Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Προκλήσεις στο Αιγαίο

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 11>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Προκλήσεις στο Αιγαίο
    Αποστολή: 21/Ιανουαρίου/2008 ώρα 16:06
Με την αποστολή πλωτού «κατασκόπου» μόλις 7 μίλια έξω από την Κύμη, αλλά και άκρως επικίνδυνη πτήση ελικοπτέρου 120 μέτρα πάνω από παραπλέον σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, κλιμάκωσε η Άγκυρα τις προκλήσεις παραμονές της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία.

Η νέα διπλή πρόκληση έγινε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και αύξησε κατακόρυφα τον προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους αλλά και στο ΓΕΕΘΑ, ο επικεφαλής του οποίου συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη με τους άλλους αρχηγούς και επιτελάρχες για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Το περιστατικό συνέβη την ίδια ώρα που ανατολικά της Σκύρου εξελισσόταν τμήμα της άσκησης «Τσεβίν Πενσέ». Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το σκάφος «Τσανταρλί», που έχει μετατραπεί σε πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου, έφυγε νοτιοδυτικά και έπλεε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κύμης και Σκύρου (7 μίλια από τις ακτές). Ασκούσε μάλιστα αρκετές από τις τεχνολογικές δυνατότητές του. Τον Τούρκο Μεγάλο Αδελφό παρακολουθούσε διακριτικά και σε απόσταση ώστε να μην παρενοχλεί το περιπολικό «Στάμου».

TA NEA

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Σεπτεμβρίου/2008 ώρα 14:21
Η Τουρκία κατ' εξακολούθηση και σκοπίμως παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, περιφρονώντας κάθε ελληνική αντίδραση και εκμεταλλεύεται πλήρως τα κενά του με αποτέλεσμα το Μνημόνιο κατά την περίοδο της ισχύος του να περιορίζει μόνον την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα:

* Από το 2002 μέχρι και σήμερα, η Αγκυρα συστηματικώς δεσμεύει με τρίμηνες ασκήσεις της (αεροναυτική άσκηση TASMO με πυρά) τέσσερις φορές τον χρόνο -δηλαδή ολόκληρο το έτος- την περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής - Θάσου - Σαμοθράκης - Λήμνου, που περιλαμβάνει διεθνή εναέριο χώρο αλλά και εθνικό εναέριο χώρο, τον οποίο παραβιάζει καθημερινώς (σ. σ. η παρούσα άσκηση στην περιοχή λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί... η επόμενη μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2008).

...

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η συγκεκριμένη περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται κατ' ουσία 12 μήνες τον χρόνο «υπό τουρκική κατοχή» (με πλήρη παράλυση οποιασδήποτε αεροπορικής σύνδεσης π. χ. της Λήμνου με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της δεσμευμένης περιοχής) και τελεί υπό καθεστώς σχεδόν τουρκικής χρησικτησίας...

Ελευθεροτυπία
Επιστροφή στην κορυφή
Filippos Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος


Μέλος από: 27/Ιανουαρίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 274
  Παράθεση Filippos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Σεπτεμβρίου/2008 ώρα 01:35

Εδω ειναι που χρειαζομαστε το ναυτικο. Πρεπει οι φρεγατες να κανουν περιπολιες εκει. ΚΑι οταν παραβιαζουν τον εναεριο χωρο τα τουρκικα αεροσκαφοι, ας καταριψουν κ κανενα.(πλακα κανω)

Επιστροφή στην κορυφή
ikaros Δες τη Λίστα
Επιλοχίας
Επιλοχίας


Μέλος από: 24/Αυγούστου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 124
  Παράθεση ikaros Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 24/Σεπτεμβρίου/2008 ώρα 22:02
Σιγα μην κανει τιποτα η πολιτικη ηγεσια γιαυτο. Τωρα εχουμε σοβαροτερα θεματα, να ανεβουν τα νουμερα των κομματων στα γκαλοπ!
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Δεκεμβρίου/2008 ώρα 13:06
Σε ιδιαιτέρως προκλητική ενέργεια που θύμιζε θερμό επεισόδιο προέβη η τουρκική πλευρά την προηγούμενη Τρίτη, μία μόλις ημέρα μετά την άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» στο Κεντρικό Αιγαίο. Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από 16 ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους που πραγματοποιούσαν άσκηση με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής της Ανδρου, επεισόδιο το οποίο τα ελληνικά επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησαν να κρατήσουν κρυφό. Λόγω της πρόσκαιρης έντασης που δημιουργήθηκε για διάστημα πέντε λεπτών που διήρκεσαν οι τουρκικές πτήσεις ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας των στρατηγείων των δύο Πολεμικών Αεροποριών, και ειδοποιήθηκε το ΝΑΤΟ.

Προχθές εξάλλου οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν με τη χαμηλή πτήση τεσσάρων F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι. Οι τουρκικές προκλήσεις στο πεδίο βολής της Ανδρου έχουν επαναληφθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και με χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά πλοία, με αποτέλεσμα ακόμη και τη διακοπή ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Δεκεμβρίου/2008 ώρα 13:09
Η πρόκληση στην Άνδρο σημειώθηκε στις 15.20 με την εισβολή των δύο F-16 στο νοτιοανατολικό μέρος του Πεδίου Βολής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί βολές πυροβόλων 7 φρεγατών και 9 πυραυλακάτων σε ανεμούριο που έσερνε αεροσκάφος με αλλεπάλληλες πτήσεις.

Για τη χρήση του Πεδίου και την άσκηση με πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς είχε γίνει εγκαίρως διεθνής αναγγελία. Όταν ο υπεύθυνος αεράμυνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα είδε την επικίνδυνη κατεύθυνση των F-16 και ενώ διαγραφόταν ορατός ο κίνδυνος να στραφούν στη συνέχεια μέσα στην «καυτή» ζώνη, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης και ειδοποίησε το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας.

Για 5 λεπτά που κράτησε η πτήση μέσα στο δεσμευμένο Πεδίο Βολών, τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, παρ' όλο που τα αεροσκάφη πετούσαν αρκετά ψηλά. Όλοι θυμήθηκαν τις προ 4ετίας και 3ετίας αντίστοιχες προκλήσεις όταν τα τουρκικά μαχητικά είχαν κατέβει στα 30-40 μέτρα πάνω από τους ιστούς των πλοίων και είχαν εγκλωβίσει με πυραύλους ελληνική φρεγάτα! Τέτοιες ημέρες του 2005 η εισβολή δύο οπλισμένων τουρκικών F-16 στην ίδια περιοχή είχε γίνει αφορμή να διακοπεί και μίνι άσκηση του ΝΑΤΟ.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Πεδίο Βολής Άνδρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως στόχο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη δημιουργία τετελεσμένων για χρήση της περιοχής και από την τουρκική αεροπορία καθώς δεσπόζει στο Κεντρικό Αιγαίο. Ήδη για τον Ιανουάριο το έχουν δεσμεύσει για αρκετές ημέρες απαιτώντας μάλιστα τα αεροσκάφη τους να πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από την Άνδρο και τη βραχονησίδα Καλόγεροι. Η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει την τουρκική αναγγελία επιτρέποντας τις πτήσεις έξω από τα 10 ν. μ.


ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Φεβρουαρίου/2009 ώρα 12:40
Συνενόχους στις διεκδικήσεις της για διχοτόμηση Αιγαίου και αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αναζητά η Άγκυρα μέσω μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που σχεδιάζει για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, στην οποία έχουν δηλώσει κατ΄ αρχήν να συμμετάσχουν τέσσερις ΝΑΤΟϊκές χώρες- ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Το σενάριο της προκλητικής άσκησης, που φέρει την κωδική (και συμβολική; ) ονομασία «Ηγεμών» («Εgemen») , υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να «νομιμοποιηθούν» οι αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας, καθώς περιέχει σε ένα καλοδουλεμένο «πακέτο» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες- φωτιά:

●●● Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο σαν αποστρατικοποιημένα. Σημειώνεται δε ότι επειδή είναι... Αποστρατικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά!

●●● Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.

Χωρίς σχέδια πτήσης
Πέραν των προκλητικών αυτών στοιχείων του σεναρίου, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να προβλέπει υποβολή σχεδίων πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ επιπροσθέτως αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Η άσκηση διαρκεί από τις 13 έως τις 29 Μαρτίου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Καθώς ορισμένες περιοχές της άσκησης περιλαμβάνουν τμήματα και του FΙR Αθηνών και του FΙR Κωνσταντινούπολης, απαιτείται συντονισμός των υπηρεσιών, που όμως δεν μπορεί να γίνει με δεδομένες τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία άρχισε τον σχεδιασμό της άσκησης πριν από 3- 4 μήνες στέλνοντας προσκλήσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας. Οι περισσότερες δεν ανταποκρίθηκαν κι άλλες αρνήθηκαν (π. Χ. Γαλλία) - αρχικά συμμετοχή έχουν δηλώσει οι προαναφερθείσες τέσσερις.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Μαρτίου/2009 ώρα 12:33
Προς μερική, τουλάχιστον, επίλυση βαίνει το θέμα της συμμετοχής 4 ΝΑΤΟϊκών χωρών στην τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», το σενάριο της οποίας θίγει ελληνικά συμφέροντα και διχοτομεί το Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι προσκληθείσες από την Άγκυρα χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο) έχουν δώσει προφορικές διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα ότι είτε θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους είτε θα απόσχουν από τις φάσεις εκείνες που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες βάσει των διεθνών κανονισμών.
...

Ωστόσο, την ελληνική εκτίμηση όσον αφορά την έκβαση των παραστάσεων προς τις 4 χώρες δεν φαίνεται ότι συμμερίζονται πλήρως και οι άλλες πλευρές: Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα πράγματι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις της Ελλάδας με Βρετανία και ΗΠΑ και το μόνο που μπορούν να πουν είναι ότι οι προσκληθείσες από την Τουρκία χώρες θα κινηθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι κάθε πλευρά «διαβάζει» διαφορετικά τους διεθνείς κανόνες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες, την ώρα που πηγές του υπουργείου Άμυνας μιλούσαν για τις διαβεβαιώσεις των «4», ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος δήλωνε ότι «οι σχετικές προσπάθειες συνεχίζονται»...

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Μαρτίου/2009 ώρα 14:52
Με την ελπίδα ότι οι τέσσερις σύμμαχες χώρες -ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο- θα τηρήσουν και στην πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με πραγματική αγωνία την έναρξη την Πέμπτη της, υπό την Τουρκία, κοινής αεροναυτικής άσκησης στο Αιγαίο, με την ονομασία «ΕGΕΜΕΝ-2009» («ΗΓΕΜΩΝ-2009) που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.Η άσκηση αυτή συνιστά, στον αρχικό τουλάχιστον σχεδιασμό της, προωθημένη προσπάθεια της Αγκυρας να νομιμοποιήσει μια σειρά διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, με την ανοχή και τη συνεπαγόμενη νομιμοποίηση από τέσσερις κρίσιμες ΝΑΤΟϊκές χώρες, τις οποίες έχει καλέσει να συμμετάσχουν στην κοινή αυτή άσκηση.

Η πρόθεση της Τουρκίας να αμφισβητεί το FIR Αθηνών και τη ζώνη Ερευνας και Διάσωσης που ταυτίζεται με αυτό συνιστά τμήμα της διεκδίκησης για επέκταση της δικαιοδοσίας του FIR Κωνσταντινούπολης μέχρι τον 25ο μεσημβρινό στο μέσο του Αιγαίου ή έστω για συνδιαχείριση με τις ελληνικές αρχές στην περιοχή.

Η γραμμή αυτή... Συμπτωματικώς ταυτίζεται με την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας πλήρως σε ζώνες τουρκικής ευθύνης όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά.

Η προώθηση επίσης της θέσης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών όχι μόνο αποσκοπεί στο να τα καταστήσει ευάλωτα από αμυντική άποψη αλλά και να τα προβάλει ως περιοχές μειωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων (κάτι που θα είναι χρήσιμο για την Αγκυρα σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου).

Ο στόχος
Παρά τις διαβεβαιώσεις των τεσσάρων χωρών ότι θα ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ανησυχίες και μόνο η συμμετοχή σε μια άσκηση η οποία διεξάγεται με βάση την τουρκική επιδίωξη για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό (ακόμη κι αν τα συμμαχικά σκάφη βρεθούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου) προσφέρει ντε φάκτο νομιμοποίηση στην τουρκική επιδίωξη.

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα του αν θα πετάξουν τελικά τα ελικόπτερα τα οποία θα βρίσκονται επί του βρετανικού σκάφους και εάν θα αναφερθούν στην αρμοδία αρχή του FIR Αθηνών, ενώ φαίνεται ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει δραστηριότητα των συμμαχικών σκαφών στη ζώνη εντός των 10 μιλίων, αν και αυτό δεν θα αποτρέψει το να καταστούν οι σύμμαχοι... Θεατές των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών στη ζώνη αυτή και πέραν των 10 μιλίων στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

ΕΘΝΟΣ

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 19:06
Ασαφείς θεωρούν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου τις βρετανικές εξηγήσεις ως προς τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όπου ενδέχεται να πετάξουν ελικόπτερά τους που συμμετέχουν στην άσκηση «Ηγεμών» της Τουρκίας, η οποία τυπικά έχει αρχίσει από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στην Αθήνα ενδέχεται να ερμηνευθούν με τρόπο που θα περιλαμβάνει και πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων. Για τον λόγο αυτό, ίσως απαιτηθούν και άλλες εξηγήσεις σήμερα, καθώς οι κύριες φάσεις της άσκησης κλιμακώνονται από αύριο. Πρόβλημα θα ανακύψει ιδιαίτερα αν ένα ελικόπτερο απονηωθεί από τα βρετανικά ελικοπτεροφόρα πλοία, ενώ αυτά θα πλέουν- νομίμως- σε περιοχή μεταξύ των 6 ν. Μ. Των χωρικών υδάτων και των 10 ν. Μ. Του εθνικού εναέριου χώρου. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί πάντως ότι θα σεβαστεί τα ελληνικά συμφέροντα και θα τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα η Γαλλία, που εξ αρχής αρνήθηκε να συμμετέχει στην υπό βρετανική αιγίδα αρμάδα πλοίων που μετέχουν στην τουρκική άσκηση, επιχειρεί να δείξει με εμφανή τρόπο τη στάση της. Έτσι, με το βλέμμα στα ανοιχτά ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, η γαλλική πρεσβεία διοργανώνει σήμερα επίσκεψη δημοσιογράφων στη φρεγάτα Dupleix, η οποία μέσω του Ισθμού της Κορίνθου κατευθύνεται στην Τουλόν. Η φρεγάτα ολοκληρώνει τη συμμετοχή της στην άσκηση «Τaurus» με τη Βρετανία και άλλες χώρες, προτού αυτές εμπλακούν στην τουρκική άσκηση «Ηγεμών» που ενοχλεί την Ελλάδα.

Στο μεταξύ για τα εξοπλιστικά, και ιδιαίτερα την «αερομαχία» για τα 30-40 μαχητικά, ο ανταγωνισμός εντείνεται. Η σουηδική Saab έστειλε επιστολή στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη για πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση, βιομηχανική συνεργασία και παροχή αριθμού αεροσκαφών για ενδιάμεση χρήση μέχρις ότου παραδοθούν, σε 24 μήνες, τα αεροσκάφη Gripen.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Μαρτίου/2009 ώρα 19:07
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι στρατηγοί στην Τουρκία μετά την αποτυχία τους να βρουν συμμάχους στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη διακλαδική άσκηση «EGEMEN 2009» που ολοκληρώθηκε χθες.

Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, οι Τούρκοι στρατηγοί απέτυχαν να μετατρέψουν σε συνεργούς τους τις ένοπλες δυνάμεις Βελγίου, Ολλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση. Σε όλη τη διάρκεια των 17 ημερών της άσκησης, οι δυνάμεις των χωρών αυτών ακολούθησαν κατά γράμμα τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε ούτε αβλαβής διέλευση πολεμικού πλοίου και χθες ένα από τα υποβρύχια που προβλεπόταν να είναι σε κατάδυση σε όλη την άσκηση, ακολουθώντας τον εθιμικό κανόνα, αναδύθηκε λόγο της εθνικής επετείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στόχος της Τουρκίας ήταν να περάσουν όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες. Συγκεκριμένα, είχαν επιλέξει τομείς για αεροναυτικά γυμνάσια εντός του ελληνικού FIR, χωρίς να προβλέπεται κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Αμφισβητούσαν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αμφισβητούσαν τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου και, τέλος, προέβαλλαν ως αποστρατιωτικοποιημένα όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ελευθεροτυπία
Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1644
  Παράθεση Markos_Hdi Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Μαρτίου/2009 ώρα 19:55
Έληξε λείαν καλώς και αυτό για εμάς ευτυχώς.

Πολύ χαμός για το τίποτα τελικά.
Επιστροφή στην κορυφή
Helistas Δες τη Λίστα
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής


Μέλος από: 05/Φεβρουαρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 224
  Παράθεση Helistas Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Απριλίου/2009 ώρα 18:45
Αρχικά αποστάλθηκε από Markos_Hdi

Έληξε λείαν καλώς και αυτό για εμάς ευτυχώς.

Πολύ χαμός για το τίποτα τελικά.
Δεν θα ελεγα για το τιποτα, φανηκε τουλαχιστο οτι δεν μας εχουν τελειως χ*$μενους. Οχι γιατι μας σεβονται, αλλα απλα θα αυτοξευτιλιζοντουσαν και αυτοακυρονωντουσαν ως Ευρωπαϊκη Ενωση και Συμμαχια.
Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1644
  Παράθεση Markos_Hdi Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Απριλίου/2009 ώρα 18:46
Είπα πολύς χαμός για το τίποτα, γιατί είχανε ακουστεί απόψεις, πως με απαρχή αυτή την άσκηση θα ξεκινήσει ίσως ένα θερμότατο επεισόδιο και πολύ πιθανόν και κάτι ακόμα χειρότερο.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Απριλίου/2009 ώρα 13:09
Περιοχές στο Αιγαίο έχουν δεσμεύσει, σχεδόν για όλον τον Απρίλιο, για άλλη μία φορά οι Τούρκοι, για να πραγματοποιήσουν αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Εφες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στο FΙR Αθηνών τα τουρκικά αεροσκάφη, με παραβάσεις της εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Επιπλέον η Αγκυρα ανακοίνωσε τη διενέργεια κοινών αεροναυτικών ασκήσεων με το Ισραήλ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10123
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Ιουνίου/2009 ώρα 14:04

Μέχρι και την πτήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών που την περασμένη τετάρτη επιχειρούσαν στη Σάμο έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν οι Τούρκοι!

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Εθνους», κατά τη διάρκεια της πτήσης των δύο CL-215 που επιχειρούσαν στη Σάμο υπήρξε φραστική... Παρενόχληση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία!

Μέσω ασυρμάτου ακούστηκαν οι Τούρκοι αξιωματικοί να χαρακτηρίζουν «τουρκικό χώρο» την περιοχή που πετούσαν τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη!

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση εντάσσεται στο κλίμα όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας. Συγκεκριμένα είχε προηγηθεί:

  • Η αμφισβήτηση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης από ελληνικά μέσα στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων με επίκεντρο το Φαρμακονήσι!
  • Η συνεχιζόμενη χαμηλή πτήση των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι).
  • Η παρουσία και εμπλοκή τουρκικών μαχητικών σε δεσμευμένες περιοχές που διεξάγονται ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια.
  • Η εμφάνιση στις 6 Ιουνίου τουρκικής κανονιοφόρου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας και Εύβοιας ενώ ξεκινούσε η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα», όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές ότι η Τουρκία με τη σκληρή στάση που τηρεί το τελευταίο πεντάμηνο επιχειρεί να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει ουσιαστικό λόγο και παρουσία σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος!
ΕΘΝΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή
Guests Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση Guests Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Ιουνίου/2009 ώρα 14:39

Αμά΄άκουσε κανείς Αυτήν την είδηση από κάποιο μέσο παρακαλώ να μου την πεί. Ομαδική γαργάρα ολέ. Μόνο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι στημένες σε αυτή τη χώρα. Η πληροφόρηση δεν είναι;

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10323
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Ιουνίου/2009 ώρα 14:54
Το είπε ο Βερύκιος το πρωϊ στον ALPHA. Άλλωστε δικό του είναι και το άρθρο.
Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 11>