Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Κατασκοπευτικός δορυφόρος HELIOS

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10036
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Κατασκοπευτικός δορυφόρος HELIOS
    Αποστολή: 09/Ιανουαρίου/2008 ώρα 00:29
Η EADS Astrium πρόκειται μέχρι τα τέλη του 2009 να θέσει σε λειτουργία στην περιοχή της Αθήνας κέντρο προγραμματισμού, λήψης, επεξεργασίας, αρχειοθέτησης και αξιοποίησης απεικονίσεων Υπέρυθρου (IR) και ορατού φάσματος των δορυφόρων Helios. Θα πρόκειται για το έκτο κέντρο Helios μετά από εκείνα στα Κρεΐλ Γαλλίας, Τορεχόν Ισπανίας, Πατσέτα ντι Μάρε Ιταλίας, Βρυξελλών Βελγίου και Γκέλσντορφ Γερμανίας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συμμετέχει με 2,5% στο πρόγραμμα γαλλικών στρατιωτικών δορυφόρων παρατήρησης Helios, όπως και το Βέλγιο και η Ισπανία.

Αμυντική Γραμμή
Επιστροφή στην κορυφή
argeadas Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός


Μέλος από: 04/Ιανουαρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 356
  Παράθεση argeadas Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Δεκεμβρίου/2009 ώρα 02:07
Εκτοξεύτηκε στις 18:26 της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ο πυραυλικός φορέας Ariane (φωτογ.) που θα θέσει στο διάστημα τον δορυφόρο Helios-2B.

Μέσω αυτού του δορυφόρου έχει προγραμματιστεί η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία την Ισπανία το Βέλγιο και την Ιταλία να μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ανάλυσης απεικονίσεις.

Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Hellios-2Β αφορά την απεριόριστη... Λήψη εικόνων από το διάστημα υψηλής ευκρίνειας μέσω time-sharing, με τους υπόλοιπους χρήστες του δορυφορικού συμπλέγματος και μετά από εισαγωγή απόρρητου κωδικού όπου ο κάθε χρήστης επιλέγει την περιοχή κατόπτευσης χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα αξιοποίησης και επεξεργασίας των εικόνων μεταξύ αυτών και στο ελληνικό στην Τανάγρα.

Οι απεικονίσεις Hellios-2Β είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παραγωγή αξιόπιστων ψηφιακών χαρτών στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία εδαφικών μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των υψομετρικών γεωδαιτικών στοιχείων, μέσω των οποίων αξιοποιείται το σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας των βλημάτων SCALP-EG που διαθέτει η Π. Α.

Ο υπολογιστής ναυτιλίας του SCALP-EG συγκρίνει τα δεδομένα του ραντάρ που φέρει με τα αντίστοιχα υψομετρικά δεδομένα των ψηφιακών χαρτών που δημιουργηθεί από την αξιοποίηση των εικόνων των Hellios-2B επαληθεύοντας την πορεία του και προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις πορείας έως την τελική προσβολή αναλάβει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATA).

Χωρίς την παροχή των δεδομένων αυτών η αξιοποίηση των βλημάτων SCALP-EG (δείτε περισσότερα εδώ:
πύραυλοι Scalp βεληνεκούς 250 χλμ (!) στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας.) καθίσταται προβληματική και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πηγή Defence Net
...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10036
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Δεκεμβρίου/2009 ώρα 17:30

Την επιτυχή εκτόξευση του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης HELIOS-IIB ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά από μια πτήση διάρκειας 59 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, τοποθετήθηκε σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά.

Στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS-II, το οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της Γαλλίας συμμετέχουν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία ενώ θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνίσταται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύχτα.

Η Ελλάδα με τη ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System), γεγονός που την καθιστά μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών παγκοσμίως που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.

To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.

in.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Legion Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 24/Ιανουαρίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 942
  Παράθεση Legion Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Δεκεμβρίου/2009 ώρα 20:28
MΕ τον Hellas sat τι εγινε τοσα χρονια δουλευε η δεν δουλευε;
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Επιστροφή στην κορυφή
Su-35 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός


Μέλος από: 26/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3654
  Παράθεση Su-35 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Δεκεμβρίου/2009 ώρα 22:14
Αρχικά αποστάλθηκε από Legion

MΕ τον Hellas sat τι εγινε τοσα χρονια δουλευε η δεν δουλευε;
Ο Hellas Sat-2 δουλευει αλλα μην συγκρινεις τους δυο δορυφορους.
Ο ενας ειναι τηλεπικοινωνιακος και ο αλλος οπτικος.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10036
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Νοεμβρίου/2010 ώρα 13:17
Oι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν, αθόρυβα και μεθοδικά, «δορυφορικά μάτια» τα οποία ενισχύουν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους.

...

Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ηelios είναι γαλλικής εμπνεύσεως. Συμμετέχουν σε αυτό, πέραν της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων συμμετέχει και η Γερμανία. Η ελληνική συμμετοχή χρονολογείται από το 2003.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Ο δεύτερος δορυφόρος (Ηelios ΙΙΒ) εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν εικόνα μέρα και νύχτα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Οι εικόνες αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμη και οπλικά συστήματα.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,η Ελλάδα συμμετέχει ήδη στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού συστήματος ΜUSΙS, το οποίο θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους και θεωρείται το πλέον φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα αυτόν. Σκοπός είναι το σύστημα αυτό να είναι επιχειρησιακά ενεργό από το 2015 ως το 2030.

Η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ηelios θεωρείται πολύ σημαντική για ένα επιπλέον λόγο. Η γειτονική Τουρκία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει το δικό της δορυφορικό πρόγραμμα με πολύ δυναμικό τρόπο, ακολουθώντας διαφορετική τακτική. Δεν συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα αλλά προσπαθεί είτε να αποκτήσει «μικροδορυφόρους» (βάρους περίπου 100 κιλών) είτε να εισαγάγει τεχνογνωσία μέσω συμπαραγωγής. Γαλλοϊταλική κοινοπραξία κέρδισε άλλωστε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δορυφόρου ΤurkSat, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. Ευρώ. Αυτή η τακτική πάντως, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, έχει αποτέλεσμα η τεχνογνωσία που μεταφέρεται να αφορά παλαιότερη τεχνολογία και όχι την πιο σύγχρονη.

TO BHMA
Επιστροφή στην κορυφή
Vasss Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Avatar

Μέλος από: 04/Σεπτεμβρίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 69
  Παράθεση Vasss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Αυγούστου/2017 ώρα 11:58
Καλημέρα

Ήταν κανένας εκεί πρόσφατα, να μας πει περίπου πως είναι;
Θα παρουσιαστεί ένας φίλος, γι' αυτό ρωτάω.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)

Γρήγορη Απάντηση
Όνομα:

Μήνυμα:
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.