Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: AOZ και υφαλοκρηπίδα


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Αποστολή: 18/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 17:27 από yandr
Στα πλαίσια του ανταγωνισμού μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το τελευταίο αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ

Στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα,αναγνωρίζεται ως 100% η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.

Η δημοσιοποίηση αυτή γίνεται πριν ακόμα η ΑΟΖ αναγνωρισθεί από την Ελλάδα, καθώς υπάρχει η διαφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο. Οι χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΒΗΜΑonline», δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.

Συζήτηση για το θέμα είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, και συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χάρη στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρω και της Μεγίστης.

Στα τέλη Απριλίου εκτιμάται ότι οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και αν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.

Με την πρότασή τους, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

in.gr
Αναμένεται να πυκνώσουν οι 'αβλαβείς' διελεύσεις και οι έξοδοι του Πίρι - Πράις.