Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1234>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2070
  Παράθεση TOPOL-M Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης
    Αποστολή: 19/Αυγούστου/2009 ώρα 19:13

Τελικά οι σιωνιστές μυαλό δεν βάζουν. Οτι και να τους κάνουν οι τούρκοι αυτοί μια ζωή κολημένοι με τους Έλληνες θα είναι.

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Αυγούστου/2009 ώρα 12:41
Εν τω μεταξύ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρίθηκε τελικά στο ελληνικό διπλωματικό διάβημα και άλλαξε χθες το μεσημέρι τη φράση στην ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έγραφε ότι η κοινή άσκηση Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ διεξάγεται σε τουρκική περιοχή έρευνας.

Πρόκειται για άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγουν από κοινού οι τρεις χώρες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την ονομασία «Εμπιστη Γοργόνα» και η Αγκυρα επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί, λέγοντας ότι η άσκηση διεξάγεται σε τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να «καπελώσει» μια μεγάλη περιοχή εντός του FΙR Αθηνών, δηλαδή εκεί όπου ασκεί την ευθύνη η Ελλάδα και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η πρώτη αντίδραση της χώρας μας ήταν να μην επιτρέψει να παραστεί παρατηρητής στην άσκηση (αν και είχε προσκληθεί), η οποία, ας σημειωθεί, διεξάγεται σε περιοχή στο Αιγαίο την οποία είχε δεσμεύσει η Τουρκία. Στην «Εμπιστη Γοργόνα» συμμετέχουν συνολικά οκτώ κύρια πολεμικά σκάφη και από τις τρεις χώρες, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης καθώς και πολεμικά αεροπλάνα.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Αυγούστου/2009 ώρα 12:56
«Ο ΚΑΛΟΣ,ο κακός και ο ουδέτερος», κατά παράφραση του γνωστού γουέστερνσπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του επεισοδίου που παίχτηκε χθες νοτίως του Καστελλόριζου στο πλαίσιο της κοινής άσκησης έρευνας και διάσωσης «Έμπιστη γοργόνα» με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία με 6 πλοία και 3 ελικόπτερα, οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και το Ισραήλ με μία κορβέτα με το ελικόπτερό της.

Οι τρεις χώρες, που με τουρκικό σχέδιο επικέντρωσαν φέτος την άσκηση στην πολλαπλώς αμφισβητούμενη από την Άγκυρα περιοχή του Καστελλόριζου, εφήρμοσαν διαφορετικές η καθεμία τακτικές όσον αφορά τα σχέδια πτήσεων τα οποία προκαλούν, μεταξύ άλλων, την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο. Και αυτό καθώς η Άγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί στην υποβολή των σχεδίων όταν πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερά της στο FΙR Αθήνας, όπως υποχρεούται βάσει των διεθνών κανονισμών που επικαλείται η Ελλάδα.

Για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις πτήσεις και το ότι η αρμοδιότητα και ο συντονισμός για την έρευνα και διάσωση ναυαγών σε τυχόν πραγματικό ατύχημα ανήκουν στις ελληνικές αρχές, υπήρξε έγκυρη ενημέρωση της Αθήνας και προς τις τρεις χώρες.

Ατόπημα του Ισραήλ
Χθες, και ενώ είχε μεσολαβήσει ατόπημα του Ισραήλ βαφτίζοντας επίσημα για 8 ημέρες την περιοχή της άσκησης «τουρκική»- η αεροπορική δραστηριότητα κάθε χώρας ήταν διαφορετική:

● Η Τουρκία εφήρμοσε την πάγια θέση της και τα ελικόπτερά της δεν υπέβαλαν σχέδια πτήσης, παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες. Για τη διεξαγωγή της άσκησης πάντως είχε ζητήσει από τις 5 Αυγούστου άδεια για δέσμευση της περιοχής από την Αθήνα.

Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση και δεν έστειλαν καν το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που είχαν προγραμματίσει. Περιόρισαν έτσι τη συμμετοχή τους τελικά σε ένα αντιτορπιλικό μόνο.

● Το Ισραήλ, ενδεχομένως υπό το βάρος του ελληνικού διαβήματος για την αρχική ανακοίνωση, επέλεξε να υποβάλει έναν τύπο σχεδίου πτήσης που εν μέρει, ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπ. Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις ανεκτό από την Ελλάδα.

TA NEA
Επιστροφή στην κορυφή
thrakiotis Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης


Μέλος από: 22/Μαρτίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 966
  Παράθεση thrakiotis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Αυγούστου/2009 ώρα 15:14
«Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις» σημειώνει η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα με σημερινή της ανακοίνωση αναφορικά με την συμμετοχή του Ισραήλ στην τριεθνή (Τουρκία, ΗΠΑ, Ισραήλ) άσκηση έρευνας-διάσωσης εντός του ελληνικού FIR στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την εν λόγω άσκηση το υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, ανήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Αμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ να προβαίνει σε διάβημα στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.
Παράλληλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί ως παρατηρητής στην τελική φάση της άσκησης.
Τελικά το Τέλ Αβίβ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας τις επίμαχες αναφορές.
«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δυο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Οσον αφορά στην άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά σε αυτή στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να απαντύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία».
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr
Επιστροφή στην κορυφή
TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2070
  Παράθεση TOPOL-M Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Αυγούστου/2009 ώρα 17:07
Ε ρε φούρνος που τους χρειάζεται
Επιστροφή στην κορυφή
ratatoulis Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Διαγραμμένο μέλος

Μέλος από: 16/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 935
  Παράθεση ratatoulis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Οκτωβρίου/2009 ώρα 07:56
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η 'Αγκυρα έχει υποβάλει αρμοδίως πρόταση για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code of conducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε. Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FIR Αθηνών.
Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).
Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη δεκαετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ.
Επιστροφή στην κορυφή
thrakiotis Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης


Μέλος από: 22/Μαρτίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 966
  Παράθεση thrakiotis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Νοεμβρίου/2009 ώρα 23:03
Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκό έλεγχο το Αιγαίο

Την 1η Μάρτη 2010 ενεργοποιείται το CAOC-4 στη Λάρισα, το οποίο θα καλύπτει τον εναέριο χώρο όλων των κρατών της περιοχής που μετέχουν στην ιμπεριαλιστική λυκο-συμμαχία.
Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου σηματοδοτεί η ενεργοποίηση - σύμφωνα με πληροφορίες - από την 1η Μάρτη 2010, της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με την ονομασία CAOC-4.
Το συγκεκριμένο Κέντρο, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, αποτελεί συγχώνευση των υφισταμένων Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, των CAOC-6 (Τουρκία - Εσκί Σεχίρ) και CAOC-7 (Ελλάδα - Λάρισα).
Θα υπάγεται στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος.
Στο CAOC-4 της Λάρισας θα υπάγεται ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας. Με την ενεργοποίηση του CAOC-4, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.
Ετσι, εφαρμόζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του εναέριου χώρου του Αιγαίου (εθνικός και διεθνής) που πλέον εντάσσεται σε έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο που καλύπτει όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής.
Την ευθύνη για τον επιχειρησιακό έλεγχο, θα την έχει η διοίκηση του Στρατηγείου της Σμύρνης, η οποία κατά περίπτωση θα τον αναθέτει είτε σε Ελληνα είτε σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος πάντα θα φοράει ΝΑΤΟικό «καπέλο».
Να σημειωθεί ότι τα CAOC-6 (Τουρκία) και CAOC-7 (Ελλάδα), που λειτουργούν έως σήμερα, δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, καθώς υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκία διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα, τη διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών, που είναι μεν διεθνή ύδατα, αλλά περιβάλλουν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπως και των περιοχών από όπου διέρχονται οι γραμμές επικοινωνίας των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, βέβαια, το θέμα αυτό «λύνεται» με την παράδοση όλου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ.

kostasxan.blogspot.com
Επιστροφή στην κορυφή
spirosgiapros Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός


Μέλος από: 07/Νοεμβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 353
  Παράθεση spirosgiapros Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2009 ώρα 00:50
Επειδη με αεροπορικο στρατιωτικο δικαιο δεν εχω ασχοληθει

ερωτηση 1
στον επιχειρησιακο ελεγχο του ΝΑΤΟ θα υπαγεται ΟΛΟΣ ο αεροπορικος στολος; Ελληνικος και τουρκικος;

ερωτηση 2
αν δεν υπαρχει πολεμος υπαρχει μινιμουμ ποδιων πανω απο τα οποια μπορει να επιχειρει η συμμαχια;

ερωτηση 3
αν καποιο ελληνικο αεροσκαφος δηλωθει ως περιορισμενης επιχειρησιακης ικανοτητας μπορουμε σαν συμμαχος να αποδεσμευσουμε το αεροσκαφος απο το επιχειρησιακο ελεγχο του ΝΑΤΟ;

ερωτηση 4
κατα τη διαρκεια τουρκικης αρχηγειας στο ΝΑΤΟ θα υπαρχει ελληνας συνδεσμος ως παρατηρητης στο ΚΕΠΙΧ του ΝΑΤΟ;
Επιστροφή στην κορυφή
thrakiotis Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης


Μέλος από: 22/Μαρτίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 966
  Παράθεση thrakiotis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2009 ώρα 23:28
το αιγαιο θα το χασουμε στον τομεα της ερευνας και διασωσης καθως επιτηρούν πλέον το Αιγαίο οι Τούρκοι - SAR και έλεγχος Αρχιπελάγους ο στόχος

Με ένα νέο κέντρο ελέγχου ναυτικής επιτήρησης και παρακολούθησης με την κωδική ονομασία «Μεγάλος Ορίζοντας» (Uzun Ufuk) η Τουρκία ξεκίνησε την επιτήρηση του Αιγαίου με σκοπό σταδιακά να εκτοπίσει τις δυνατότητες της Ελλάδας σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, αλλά και να απαλείψει το ελληνικό στρατηγικό-επιχειρησιακό πλεονέκτημα της κυριαρχίας στον νησιωτικό χώρο του Αρχιπελάγους. Πρώτος στόχος οι αποστολές SAR, απώτερος, η ανάκτηση του επιχειρησιακού ελέγχου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου. Ενώ η Ελλάδα μοιρολογεί για τα οικονομικά της προβλήματα (απίστευτο, αλλά, δυστυχώς αληθινό: Το ΓΕΕΘΑ στα δυσμενή αποτελέσματα των εθνικών κρίσεων και στους λόγους που πρέπει να αποφεύγονται αυτές, έχει περιλάβει και μάλιστα ως πρώτο αποτέλεσμα, την... "απώλεια της ευημερίας των πολιτών"!), η Τουρκία με κατά κεφαλήν εισόδημα το 1/5 του αντίστοιχου ελληνικού, υφαίνει "θηλειά" στη μέση του Αιγαίου.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκει να της ανατεθεί πλήρως ο έλεγχος αποστολών SAR στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη βασικές διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, που ορίζει πως λόγω της ανθρωπιστικής υφής του προβλήματος, η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα μέσα αλλά και τη δυνατότητα έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού ενός ναυτικού ή αεροπορικού δυστυχήματος έχει το δικαίωμα να εισέλθει εντός των χωρικών υδάτων άλλου κράτους, που αδυνατεί να προσφέρει άμεσα τη βοήθειά του προς τα θύματα.

Αυτό το κέντρο πέρα του ό, τι αναβαθμίζει δραματικά τις δυνατότητες της Τουρκίας-και θεμελιώνει νομικά στους διεθνούς οργανισμούς τη δυνατότητά της να εισέρχεται έως το κεντρικό Αιγαίο-της επιτρέπει να πετούν επί 24ώρου βάσεως πτητικά μέσα ελέγχου, όπως για παράδειγμα τα UAV Heron τα οποία ουσιαστικά έχουν κατασκευαστεί για ρόλο κατασκόπευσης και όχι επόπτευσης…Το πρόγραμμα «Μεγάλος Ορίζοντας» είναι ένα σύστημα παρακολούθησης το οποίο είναι ολοκληρωμένο με μια σειρά αισθητήρων τόσο επίγειοι όσο και εναέριοι. Πιο συγκεκριμένα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτικής Παρακολούθησης (IMSS) περιλαμβάνει δίκτυο επίγειων ραντάρ έρευνας επιφανείας, ολοκληρωμένο σύστημα μέτρων υποστήριξης R-ESM και ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών και συγχώνευσης δεδομένων για τη δημιουργία μιας ενιαίας τακτικής εικόνας επιχειρήσεων. Εκτός της Thales-Nederland στην υλοποίηση του συστήματος συμμετείχαν και οι τουρκικές εταιρείες Tubitak-Mam,ITU,Havelsan και Yaltes. Η τελευταία είναι υπεύθυνη στην ανάπτυξη του λογισμικού του συστήματος συγχώνευσης δεδομένων, παρέχει τις οθόνες απεικόνισης και έχει αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο στο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων και στο σύστημα διαχείρισης και μεταφοράς εικόνας. Συνολικά το πρόγραμμα «Μεγάλος Ορίζοντας» περιλαμβάνει αριθμό επίγεια εγκατεστημένων ραντάρ έρευνας επιφανείας, συστήματα μέτρων υποστήριξης, διάταξη οπτικών μέσων επιτήρησης (LLTV/IR), συνεργασία μέσω ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων με σκάφη επιφανείας του ναυτικού και της ακτοφυλακής, μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη HERON (UAV) και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 MPA.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Επιστροφή στην κορυφή
thrakiotis Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης


Μέλος από: 22/Μαρτίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 966
  Παράθεση thrakiotis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Νοεμβρίου/2009 ώρα 19:01
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ !

Πριν από λίγο, αίφνης η Άγκυρα με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ έθεσε ευθέως θέμα επαναχάραξης των συνόρων και ορίων μεταξύ των δύο χωρών! Με αφορμή μία άσκηση έρευνας-διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για αποστολές Έρευνας-Διάσωσης στην περιοχή διότι «δεν υπάρχει αναγνώριση από την Τουρκία των ορίων του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου που σημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Αθήνας οι αποστολές Έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».

Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης των ορίων-συνόρων των δύο πλευρών η οποία να προσδιορίζει τις αρμοδιότητες Έρευνεας-Διάσωσης! Για την Τουρκία το Καστελλόριζο είναι «καρφί στο μάτι» γιατί λόγω και της υφαλοκρηπίδας του κόβει στα δύο τις περιοχές πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε ότι αφορά το θέμα που εγείρεται σήμερα αναφορικά με τις αποστολές έρευνας-διάσωσης, δημιουργεί ένα τεράστιο μπλοκ ελληνικού FIR το οποίο διεισδύει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμφισβήτηση των περιοχών του FIR Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, σημαίνει και επερχόμενη αμφισβήτηση και άλλων περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθέτησης ορίων και συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών…Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη άσκηση: Γίνεται την τελευταία ημέρα της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης «Θάλασσα Φιλίας-2009», όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μονάδων του τουρκικού Ναυτικού.

Η θαλάσσια περιοχή που θα διεξαχθεί η τουρκοαιγυπτιακή άσκηση συνορεύει με την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση έρευνας-διάσωσης σε δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι «συμπτωματικά» θα έχουν και τα μέσα για να προστατέψουν οποιαδήποτε κίνησή τους.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Κανονικά θα πρέπει να παρεμποδιστεί η άσκηση. Άλλωστε η αντιNOTAM που εξέδωσε η ΥΠΑ είναι σαφής: Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοια άσκηση. Θα τολμήσουν να υπερασπιστούν εμπράκτως όρια και σύνορα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 27/Απριλίου/2010 ώρα 17:30
Τη διεκδίκηση της δικαιοδοσίας Ερευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου επιδιώκει η Αγκυρα και με νέα NAVTEX που εξέδωσε προαναγγέλλει τη διεξαγωγή ασκήσεων SAR στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 29-30 Απριλίου.

Με τη NAVTEX 313/10 που εξέδωσαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναγγέλλεται η διεξαγωγή ασκήσεων Ερευνας και Διάσωσης (SAR) το διήμερο 29 και 30 Απριλίου σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου τις οποίες η NAVTEX χαρακτηρίζει ως περιοχές που η δικαιοδοσία Ερευνας και Διάσωσης ανήκει στην Τουρκία («Turkish SAR Areas»).

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το γνωστό τρίγωνο μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Ψαρών, όπου πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπάρξει και πάλι αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στην Ερευνα και Διάσωση, όταν είχε υπάρξει ανάγκη αναζήτησης και διάσωσης Ελληνα ψαρά.

Ο συνεχιζόμενος «πόλεμος» των ΝΟΤΑΜ και των ΝΑVTEX εκ μέρους της Τουρκίας επιδιώκει να κρατήσει στην επικαιρότητα το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Η αμφισβήτηση και με έμπρακτο μάλιστα τρόπο της ελληνικής δικαιοδοσίας για Ερευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής επιδίωξης για διεκδίκηση του επιχειρησιακού έλεγχου και πέραν του 25ου μεσημβρινού, σε μια γενικότερη αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο.

ΕΘΝΟΣ

Επιστροφή στην κορυφή
TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2070
  Παράθεση TOPOL-M Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 27/Απριλίου/2010 ώρα 18:18
Αντε πάλι με τον 25ο Μεσηβρινό. Οι Τούρκοι το χαβά τους.
Αντε να κάνει και το Π. Ν. Λευκή απεργία να αλωνίζουν ελεύθερα στο Αιγαίο.
Να λοιπόν με ποιό τρόπο μας μειώνουν την εθνική κυριαρχία.
Με τον οικονομικό πόλεμο και τις συνέπειες που έχει στις Ε. Δ.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 14/Ιουνίου/2010 ώρα 14:18
Σκληρή παρτίδα στη διπλωματική σκακιέρα για τις πτήσεις στο Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αγκυρα προσπαθεί «από την πίσω πόρτα» και μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ) να παρακάμψει το ελληνικό αίτημα για υποβολή σχεδίων πτήσεως για τα στρατιωτικά αεροσκάφη της που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τις συζητήσεις που διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του ΙCΑΟ, αλλά και τη σιωπηρή ανοχή ισχυρών κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι πλούσιο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, το 2008, ξεκίνησαν στον ΙCΑΟ οι συζητήσεις για να εφαρμοστεί η έννοια της «Ευέλικτης Χρήσης Εναερίου Χώρου» (FUΑ). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χρειαζόταν να βρεθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για να γίνει ευκολότερη και πιο ελεύθερη η χρήση του διεθνούς εναερίου χώρου.

Οπως είναι ευρέως γνωστό, η Ελλάδα επιμένει ότι η Τουρκία οφείλει να υποβάλει σχέδια πτήσεως για τα μαχητικά της αεροσκάφη που πετούν εντός του FΙR Αθηνών. Η Αγκυρα δεν το δέχεται. Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται τον Ιούλιο του 2008. Στις πρώτες συζητήσεις στον ΙCΑΟ για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Αεροναυτιλίας (ΕΑΝΡ) κατεγράφη για πρώτη φορά η θέση ότι μπορούν να πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες (π. Χ. Ασκήσεις) εντός του FΙR Αθηνών χωρίς να κοινοποιούνται στην ελληνική πλευρά, άρα και χωρίς σχέδια πτήσης.

Η Αθήνα αντέδρασε. Γρήγορα όμως εντοπίστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα: Η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να εμποδίσει μια αρνητική εξέλιξη, καθώς μια μελλοντική απόφαση θα λαμβανόταν με απλή πλειοψηφία. Η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τον Μάιο του 2009. Πρότεινε να συμπεριληφθεί στο ΕΑΝΡ η «φωτογραφική» αναφορά ότι «υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις» στις οποίες μια χώρα (στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία) θα μπορούσε να μην αναγγείλει καν μια στρατιωτική επιχείρηση. Ο σκοπός της τουρκικής πρότασης ήταν ξεκάθαρος: να μπει τέλος στα σχέδια πτήσεως.

Στελέχη του ΙCΑΟ που επισκέφθηκαν την Αθήνα το καλοκαίρι του 2009 άσκησαν πιέσεις για άρση των ελληνικών αντιρρήσεων. Το αδιέξοδο ήταν εμφανές. Τελικά η Ελλάδα πέτυχε να εισαχθεί στο κείμενο ότι η μη κοινοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να μη γίνεται μόνο σε «εξαιρετικές περιστάσεις» και θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια της πολιτικής αεροπλοΐας. Φρόντισε επίσης να προσθέσει καθαρή υποσημείωση στο κείμενο του ΙCΑΟ με τη θέση της.

Τελικά η Αθήνα κατέθεσε επισήμως ένσταση στις 22 Ιανουαρίου του 2010, αφού προηγουμένως εξασφάλισε παράταση της προθεσμίας για να απαντήσει. Το θέμα έκτοτε εκκρεμεί στην Επιτροπή Αεροναυτιλίας του ΙCΑΟ. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραπέμψει το θέμα ξανά στο Περιοχικό Γραφείο Ευρώπης και Βορείου Ατλαντικού στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία η οποία επίσης κατέθεσε ένσταση.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιουλίου/2010 ώρα 12:36
Με συστηματικό τρόπο η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της, παρά τις διαβεβαιώσεις περί καλής γειτονίας.

Η νέα πρόκληση της Αγκυρας αφορά αμφισβήτηση ελληνικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε θέματα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στο Αιγαίο και συνοδεύτηκε με πτήση πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο κέντρο του Αρχιπελάγους.

Το περιστατικό που έχει ορισμένα κενά από πλευράς Τουρκίας εξελίχτηκε ύστερα από ενημέρωση του ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στις 11.45 από το αντίστοιχο τουρκικό για περιστατικό βύθισης αγνώστου πλοίου, στη θαλάσσια περιοχή 7 ναυτικών μιλίων βόρεια των νησίδων Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο. Η ενημέρωση του τουρκικού Κέντρου Συντονισμού έγινε, όπως αναφέρθηκε, προφορικά από κυβερνήτη αεροπλάνου του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία. Εικάζεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να ήταν μαχητικά.

Καθώς το σημείο του υποτιθέμενου ναυαγίου ήταν στα διεθνή ύδατα αλλά εντός του FΙR Αθηνών όπου η Ελλάδα ασκεί αρμοδιότητα ενεργοποιήθηκαν αμέσως 4 ελληνικά μαχητικά και άρχισαν έρευνες στις 12.05. Εσπευσαν επίσης ένα πορτογαλικό δεξαμενόπλοιο που ήταν στην περιοχή, ένα ελληνικό μεταγωγικό C-130, δύο ελικόπτερα Super Ρuma από Ελευσίνα και Χίο, η φρεγάτα «Σαλαμίς» (που ήταν βορειοδυτικά), ένα ελικόπτερο και πλωτά του Λιμενικού, ενώ συνεχής ήταν η συνεργασία ΓΕΕΘΑ- Λιμενικού.

Οι έρευνες είχαν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ μία και πλέον ώρα αργότερα έφθασαν στη δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή Ερευνας- Διάσωσης δύο τουρκικά ελικόπτερα Gugar. Τα τουρκικά ελικόπτερα δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων και στις προσπάθειες επικοινωνίας και συντονισμού και κινήθηκαν μόνα τους, μη θέλοντας να αναγνωρίσουν την ελληνική αρμοδιότητα και δημιουργώντας συνθήκες «μη ελεγχόμενων» πτήσεων. Κατά την πτήση τους τα τουρκικά ελικόπτερα Gugar- που αναγνωρίστηκαν από τα ελληνικά μέσα- έκαναν υπέρπτηση των νησίδων Καλόγεροι.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
roverr24 Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 25/Ιουλίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 920
  Παράθεση roverr24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Μαρτίου/2011 ώρα 23:59
Ο ΕΕΧ και τα χωρικα υδατα δεν ταυτιζονται στη δικη μας περιπτωση και το FIR=flight information region δε ταυτιζεται επισης, το φιρ ειναι περιοχη ελεγχου και δεν ειναι ολο δικος μας ΕΕΧ νομιζω πως πολλοι δε το εχουν κατανοησει αυτο
55%του Αιγαιου μας ανηκει και 8% στην τουρκια, αν επεκταθουμε στα 12 μιλια σε μερικα σημεια η αποσταση Ελλαδας τουρκιας ειναι πολυ λιγοτερη και απο τα 6 μιλια...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Μαρτίου/2011 ώρα 13:40
Το FIR και η ζώνη ευθύνης έρευνας και διάσωσης ταυτίζονται.
Επίσης, στο site έχω μία σειρά άρθρων για : Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εθνικό Εναέριο Χώρο , Ελληνικά χωρικά ύδατα , Περιοχή FIR Αθηνών , Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης και άλλα, που εξηγούν με αρκετά κατανοητό τρόπο τα θέματα αυτά.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10091
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Μαΐου/2011 ώρα 19:02
και για μία ακόμη φορά, προωθούν την διχοτόμηση του Αιγαίου μέσω της ανάληψης της ευθύνης για την έρευνα και διάσωση σε ελληνικές περιοχές ευθύνης.
Με τη NAVTEX 310/11 που εξέδωσε η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις από 4-5 Μαΐου σε «τουρκική περιοχή Ερευνας και Διάσωσης», η οποία όμως, σύμφωνα με τις συνταγμένες που έδωσε, περιλαμβάνει το τρίγωνο Νοτιοδυτικά της Λέσβου και βορείως της Χίου και των Ψαρών, περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Ελλάδας. Το δικαίωμα SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο ταυτίζεται με το εύρος του FIR Αθηνών και έτσι σε σχεδόν όλο το Αιγαίο ο επιχειρησιακός συντονισμός για Ερευνα και Διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επιδιώκοντας την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, έχει προβάλλει αξιώσεις για ανάληψη επιχειρήσεων SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου και τον 25ο μεσημβρινό.

ΕΘΝΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10256
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Μαΐου/2011 ώρα 18:36
Στις 7 Ιουνίου 2011 θα πραγματοποιηθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR:Search &Rescue) με την ονομασία «ΙΩΝΑΣ 11» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γενικότερα. Η σημασία της περιοχής διεξαγωγής της άσκησης είναι μεγάλη και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απορία και τη θετική έκπληξή μας, πως και δεν καταγράφηκε (σκοπίμως δεν λέμε «δεν εκδηλώθηκε» διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί) προσπάθεια «μπλοκαρίσματος» από άλλες «κυβερνητικές πλευρές», οι οποίες έχουν αναγάγει σε ύψιστο στόχο της ζωής και της καριέρας τους το να μην κάνουν οτιδήποτε που θα προκαλέσει την Τουρκία.

Συνέχεια: Defencepoint.gr

Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1234>