Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: AOZ και υφαλοκρηπίδα


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Αποστολή: 08/Μαρτίου/2011 ώρα 11:39 από yandr
Νέα τύμπανα ηχούν για την ΑΟΖ

Τον σχεδιασ΅ό της Αγκυρας να αφήσει εκτός της διαπραγ΅άτευσης και της όποιας συ΅φωνίας-πακέ το γιατο Αιγαίο το Καστελλόριζο – πρόθεση που έχει καταστεί σαφής και ΅ε τους πλόες των τουρκικών πλοίων στην περιοχή – επιβεβαίωσε ο Αχ΅έτ Νταβούτογλου, προκαλώντας, λίγες ώρες πριν από την άφιξή τουστην Αθήνα, την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Οπωςγνωστές είναι και οι θέσεις της Ελλάδας. Για τηνΕλλάδα, στόχοςτων διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ΅εταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη ΅έχρι το Καστελλόριζο. Αυτό είναιαυτονόητο», υπογρά΅΅ισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης ∆ ελαβέκουρας, απαντώντας στις δηλώσεις τουτούρκου ΥΠΕΞ (στην «Καθη΅ερινή της Κυριακής») ότι το Καστελλόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο (και άρα πρέπει να ΅είνει εκτός διαπραγ΅άτευσης) .
...

Η Αγκυρα, λένε οι ίδιες πηγές, έχει καταστήσεισαφές ΅ε τις κινήσεις των πλοίων της τα τελευταία χρόνια ότι επιχειρείνα διευρύνειτις διεκδικήσεις της ανατολικά της Κρήτης και του Καστελλόριζου, στην περιοχή δηλαδή όπουενώνεται η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Συγκεκρι΅ένα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εξαιρέσει το Καστελλόριζο από τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, προκει΅ένου να κερδίσει ένα κο΅΅άτι της ελληνικής ΑΟΖ και η θαλάσσια γρα΅΅ή της να φτάνει΅έχρι την αιγυπτιακή.

ΤΑ ΝΕΑ
Όπως αναγράφεται στο άρθρο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το Καστελλόριζο αποτελεί κομβικό σημείο για την διευθέτηση καθώς χωρίς αυτό η Ελλάδα και η Κύρπςο δεν θα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα αλλά θα παρεμβάλλεται η Τουρκία!