Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Η κατάσταση στη Θράκη


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Η κατάσταση στη Θράκη
Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2013 ώρα 18:10 από Nassos
Με αφορμή τους ιμάμηδες η Άγκυρα επαναφέρει θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Με μια χοντροκομμένη παρέμβαση στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιμάμηδων, διακινεί τον ισχυρισμό ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι δήθεν «τουρκική» και υποδεικνύει στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων το περιεχόμενο των νόμων που πρέπει να υπερψηφίσουν!
Η αφορμή για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη η οποία προωθήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή με περιεχόμενο που προφανώς δεν ικανοποιεί την Άγκυρα... Μετά τον βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν που δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι με τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου θα δημιουργηθούν εντάσεις στην περιοχή και η μειονότητα θα είναι απέναντι...

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Mε την αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομικής ρύθμισης που προβλέπει ορισμένες αλλαγές στον Νόμο του 2007 που προβλέπει τον διορισμό 240 ιμάμηδων στις Μουφτείες από πλευράς του ελληνικού κράτους, υπό την ονομασία δάσκαλοι θρησκευτικών 240 στον αριθμό, παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρακολουθούνται στενά και με βαθιά ανησυχία από πλευράς μας οι εξελίξεις.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Νόμος αυτός ο οποίος, αν και είχε γίνει αποδεκτός το 2007 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν ετέθη σε εφαρμογή λόγω των δικαιολογημένων αντιδράσεων που έθεσε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τώρα με τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στο να αποκτήσει λειτουργικότητα ο εν λόγω Νόμος τώρα έρχεται στην επικαιρότητα παραβλέποντας τις απόψεις της μειονότητας σχετικά με το θέμα.
Οι δηλώσεις των βουλευτών της μειονότητας για το θέμα στις οποίες προέβησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και εξήγησαν τις αιτιολογίες της αντίθεσής τους στο σχέδιο Νόμου, παρακολουθήθηκαν και από πλευράς μας.
Τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης αναφέρονται στην διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπο προστασία το δικαίωμα των ατόμων να επωφελούνται από την ελευθερία θρησκείας, μέσω της προσευχής και της παιδείας. Πέραν αυτού οι νόρμες της ΕΕ και οι αναγκαιότητες του να είναι κανείς σύγχρονο κράτος περιέχουν και την χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες που ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα ασκώντας μια πιεστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει προκαλέσει απογοήτευση.
Γίνεται αντιληπτό πως σύμφωνα με το Καταστατικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο εν λόγω νόμος θα πρέπει σαν σύνολο να ψηφιστεί και πάλι. Ελπίζουμε ότι αυτή η λανθασμένη συμπεριφορά που επιδείχθηκε στο χρονοδιάγραμμα αυτό, να μπορέσει να αποκατασταθεί».