Αρχική σελίδα του forum Αρχική σελίδα του forum > Γενική θεματολογία > Στρατηγική και γεωπολιτική > Απάντηση
  Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση - FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:
Μήνυμα:

Emoticons
Smile Tongue Wink
Cry Big smile LOL
Dead Embarrassed Confused
Clap Angry Ouch
Star Shocked Sleepy
συνέχεια...
   NoFollow is applied to all links from this forum
 Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Φόρτωση νέου Κώδικα
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.04 wwf
Copyright ©2005-2013 Web Wiz
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα - FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης
Αποστολή: 06/Ιουλίου/2010 ώρα 12:36 από yandr
Με συστηματικό τρόπο η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της, παρά τις διαβεβαιώσεις περί καλής γειτονίας.

Η νέα πρόκληση της Αγκυρας αφορά αμφισβήτηση ελληνικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε θέματα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στο Αιγαίο και συνοδεύτηκε με πτήση πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο κέντρο του Αρχιπελάγους.

Το περιστατικό που έχει ορισμένα κενά από πλευράς Τουρκίας εξελίχτηκε ύστερα από ενημέρωση του ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στις 11.45 από το αντίστοιχο τουρκικό για περιστατικό βύθισης αγνώστου πλοίου, στη θαλάσσια περιοχή 7 ναυτικών μιλίων βόρεια των νησίδων Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο. Η ενημέρωση του τουρκικού Κέντρου Συντονισμού έγινε, όπως αναφέρθηκε, προφορικά από κυβερνήτη αεροπλάνου του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία. Εικάζεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να ήταν μαχητικά.

Καθώς το σημείο του υποτιθέμενου ναυαγίου ήταν στα διεθνή ύδατα αλλά εντός του FΙR Αθηνών όπου η Ελλάδα ασκεί αρμοδιότητα ενεργοποιήθηκαν αμέσως 4 ελληνικά μαχητικά και άρχισαν έρευνες στις 12.05. Εσπευσαν επίσης ένα πορτογαλικό δεξαμενόπλοιο που ήταν στην περιοχή, ένα ελληνικό μεταγωγικό C-130, δύο ελικόπτερα Super Ρuma από Ελευσίνα και Χίο, η φρεγάτα «Σαλαμίς» (που ήταν βορειοδυτικά), ένα ελικόπτερο και πλωτά του Λιμενικού, ενώ συνεχής ήταν η συνεργασία ΓΕΕΘΑ- Λιμενικού.

Οι έρευνες είχαν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ μία και πλέον ώρα αργότερα έφθασαν στη δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή Ερευνας- Διάσωσης δύο τουρκικά ελικόπτερα Gugar. Τα τουρκικά ελικόπτερα δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων και στις προσπάθειες επικοινωνίας και συντονισμού και κινήθηκαν μόνα τους, μη θέλοντας να αναγνωρίσουν την ελληνική αρμοδιότητα και δημιουργώντας συνθήκες «μη ελεγχόμενων» πτήσεων. Κατά την πτήση τους τα τουρκικά ελικόπτερα Gugar- που αναγνωρίστηκαν από τα ελληνικά μέσα- έκαναν υπέρπτηση των νησίδων Καλόγεροι.

ΤΑ ΝΕΑ