Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 5>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων
    Αποστολή: 02/Φεβρουαρίου/2010 ώρα 12:49
Το ΓΕΣ αντιδρά στη δημιουργία μικρότερου - ευέλικτου στρατεύματος και εισηγείται αλλαγές μικρής κλίμακας. Απέσυραν τις κούρσες των ταξιάρχων και έδωσαν... Τζιπ σε διοικητές μονάδων. Θέμα ανταλλακτικών βάζει το Ναυτικό.

Το υπουργείο Αμυνας αισιοδοξεί ότι με την περιστολή της σπατάλης σε όλες τις ελαστικές δαπάνες,τα λειτουργικά έξοδα μπορούν να μειωθούν έως και 30% το 2010. Ωστόσο το στρατιωτικό κατεστημένο ανθίσταται στις αλλαγές αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απ’ όπου και θα εξοικονομηθούν τα μεγάλα ποσά!

Στην απαίτηση για δημιουργία μικρότερου - ευέλικτου και σύγχρονου στρατεύματος το ΓΕΣ αντιδρά αρνητικά και εισηγείται άκρως περιορισμένης κλίμακας αλλαγές και μειώσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, οι στρατηγοί του ΓΕΣ εισηγούνται μόνο τη μετατροπή δύο μεραρχιών (Ιωαννίνων και Τρίπολης) σε ταξιαρχίες...

...

Εν όψει κρίσεων
Στο μεταξύ, εν όψει των τακτικών κρίσεων στο Ναυτικό ορισμένοι εκ της κορυφής στην πυραμίδα της ιεραρχίας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα χρονίζοντα προβλήματα με την προμήθεια ανταλλακτικών και προειδοποιούν εγγράφως ότι αναγκάζονται να προβούν σε «κανιβαλισμό» πλοίων επιφανείας, ώστε να τοποθετούν τα ανταλλακτικά σε άλλα πλοία και να τα διατηρούν αξιόμαχα!

Προφανώς οι ίδιοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ξεχνούν ότι τον περασμένο Ιούνιο ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» στήριζαν την κυβέρνηση της ΝΔ και με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ χαρακτήριζαν «ανυπόστατα» δημοσιεύματα και πληροφορίες που ανέφεραν ότι στον Στόλο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανταλλακτικών. Επίσης εντύπωση προκαλεί η χρονική στιγμή που το ΓΕΝ εισηγείται τον «κανιβαλισμό» των δύο εκ των τεσσάρων ρωσικών αερόστρωμνων τύπου ZUBR.

Μια κίνηση που εγκυμονεί τον κίνδυνο να εκληφθεί ως «εχθρική ενέργεια» από την πλευρά της Μόσχας, εν όψει των προγραμματισμένων επισκέψεων των πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας στην Ρωσία.

Σημειωτέον ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι το κατεστημένο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί συστηματικά να απαξιώσει τα ρωσικά αερόστρωμνα, για τα οποία ο Αμερικανός αρχηγός Ναυτικού είχε επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον να επισκεφτεί στη Βάση τους, στην Αμφιάλη, πριν από δύο μήνες!

ΕΘΝΟΣ

Αναγράφω εδώ το άρθρο ενός δημοσιογράφου (Δήμος Βερύκιος) στον οποίο δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη, καθώς σχετίζεται με το θέμα μας.

Επισημαίνω δε ότι ο χαρακτηρισμός 'στρατιωτικό κατεστημένο' παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η Τουρκάι και η Νιγηρία. Αποτελεί απαξιωτικό χαρακτηρισμό, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί κανείς να έχει για την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Επιστροφή στην κορυφή
Su-35 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός


Μέλος από: 26/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3646
  Παράθεση Su-35 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Φεβρουαρίου/2010 ώρα 19:30
Κατι τετοιες εκφρασεις προκαλουν αηδια.
Γενικα αλλαζω σελιδα οταν βλεπω αμυντικα θεματα σε εφημεριδα

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Φεβρουαρίου/2010 ώρα 12:02
Άλλη μία πρωτοτυπία, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα αναδιοργάνωση (κάτι σαν τις Πανελλήνιες ένα πράγμα) :
Λουκέτο στο 30% των στρατιωτικών μονάδων, απόσυρση επίσης του 30% των πιο παλαιών από τα κύρια στρατιωτικά μέσα όπως τανκς, πυροβόλα, οχήματα κ. Ά. Και ψαλίδι κατά περίπου 25% στις θέσεις στρατηγών ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας για τον Στρατό Ξηράς.

Στην ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του στρατεύματος- που ήδη επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού- οδηγήθηκε το υπουργείο Άμυνας, λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τις σύγχρονες μορφές απειλών, αλλά και τη στρέβλωση που υπέστη η δομή του την τελευταία εξαετία, καθώς εγκαταλείφθηκε στη μέση η επιχειρούμενη μετεξέλιξη του 2000- 2001.

Παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής της δομής και του όγκου επιταχύνει, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στα δεδομένα της οποίας πρέπει να εναρμονιστούν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Χωρίς... Προσωπικό
Η έμφαση έχει δοθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων και σχηματισμών που σήμερα, σε απόλυτο αριθμό, ξεπερνούν τις 850.

...

Η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύει το ΓΕΣ είναι ο δραστικός περιορισμός των μη επιχειρησιακών μονάδων (π. Χ. Περιττών κέντρων εκπαίδευσης, ογκωδών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, μη αναγκαίων ενδιάμεσων επιτελείων κοκ) και η αριθμητική και ποιοτική συμπλήρωση όλων των μάχιμων μονάδων.

Στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και η τακτική «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν. Δ. Όσον αφορά εξοπλιστικές εκκρεμότητες. Π. Χ. Η μη επίλυση του θέματος των πυρομαχικών για τα 170 νέα τανκς Leo2 Ηel αναγκάζει το ΓΕΣ να διατηρεί πληρώματα και για τον νέο τύπο (με άσφαιρα άρματα!) και για τον παλαιό Μ-60 που θα αποσυρθούν αμέσως μετά τον εξοπλισμό των νέων. Το ίδιο ίσχυε π. Χ. Και για τα νέα Απάτσι που, ενώ είχε δημιουργηθεί ολόκληρο τάγμα, δεν παραλαμβάνονταν επί σχεδόν 3 χρόνια!

Αμέσως αναμένεται να αποσυρθούν και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ-114 και εκατοντάδες οχήματα.

Θα μειωθούν... Τα αστέρια
Όσον αφορά τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών (αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι, ταξίαρχοι), η Ελλάδα κατέχει μάλλον το ρεκόρ σε ποσοστό ανάλογα με το στράτευμα που διαθέτει. Το υπουργείο βλέπει ως ικανοποιητικό τον αριθμό 9 αντί 12 αντιστρατήγων που είναι σήμερα- με ανάλογες μειώσεις και στους άλλους βαθμούς με τα πολλά αστέρια.

Σε βάθος 2 - 3 χρόνων οι αλλαγές

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον Στρατό Ξηράς- που θα επιδιωχθεί να γίνουν σε βάθος 2- 3 ετώνδεν είναι, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, εύκολες. Ήδη παραδέχεται ότι σε διάφορα επίπεδα του στρατεύματος διαπιστώνονται στην επιτελική επεξεργασία αγκυλώσεις παρωχημένες νοοτροπίες και διστακτικότητα, αν και η ηγεσία του ΓΕΣ αισιοδοξεί ότι το υπό διαμόρφωση μοντέλο «θα καλύπτει» τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αντιδράσεις περιμένει το υπουργείο και από τοπικά (ή και κομματικά) συμφέροντα.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Φεβρουαρίου/2010 ώρα 12:03
Για να δούμε τι θα γίνει.

Στα χαρτιά ωραία φαίνονται όλα αυτά, αλλά νομίζω τα έχω ξανακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Επιστροφή στην κορυφή
Su-35 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός


Μέλος από: 26/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3646
  Παράθεση Su-35 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 22/Φεβρουαρίου/2010 ώρα 13:35
Αντε μακαρι αλλα μας τα παν και αλλοι.
Αντιδρουσαν οι τοπικοι αρχοντες και ελεγαν: "Μα εμεις ειμαστε περιφερεια και ζουμε απο τον στρατο"

Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Απριλίου/2010 ώρα 20:27
Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Απριλίου/2010 ώρα 20:31
Και τώρα θέλω να κάνω μια ερώτηση, λέει για κλείσιμο ορισμένων μονάδων από βορά,800 στον αριθμό, δηλαδή αν έχουμε 800 εκεί, Ποσες έχουμε τότε στο σύνολο; Μήπως είναι λάθος ο αριθμός που αναφέρει η εφημερίδα και μηπως Δεν είναι 800 αλλα πολύ λιγότερες; Επίσης αν είναι 800 λογικά θα έπρεπε να έχουμε πάνω από 20.000 στρατό μονο σε αυτές τις μονάδες! Επίσης θέλω να ρωτήσω μήπως εννοεί και το κλείσιμο της στρατιάς τις λάρισας;
Επίσης λέει ότι το κλείσιμο θα μονάδων θα αγγίξει το 20-30% δηλαδή Ποσες μονάδες έχουμε σε όλη την ελλάδα;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Απριλίου/2010 ώρα 17:51
Επειδή προφανώς δεν έχεις πάει στρατό, θα σε ενημερώσω ότι υπάρχουν τεράστιες (σε έκταση μονάδες) με δύναμη 10 με 15 άτομα συνολικά.

Ούτε το ΓΕΕΘΑ δεν ξέρει πόσες χιλιάδες μονάδες υπάρχουν.

Ρίξε και μια ματιά στο άρθρο για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων
Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Απριλίου/2010 ώρα 23:13
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Επειδή προφανώς δεν έχεις πάει στρατό, θα σε ενημερώσω ότι υπάρχουν τεράστιες (σε έκταση μονάδες) με δύναμη 10 με 15 άτομα συνολικά.

Ούτε το ΓΕΕΘΑ δεν ξέρει πόσες χιλιάδες μονάδες υπάρχουν.

Ρίξε και μια ματιά στο άρθρο για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων
Άρα δεν μιλάμε για μονάδες αλλα για υπομονάδες, επίσης εσύ ας πούμε που ασχολείσαι με αυτά αν κλείσουν αυτές οι 800 που αναφέρει η εφημερίδα περίπου πόσος στρατός πιστεύεις ότι θα εξοικονομηθεί; Επίσης λέει για μείωση της οροφής προσωπικού! Αλλα τότε πως το γενικό επιτελείο στρατού εξετάζει ένα μοντέλο 6 μηνών επιπλέον εθελοντικής θητείας για τους στρατευσιμους έναντι αμοιβής; μήπως τελικά δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι στο υπουργείο πως θα αναδιοργανώσουν τις ένοπλες δυνάμεις; Γιατί τουλάχιστον εγώ διαβάζω διαφορα άρθρα που έρχονται αντίρροπα με αλλα που διαβάζω!
Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Απριλίου/2010 ώρα 20:21
Αναδιοργανώσεις και προσχήματα Παρασκευή,09 Απριλίου 2010 #fullpost{display:inline;} Τους τελευταίους μήνες έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στις κυοφορούμενες αλλαγές στις ΕΔ, που προωθεί με μεγάλη ταχύτητα η πολιτική ηγεσία του YΠΕΘΑ, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την γραμμή Παπανδρέου.(Βλέπε :Η εφαρμογή του αμυντικού δόγματος ΓΑΠ ξεκίνησε). Σε προχθεσινό της φύλλο μιας απο τις μεγάλες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, μας πληροφορεί με άρθρο της ότι “Αλλάζουν όλα στις Ένοπλες Δυνάμεις" και έρχονται "Ριζικές Ανατροπές στη Σχεδιαζόμενη Δομή”. Ο καλός συντάκτης φροντίζει, να μας ενημερώσει για μία σειρά κρίσιμων στρατηγικά αλλαγών στην αμυντική πολιτική της χώρας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αλλαγές αυτές αντιμετωπίζονται θετικά στο δημοσίευμα, χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση για τη σκοπιμότητα ή την ορθότητά τους.

Πριν σχολιάσουμε τα στοιχεία που περιέχονται στο άρθρο αυτό, είναι χρήσιμο να ειπωθούν επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία για τη δομή δυνάμεων και το σχεδιασμό της.

Ο σχεδιασμός δομής δυνάμεων είναι μία από τους πλέον κρίσιμες και λεπτές στρατηγικές αποφάσεις ενός αμυντικού μηχανισμού. Κι αυτό, γιατί ο σχεδιασμός πρέπει να συγκεράσει τις πολιτικές κατευθύνσεις για την υψηλή στρατηγική της χώρας, με τις στρατιωτικές αντιλήψεις της χώρας και του μηχανισμού. Πρέπει, με άλλα λόγια, να συγκεράσει τις πολιτικές εκτιμήσεις της χώρας για τη φύση και την ένταση της απειλής που δέχεται από άλλες χώρες, και τους πόρους που είναι σε θέση να διαθέσει για να διατηρήσει στρατιωτική ισχύ αντίστοιχη με την απειλή, με τις στρατιωτικές αντιλήψεις της τόσο για τη φύση όσο και την ένταση της απειλής και για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η απειλή. Με βάση τις βασικές παραμετρους που, εξ αντικειμένου, είναι καθαρά πολιτικό θέμα και τις θέτει η πολιτική ηγεσία, τα επιτελεία προβαίνουν στον στρατιωτικό σχεδιασμό.

Με αυτά ως δεδομένα, ας δούμε τι μας λέει σχετικά η είδηση.
"Ο κ. Βενιζέλος προωθεί στα Γενικά Επιτελεία πρόταση για τη νέα δομή δυνάμεων στα τρία Όπλα.Έχουν αρχίσει αντιδράσεις από τα Γενικά Επιτελεία τα οποία και θα κληθούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας"
Η αρχή του άρθρου είναι αρκούντως διαφωτιστική. Κατά παράβαση κάθε λογικής,ο Υπουργός Αμύνης δεν θέτει πολιτικές κατευθύνσεις (προφανώς κατόπιν συζητήσεως με τους καθ' ύλην αρμοδίους υφισταμένους του, ώστε να μάθει τη δική τους άποψη για το θέμα), πχ, δε θέτει προς επανεξέταση βασικές παραμέτρους (προϋπολογισμό, ανθρώπινο δυναμικό).Φέρνει έτοιμη δομή δυνάμεων, την οποία απλά προωθεί στους αρμόδιους εισηγητές για έγκριση. Αν, λοιπόν, φέρει ο ίδιος δομή δυνάμεων για έγκριση στα επιτελεία, τίθεται το απλό ερώτημα: Ποιος σχημάτισε αυτή την πρόταση δομής δυνάμεων; Οι πιθανές απαντήσεις είναι τρεις:

α) ο ίδιος ο Υπουργός, με βάση τη μακρά του εμπειρία στο Συνταγματικό Δίκαιο
β) οι σύμβουλοί του (δηλαδή οι απόστρατοι της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ)
γ) κάποιος τρίτος...

Κατά την λογική του συντάκτη είναι εντελώς παράλογο να τραβάνε τα μαλλιά τους οι επιτελείς που βλέπουν στην πράξη τι σημαίνουν οι επιλογές που τους ήρθαν ουρανοκατέβατες. Το ανορθόδοξο της διαδικασίας γεννά ένα πολύ απλό ερώτημα : Έχει δοκιμαστεί η νέα δομή σε κάποιο πολεμικό παίγνιο; Αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το ερώτημα πιθανότατα είναι καθαρά ρητορικό καθώς όπως έχει δηλώσει ο υπουργός δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.(Βλέπε :Το δόγμα της καφετζούς/Περικοπές μονάδων και μείωση εξοπλισμών)
"Θα μπει «μαχαίρι» στον Στρατό Ξηράς, με περικοπές μονάδων και οπλικών συστημάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φθάνουν ως και 25%-30%. "
Ο συντάκτης εδώ κάνει κάτι εξαιρετικά πονηρό: Αναφέρει μια “ενδεχόμενη” περικοπή 25%-30% σε “μονάδες και οπλικά συστήματα”. Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Είναι ένα πράγμα περικοπή οπλικών συστημάτων κατά 25%-30% και διατήρηση του ιδίου αριθμού μονάδων, είναι ένα άλλο πράγμα περικοπή μονάδων κατά 25% ...
Επιστροφή στην κορυφή
D.Y.K Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 03/Φεβρουαρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9261
  Παράθεση D.Y.K Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Ιουνίου/2010 ώρα 16:54
Νέα δομή δυνάμεων στους 3 κλάδους των ΕΔ – χαμηλώνουν τις οροφές των όπλων

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ενημέρωση συντακτών αμυντικού Τύπου, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για τη νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πτέραρχος άφησε να εννοηθεί ότι η νέα δομή θα είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει και φυσιολογική αναδιάρθρωση του ΕΜΠΑΕ.

Το νέο αναθεωρημένο ΕΜΠΑΕ θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου, όπως πρώτο το defencenet.gr είχε γράψει. Η αξία του υπολογίζεται περίπου στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα δομή δυνάμεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), στην συνέχεια από το ΣΑΜ (Συμβούλιο Άμυνας) και τέλος και από το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.\).

Προβλέπεται δε η άμεση υλοποίηση των ανελαστικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χλστ.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί πώς στο γενικότερο κλίμα θα υλοποιηθούν τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα.

http://www.defencenet.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Su-35 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός


Μέλος από: 26/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3646
  Παράθεση Su-35 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Ιουνίου/2010 ώρα 17:17
Τα ιδια και τα ιδια. Καθε χρονο βγαζουν και απο μια ανακοινωση για νεα δομη και δεν αλλαζει τιποτα ή αλλαζει προς το χειροτερο. Αχρηστες μοναδες που πρεπει να καταργηθοuν κτλ. Αντε να δουμε.
Επιστροφή στην κορυφή
TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2046
  Παράθεση TOPOL-M Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Ιουνίου/2010 ώρα 17:18

Δηλαδή αφού έφαγαν πόρτα απ τον Ερντογάν προχωράνε σε ΜΟΝΟΜΕΡΗ μείωση εξοπλισμών!

Εύγε νεοταξίτες
Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Ιουλίου/2010 ώρα 19:02
Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο περιλαμβάνεται κεφάλαιο για τη νέα δομή διοίκησης του Στρατεύματος και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, όπως των αντιρρησιών συνείδησης, των εφέδρων πολεμιστών κλπ, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με το νομοσχέδιο:
* Καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στο βαθμό του συνταγματάρχη 35 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
* Τυποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών, καθώς και η διαδικασία κρίσης για προαγωγή. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται ο θεσμός της κρίσης, κατ' απόλυτη εκλογή, στους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη, ενώ δημιουργείται μια μορφή «παράλληλης επετηρίδας» για όσους τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, έως ότου συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

Όλες οι σχετικές αποφάσεις είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες από τα Συμβούλια Κρίσης, στα οποία ο ενδιαφερόμενος είτε μπορεί να απευθυνθεί εγγράφως, είτε μπορεί να ζητήσει να εμφανιστεί προσωπικά, ασκώντας το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης. Προβλέπεται επίσης πλήρες σύστημα διοικητικών προσφυγών, σύμφωνα με τα πορίσματα της νομολογίας των διοικητικών εφετείων και του Συμβουλίου Επικρατείας. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για το πειθαρχικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Τυποποιούνται με σαφήνεια οι κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών
* Ρυθμίζονται οι τρόποι εισόδου στο σώμα των Αξιωματικών
*Καθορίζεται το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και Επαγγελματιών Οπλιτών
* Μετατρέπεται το Στρατολογικό Σώμα σε Στρατολογικό Σώμα-Σώμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι για τα στρατολογικά γραφεία θα υπάρξει ειδική συνέντευξη Τύπου, ενώ ζητήθηκε από τους στρατιωτικούς δικαστές να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο Σώμα.
* Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων. Οι σχετικές αποφάσεις επιβάλλεται να είναι αιτιολογημένες ενώ ο ενδιαφερόμενος θα δικαιούται να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ουσίας.

Κάθετη δομή διοίκησης
Επίσης με το νομοσχέδιο εισάγεται στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πλήρες σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης. Μεταξύ άλλων οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
* Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων εντάσσονται πλέον στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους κλάδους τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συμμετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
* Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ασκούν τη διοικητική διοίκηση του κλάδου τους στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και διαταγών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
* Το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ που αποτελούν τους τρεις πυλώνες του. Οι κλάδοι, οι διευθύνσεις και οι λοιπές μονάδες των ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ συγκροτούνται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, ευελιξία, οικονομία δυνάμεων, ομοιομορφία, διακλαδικότητα.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι για τις ειδικές κατηγορίες των αξιωματικών και υπαξιωματικών θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις και θα θεσπισθούν μεταβατικές διατάξεις για την ομαλή μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο καινούργιο. Τα Γενικά Επιτελεία έχουν περιθώριο ένα μήνα για να υποβάλλουν τις τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις τους.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι οι διοικητικές ρυθμίσεις εναρμονίζονται πλήρως με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εξυπηρετείται πλήρως το σχήμα της 35ετούς πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας - 40 συντάξιμα χρόνια, ενώ η νέα δομή διοίκησης επιβάλλει τη διακλαδική οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνοντας το συντελεστή ασφάλειας της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι με το νομ ...
Επιστροφή στην κορυφή
stamatis Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση stamatis Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Ιουλίου/2010 ώρα 19:04
Παιδιά τη θέλει να πει όταν αναφέρει ότι "Καθορίζεται το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και Επαγγελματιών Οπλιτών" Είμαι εποπ 5 σειρά θα αλλάξουν κάτι στον θεσμό;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 13:08
Ριζικές αλλαγές στο Στράτευμα που αρχίζουν από την εξέλιξη των αξιωματικών με βάση την 35ετία και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας οπλιτών θητείας με (μίνι) μισθό και φτάνουν μέχρι τη συγκρότηση κάθετης δομής διοίκησης υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αγορές όπλων από «μηδενική βάση» περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται εντός του μηνός. Ηδη για το περιεχόμενό του ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι βασικότερες διατάξεις είναι οι εξής:

● Η ιεραρχία των αξιωματικών: Οι αξιωματικοί θα έχουν υποχρεωτική 35ετή θητεία και πέντε χρόνια πλασματική- με εξαγορά - για συνταξιοδότηση. Θα εξελίσσονται κανονικά στο διάστημα αυτό μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη- πλην όποιων υποπέσουν σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή κριθούν για σοβαρό λόγο υπηρεσιακά ανεπαρκείς. Οσοι κριθούν «λιγότερο ικανοί από τον μέσο όρο» δεν θα αποστρατεύονται αλλά θα παραμένουν «δεξιά» της επετηρίδας με υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Η προαγωγή των άλλων θα γίνεται κατ΄ εκλογήν με κριτήρια. Στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και μετά, εισάγεται ο θεσμός της «κατ΄ απόλυτο εκλογή προαγωγής»- δηλαδή κάποιοι θα προάγονται πιο γρήγορα και θα περνούν μπροστά στην επετηρίδα. Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2012.

● Η κάθετη δομή διοίκησης: Με τις σχετικές ρυθμίσεις επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα δομή διοίκησης των Ε. Δ. Και πλέον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ- στο πλαίσιο των εντολών της κυβέρνησης- θα ασκεί πλήρη επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση σε όλους τους κλάδους (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία) προς ενίσχυση της διακλαδικότητας.

...

Με το νέο σχήμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δίνει ενιαίες εντολές και οδηγίες στους κλάδους που εξειδικεύουν και εποπτεύουν την τήρησή τους οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι παράλληλα μπαίνουν στην αλυσίδα επιχειρησιακής διοίκησης.

● Εξοπλισμοί από «μηδενική βάση»: Με βάση τη νέα διακλαδική κάθετη δομή διοίκησης προκύπτει και το μοντέλο οργάνωσης των μονάδων σε προσωπικό και μέσα (όπλα). Οπως είπε ο υπουργός κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, οι εξοπλισμοί δεν θα πηγαίνουν με βάση την αδράνεια του τι έχουμε και του τι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, ούτε με βάση τις αρχές της προκλητής ζήτησης. Το νέο μοντέλο προϋποθέτει σχέδιο πώς θέλουμε- εν όψει της απειλής και των αποστολών- το Στράτευμα. Η διαδικασία προμηθειών που θα είναι υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο προβλέπει 15ετή εξοπλιστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα καταρτίζεται τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα που θα εξειδικεύεται κάθε έτος. Οι λεπτομέρειες αγοράς θα προβλεφθούν σε ειδικό νόμο.

● Επαναδιαπραγμάτευση τρεχόντων αντισταθμιστικών ωφελημάτων: Ο θεσμός οδεύει προς κατάργηση και θα θεσπιστούν οι βιομηχανικές συνεργασίες. Για τη ρύθμιση 85 συμβάσεων που έχουν λήξει χωρίς να έχουν εκτελεστεί ολικώς ή μερικώς, δίνεται η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για να δοθεί δουλειά στην εγχώρια βιομηχανία αντί πληρωμής ποινικών ρητρών που είναι μικρότερες. Ρυθμίσεις μπορεί να γίνουν και για 33 ενεργές συμβάσεις.

● Νέος ρόλος για τους στρατολόγους. Με την πλήρη μηχανοργάνωση της Στρατολογίας μειώνονται τα στρατολογικά γραφεία. Πολλοί στρατολόγοι θα μπουν στο Ενιαίο Σώμα Στρατολόγων και Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και θα τοποθετούνται σε μονάδες ως νομικοί σύμβουλοι.

ΤΑ ΝΕΑ
...

Επεξεργάστηκε από yandr - 02/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 19:46
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 13:11

Επιστροφή στην κορυφή
297ΙΜΑΚ Δες τη Λίστα
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης


Μέλος από: 28/Ιουνίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1260
  Παράθεση 297ΙΜΑΚ Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 03:26
Αρχικά αποστάλθηκε από stamatis

Παιδιά τη θέλει να πει όταν αναφέρει ότι "Καθορίζεται το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και Επαγγελματιών Οπλιτών" Είμαι εποπ 5 σειρά θα αλλάξουν κάτι στον θεσμό;
Το βαθμολογιο σας
Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 5>