Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: FIR Αθηνών και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης
Αποστολή: 20/Αυγούστου/2009 ώρα 12:56 από yandr
«Ο ΚΑΛΟΣ,ο κακός και ο ουδέτερος», κατά παράφραση του γνωστού γουέστερνσπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του επεισοδίου που παίχτηκε χθες νοτίως του Καστελλόριζου στο πλαίσιο της κοινής άσκησης έρευνας και διάσωσης «Έμπιστη γοργόνα» με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία με 6 πλοία και 3 ελικόπτερα, οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και το Ισραήλ με μία κορβέτα με το ελικόπτερό της.

Οι τρεις χώρες, που με τουρκικό σχέδιο επικέντρωσαν φέτος την άσκηση στην πολλαπλώς αμφισβητούμενη από την Άγκυρα περιοχή του Καστελλόριζου, εφήρμοσαν διαφορετικές η καθεμία τακτικές όσον αφορά τα σχέδια πτήσεων τα οποία προκαλούν, μεταξύ άλλων, την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο. Και αυτό καθώς η Άγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί στην υποβολή των σχεδίων όταν πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερά της στο FΙR Αθήνας, όπως υποχρεούται βάσει των διεθνών κανονισμών που επικαλείται η Ελλάδα.

Για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις πτήσεις και το ότι η αρμοδιότητα και ο συντονισμός για την έρευνα και διάσωση ναυαγών σε τυχόν πραγματικό ατύχημα ανήκουν στις ελληνικές αρχές, υπήρξε έγκυρη ενημέρωση της Αθήνας και προς τις τρεις χώρες.

Ατόπημα του Ισραήλ
Χθες, και ενώ είχε μεσολαβήσει ατόπημα του Ισραήλ βαφτίζοντας επίσημα για 8 ημέρες την περιοχή της άσκησης «τουρκική»- η αεροπορική δραστηριότητα κάθε χώρας ήταν διαφορετική:

● Η Τουρκία εφήρμοσε την πάγια θέση της και τα ελικόπτερά της δεν υπέβαλαν σχέδια πτήσης, παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες. Για τη διεξαγωγή της άσκησης πάντως είχε ζητήσει από τις 5 Αυγούστου άδεια για δέσμευση της περιοχής από την Αθήνα.

Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση και δεν έστειλαν καν το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που είχαν προγραμματίσει. Περιόρισαν έτσι τη συμμετοχή τους τελικά σε ένα αντιτορπιλικό μόνο.

● Το Ισραήλ, ενδεχομένως υπό το βάρος του ελληνικού διαβήματος για την αρχική ανακοίνωση, επέλεξε να υποβάλει έναν τύπο σχεδίου πτήσης που εν μέρει, ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπ. Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις ανεκτό από την Ελλάδα.

TA NEA