και άλλες αστειότητες.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Μαρτίου/2015 ώρα 15:36
Έσοδα $1,5 εκατ. Την ημέρα από το οικόπεδο «Αφροδίτη»

Με πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με την πρώτη ροή αερίου να υπολογίζεται περίπου το 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατ. Κυβικών ποδών.

Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, θα κυμαίνεται από 60% μέχρι και 83% των εσόδων – όσο περισσότερα θα είναι τα ημερήσια έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα,Noble Energy και Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του Τεμαχίου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με στόχο κοίτασμα πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόφαση για γεώτρηση με στόχο κοίτασμα πετρελαίου θα ληφθεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου 2015. Αυτά και πολλά – πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στις μέχρι τώρα ενέργειες, στον προγραμματισμό για το 2015, αλλά και το προκαταρτικό σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη», περιλαμβάνει η Έκθεση που κατέθεσε η Delek Driling στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η Έκθεση, με συνολικό όγκο της τάξης των 568 σελίδων, αφορά στα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2014 και τις προβλέψεις για το 2015, με ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τμήμα της να αφορά στη δραστηριότητα της ισραηλινής εταιρείας ως εταίρου της Noble Energy στο τεμάχιο «12». Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται είναι πάρα πολλές και αρκετές από αυτές μάλιστα αφορούν στις άκρως απόρρητες και εμπιστευτικές προβλέψεις του συμβολαίου των Noble – Delek – Avner με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τέτοια δεδομένα είναι τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στον διαμοιρασμό των εσόδων και όχι μόνο.

Περιέχονται ακόμα και σειρά παραδειγμάτων για τον διαμοιρασμό εσόδων, ανάλογα με την ημερήσια παραγωγή και τις διάφορες συνθήκες που προβλέπονται στο συμβόλαιο.

Philenews.com
Επιστροφή στην κορυφή
Kourtembeu Δες τη Λίστα
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Avatar

Μέλος από: 01/Ιανουαρίου/2015
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 164
  Παράθεση Kourtembeu Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Μαρτίου/2015 ώρα 17:13
Θα τα φτιάξει ο Πρόεδρος με το δικηγορικό του. Ξέρει αυτός. Οι εγκαταστάσεις πάνε μάλλον για Ισραήλ. Κρίμα γιατί αν γινόντουσαν στο νησί, με το καλημέρα θα άνοιγαν 2 με 3.000 θέσεις εργασίας. Πάντως η Κύπρος είναι κοντά πλέον στο να βγει οριστικά από το τέλμα που την έριξαν οι Τράπεζες. Μια δυο δεκαετίες από την άντληση και το βιωτικό επίπεδο θα πάει στα ύψη όπως ήταν πριν, έχω ζήσει στην Κύπρο και είδα το πόσο μπροστά είναι από εμάς τους κομπλεξικούς.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Μαρτίου/2015 ώρα 15:27
Γεώτρηση ENI/KOGAS: Αδειο το οικόπεδο "Αμαθουσα"

Δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων απο τη γεώτρηση της ENI/KOGAS στο οικόπεδο "Αμαθούσα", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα κυβέρνηση και κόμματα για τα αποτελέσματα των εργασιών της κοινοπραξίας.

Η ΕΝΙ/ΚΟGAS με βάση τα γεωλογικά στοιχεία που έχει συλλέξει απο τις 2 γεωτρήσεις έχει υποβάλει αίτημα για να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου τα αποτελεσματα της οποίας θεωρεί ότι θα είναι πολύ βοηθητικά για τη συνεχεια του ερευνητικοιύ της προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το αίτημα εξετάζεται Προσεκτικά απο το Υπουργείο σε συνεργασία με τους συμβούλους του.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, η γεώτρηση η οποία ανορύχθηκε με το γεωτρύπανο saipem10000 εφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5485 μέτρων χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων. Η γεωτρηση "Αμαθούσα" αποτελεί έναν αποτους στόχους οι οποίοι εντοπίστηκαν απο την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέγηκαν πριν απο την έναρξη του γεωτριτικού προγραμματος.

Η συγκεκριμένη γεωτρηση αποτελεί τη 2η μετά τη γεωτρηση στον "Ονασαγορα" η οποία είχε διενεργηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο ερευνητικό τεμάχιο 9.

Ψυχραιμία συστήνει ο Πρόεδρος.

Δεν πρέπει να μας απογοητεύουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος απο τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν αισθάνεται απογοήτευση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ, απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «υπάρχουν και ανάλογες περιπτώσεις στη Νορβηγία, όπου τρεις αδειοδοτήσεις ήταν αποτυχημένες και η τέταρτη έδειξε ότι ήταν το πλουσιότερο κοίτασμα». Ο Πρόεδρος σε ερώτηση αν αλλάζει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης απάντησε «ποσώς δεν αλλάζει».

Sigmalive
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10046
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Οκτωβρίου/2015 ώρα 20:01
Ως τώρα έχουμε ένα τζούφιο οικόπεδο και ένα άλλο που το 2020 ενδεχομένως να βγάζει 1,5 εκατ την μέρα με το 50% να πηγαίνει στην Κύπρο.

Αντιλαμβάνομαι το πάθος σου με το θέμα Νάσο, αλλά ας βάζουμε μόνο τα σημαντικότερα σχετικά νέα και κυρίως τυχόν αποτελέσματα ερευνών αντί για συμβόλαια που γίνονται για την έρευνα και όχι ακόμη για την εκμετάλλευση του όποιου φυσικού αερίου.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Οκτωβρίου/2015 ώρα 20:52
Με τις δεδομένες τιμές πετρελαίου/Φ. Α και τις περικοπές/απολύσεις που κάνουν εταιρίες στο R&D μην περιμένουμε και οργασμό ανακοινώσεων.

Και ιδίως τώρα με το θέμα της Συρίας που έχει μαζευτεί η Σάρα και η Μάρα και πρόκειται να τιναχτούν τα πάντα στη περιοχή.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Οκτωβρίου/2015 ώρα 12:01
Συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ για ένα τεμάχιο

Φαίνεται πως οι δύσκολες ημέρες κατά τις οποίες η κυβέρνηση προέβη σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTAL να παραμείνει, έστω απρόθυμα και για πολιτικούς κυρίως λόγους, στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν παρέλθει ανεπιστρπτί.

Πέρα από την φαινομενική δυστοκία από ισραηλινής πλευράς, για την οποία υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι πρόκειται να ξεπεραστεί συντόμως, με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη και του Ισραηλινού Υπ. Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, Στην Κύπρο, η ανακάλυψη του αιγυπτιακού υπερ-κοιτάσματος "Ζορ" σε πολύ κοντινή απόσταση από την κυπριακή ΑΟΖ, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ο οποίος ραγδαία μεταβάλλεται.

Έτσι παρά το αρχικό γεωπολιτικό σοκ που υπέστη η διεθνής κοινότητα από την ρωσική (και ιρανική) επέμβαση στην Συρία, οι εξελίξεις συνεχίζουν να "τρέχουν" αναφορικά με τα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας, ενώ φαίνεται ότι μετά και από το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο, πιθανολογείται και η εκδήλωση, ως ένα βαθμό, και κινεζικού ενδιαφέροντος, είτε σε επίπεδο επενδυτικό, είτε σε επίπεδο αμιγούς εμπλοκής στις διαδικασίες εξόρυξης, μέσω κάποιας κοινοπραξίας.

Εξάλλου, η τόλμη και η επιμονή της ιταλικής ENI, Σε μια νέα γεωλογική προσέγγιση-ερμηνεία των σεισμογραφικών και γεωλογικών δεδομένων στην υποθαλάσσια περιοχή, η οποία συμπεριελάμβανε γεωτρήσεις σε ανθρακικά πετρώματα σε αρχέγονους υφάλους, οι οποίοι έχουν σχηματιστεί μεταξύ 2 δις. Και 40 εκατομμυρίων ετών, αντί στα μέχρι σήμερα ερευνηθέντα αμμώδη, απέφερε τους πολυαναμενόμενους καρπούς, καθώς αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου, εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά σε τέτοια εγγύτητα με την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το τεμάχιο 11 της TOTAL που γεννά εύλογες ελπίδες για επέκταση των αποθεμάτων Φ. Α. Και στα κυπριακά τεμάχια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη για τον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ", οι εταιρείες κολοσσοί στον κλάδο της ενέργειας έχουν ήδη στην διάθεσή τους τα δεδομένα της περιοχής, και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επιπλέον κατέχουν και στοιχεία γεωτρήσεων, μελετώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, επιδεικνύοντας ζωηρό ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δικαιώματα σε ελεύθερα τεμάχια της ΑΟΖ μας και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στις ΕΝΙ,TOTAL, στην Noble αλλά και μια σειρά άλλων μεγαλύτερων ή πιο μεσαίων εταιρειών, οι οποίες και προέβησαν σε αγορά των σεισμογραφικών δεδομένων που διαθέτει η νορβηγική PGS σε συνεργασία με τη Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, που έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, πέρα από τις άνωθεν εταιρείες, το και από παλαιότερα και γενικότερα εκπεφρασμένο κινεζικό ενδιαφέρον ενδεχομένως μετά από την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Κίνα, να συγκεκριμενοποιηθεί, καθώς κινεζικοί κολοσσοί-στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είχαν κατά το παρελθόν αγοράσει σεισμογραφικά δεδομένα. Αν και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους οι κινεζικές εταιρείες δεν προέβησαν σε διεκδίκηση κυπριακών τεμαχίων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων την εμπλοκή κινεζικών εταιρειών όπως ο κολοσσός BG, που έχει και το τερματικό υγροποίησης στο Ιτκούτ.

Newist.com.cy

Επιστροφή στην κορυφή
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3024
  Παράθεση dn24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Ιανουαρίου/2016 ώρα 20:08
Οι υποδομές υγροποίησης αερίου της Αιγύπτου αλλάζουν τα δεδομένα για το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ

Σε ρυθμιστικό παράγοντα του ενεργειακού μέλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου τείνει να μετατραπεί η Αίγυπτος αφού η πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στην εσχατιά της αιγυπτιακής ΑΟΖ καθώς και οι αναξιοποίητες υποδομές υγροποίησης αερίου στις ακτές της Μεσογείου ενδέχεται να αλλάξουν τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη μπορεί να αποδώσει 140 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και το Ισραηλινό Leviathan 620 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ το ένα από το άλλο και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση του πλέον οικονομικού τρόπου μεταφοράς του αερίου στις διεθνείς αγορές.

Η λύση της κατασκευής ενός σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 6 δις δολάρια, ενώ η λύση της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα στην Κύπρος και από εκεί στην Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα με κατάληξη της Ιταλία ενέχει πολλές τεχνικές δυσκολίες και θα κοστίσει ακριβά.

Από την άλλη πλευρά η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα στην Κύπρο και από εκεί μέσω των κατεχομένων στην Τουρκία και στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας αντιμετωπίζει πολλές πολιτικές δυσκολίες λόγω των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία παρα τις προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την ’γκυρα.

Σε αυτό το σημείο η πρόσφατη ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr το οποίο απέχει από το κοίτασμα Αφροδίτη 90 χλμ και περίπου 95 χλμ από το Ισραηλινό Leviathan αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την αξιοποίηση των τριών αυτών γειτονικών κοιτασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Zohr εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 850 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο καθιστώντας μια πιθανή ενοποίηση των τριών κοιτασμάτων Zohr,Leviathan και Αφροδίτη σε ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό σχέδιο, αφού και τα τρία κοιτάσματα μαζί μπορούν να αποδώσουν 1.610 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Εάν σε αυτά προστεθεί και το Ισραηλινό κοίτασμα Tamar το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά από το Leviathan τότε η συνδυασμένη απόδοση των τεσσάρων κοιτασμάτων φτάνει περίπου τα 1.900 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Φυσικά μέρος της ποσότητας αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών της Κύπρου του Ισραήλ και της Αιγύπτου όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις η ποσότητα του φυσικού αερίου που απομένει για να εξαχθεί είναι τεράστια για τα σημερινά δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς η οποία από το 2020 θα αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας λόγω λήξης συμβολαίων με την Ρωσία και τη Νορβηγία.

Τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για το Ισραήλ και την Κύπρο η κατάτμηση των κοιτασμάτων και η τοποθεσία τους σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την αξιοποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η πρόταση για την ενοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα καταλήγει στους σταθμούς υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου στην πόλη Idku δυτικά του Νείλου και στην πόλη Damietta ανατολικά του Νείλου και πλησίον των τεσσάρων κοιτασμάτων, αποτελεί ίσως την πλέον κατάλληλη λύση.

Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους ο σταθμός στην πόλη Idku έχει δυνατότητα υγροποίησης 11,48 δις κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ ο σταθμός στην πόλη Damietta μπορεί να επεξεργαστεί 7,56 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Συνολικά και οι δύο σταθμοί έχουν δυνατότητα υγροποίησης 19 δις κυβικών μέτρων το χρόνο, χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθεί ούτε ένα δολάριο για την κατασκευή νέων υποδομών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2016 ώρα 18:28
EΓκρίθηκε η πρόταση για συμμετοχή της BG Group στο τεμάχιο 12

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργού Ενέργειας για έγκριση της συμμετοχής της BG Group (British Gas) στην κοινοπραξία του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση την πρόταση, η αμερικανική Noble παραμένει ο βασικός διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 35%, ενώ 35% θα κατέχει η BG και 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek (15% Delek Drilling και 15% Avner Oil). Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Υπουργικό, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική υπογραφή και την είσοδο της βρετανικής εταιρείας στην κοινοπραξία.

Είπε ότι υπάρχουν κάποιες επιστολές που θα πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση ότι αποδέχονται τους όρους του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, κάποιες εγγυητικές για καλή εκτέλεση των δραστηριοτήτων κλπ, τα οποία είναι διαδικαστικά θέματα.

Ο Υπουργός μίλησε για πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί ενδυναμώνει την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 προς την κατεύθυνση εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει υπογραφή της τροποποίησης του συμβολαίου για την είσοδο της νέας εταιρείας “και θα γίνει αυτό όταν λάβουμε εκείνα που προνοούν οι κανονισμοί, η νομοθεσία και το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού”.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι μετά την είσοδο της εταιρείας στην κοινοπραξία και αφού έχει ήδη αρχίσει τη μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής, αναμένουμε να έρθει με τα δικά της σχόλια για να δούμε αν υπάρχουν τρόποι επίσπευσης του σχεδιασμού αυτού, ακόμη και εξοικονόμησης πόρων. “Είναι κάτι που θα δούμε επίσημα πλέον αφού η BG υπογράψει και είναι επίσημα στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12”, ανέφερε.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η βρετανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γενικότερα για την ΑΟΖ αλλά όχι συγκεκριμένα. “Δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το ενδιαφέρον της αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι έχει ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα τεμάχια χωρίς να έχουμε υπόψη σε ποια συγκεκριμένα αναφέρεται”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι από τη στιγμή που η BG είναι και ένας δυνητικός αγοραστής ΦΑ, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προσπαθήσει το φυσικό αέριο του τεμαχίου 12 στο τερματικό υγροποίησης στο IDKU το οποίο και διαχειρίζεται και είναι και συνιδιοκτήτης.

Συνέχεια:Philenews.com
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Φεβρουαρίου/2016 ώρα 15:11
Κύπρος: Τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων για υδρογονάνθρακες

Σε τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) προχωρά η Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να καταθέσει τις απαραίτητες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς υλοποίηση της απόφασης το ταχύτερο δυνατό.

"Ζητώ την κατανόησή σας στο γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες ως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, " κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Euro2day.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Μαρτίου/2016 ώρα 16:16
Η πηγή του αιγυπτιακού κοιτάσματος ZOR, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.

Στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, έχει κατατεθεί μελέτη Γάλλων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία το μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα ZOR έχει ως πηγή προέλευσης το θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το εύρημα της μελέτης ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός σε ομιλία του στο 7ο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, στη Λευκωσία. Τα νέα αυτά στοιχεία, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, οδήγησαν πρόσφατα την κυπριακή κυβέρνηση στη λήψη της απόφασης για άμεση προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων.

Εξάλλου, η εταιρεία υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιζητεί τις υπηρεσίες εξειδικευμένου συμβούλου προκειμένου να την ενισχύσει στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων για την εμπορική ανάπτυξη των υφιστάμενων, αλλά και των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Capital.gr


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Ιουλίου/2016 ώρα 23:54
Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Υψηλές προσδοκίες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνεται μέχρι και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στη Ν. Κρήτη, δημιουργούν τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου παραχωρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης για τα οικόπεδα 6,8 και 10. Τη μεγάλη έκπληξη στον διαγωνισμό έκανε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, και η οποία για πρώτη φορά εμφανίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από κοινού με την Qatar Petroleum, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία υγροποίησης φυσικού αερίου, διεκδικούν το οικόπεδο 10 που συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των τριών προς παραχώρηση οικοπέδων. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η συμμαχία των ευρωπαϊκών εταιρειών ΕΝΙ και Total, με αυτόνομη παρουσία ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, που ενώσαν για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν τα οικόπεδα 6 και 10. Η τρίτη έκπληξη ήρθε από την νορβηγική Statoil, η οποία διεκδικεί επίσης το οικόπεδο 10. Το ίδιο οικόπεδο διεκδικεί και κοινοπραξία των εταιρειών Cairn (Βρετανία - Σκωτία),Delek (Iσραήλ) και Αvner (Ισραήλ). Προσφορά για το οικόπεδο 8 κατέθεσε η ιταλική ΕΝΙ αυτόνομα.

Η παρουσία πετρελαϊκών μεγάλου βεληνεκούς στην ΑΟΖ της Κύπρου αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δείχνει προεξόφληση ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, αξιολογώντας τις θετικές εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επόμενο γύρο παραχωρήσεων. Θυμίζουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής ExxonMobil που είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή της Κρήτης και σημειώνουν ότι η τύχη του τότε διαγωνισμού θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα. Ο νέος γύρος, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος τόσο σε ό, τι αφορά τις σεισμικές έρευνες όσο και το τεμάχισμα των οικοπέδων (έκταση).

Καθημερινή

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 31/Αυγούστου/2016 ώρα 09:06
Συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για μεταφορά φυσικού αερίου

Σημαντικότατη συμφωνία στον ενεργειακό τομέα, υπογράφηκε σήμερα Στη Λευκωσία, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αίγυπτου. Τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προς την Αίγυπτο, υπέγραψαν στις οκτώ το πρωί ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ ελ Μόλα.
Ακολούθως, στις οκτώ και τριάντα, ο κύριος Ελ Μόλα έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Χθες, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος, καθώς και για τα δεδομένα, που προκύπτουν μετά τον Γ’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στο Κυπριακό και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Πρώτο Θέμα

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Οκτωβρίου/2016 ώρα 10:45

Η TOTAL ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τον Απρίλιο του 2017 η γαλλική εταιρεία TOTAL θα είναι έτοιμη να αρχίσει γεωτρήσεις στο νέο γεωτρητικό στόχο “Ονησίφορος”, που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο “11” της κυπριακής ΑΟΖ. Για τις γεωτρήσεις, η TOTAL υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία EDT Agency Services για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από το λιμάνι Λεμεσού.

Ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, συνεχάρη τις δυο εταιρείες για τη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις εργασίες αυτές, λέγοντας πως “πιστεύουμε ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Κύπρο”. Προσβλέπουμε στην πρώτη γεώτρηση και ας ευχηθούμε να είναι επιτυχημένη, είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι στόχος όλων είναι οι εργασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο, ενώ σημείωσε ότι “θέλουμε οι εταιρείες αυτές να λάβουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες”. Ανέφερε ακόμη, πως προσδοκία είναι η Κύπρος να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής αυτών των υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

Ο γενικός διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V,Yves Grosjean, ανέφερε πως στόχος είναι η γεώτρηση να αρχίσει τον Απρίλιο του 2017 και ότι πιστεύεται πως, καθώς η μορφολογία του Αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζor” επεκτείνεται στο τεμάχιο “11”, υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη και φυσικού αερίου. Ωστόσο, σημείωσε πως η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της αποτυχίας, αφού οι πιθανότητες επιτυχίας σε παρόμοιες περιπτώσεις νέων γεωτρήσεων είναι της τάξης του 25%.

Militaire.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Δεκεμβρίου/2016 ώρα 17:53
Τρεις κολοσσοί αναλαμβάνουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σε τρεις ενεργειακούς κολοσσούς αναμένεται να ανατεθούν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανακοίνωσε Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 στην ιταλική ΕΝΙ και το 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum. Της Exxon-Mobil Ηγείτο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τεξ Τίλερσον

Ειδικά για το τεμάχιο 10, όπου επικράτησε η Exxon σε συνεργασία με την εταιρεία του Κατάρ, δόθηκε “μάχη” γεγονός Που έκανε τον κ. Λακκοτρύπη να σχολιάσει ότι από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές.

Ο κύκλος των τελικών διαπραγματεύσεων με τους προτιμητέους ομίλους θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία και η έναρξη των ερευνών. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης Διευκρίνισε πως στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους τους οποίους είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού και ήταν βάση των κριτηρίων αξιολόγησης στην οποία λήφθηκε η απόφαση και θα κατατείνει στη βελτίωση των όρων υπέρ του κυπριακού δημοσίου.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια.

Όπως Εξήγησε κ. Λακκοτρύπης ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων.

ΑΝΤ1

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Σεπτεμβρίου/2017 ώρα 19:02
Κάτω από 0,5 τρισ. κ. π. το φυσικό αέριο στον «Ονησίφορο»

Ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε είναι πολύ λίγο για να καταστεί αυτόνομα εμπορεύσιμο, ωστόσο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συνολικά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό, διότι εντοπίστηκαν ανθρακικά πετρώματα και ταμιευτήρας, που προσομοιάζουν με το γιγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ της Αιγύπτου, γεγονός που γεννάει κάποια αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για τη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης χτίστηκε πάνω στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος ΖΟΡ, γι’ αυτό και ήταν επιτυχής.

“Η σημασία του Ονησίφορου, είναι μεγάλη γιατί απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο του ΖΟΡ υπάρχει και δουλεύει και αυτό δίνει θετική προοπτική για τις δομές που έχουν εντοπιστεί και σε άλλα τεμάχια”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι “επιθυμούμε ανακάλυψη που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη το συντομότερο δυνατόν, αλλά κάθε γεώτρηση μας βοηθάει να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η κοινοπραξία, εντός 30 ημερών, θα παρουσιάσει τα λεπτομερή αποτελέσματα και θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν προτίθεται να προχωρήσει σε επαναληπτική γεώτρηση στο ίδιο τεμάχιο.

Sigmalive.com


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Νοεμβρίου/2017 ώρα 08:21
Νέες γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ

Για το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα ενημερώσει σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση ο πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε πως ο κ. Ντεσκάλτζι θα ενημερώσει την κυβέρνηση σε ποια τεμάχια και πότε θα ξεκινήσουν έρευνες. Αύριο, ο κ. Ντεσκάλτζι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μετά τις εξελίξεις στο τεμάχιο 11 -όπου δεν εντοπίστηκε κοίτασμα εμπορεύσιμο και με θετικό πρόσημο, αλλά επιβεβαιώθηκε μόνο η γεωλογική δομή- η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσει το συντομότερο ένας νέος κύκλος ερευνών, πολύ πριν τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει η Exxon στο τεμάχιο 10. Νοουμένου ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι η ENI έχει καταλήξει σε ημερομηνίες για νέες γεωτρήσεις, η ανακοίνωσή τους κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι ο νέος κύκλος γεωτρήσεων να ξεκινήσει τον πρώτο μήνα του 2018, επιδίωξη που ενδεχομένως να προσκρούσει σε πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό της γεώτρησης. Στο Υπουργείο Ενέργειας γίνεται λόγος για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3,6 και 8, με την ENI να έχει ζητήσει άδειες, περιβαλλοντικές και ασφάλειας γεώτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εταιρεία θέλει να προχωρήσει με έρευνες στο τεμάχιο 6 και με μια δεύτερη σε κάποιο άλλο τεμάχιο.

in.gr, ΑΠΕ

In.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9982
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 24/Νοεμβρίου/2017 ώρα 17:47
Σε δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ

Σε δύο γεωτρήσεις προχωρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ σε τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα με κοινές δηλώσεις τους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η εταιρεία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 εντός Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τον Ιανουάριο με γεώτρηση στον στόχο ‘Σουπιά’ στο τεμάχιο 3.

ΚΥΠΕ
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 4567>