Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπριακή ΑΟΖ


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπριακή ΑΟΖ
Αποστολή: 07/Αυγούστου/2010 ώρα 17:53 από yandr
Αναψε φωτιές στις αρχές Ιουνίου η ανακοίνωση της ισραηλινής εταιρείας υδρογονανθράκων Tshuva, για την πιθανή ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανοιχτά του βόρειου Ισραήλ.Οι σεισμολογικές έρευνες «έδειξαν» 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, με πιθανότητα ύπαρξης 50%. Η εκμετάλλευση ενός τέτοιου «μεγα-κοιτάσματος» όχι μόνο θα απεξαρτούσε ενεργειακά το Ισραήλ από τους άσπονδους γείτονές του, αλλά θα του επέτρεπε και την πολυτέλεια εξαγωγών στη Νότια Ευρώπη, όπως επισήμανε το αποκαλυπτικό ρωσικό περιοδικό «Αγκανιόκ».Το πρόβλημα είναι ότι και ο Λίβανος εγείρει αξιώσεις επί του Λεβιάθαν, αφού το κοίτασμα βρίσκεται σε ασαφή γεωλογικά περιοχή και οι δύο χώρες δεν έχουν οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά τους ούτε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Mε τις δύο πλευρές -όπως και με τη Συρία- βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ο Λεβιάθαν εφάπτεται του «οικοπέδου 12» της κυπριακής ΑΟΖ, η εκμετάλλευση του οποίου εκχωρήθηκε στην αμερικανική Noble Ener-gy.

Παρά την υπεροπλία του, το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεκινήσει νέο πόλεμο με τον Λίβανο μετά το τραυματικό φιάσκο του 2006. Αλλά ούτε και να εγγυηθεί στους δικούς του οικολόγους ότι δεν θα συμβεί ένα δυστύχημα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΘΝΟΣ