Εκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου

AOZ και υφαλοκρηπίδα

Εκτύπωση από: Ελληνικός Στρατός
Κατηγορία: Γενική θεματολογία
Όνομα Forum: Στρατηγική και γεωπολιτική
Περιγραφή Forum: Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
URL: http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=3139
Ημ. Εκτύπωσης: 31/Μαΐου/2020 ώρα 12:31


Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Αποστολή από: yandr
θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Ημ. Αποστολής: 14/Οκτωβρίου/2007 ώρα 16:48
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει μία χρόνια εκκρεμότητα της ελληνικής διπλωματίας: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Κύπρο, ώστε να «απομονωθεί» η διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία, δεδομένου ότι με την Ιταλία έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία.O λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν άγγιζε αυτό το θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικός. Είχε, δηλαδή, να κάνει με το δισταγμό να αναδειχτεί ότι μοναδική εξαίρεση είναι αυτή του Αιγαίου.

Πηγή: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html - ΣτρατηγικήΑπαντήσεις:
Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 12:31
Στο παρά πέντε απεφεύχθη σοβαρό ελληνοτουρκικό επεισόδιο όταν η Τουρκία επιχείρησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για την εξεύρεση πετρελαίου αποδεικνύοντας πόσο «εκρηκτική» μπορεί να γίνει η υπόθεση των ερευνών και της εκμετάλλευσης στη θάλασσα της ευρύτερης περιοχής.

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και κρατήθηκε μυστικό προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις «τύπου ΄87», όπως ονομάζουν στο υπουργείο Εξωτερικών τον μεγάλο τους εφιάλτη στα ελληνοτουρκικά. Όλα άρχισαν όταν ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, σε αδειοδοτήσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα- έως απειλητικά - και προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις.

Δυτικότερα. Κι ενώ το θέμα του άτυπου «πολέμου των πετρελαίων», όπως ονομάσθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, έφυγε σταδιακά από τα πρωτοσέλιδα, οι Τούρκοι προχώρησαν στα σχέδιά τους: άρχισαν έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της Κύπρου- και, μάλιστα, όχι της Βόρειας Κύπρου, την οποία δεν θεωρούν μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δυτικά της Κύπρου, στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Για την Αθήνα όμως- έλεγαν οι ίδιες πηγές- το κυπριακό πρόβλημα των πετρελαίων αίφνης έγινε ελληνικό όταν οι Τούρκοι που έκαναν τις έρευνες δυτικά της Κύπρου άρχισαν να κινούνται όλο και πιο δυτικά, φθάνοντας χωρίς δισταγμό και σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα, μολονότι δεν έχει καθοριστεί από κοινού με την Τουρκία.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071201&nid=6745991&sn=&spid=876 - ΤΑ ΝΕΑ


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 12/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 17:22
ΑΣΚΗΣΕΙΣ με πολεμικά σκάφη γύρω από το Καστελλόριζο περιέλαβε αιφνιδίως στο πρόγραμμά του εδώ και μερικές εβδομάδες το ελληνικό Πεντάγωνο!

Στην κίνηση αυτή προχώρησε το ΓΕΕΘΑ για προληπτικούς λόγους και όχι επειδή, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές, υπάρχει συγκεκριμένη απειλή. Ωστόσο πίσω από την κίνηση αυτή υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που σχετίζεται με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και ενέργειες της ’γκυρας για έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αυτή.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071212&nid=6849682&sn=&spid=876 - TA NEA


-------------


Αποστολή από: gioalex
Ημ. Αποστολής: 21/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 15:36
Για το Καστελόριζο (και τις γύρω βραχονησίδες) που αρμενίζουν οι τούρκικες φρεγάτες και ακτοφυλακή κουβέντα, έτσι;

-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 09/Φεβρουαρίου/2009 ώρα 13:34
Όλις προ ολίγων ημερών, στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια καθοριστική απόφαση για την ταυτόχρονη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Το μήλο της Εριδος μεταξύ των δύο χωρών ήταν, για πολλά χρόνια τώρα, ένα νησί της Ουκρανίας, το νησί Serpent («Φίδι») στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αρκετά μικρό νησί το οποίο δεν είχε κατοικηθεί, παρά μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς βέβαια να θεωρείται βραχονησίδα. Η Ρουμανία, ωστόσο, είχε αντίθετη γνώμη και επέμενε ότι το συγκεκριμένο νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε και ΑΟΖ.

...

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν, μέχρι ενός ορίου, υπέρ της Ρουμανίας και έτσι αξίζει να μελετηθεί ιδιαιτέρως, καθώς φαίνεται να αποτελεί προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να δυσχεραίνει κάπως τη θέση της Ελλάδας στη διαφορά της με την Τουρκία στο δρόμο προς τη Χάγη.

...

3 Ο χάρτης της απόφασης δείχνει ότι το Δικαστήριο οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, κυρίως, με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, κάτι που υποστηρίζει και η Ελλάδα στην περίπτωση του Αιγαίου. Δυστυχώς, όμως, δεν έδωσε στο νησί της Ουκρανίας δικαιώματα υφαλοκρηπίδας ή Οικονομικής Ζώνης.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το δικαστήριο δεν πήρε θέση αν το συγκεκριμένο νησί αποτελεί βραχονησίδα ή όχι. Δικαιολόγησε, μάλιστα, αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι το νησί ήδη είχε αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων, την οποία πάντως δεν αμφισβητούσε η Ρουμανία. Ετσι, από τον χάρτη φαίνεται ότι η Ρουμανία κέρδισε το 79,3% της θαλάσσιας ζώνης που διεκδικούσε.

4 Δυστυχώς,η απόφαση του Δικαστηρίου αγνοεί εντελώς τα δικαιώματα του νησιού, που ως κατοικήσιμο δικαιούται να έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέρα βεβαίως από τα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από την (αδιαμφισβήτητα) αιγιαλίτιδα ζώνη του.

...

5 Πρέπει, από την άλλη, να τονίσουμε ότι το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη καθόλου ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Κάτι που συμφέρει την Ελλάδα, καθώς είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας που επιμένει ότι το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Αν το Δικαστήριο δεν θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα ως κλειστή, σίγουρα δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει ούτε το Αιγαίο ως κλειστή θάλασσα.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δικαστήριο ασχολήθηκε με ένα και μόνο μικρό νησί στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι προφανώς διαφορετικό να ασχοληθεί με εκατοντάδες νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο και βεβαίως είναι και μεγάλα και κατοικημένα.

6 Για πάνω από τριάντα χρόνια η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομική και αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Ωστόσο, εδώ και 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προς την οποία στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα κράτη. Απόδειξη, το γεγονός ότι από τη νέα σύμβαση Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (1982) και μετά, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ετσι ακριβώς όπως έκαναν και τώρα η Ουκρανία με τη Ρουμανία.

...

Ετσι, ενώ η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης),η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ ως ένα από τα θέματα προς διευθέτηση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=62827708" rel="nofollow - Ελευθεροτυπία


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 18:15
Μια νέα συμφωνία «τύπου Ελσίνκι», με σκοπό τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, έχουν εισηγηθεί κορυφαίοιδιπλωμάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

...

Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η Τουρκία φαίνεται πλέον να ξεπερνά το χρόνιο ταμπού της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΙCJ). Και εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να στραφεί σε αυτό, ακόμη και εντός της προσεχούς διετίας,για μείζονα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα. Επομένως, η επαναξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εντός του 2009 προσφέρει, κατά τους συγκεκριμένους κύκλους, την ευκαιρία στην Αθήνα να ανοίξει μια συζήτηση, όταν θα μπορεί να υπαγορεύσει και ορισμένους από τους όρους της συζήτησης.

...

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να επαναφέρουν την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο προσκήνιο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο Αγαθονήσι. Ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος τους δεν είναι αυτός. Το Αγαθονήσι είναι κατοικημένο και έχει ζωή. Ο πραγματικός στόχος τους φαίνεται ότι είναι το γειτονικό Φαρμακονήσι, το οποίο είναι ακατοίκητο και ως γνωστόν δεν έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=259382" rel="nofollow - TO BHMA


-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 19:27
Μετά την απόφαση ΣΟΚ του ΔΔΧ στην προσφυγή-διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας είναι λογικό να ονειρεύονται οι Τούρκοι αντίστοιχη απόφαση και οι δικοί μας να συλλογιστούν και να αναθεωρήσουν την προσφυγή πριν φάμε τα μούτρα μας. Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολιτικό καθαρά χαρακτήρα και είναι μεροληπτικό. Ηρθε η ώρα για αναπροσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτική οσο αυτό είναι εφικτό με την δοσίλογο υπουργό εξωτερικών που έχουμε...


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 20:39
Αρχικά αποστάλθηκε από sniper

Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολιτικό καθαρά χαρακτήρα και είναι μεροληπτικό.

Φαντάσουν να βγει απόφαση εναντίον μας τι έχει να γίνει!


-------------


Αποστολή από: Markos_Hdi
Ημ. Αποστολής: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 20:52
Για ποια απόφαση ΣΟΚ του ΔΔΧ στην προσφυγή-διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας μιλάτε;

Για κάντε μια επεξήγηση αυτού του νέου γιατί δεν το γνωρίζω πολύ καλά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να καταλάβω την σημασία του επακριβώς.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 20/Μαρτίου/2009 ώρα 13:17
ΜΟΝΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ χτες στα Τίρανα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η σχετική συμφωνία βασίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης των Η. Ε. Για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), την οποία και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει. Θα μπορούσε, μάλιστα, να αποτελέσει, όπως φιλοδοξεί το υπουργείο Εξωτερικών, θετικό προηγούμενο για την Ελλάδα σε μια μελλοντική παρόμοια διευθέτηση με την Τουρκία.

Η χθεσινή μονογραφή της συμφωνίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έγινε εφικτή ύστερα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων (Απρίλιος του 2008), που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις γύρους από εκπροσώπους του ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη. Η διαπραγμάτευση με την Αλβανία ήταν ελληνική πρωτοβουλία η οποία κοινοποιήθηκε στην άλλη πλευρά πριν από δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία έρχεται για να κλείσει μια από τις χρόνιες εκκρεμότητες της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και να αποτελέσει την αρχή για την επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους της, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες.

«Η αρχή της μέσης γραμμής»
Βάση της συμφωνίας, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, είναι η «αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων στο συνολικό έδαφος των δύο χωρών, δηλαδή σε όλα τα χερσαία και νησιωτικά εδάφη, σε νήσους, νησίδες, βράχους και υφάλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Αυτή ακριβώς η αναγνώριση «πλήρων δικαιωμάτων» και στα νησιά, μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για την Αθήνα σε μια μελλοντική διευθέτηση των διαφορών της με την ’γκυρα στο Αιγαίο, καθώς πάγιο επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Όπως ανέφερε χτες ο κ. Κουμουτσάκος, η οριοθέτηση με την Αλβανία έγινε «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής», δηλαδή της ίσης απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4508048&ct=1" rel="nofollow - ΤΑ ΝΕΑ


-------------


Αποστολή από: -erased-
Ημ. Αποστολής: 20/Μαρτίου/2009 ώρα 21:05
Με την Αλβανία τελειώσαμε. Με την Τουρκία να δούμε πότε θα ξεμπερδέψουμε.

-------------
Every soldier has two families.Those you raise,and those you raise hell with.


Αποστολή από: Helistas
Ημ. Αποστολής: 21/Μαρτίου/2009 ώρα 01:36
Πολυ αισιοδοξο σε βρισκω


Αποστολή από: ΛΓΟΣ (ΠΒ)
Ημ. Αποστολής: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 06:23
Η αποφαση στην οποια αναφερεσαι Στρατάρχη ειναι όντως πολύ σοβαρή για την αποφαση του διεθνούς δικαστηρίου με μια διαφορά οτι αναφερεται σε αμφισβητούμενο εδαφος και νησι.

Για την Ελλάδα τα πραγματα είναι ποιο ξεκαθαρα και εξηγούμαι:
1. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα ελευθερώσαμε κατα τους Βαλκανικούς πολεμους (1912-13) και οι μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να μας τα δώσουν οριστικά με το πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 13 Φεβρουαριου 1914, αφου συμφωνα με τα αρθρα 5 της συνθηκης του Λονδίνου και 15 της συνθηκης των Αθηνών, τους ειχε ανατεθει η διαμεσολαβιση επι του Θεματος αυτού. Η ανωτέρω αποφαση επιβεβαιώθηκε με το αρθρο 12 της συνθήκης της Λωζάνης (1923) με μια επιφύλαξη που αφορουσε το καθεστώς των Στενών. Στην συμβαση για το καθεστώς των στενων ουδετεροποιούνταν τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνος αφ' ενος και Ιμβρος Τενεδος αφ΄ετερου (αρθρο 4 της ως ανω συμβασης). Επίσης στο άρθρο 16 της ίδιας συνθήκης Η Τουρκια δήλωνε οτι παραιτούνταν παντος δικαιώματος ή τιτλου για τα νησία των οποίων η κυριαρχία αναγνωρίζονταν με την παρούσα συνθήκη (Λωζάνης).

2. Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα αυτά τα έχασε η Τουρκία απο την Ιταλία το 1911-12 σε πολεμο και με το αρθρο 15 της ίδιας συνθήκης δήλωσε οτι παραιτουνταν υπερ της Ιταλιας παντος τιτλου και δικαιώματος επ' αυτών και εμείς τα πήραμε από την Ιταλία ως νικητές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το 1947-48 με την συνθήκη του Παρισιού και σ' αυτην αναφέρονταν ένα-ένα ονμαστικά ακόμη και τα Ίμια με την παλία τους ονμασια ως Λίμνια (εφημεριδα της Κυβερνήσεως κυρωση συνθηκης ειρηνης). Επομένως δεν έχει κανένα δικαίωμα επι των νησιών του Αιγαίου. Στην αποφαση την οποία επικαλεισαι αντιπαραβάλλω την απόφαση γιτην οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας της Μαγχης μεταξύ Γαλλίας-Βρετανίας η οποία αποτελεί νομικό προηγουμενο και είναι καθρέφτης για κράτη που οι ακτε τους βρίσκονται απένατι.

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΩΡΑΙΑ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.

-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 13:31
To πρόβλημα δεν είναι η μη νομιμότητα των θέσεών μας αλλά οι υποτακτικοί και καιροσκόποι πολιτικοί που δεν προασπίζουν τα συμφερόντα της Ελλάδας παρά μόνο τα προσωπικά τους


Αποστολή από: ΛΓΟΣ (ΠΒ)
Ημ. Αποστολής: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 15:59
Προς τον Στραταρχη.
Το προβλημα δεν ειναι η ΑΟΖ (Αποκλειστικη Οικονομικη Ζωνη) αφου αυτή εκτεινεται από τα 12 ν. Μ. Και περα, μεχρι εκεί είναι χωρικη θάλασσα στην οποία ασκήται πληρης κυριαρχια χωρις κανενα περιορισμό, εμείς εχουμε 6 ν. Μ. Χωρικα υδατα στην περιπτωση αυτή δικαονόμαστε και απο την συνθηκη της Γενευης και απο αυτην του Μοντέγκο μπεϊ.
Οσον αφορά τους πολιτικους μας συμφωνώ με τον TOPOL-M και μην ξεχνάμε τι είπε ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ: "εμεις δεν κοιταμε ποιος εχει δίκαιο αλλά ποιος υποχωρει" βλεπετε πρέπει να διατηρείται η PAX AMERICANA.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 17:12
Γιατί, εγώ τι διαφορετικό είπα;

-------------


Αποστολή από: ΛΓΟΣ (ΠΒ)
Ημ. Αποστολής: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 21:24
Δεν ειπα οτι ειπες κατι διφορετικο απλα οτι εμεις δεν διεκδικουμε ουτε τα στοιχειωδη. Θα ηθελα να ρωτησω υπαρχει περιπτωση το διεθνες δικαστηριο κρινοντας να βγαλει αποφαση μονο υπερ της Τουρκιας; Γιατι οσες δικαστικες αποφασεις εχω μελετησει αυτες ειναι η μαλλον ικανοποιουν και τις δυο πλευρες-διαδικους. Σ' αυτη την περιπτωση εμεις τι χανουμε και τι κερδιζουμε αφου υπαρχει και δεδικασμενο υπερ μας.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 08/Ιουλίου/2009 ώρα 12:48
Αρχικά αποστάλθηκε από ΛΓΟΣ (ΠΒ)

]Θα ηθελα να ρωτησω υπαρχει περιπτωση το διεθνες δικαστηριο κρινοντας να βγαλει αποφαση μονο υπερ της Τουρκιας;

Υπάρχει. ’λλωστε πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτικό δικαστήριο και οι αποφάσεις του ευνοούν τις ισχυρότερες χώρες.

Στην καλύτερη περίπτωση να βγει μία ασαφής απόφαση που να κλίνει προς το μέρος μας. Αυτό, στα μάτια της Τουρκίας θα αποτελεί νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της.

Ας μην ξεχνάμε ότι η γειτονική χώρα δεν ενδιαφέρεται για πολύ σοβαρότερες αποφάσεις, όπως ψηφίσματα του ΟΗΕ, οπότε καμία απόφαση, όσο σκληρή και αν είναι για την Τουρκία (αν είναι σκληρή για αυτούς) δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Σ' αυτη την περιπτωση εμεις τι χανουμε και τι κερδιζουμε αφου υπαρχει και δεδικασμενο υπερ μας.

Αν έβγαινε απόφαση υπέρ μας, θα είχαμε απλά νομικό δίκιο.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι κάτι τέτοιο έχει ελάχιστη σημασία.

Δεν βλέπω την Τουρκία να ενδιαφέρεται για το διεθνές δίκαιο.


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 08/Ιουλίου/2009 ώρα 12:54

Ετσι και πάμε Χάγη με τα σημερινά δεδομένα είμαστε χαμένοι από χέρι. Αλλαξαν τα πράγματα. Μετά την απόφαση ΔΔΧ για την υφαλοκρηπίδα Ουκρανίας-Ρουμανίας οι τούρκοι αναθάρρησαν και έκαναν στροφή 180 μοιρών για Χάγη. Δεν υπάρχει διεθνής δικαιοσύνη. Η Χάγη αποτελεί πλέον πολιτικό δικαστήριο των ΗΠΑ και της Ε. Ε. Το μόνο που μπορούσε να διεκδηκήσουμε και να απαιτήσουμε είναι η επέκταση των Ελλ. Χωρ Υδάτων στα 12 Ν. Μίλια.Αποστολή από: ΛΓΟΣ (ΠΒ)
Ημ. Αποστολής: 08/Ιουλίου/2009 ώρα 15:46
Σ'αυτό που είπε ο TOPOL-M συμφωνώ αλλά έστω αν κερδίσουμε τα 12 ν. Μ. Δεν ειναι κατι και αυτό; Το λέω αυτό γιατι εμείς έχουμε μόνο 6 ν. Μ. Και έπειτα αν βαλλουμε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκιας στην Ε. Ε. Αν δεν ξεκαθαριστουν πρώτα οι δημερείς σχεσεις και προβλήματα δεν θα μπορούσαμε να πετυχουμε κατι περισσοτερο; Υστερα αφού η Τουρκία δεν συμμορφώνεται στις διαφορες αποφασεις και ψηφησματα γιατί να συμμορφωθούμε εμεις;


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 08/Ιουλίου/2009 ώρα 19:43
Επέκταση σε 12νμ = αιγαίο ελληνική θάλασσα = casus belli και άχρηστο το π. Ναυτικό των μογγόλων. Δεν μπορεί να γίνει στην πράξη με πολιτική ηγεσία δοσίλογων τύπου Μπακογιάννη, Σημίτη.


Αποστολή από: Su-35
Ημ. Αποστολής: 18/Ιουλίου/2009 ώρα 02:39

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στο Αιγαίο - Έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αποφάσισε η ’γκυρα.

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στο Αιγαίο - Έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αποφάσισε η ’γκυρα 17-07-2009 21:52:22 Θαλάσσιες και υποθαλάσσιες έρευνες πραγματοποίησε τις δύο τελευταίες ημέρες τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την περιοχή του Τσεσμέ μέχρι την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, στο κόλπο του Αδραμυτίου.

Πρόκειται για το σκάφος «Ντογκόζ Εϊλούλ ΙΙ» το οποίο καθόλη την διαδρομή του παρακολουθείτο από ελληνικά πολεμικά σκάφη, ενώ από απόσταση το ακολουθούσαν σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.
Tμήμα ειδήσεων http://www.defencenet.gr/" rel="nofollow -


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 21/Ιουλίου/2009 ώρα 17:19
Αρχίσανε τα καλά του χόρους και του σισμίκ. Με μια σημαντική εις βάρος μας διαφορά:
Δεν έχουμε Αντρέα ούτε εθνάρχη αλλά μπουχέσα και dora the agent


Αποστολή από: Su-35
Ημ. Αποστολής: 22/Ιουλίου/2009 ώρα 04:34
No mercy. Στον πάτο...
[TUBE]wInfdDZMMBU[/TUBE]


-------------


Αποστολή από: thrakiotis
Ημ. Αποστολής: 12/Αυγούστου/2009 ώρα 15:29
Η αλήθεια για το Καστελόριζο και την τουρκική επιθετικότητα

Τα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν... Γράφει ο Θεόδωρος Κ. Καρυώτης*ΤΟ KΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα, διότι προδήλως αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Tουρκίας στο Aιγαίο.Aυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που δεν δίνει το δικαίωμα στη Tουρκία να επεκτείνει την Aποκλειστική Oικονομική της Zώνη στη Mεσόγειο.
Δηλαδή, όλη η φασαρία τόσα χρόνια γίνεται στην ουσία για την Aποκλειστική Oικονομική Zώνη (AOZ), διότι η Tουρκία βλέπει ξεκάθαρα ότι αυτή η νέα έννοια του Δικαίου της Θάλασσας δεν την ευνοεί καθόλου.H Eλλάδα, βέβαια, πάνω από δύο δεκαετίες τώρα αγνοεί εντελώς την AOZ και συνεχίζει να παπαγαλίζει το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας.Mετά τις τελευταίες και συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Kαστελόριζου, η υπουργός Eξωτερικών, κυρία Nτόρα Mπακογιάννη, έκανε και πάλι λόγο για την υφαλοκρηπίδα, αγνοώντας (και πάλι) την AOZ, τη στιγμή που σαφώς γνωρίζει ότι η Tουρκία είναι ενοχλημένη με την AOZ της Kύπρου και επιπλέον φοβάται μήπως υπάρξει οριοθέτηση της AOZ μεταξύ Eλλάδας και Kύπρου και μεταξύ Eλλάδας και Aιγύπτου.Σημειώνω ότι μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν η δημιουργία κυπριακής AOZ στις θάλασσες που περικλείουν το νησί, σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με την έγκριση της Eυρωπαϊκής Eνωσης.Aμέσως μετά ήρθε σε συμφωνία με την Aίγυπτο και το Λίβανο για την οριοθέτηση της AOZ με αυτά τα γειτονικά κράτη στη βάση της μέσης γραμμής που τόσο πολύ απεχθάνεται η Tουρκία.Tην ίδια περίοδο ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση Kαραμανλή να υπάρξει οριοθέτηση της AOZ των δύο κρατών, αλλά ο Kαραμανλής αρνήθηκε!Aυτή η δειλία και αναποφασιστικότητα του Kαραμανλή υπήρξε θανάσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα στη Mεσόγειο. Σήμερα οι Tούρκοι έχουν αποθρασυνθεί, διότι διαισθάνονται αυτήν τη θέση του Kαραμανλή και συνεχίζουν να αγνοούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου στην περιοχή.H Eλλάδα πρέπει να προβεί σε οριοθέτηση της δικής της AOZ με αυτήν της Kύπρου, πάντα βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί όχι μόνο από όλα τα κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης αλλά και από την ίδια την EE.Αρνείται να υπογράψει.Eίναι, βέβαια, γνωστό τοις πάσι ότι η Tουρκία δεν έχει υπογράψει τη νέα Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και συνεχίζει να αρνείται την επικύρωσή της, παρά το γεγονός ότι η EE έχει βάλει ως όρο της πλήρους ένταξης της Tουρκίας και την πλήρη συμμετοχή της στο νέο Δίκαιο της Θάλασσας.Eνα άλλο τραγικό λάθος που έκανε η Eλλάδα ήταν η πρόσφατη απόφασή της να αρχίσει συνομιλίες με την Aίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο κρατών.Tο τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Eλλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Aίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο.Tώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει, φαίνεται ότι οι Aιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο, γεγονός που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά.Tέλος, η Eλλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από τους Aιγυπτίους, όταν ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Tουρκία, τη στιγμή που η Aίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία.H Aίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Tουρκία μόνο αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου.H Aίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Kάιρο στις 20 Iουνίου και αμέσως μετά στις 22 Iουνίου με την τουρκική πλευρά!
H Eλλάδα, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Iουνίου, γνωρίζοντας ότι δύο μέρες αργότερα Aιγύπτιοι και Tούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι για το ίδιο θέμα.Πρέπει, επιτέλους, η Eλλάδα να καταλάβει ότι το Kαστελόριζο είναι όχι μόνο ελληνικό νησί αλλά και νησί της EE, και να ζητήσει από την EE να δηλώσει ότι το Kαστελόρ...

-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 28/Ιανουαρίου/2010 ώρα 13:29
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, Που μονογραφήθηκε στα Τίρανα πέρυσι τον Μάρτιο. Η μονογραφή της συμφωνίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου είχε καταστεί εφικτή ύστερα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, για αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα», ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στις 15 Οκτωβρίου, την προσφυγή του κόμματός του στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557576&ct=1" rel="nofollow - ΤΑ ΝΕΑ


-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 10/Απριλίου/2010 ώρα 18:52
Πιστευω οτι το σημαντικοτερο θεμα ειναι αυτο της ΑΟΖ, που επηρεαζεται απο την υφαλοκρηπιδα βεβαια αλλα νομιζω οτι πρεπει να συνεχισουμε Να το κοιταμε σοβαρα. Ισως να πρεπει να ξεφυγουμε απο το στενο χωρο του αιγαιου και να προσπαθησουμε να δημιουργησουμε τετελεσμενο με συμφωνιες "γειτονικων" κρατων (αιγυπτος, λιβυη, ιταλια κτλ.). Αυτο ηθελα να ρωτησω σπυρος...


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 10/Απριλίου/2010 ώρα 22:49
[TUBE]Q9euIbZs-6c[/TUBE]#


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 11/Απριλίου/2010 ώρα 14:22
Ενα καταπληκτικο βιντεο
κατεβαστε τον διακοπτη των πολιτικων σας ενστικτων, φτιαξτε μια φραπεδια με 36 ζαχαρες οπως λεει ο χαρυ κλην αδειαστε το μυαλο σας και παρακολουθηστε τον ελληνα ακαδημαικο, καθηγητη ενος απο τους δικαστες του δικαστηριου της χαγης να μιλαει για ενα κυκλο εθνικων θεματων [κυριαρχικα οικονομικα κρισεις αοζ κτλ κτλ]
http://vimeo.com/10329059" rel="nofollow - http://vimeo.com/10329059


-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 11/Απριλίου/2010 ώρα 18:28

Υπαρχει στα επικαιρα μια εκθεση του Θεοδ. Καρυωτη καθ. Πολιτικης οικονομιας και μελος της αντιπροσωπειας στην διασκεψη του ΟΗΕ για το δικαιο της θαλασσας, το βρηκα ενδιαφερον οπως και τα σχολια στην σελιδα... Δυστηχως υπαρχουν μπαμπουινοι πιο επιδεξιοι απο εμενα στον υπολογιστη και δεν μπορω να τα ανεβασω...Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 12/Απριλίου/2010 ώρα 01:33
Αρχικά αποστάλθηκε από Nairobi

[TUBE]Q9euIbZs-6c[/TUBE]#


Για γέλια και για κλάμματα...

Και αυτό θα το δούμε τελικά


-------------


Αποστολή από: Delta Force
Ημ. Αποστολής: 18/Απριλίου/2010 ώρα 04:30

Η υφαλοκρηπίδα που ακριβώς βρίσκεται; Και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εξαγωγή πετραιλαίου μπορεί να αλλάξει η οικτρή οικονομική της κατάσταση;Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 18/Απριλίου/2010 ώρα 16:46
Αρχικά αποστάλθηκε από Delta Force

Η υφαλοκρηπίδα που ακριβώς βρίσκεται; Και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εξαγωγή πετραιλαίου μπορεί να αλλάξει η οικτρή οικονομική της κατάσταση;Στον πάτο του Αιγαίου. Υπάρχουν άρθρα στο site για να ενημερωθείς καλύτερα.

Αν εξορύξουμε πετρέλεαιο φυσικά και θ αβελτιωθεί η κατάσταση.

Ανάλογα με την ποσότητα, την ποιότητα και το κόστος εξόρυξης πάντα.


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 28/Μαΐου/2010 ώρα 19:57

Για όσους θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για το τί είναι η Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) διαβάστε την ανάλυση του αρμόδιου καθηγητή Πανεπιστημίου

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8082.html" rel="nofollow - http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8082.html


-------------


Αποστολή από: DNT04
Ημ. Αποστολής: 19/Ιουλίου/2010 ώρα 13:23
Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας είναι από τα σημαντικότερα στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Θυμάμαι που ο Α. Παπανδρέου το κινούσε συχνά. Έκτοτε μηδέν εις το πηλίκο. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 19/Ιουλίου/2010 ώρα 14:18
ΓΥΡΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ωκεανογραφικά να έχουν αρχίσει ξανά τα πηγαινέλα στο Αιγαίο, καθώς με πρόσχημα τις κάθε είδους έρευνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε παραχωρήσεις θαλασσίων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων πριν από την καθιέρωση στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Διεθνής διαγωνισμός

Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τurkiye Ρetrolleri Αnonim Οrtakligi) δημοσίευσε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καλύπτει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, οι προσφορές για τα σεισμικά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Αυγούστου και το έργο της σεισμικής χαρτογράφησης του βυθού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Αρα, υπό κανονικές συνθήκες η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές υπολογίζεται για το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Καθυστερεί η Ελλάδα

Αυτά δείχνουν ότι οι κινήσεις των γειτόνων είναι πολλαπλάσια ταχύτερες από αυτές της Ελλάδας που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα έχει ο δημόσιος φορέας, στον οποίο και θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων (μέχρι πρότινος τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ). Τις πρόσφατες διακηρύξεις περί ιδρύσεως φορέα, πάνω στις οποίες πλέχτηκαν σενάρια μέχρι και περί... Νορβηγικού μοντέλου, ακολούθησε βαθιά σιωπή. Οι φόβοι ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι έντονοι πλέον.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διενέργεια ερευνών μπορεί να αρχίσει και τώρα, με βάση τα όσα προβλέπει Κοινοτική Οδηγία. Οχι βέβαια για θαλάσσιες περιοχές αλλά για χερσαίες, στις οποίες έγιναν έρευνες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1998. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι για ορισμένες από αυτές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4585083" rel="nofollow - ΤΑ ΝΕΑ


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 28/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 18:25
Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε:

Αποκαλυπτικός για το ζήτημα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων Ελλάδας Αλβανίας ήταν ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, κατά τη διάρκεια της σε συνέντευξής που παραχώρησε χθες, στη «Φωνή της Αμερικής».

Πιο συγκεκριμένα ο Αλβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν Ελλάδα και Αλβανία, ώστε να επιλυθεί η συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Όπως επεσήμανε ο Αλβανός πρόεδρος θα πρέπει πρωτίστως να ληφθεί υπόψη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας ενώ μία οδός για την επίλυση του ζητήματος θα ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπερίσα είχε αρχικά καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα των χωρικών υδάτων, όμως κατόπιν πιέσεων από την αντιπολίτευση υπο την ηγεσία του Έντι Ράμα, τον οποίο η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είχε στηρίξει στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, και της αρνητικής απόφασης του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14497&Itemid=52" rel="nofollow - DefenceNet

Αν και το κείμενο αναφέρεται στα χωρικά ύδατα, μάλλον με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σχετίζεται.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 04/Οκτωβρίου/2010 ώρα 04:00
Ε. Βενιζέλος: "Ενιαίος χώρος η Ελλάδα και η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο" - Προάγγελος ανακήρυξης ΑΟΖ;
Η φράση του υπουργού Εθνικής ’μυνας Ε. Βενιζέλου στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή περί "ενιαίου χώρου Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο" από ελάχιστους έγινε αντιληπτή, αλλά έχει ιδιαίτερη, κρίσιμη θα λέγαμε, στρατηγική σημασία και όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του υπουργού "μόνο τυχαία δεν λέχθηκε". Ο "Ενιαίος χώρος Ελλάδας και Κύπρυ στην Α. Μεσόγειο" σηματοδοτείται από την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική, η οποία τυπικά δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, αλλά όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Σύντομα η περιοχή όπου σήμερα αφορά το FIR Αθηνών στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελεί την ελληνική ΑΟΖ".

Eνοποιώντας κατ'αυτό τον τρόπο Ελλάδα και Κύπρο και θέτοντας τις βάσεις για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που κρύβεται στην περιοχή. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που ο Ε. Βενιζέλος κάνει αναφορά στα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν αυτών που αφορούν την Κύπρο.

Επιβεβαιώντας και πάλι το δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί για τον απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που είναι βέβαιο πλέον ότι κρύβεται στις περιοχές αυτές, στο "Ελ Ντοράντο" της Αν. Μεσογείου.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14629&Itemid=139" rel="nofollow - Defencenet


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 04/Ιανουαρίου/2011 ώρα 03:08
Ηλίας Κονοφάγος: "’μεσα πρέπει να καθοριστεί η ΑΟZ Ελλάδας-Κύπρου"

’μεσες ενέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κύπρο, εισηγείται, με δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο, ο οποίος έχει στενή συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, οι επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο της ’νγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί -αλλά και αυτή του Ντ. Μεντβέντεφ που προηγήθηκε- δεν είναι άσχετες και με το νέο ενεργειακό χάρτη και τη νέα γεωπολιτική στρατηγική που διαμορφώνεται για τη μείζονα περιοχή, κάτι που δεν πρέπει να αφήσει αμέτοχη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, την Τετάρτη,29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το «ΛΕΒΙΑΘΑΝ», το οποίο περιέχει 0,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16553&Itemid=138" rel="nofollow - Defencenet
...


Αποστολή από: Giannis Ni
Ημ. Αποστολής: 07/Ιανουαρίου/2011 ώρα 18:54
'Ετσι και οριοθετήσουμε ΑΟΖ με Κύπρο ετοιμαστείτε είτε για μια ακόμη πικρή υποχώρηση από τους δικούς μας πολιτικούς είτε για μια μίνη κρίση ίσως και πόλεμο ολιγοήμερο. Είναι σίγουρο πως θα χτυπήσουν το Καστελόριζο...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 25/Ιανουαρίου/2011 ώρα 00:56
’μεση θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ζητά ο Αντώνης Σαμαράς

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε θέσπιση και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα. ’σκησε παράλληλα κριτική στις ενέργειες του πρωθυπουργού σχετικά με την Τουρκία και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει η Ελλάδα στην θέσπιση της ΑΟΖ και στην συνέχεια (οι δύο ενέργειες μπορούν να γίνουν χωριστά) να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σημείωσε δε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το «ανύπαρκτο θέμα», όπως το χαρακτήρισε, που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο και θα την ακυρώσει όταν γίνει κυβέρνηση, τόνισε.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231075788" rel="nofollow - Συνέχεια:In.gr


Αποστολή από: Signaller
Ημ. Αποστολής: 25/Ιανουαρίου/2011 ώρα 10:31

Δεν το πολυκατάλαβα αυτό το "πρώτα να θεσπίσει και μετά να οριοθετήσει"

Κουτοπονηριά μου μοιάζει


-------------
Ο πιο ανίκητος εχθρός, είναι λοχία ο καιρός!


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 16:11
Έχω συντάξει σχετικό άρθρο για την http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/aoz.asp" >Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 07/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 21:03
Η Ευρώπη αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ, αν και οι κίνδυνοι δεν εξέλειπαν...

Όταν τα συμφέροντα των ισχυρών και οι σχεδιασμοί τους εξυπηρετούνται, αίφνης όλα γίνονται σύννομα και απολύτως ξεκάθαρα...

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καθορίζεται από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, και του Δικαίου της Θαλάσσης.

Η Απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ αποφασίστηκε πως για την ώρα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί επισήμως, αφού το μέγα ζήτημα πλέον είναι η «διαχείριση» του παράγοντα Τουρκία. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Δύση αναγνωρίζει πως τα νησιά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, το Καστελόριζο και η Κύπρος διαθέτουν ΑΟΖ, άρα οι ζώνες Ελλάδας και Κύπρου έχουν κοινό σύνορο, ενώ η αντίστοιχη ζώνη του Ισραήλ εφάπτεται με αυτήν της Λευκωσία και της Αθήνας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΣΙ&Γ» και του www.defencepoint.gr, Οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο ελληνισμός βρίσκεται πολύ κοντά σε μία εθνική επιτυχία άνευ προηγουμένου, αφού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή τους ασφάλεια, αναγνωρίζουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία το δικαίωμα να εξασκήσουν πλήρως και χωρίς καμία έκπτωση τα δικαιώματά τους στο θέμα της ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι αρχηγοί κρατών επιβεβαίωσαν το δικαίωμα της Αθήνας, τόσο στο Αιγαίο όσο και το Ιόνιο Πέλαγος.

http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1946:2011-02-07-16-50-07&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55" rel="nofollow - Defencepoint.gr
(σσ: Έμφαση δική μου)


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 18/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 17:27
Στα πλαίσια του ανταγωνισμού μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το τελευταίο αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ

Στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα,αναγνωρίζεται ως 100% η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.

Η δημοσιοποίηση αυτή γίνεται πριν ακόμα η ΑΟΖ αναγνωρισθεί από την Ελλάδα, καθώς υπάρχει η διαφωνία με την Τουρκία για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο. Οι χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΒΗΜΑonline», δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.

Συζήτηση για το θέμα είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών ’βιγκτορ Λίμπερμαν.

Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, και συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χάρη στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρω και της Μεγίστης.

Στα τέλη Απριλίου εκτιμάται ότι οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και αν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.

Με την πρότασή τους, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231079765" rel="nofollow - in.gr
Αναμένεται να πυκνώσουν οι 'αβλαβείς' διελεύσεις και οι έξοδοι του Πίρι - Πράις.-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 08/Μαρτίου/2011 ώρα 11:39
Νέα τύμπανα ηχούν για την ΑΟΖ

Τον σχεδιασ΅ό της Αγκυρας να αφήσει εκτός της διαπραγ΅άτευσης και της όποιας συ΅φωνίας-πακέ το γιατο Αιγαίο το Καστελλόριζο – πρόθεση που έχει καταστεί σαφής και ΅ε τους πλόες των τουρκικών πλοίων στην περιοχή – επιβεβαίωσε ο Αχ΅έτ Νταβούτογλου, προκαλώντας, λίγες ώρες πριν από την άφιξή τουστην Αθήνα, την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Οπωςγνωστές είναι και οι θέσεις της Ελλάδας. Για τηνΕλλάδα, στόχοςτων διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ΅εταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη ΅έχρι το Καστελλόριζο. Αυτό είναιαυτονόητο», υπογρά΅΅ισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης ∆ ελαβέκουρας, απαντώντας στις δηλώσεις τουτούρκου ΥΠΕΞ (στην «Καθη΅ερινή της Κυριακής») ότι το Καστελλόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο (και άρα πρέπει να ΅είνει εκτός διαπραγ΅άτευσης) .
...

Η Αγκυρα, λένε οι ίδιες πηγές, έχει καταστήσεισαφές ΅ε τις κινήσεις των πλοίων της τα τελευταία χρόνια ότι επιχειρείνα διευρύνειτις διεκδικήσεις της ανατολικά της Κρήτης και του Καστελλόριζου, στην περιοχή δηλαδή όπουενώνεται η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Συγκεκρι΅ένα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εξαιρέσει το Καστελλόριζο από τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, προκει΅ένου να κερδίσει ένα κο΅΅άτι της ελληνικής ΑΟΖ και η θαλάσσια γρα΅΅ή της να φτάνει΅έχρι την αιγυπτιακή.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4621352" rel="nofollow - ΤΑ ΝΕΑ
Όπως αναγράφεται στο άρθρο για την ./arthra/aoz.asp" rel="nofollow - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη , το Καστελλόριζο αποτελεί κομβικό σημείο για την διευθέτηση καθώς χωρίς αυτό η Ελλάδα και η Κύρπςο δεν θα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα αλλά θα παρεμβάλλεται η Τουρκία!

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 16/Μαρτίου/2011 ώρα 23:59
Οι Τούρκοι παρεμπόδισαν ιταλικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

> Κατειλημμένοι από το σύνδρομο του επεκτατισμού και την (κατά τον κ. Νταβούτογλου) ψυχολογική τους ανάγκη να αισθάνονται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα, οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν ακόμη και τη διέλευση ενός ιταλικού πλοίου που κινούνταν στα διεθνή ύδατα νοτίως της Καρπάθου και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο μελετούσε τη διαδρομή, στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.

Μάλιστα, η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η διαδρομή που σχεδιάζεται να γίνει η πόντιση της οπτικής Ίνας, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με απόλυτη σαφήνεια δηλαδή, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια στην ιταλική πλευρά να χαρτογραφήσει την περιοχή που στη συνέχεια θα ποντιστεί η οπτική ίνα.

Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για την επικείμενη δραστηριότητα του «Explora», προφανώς από τη navtex, και αποφάσισε να αναλάβει δράση, για να προασπίσει τα συμφέροντά της, παρά το γεγονός ότι η αντίδρασή της δεν εδράζεται πουθενά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.antinews.gr/2011/03/16/91437/" rel="nofollow - Antinews.gr
Έλα μωρέ, ψιλοπράγματα...


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 17/Μαρτίου/2011 ώρα 12:25
Την ίδια είδηση είχες χθες και το ΒΗΜΑ (στο διαδίκτυο τουλάχιστον).

Νομίζω οι ΤΟύρκοι μυρίστηκαν διάλυση στην από εδώ πλευρά και ορμούν.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 24/Μαρτίου/2011 ώρα 00:17
Διάβημα του ΥΠΕΞ στην ’γκυρα για νέα τουρκική πρόκληση

Σε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του δεύτερου, για την κίνηση των τουρκικών αρχών να παραχωρήσουν σε ιταλικό σκάφος άδεια πραγματοποίησης εργασιών σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον πλου του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» δήλωσε τα εξής:

«Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, βάσει της σχετικής άδειας, που έχει λάβει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλόμενους NAVTEX.

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ίδιο πλοίο.

Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην ’γκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1158355" rel="nofollow - Capital.gr
Ώπ, τι έγινε, ξυπνήσατε; Δεν μπόρεσαν να το απόκρυψουν όπως φαίνεται...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 29/Μαρτίου/2011 ώρα 22:10
Ανακλήθηκε η άδεια προς το ιταλικό πλοίο Explora που πόντιζε καλώδια εντός της ΑΟΖ

Οι ελληνικές Αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο Explora για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε ανάλογη άδεια και από την τουρκική πλευρά.

>Ενημερώνοντας της επιτροπής Εξωτερικών και ’μυνας της Βουλής ο υπουργός ’μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το ιταλικό πλοίο, που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e- mail στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα.

Διαβάστε περισσότερα: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231101721" rel="nofollow - in.gr


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 30/Μαρτίου/2011 ώρα 11:42
Νομίζω ότι σωστά έπραξε η ελληνική κυβέρνηση γιατί στην περιοχή αυτή επικεντρώνεται ολόκληρο το θέμα της ΑΟΖ, δηλαδή του μεγαλύτερου γεωπολιτικού θέματος στην περιοχή μας.

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 30/Μαρτίου/2011 ώρα 16:22
Φάλτσο στο Καστελόριζο

Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο χειρισμός της υπόθεσης του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS EXPLORA από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το πλοίο μετά την παρενόχληση που είχε δεχθεί από τουρκική κορβέτα στράφηκε στην Τουρκία για να πάρει άδεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου.

Οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στην Αγκυρα να επιβάλει εμπράκτως καθεστώς όχι μόνο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και συνδιοίκησης στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, περιγράφοντας τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=59460984" rel="nofollow - ΕΘΝΟΣ
Για τα πανηγύρια Κράτος.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 31/Μαρτίου/2011 ώρα 11:32
Δηλαδή εσύ τι θα έκανες διαφορετικά βρε Νάσο;

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 31/Μαρτίου/2011 ώρα 15:59
Αυτό που έπρεπε να γίνει τη 12η Μαρτίου, να στέλναμε σκάφος του Λιμενικού και αν ζορίζοταν, καμιά φρεγάτα.

Αυτό που έκαναν οι Ιταλοί ζητώντας άδεια από τη Τουρκία, ποίος μου λέει ότι δεν θα το κάνουν και άλλοι στο μέλλον;

Όσο δίκαιο και να έχουμε, όσες συμβάσεις και να υπογράψουμε, κάποια στιγμή εξ ανάγκης θα συγκρουστούμε με τη Τουρκία, με ό, τι συνεπάγεται.


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 31/Μαρτίου/2011 ώρα 21:52
Δηλαδη εσυ yandr βλεπεις εναν αριστο χειρισμο απο αποψη πολιτειας. Σε καλυψε πληρως. Να δω ποτε θα ξυπνησουμε γιατι πλεον ολες οι παπα... Ες που κανουν μας φαινονται φυσιολογικες. Και οσο και να σας φαινεται παραξενο αυτο θα μπορουσε να αποτελεσει ακομα και αιτια πολεμου στα σοβαρα κρατη που σεβονται τον εαυτο τους.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 31/Μαρτίου/2011 ώρα 22:56
Εγώ ρώτησα τι θα έκανες διαφορετικό. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδυναμία και θα φάμε καλά σε πολλά επίπεδα.

-------------


Αποστολή από: Giouli
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2011 ώρα 14:19
Φόβοι Ελλήνων διπλωματών για εισβολή λόγω ΑΟΖ

Τον φόβο Ελλήνων διπλωματών για πιθανή τουρκική εισβολή στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Η αποκάλυψη έγινε από τον κ. Τσεκερίδη, όταν ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, μίλησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.[... ]

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα… Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία. Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων;Η Ελλάδα λέει όχι! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά να μην είμαστε καλά!»

http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/41045/foboi-ellhnwn-diplwmatwn-gia-eisbolh-logw-aoz" rel="nofollow - www.newsbomb.gr
Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2011 ώρα 14:23
Και τυπικά αποκαλύπτεται το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει διαχρονικά των ανθρώπων που κυβερνούν (;) τη χώρα αυτή.


Αποστολή από: Giouli
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2011 ώρα 14:28
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos

Και τυπικά αποκαλύπτεται το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει διαχρονικά των ανθρώπων που κυβερνούν (;) τη χώρα αυτή.


ασε Νασσο πρωι πρωι και να το διαβαζεις αυτο, αυτο το ξερουμε δεν χρειαζεται να μας το λεει αυτος θα μου πεις.
πιστευεις οτι θα τολμησουν ποτε για οροθετηση αοζ η θα περιμενουν 10 χρονια να βγουμε απο την κριση και μετα βλεπουμε;


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2011 ώρα 14:32
Θέλουν δεν θέλουν, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ. Που ξέρεις, ίσως δώσει και πόντους "πατριωτισμού" στον GAP.


Αποστολή από: Giouli
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2011 ώρα 14:39
Αντε να την δουμε αυτη τη στιγμη και ποιος θα τολμησει. Μονο ο Καρατζαφερης που πιστευει απο τωρα οτι παει για πρωθυπουργος

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 28/Απριλίου/2011 ώρα 23:23
Έμμεσο κάλεσμα Βενιζέλου για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Με μια περίτεχνη, όπως άλλωστε το συνηθίζει, διατύπωση, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας τάχθηκε υπέρ της ανακήρυξης από την Ελλάδα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στον κατάλληλο χρόνο...

Η διατύπωση ήρθε σε απάντηση ερωτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος βέβαια στη συνέχεια αποχώρησε μαζί με το κόμμα του και δεν κάθισε να ακούσει την απάντηση Βενιζέλου.

Η ακριβής διατύπωση του υπουργού, επικαλούμενος τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας,(Μοντέγκο Μπέι, Τζαμάικα,1982) ήταν η εξής: «Έχουμε πει από του βήματος αυτού ότι σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα που υπάρχει από μόνη της ab initio και εξ ιδίου δικαίου,ipso jure λέει το Διεθνές Δίκαιο, η δικαιοδοσία του κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να διακηρυχθεί»...

Η αναφορά του υπουργού κρίνεται ως σκόπιμη (και ιδιαιτέρως χρήσιμη υπενθύμιση, προσθέτουμε εμείς... ), καθότι η ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη, εάν το Ισραήλ έχει δηλώσει στην Ελλάδα ότι θα την υπερασπίσει σε περίπτωση που ανακηρύξει ΑΟΖ δεν απαιτούσε σε καμία περίπτωση τη συγκεκριμένη αναφορά.

Επανερχόμενος στο πλαίσιο της... «πολιτικής ορθότητας», ο υπουργός πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη -το έχει πει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, το έχω πει κι εγώ πολλές φορές- ότι διατηρούμε ακέραια και αλώβητα τα δικαιώματά μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ασκούμε στρατιωτική εποπτεία όπου χρειάζεται, όπως συνέβη πολύ πρόσφατα με το ιταλικό πλοίο Explora και όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και ’μυνας».

Συνέχεια: http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2923:2011-04-28-18-17-50&catid=31:defence-greece&Itemid=54" rel="nofollow - Defencepoint.gr
Ωραία τα λόγια, οι πράξεις όμως;


Αποστολή από: sintoma lokatzis
Ημ. Αποστολής: 01/Μαΐου/2011 ώρα 04:24
«Καθορίστε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σας με την Κύπρο, και οποιαδήποτε απειλή, αντίδραση και πρωτοβουλία της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας θα θεωρείται για εμάς Casus Belli»

http://www.inews.gr/96/israil-pros-ellada-kathoriste-eseis-tin-aoz-kai-an-antidrasei-i-tourkia-tha-einai-aitia-polemou-gia-emas.htm" rel="nofollow - Πηγή
τα συμπερασματα δικα σας...


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 02/Μαΐου/2011 ώρα 11:39
Συμπεράσματα:
  1. Ψάχνουμε για νέο νταβατζή;(προς αντικατάσταση των ΗΠΑ;)
  2. Θα βασιστούμε σε δηλώσεις;
Εσύ τι συμπέρασμα έβγαλες;


-------------


Αποστολή από: sintoma lokatzis
Ημ. Αποστολής: 04/Μαΐου/2011 ώρα 03:54
Εγω φιλε εχω βγαλει το συμπερασμα πως γενικα μυριζει μπαρουτι οχι σε εθνικο αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο...

-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 21/Μαΐου/2011 ώρα 13:33
Στις 13 Νοε΅βρίου του 2008, τουρκικό πολε΅ικό σκάφος προσέγγισε δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη ση΅αία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασ΅ό της Κυπριακής ∆ η΅οκρατίας, και τα απείλησε, ΅ε τον ισχυρισ΅ό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας.

Μια ΅έρα αργότερα, στις 14 Νοε΅βρίου, ση΅ειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγ΅ατοποιούσε έρευνες για λογαριασ΅ό της Τουρκίας. Στην περιοχή έσπευσε ελληνικό πλοίο, ενώ κατόπιν διαβη΅άτων και προειδοποιήσεων ότι βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το σκάφος απο΅ακρύνθηκε. Ηταν το πρώτο καταγεγρα΅΅ένο σοβαρό περιστατικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο…

Λίγες ΅έρες ΅ετά το συ΅βάν νότια της Κύπρου, στη συνάντησή του ΅ε τον α΅ερικανό επιτετρα΅΅ένο στην Αγκυρα Ντάγκλας Σίλι΅αν, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολε΅ικό σκάφος συνάντησε... Τυχαία τα νορβηγικά ερευνητικά κι ότι δεν τα απείλησε, αλλά τα «ενη΅έ ρωσε» ότι διενεργούσαν έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ε΅πιστευτικό τηλεγράφη΅α, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τους Νορβηγούς και έλαβε την απάντηση, σύ΅φωνα ΅ε τον Μπερκ, ότι «το πλοίο έκανε λάθος».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4631845" rel="nofollow - TA NEA


-------------


Αποστολή από: Ιουλιος
Ημ. Αποστολής: 04/Ιουνίου/2011 ώρα 22:25
Παμε σε οριοθετηση αοζ με τους κολλητους μας τους Αμερικάνους; Η στο ονειρο μου το ειδα?

-------------
Προτιμώ να πεθάνω για την Πατρίδα μου παρά να ζήσω για να την υποδουλώσω


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 16/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 11:36
Πραγματικά δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω την είδηση αυτή στο συγκεκριμένο θέμα ή στο "προκλήσεις στο Αιγαίο" ή στο "Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο" ή στο "Ελληνοτουρκικός πόλεμος".

Το γράφω εδώ και βλέπουμε...
Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Το ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην ’γκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειεσ» καταλήγει.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231128625" rel="nofollow - πηγή
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Τουρκία δεν επιθυμεί (ακόμη) την πλήρη κλιμάκωση, καθώς η χρήση πλοίου τρίτης χώρας επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να ακυρώσει την συγκεκριμένη δράση.

Αν όμως αλλάξει στρατηγική, μπορεί να στείλει τουρκικό σκάφος συνοδευόμενο από μονάδες επιφανείας και να βάλει μπουρλότο στην Ανατολική Μεσόγειο.-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 26/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 12:41
’ρχισαν τα όργανα και βλέπω οι Τούρκοι εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, γκριζάροντας όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και κα τα Δωδεκάνησα!

Παρακάτω ο χάρτης με την ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία, σύμφωνα με την Τουρκία.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8535" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: nikopaok4
Ημ. Αποστολής: 26/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 14:21
Αλλες εποχες με αυτες τις κινησεις της τουρκιας θα είχε γίνει ο κακός χαμός αληλουια, Οι γιαγιαδες θα αγοραζαν αλευρι και μακαρονια και τα πλουσιοπαιδα θα εφευγαν για το εξωτερικο, παρολαυτα επικρατει επικυνδινη ηρεμια για μενα, λες και δεν σημαινουν τιποτα ολα αυτα, τοσο πολυ μας εχει βαρέσει το ΔΝΤ στο κεφαλι; Ή έχουν παρει γραμμη τα καναλια να υποβαθμίσουν το θέμα ;


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 26/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 14:34
Αρχικά αποστάλθηκε από nikopaok4

Αλλες εποχες με αυτες τις κινησεις της τουρκιας θα είχε γίνει ο κακός χαμός αληλουια, Οι γιαγιαδες θα αγοραζαν αλευρι και μακαρονια και τα πλουσιοπαιδα θα εφευγαν για το εξωτερικο, παρολαυτα επικρατει επικυνδινη ηρεμια για μενα, λες και δεν σημαινουν τιποτα ολα αυτα, τοσο πολυ μας εχει βαρέσει το ΔΝΤ στο κεφαλι;Ή έχουν παρει γραμμη τα καναλια να υποβαθμίσουν το θέμα ;


Ε, λιγάκι... Βέβαια τώρα με το Internet όλα μαθαίνονται εντός δευτερολέπτων, επομένως τα ΜΜΕξαπάτησης πάλι δεύτερα έρχονται.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 26/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 15:44
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Τα κανάλια (θεωρώντας ότι ορισμένα κατευθύνονται από την κυβέρνηση) τα 'συμφέρει΄να παίξει το θέμα αυτό για 'αποπροσανατολισμό' της κοινής γνώμης.

Βάζω τον αποπροσανατολισμό εντός εισαγωγικών, γιατί δεν αποκλείεται να γίνει καμία χοντρή στραβή και από 9 μήνες θητείας να έχουν 36 μήνες, αλλά λέμε τώρα.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΟΖ που θέλει να χαράξει η Τουρκία συμπίπτει υπερβολικά με την ΑΟΖ που θέλουν να χαράξουν η Κύπρος και η Ελλάδα, οπότε θα έχουμε εξελίξεις οπωσδήποτε.

Ελπίζω για διπλωματικές εξελίξεις.-------------


Αποστολή από: nikopaok4
Ημ. Αποστολής: 26/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 16:53
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Τα κανάλια (θεωρώντας ότι ορισμένα κατευθύνονται από την κυβέρνηση) τα 'συμφέρει΄να παίξει το θέμα αυτό για 'αποπροσανατολισμό' της κοινής γνώμης.

Βάζω τον αποπροσανατολισμό εντός εισαγωγικών, γιατί δεν αποκλείεται να γίνει καμία χοντρή στραβή και από 9 μήνες θητείας να έχουν 36 μήνες, αλλά λέμε τώρα.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΟΖ που θέλει να χαράξει η Τουρκία συμπίπτει υπερβολικά με την ΑΟΖ που θέλουν να χαράξουν η Κύπρος και η Ελλάδα, οπότε θα έχουμε εξελίξεις οπωσδήποτε.

Ελπίζω για διπλωματικές εξελίξεις.

τοτε ειναι αποριας αξιον γιατι ΔΕΝ παίζει τοσο πολυ το θέμα.
μάλλον δε θέλουμε να ξέρουμε τι παιχνιδια παίζοντε...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Δεκεμβρίου/2011 ώρα 23:31
Σταύρος Δήμας: Προτεραιότητα η ανακήρυξη ΑΟΖ!

Η ανακήρυξη ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα σε ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών και ’μυνας της Βουλής, νωρίτερα σήμερα.

Ο Σ. Δήμας, έμπειρος πολιτικό, με αναγνωρισιμότητα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και θετικά δείγματα γραφής από την εποχή που χρημάτισε επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για τα πρώτες εβδομάδες της θητείας του στον υπουργικό θώκο. Στην ομιλία του ο Σ. Δήμας αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την χώρα μας, την περιοχή μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα.[... ]

[... ]Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας επιδιώκει την ανακήρυξη ΑΟΖ όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως το ζήτημα είναι προτεραιότητα για την Αθήνα, ενώ έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως στις διαβουλεύσεις με την Αλβανία, με την οποία εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά και με την Λιβύη και την Αίγυπτο, χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=30922" rel="nofollow - Defence-point.gr

Θερμό επεισόδιο εν όψει; Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσει αυτό η Τουρκία...Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 16/Δεκεμβρίου/2011 ώρα 11:52
Απορώ αν στον εγκέφαλό τους ορισμένοι άνθρωποι έχουν νευρώνες ή σκατά.

Το λέω ωμά, μπας και το καταλάβουν.

Υπάρχει κανένας λόγος να ανακοινώσεις ότι θα προχωρήσεις σε χάραξη της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες (και ειδικά με την Κύπρο) ; Για ποιο λόγο, για να κάνει πλάνα η Τουρκία;

Αφού στο θέμα αυτό θα υπάρξει οπωσδήποτε σύγκρουση (δεν εννοώ απαραίτητα στρατιωτική, αλλά σίγουρα διπλωματική). Γιατί να βάλεις την Τουρκία στο παιχνίδι, όταν μπορείς κάλλιστα να προχωρήσεις σε συνομιλίες με την Κύπρο και απλά να ανακοινώσεις το τελικό αποτέλεσμα.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 16/Δεκεμβρίου/2011 ώρα 14:39
Γιατί στη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου υπάρχει το αγκάθι του Καστελόριζου και των νήσων Στρογγγύλη και Ρω, για τα οποία οι Τούρκοι αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχει υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, για όσους δεν είδαν το βίντεο στο παραπάνω μου μήνυμα, η Ελλάδα το 2003 ζήτησε από τη Κύπρο να μετακινήσει το δυτικό κομμάτι της ΑΟΖ της 15 χιλιόμετρα πιο ανατολικά για να μην δημιουργηθεί θέμα με το Καστελόριζο και κρίση Ελλάδος-Τουρκίας. Και τόσο ο Κασίνης όσο και ο Ρολάνδης σημείωσαν ότι πρέπει η Ελλάδα σύντομα να καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ της με τη Κύπρο για να μη χαθεί αυτό το κομμάτι.

Μακαρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα, αλλά όταν έχεις να κάνεις με κράτος-τρομοκράτη που κάνει τα πάντα να ακυρώσει Διεθνείς Συμφωνίες με γειτονικά κράτη, απλώς προετοιμάζεσαι για το χειρότερο.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 10/Ιανουαρίου/2012 ώρα 11:44
Με ανοιχτή επιστολή προς όλες τις εφημερίδες ο ακαδημαϊκός Βας. Μαρκεζίνης και ο καθηγητής πανεπιστημίου Θεόδ. Καρυώτης απευθύνουν έκκληση για άμεση απάντηση της κυβέρνησης στην πρόθεση της Αιγύπτου να αρχίσει συνομιλίες με Κύπρο και Τουρκία για το http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/aoz.asp" >θέμα της ΑΟΖ .

Οι κ. Μαρκεζίνης και Καρυώτης, που έχουν αρθρογραφήσει μαχητικά υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και με την Κύπρο, επισημαίνουν (με αφορμή και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ) ότι «η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνο εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου».

Κίνδυνος

«Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς».

Απευθυνόμενοι στα πολιτικά κόμματα οι κ. Μαρκεζίνης και Καρυώτης προειδοποιούν ότι η «χαώδης πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας» και επισημαίνουν ότι πρέπει «όχι μόνο η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα δυο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών» καταλήγει η επιστολή.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63600814" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: amomos2
Ημ. Αποστολής: 15/Ιανουαρίου/2012 ώρα 16:56
Ρε παιδια πρεπει αμεσα να προχωρησει η ΑΟΖ δλδ πρεπει να ανακυρηχτει οποως εκανε η μικρη και αδυναμ, η κυπρος πρεπει και οι δικοι μας να σηλωσουν λιγο το αναστημα γτ αν δεν ανακυρηχτει τωρα ΑΟΖ στο μελλον θα εχουμε προβληματα με τους γειτονες που το μονο που ξερουν ειναι τσαμπουκαδες...


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 01/Φεβρουαρίου/2012 ώρα 11:37
Ολόκληρη την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες διεκδικεί η Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», έδωσε και τις σχετικές άδειες για έρευνα και εξόρυξη στην κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO. Οπως προκύπτει απ' το δημοσίευμα, η Αγκυρα διεκδικεί δικαιώματα και σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνει μέχρι τη Ρόδο και νοτίως μέχρι τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4690600" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 22/Μαρτίου/2012 ώρα 12:22
Διαβάζω το παρακάτω και αναρωτιέμαι που είναι όλοι αυτοί οι επισκέπτες - κομήτες του φόρουμ που μας κατηγορούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία και είμαστε θύματα προπαγάνδας.

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία την Τετάρτη, καθώς αργά το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.

Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην ’γκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231187580" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 05/Απριλίου/2012 ώρα 18:05
Καλά, με την ΑΟΖ θα γίνει χαμός.

Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και εμπλέκονται οι πάντες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 14/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 13:10
Το θέμα της ΑΟΖ απασχολεί και την Αλβανική πλευρά βλέπω:

Αποκαλυπτική είναι η εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής σχετικά με την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Η έκθεση διενεμήθη χθες στους Αλβανούς βουλευτές της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και υπογραμμίζει ως αναγκαστικό μέτρο το συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά, διαφορετικά, όπως αναφέρει, η Αλβανία θα αντιμετωπίσει διάφορα σενάρια στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Προ δύο ετών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε την συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο για τεχνικούς λόγους. Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σχέσεις του οποίου με την κυβέρνηση ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Η έκθεση του αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν διατίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, διότι τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη και σημειώνεται πως η επαναδιαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς εμποδίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο, κατά την έκθεση, είναι η Ελλάδα να αποσιωπήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, θεωρώντας τη Συμφωνία έγκυρη και θα ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας.

Το τρίτο σενάριο αφορά σε απόφαση της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η μειονεκτική θέση της χώρας σε σχέση με την πιθανή προσφυγή στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Επικαλείται το γεγονός ότι η επίτευξη της συμφωνίας έγινε βάσει της καλής διμερούς βούλησης και τονίζει πως η εσωτερική νομοθεσία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας.

Το θέμα τέθηκε χθες υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής, ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα), που επικαλέστηκε φημολογίες στα ΜΜΕ κι αντιφατικές δηλώσεις παραγόντων του ΥΠΕΞ, ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρακάμπτοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εν αγνοία της βουλής είχε αρχίσει τις επαναδιαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την εν λόγω συμφωνία.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή για εξεύρεση θετικής λύσης στο θέμα.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν κυρίαρχο θέμα στο σημερινό Τύπο της Αλβανίας.

http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/234222/apokalypseis-apo-alvania-gia-tin-oriothetisi-thalassion-zonon" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 20/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 17:12
Επαναλειτουργία Πυρσού Ζουράφας

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 ολοκληρωθήκαν οι εργασίες συντηρήσεως και η επαναλειτουργία αυτόματου πυρσού Ζουράφας.

http://www.hellenicnavy.gr/index.php/el/teleytaia-nea/2023-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%A0%CF%85%CF%81%CF%83%CE%BF%CF%8D-%CE%96%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B1%CF%82.html" rel="nofollow - ΓΕΝ


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 20/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 23:59
Σχετίζεται με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα;

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 21/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 01:41
Λιγάκι...

Η Ζουράφα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ

Αν χρειαζόμαστε ένα φυσικό παράδειγμα της δύναμης του σημείου στην ΑΟΖ για να γίνει κατανοητή σε όλους η αξία της, αρκεί να πάρουμε τη Ζουράφα. Σε σχέση με τα μεγέθη των κλασικών νησιών του Αιγαίου, μπορεί αυτή να μοντελοποιήσει με την έννοια των φυσικών, το σημείο. Όσον αφορά στην ΑΟΖ, η ύπαρξη του φάρου υποστηρίζει την έννοια της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του ελάχιστου βαθμού, πράγμα που σημαίνει εκ των υστέρων ότι θα χρειαστεί μία επένδυση. Με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επιπλέον, όταν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη μέση του πουθενά, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι διευκόλυνση προσφέρει ένα σταθερό σημείο.

Η Ζουράφα όσον αφορά το θέμα της επικάλυψης ανήκει στην κατηγορία της Γαύδου, διότι η ΑΟΖ της Σαμοθράκης την καλύπτει. Από την άλλη, η Ζουράφα ανήκει όντως στα ακριτικά νησιά, τα οποία καλύπτουν με την ΑΟΖ τους περιοχές που δεν καλύπτει κανένα άλλο νησί. Με άλλα λόγια, λόγω του μεγέθους της Ζουράφας, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε το εμβαδόν της κυψέλης Voronoi που καλύπτει και κατά συνέπεια, να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ΑΟΖ.

Είναι βέβαια ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξή της ως αντικείμενο της ΑΟΖ. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αντιληφθούμε κι εμείς ως Έλληνες τη σπουδαιότητα της Ζουράφας μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι αυτή τη φορά, το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μας προκαλεί. Εννοούμε ότι όταν το νησί είναι μεγάλο, έχουμε την εντύπωση ότι το μέγεθος του σχετίζεται με το μέγεθος της ΑΟΖ.

Εδώ το παράδειγμα της Ζουράφας αποδεικνύει ότι ακόμα κι ένα σημείο, προσφέρει σε άδειο χώρο μια ΑΟΖ που έχει εμβαδόν π (200) 2 ΝΜ2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κυψέλη της Ζουράφας αγγίζει και τις κυψέλες που δημιουργούν τα σημεία της τουρκικής ακτής, υπάρχει βέβαια μία τροποποίηση. Το σημαντικό όμως είναι το διαφορικό, δηλαδή τι προσφέρει η ύπαρξη της Ζουράφας ως αντικείμενο της ΑΟΖ και αυτό εντοπίζεται εύκολα στο χάρτη. Αν τα μεγέθη ήταν του ίδιου τύπου, το εμβαδόν αυτό θα ήταν σχεδόν μηδενικό. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουμε με τη Ζουράφα την αξία της ΑΟΖ ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

http://www.lygeros.org/articles?n=7700&l=gr" rel="nofollow - Σταύρος Λυγερός


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 21/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 14:58
Εννοώ η επαναλειτουργία αν έχει κάποιο σχετικό ρόλο να παίξει.

Γνωρίζω φυσικά το θέμα περί οικονομικής δραστηριότητας πάνω σε ένα νησί ώστε να προσμετράται, αλλά πραγματικά δεν ξέρω αν έχουν αξία τέτοιες κινήσεις όταν ακόμη δεν έχουμε οριοθετήσει ούτε ΑΟΖ, αλλά ούτε και υφαλοκρηπίδα ώστε να υπάρξει και επίσημα αμφισβήτηση.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 21/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 15:13
Εκεί κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται επεισόδια μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και Τουρκικής Ακτοφυλακής. Για να γίνεται τέτοιος "χαμός" σημαίνει ότι παίζονται πολλά συμφέροντα.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 11/Οκτωβρίου/2012 ώρα 15:21
Χρυσή Αυγή:(Προ) καλεί με πρόταση νόμου για άμεση κήρυξη της ΑΟΖ

Πρόταση νόμου για την άμεση κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, κατέθεσε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ακροδεξιάς παράταξης, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματός μας, ... (προ) καλεί άπαντες τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να την στηρίξουν και να την ψηφίσουν.

Η πρόταση νόμου υπογράφεται από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το κείμενο της πρότασης νόμου που κατατέθηκε έχει ως εξής:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112934136" rel="nofollow - Συνέχεια

Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των βουλευτών κυρίως της ΝΔ...


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 20/Οκτωβρίου/2012 ώρα 00:39
Βλέπω σχετική κινητικότητα για το θέμα.

To περιεχόμενο της νέας Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών και την ασφάλεια στην περιοχή, συζήτησαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Πάνος Παναγιωτόπουλος και στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι που συναντήθηκαν στο Κάιρο.

...

Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου είχαν ουσιαστικά διακοπεί από πέρυσι η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικου υπουργείου Αμυνας ότι οι δύο υπουργοί '«συζήτησαν και ζητήματα που σχετίζονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών» έχει την σημασία του.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4761534" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: Legion
Ημ. Αποστολής: 20/Οκτωβρίου/2012 ώρα 13:03
Θα τεθει θεμα Οριοθετησης της ΑΟΖ μετα της εκλογες της Αμερικης...


-------------
Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος)₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 15:36
Οι άσκοπες κινήσεις της Τουρκίας

Με την ΑΟΖ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με την Ελλάδα. Έχει κατανοήσει ότι το Δίκαιο της Θάλασσας ακολουθεί το Δίκαιο και όχι την επεκτατική της θέληση. Γι αυτό το λόγο κάνει σπασμωδικές κινήσεις με την Κύπρο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δυσκολεύεται πλέον να υπερασπιστεί το γόητρό της ως περιφερειακή δύναμη, διότι ένα μικρό νησί λειτουργεί αποτελεσματικά με την ΑΟΖ του, παρά τη θέλησή της.

Προσπάθησε να επηρεάσει την όλη κατάσταση, λέγοντας ότι θα κάνει έρευνες και από την πλευρά της. Αλλά αυτό μας αφήνει παντελώς αδιάφορους, διότι πρόκειται για δικό της χώρο, όπου μπορεί να κάνει ό, τι θέλει εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ απορρίπτει ακόμα και το δόγμα του Νέο-οθωμανισμού που προβάλλεται ως πανάκεια σε γεωπολιτικό επίπεδο. Διότι ακόμα και ο μηδενισμός των γειτονικών τριβών δεν μπορεί να γίνει, όχι μόνο de facto, όπως το βλέπουμε, αλλά ούτε de jure με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος, με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010. Η γεωπολιτική πραγματικότητα της Μεσογείου αλλάζει λόγω της τοποστρατηγικής και γι’ αυτό το λόγο οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι μάταιες. Όταν μάλιστα είναι αναγκασμένη να οπισθοχωρήσει, όπως στην περίπτωση της Μαύρης θάλασσας, τότε υπογράφει ακόμα και αν ξέρει ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειές της.

Οι τροποποιήσεις που προβλέπει η Τουρκία, στο επιστημονικό επίπεδο της έρευνας για την ΑΟΖ, είναι περισσότερο για την εσωτερική της κατανάλωση και όχι για να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Όπως όλες οι κλασικές κυβερνήσεις, ο στόχος της τουρκικής Κυβέρνησης είναι περισσότερο να διατηρήσει την εξουσία, παρά να την ασκήσει πραγματικά. Στην ουσία, η Τουρκία ποντάρει σε λάθη των άλλων κρατών παρά σε έξυπνες κινήσεις εκ μέρους της, διότι δεν έχει πολλά περιθώρια με το Δίκαιο της Θάλασσας και ακόμα λιγότερο με την έννοια της ΑΟΖ. Έχει συνηθίσει να παίζει με παίκτες χαμηλού επιπέδου και έχει εξειδικευτεί στους λεονταρισμούς που φοβίζουν βέβαια μόνο και μόνο τους φοβισμένους και κανέναν άλλο. Έχει αυτή τη δυνατότητα, διότι το γελοίο δεν σκοτώνει και οι ραγιάδες είναι πολλοί, αλλά επί του πρακτέου δεν κατορθώνει τίποτα το ουσιαστικό.

Σε κάποια φάση θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις άσκοπες κινήσεις, αλλιώς θα χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που της απέμεινε ακόμα. Απλώς πρέπει κι εμείς από την πλευράς μας και εννοούμε βέβαια και την Ελλάδα και την Κύπρο, να μην κάνουμε λανθασμένες κινήσεις και να μην μας διακατέχουν φοβικά σύνδρομα που παραλύουν τη σκέψη μας. Το πλαίσιο της ΑΟΖ είναι πάρα πολύ δυναμικό αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε στρατηγικά για να αποκτήσει την πρακτική του δυναμική.

http://elliniki-aoz.blogspot.gr/2012/04/aoz-askopes-kinhseis-toyrkias.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 05/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 15:44
Πολλοί Στη χώρα, δεν έχουμε συναίσθηση που ζούμε, τι πολιτισμό κληρονομήσαμε και τι πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ελλήνων, που έχουν όνειρα για τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν ! Γιατί πρέπει να υποκύπτουμε στις έξωθεν πιέσεις και δεν πέρνουμε προτοβουλία μόνοι μας, έχουμε μια πλούσια χώρα, ευλογημένη.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 22:15
Χαχαχαχα, λένε για Ιόνιο και Κρήτη αλλά για ΑΟΖ στο Αιγαίο και στο σύμπλεγμα Μεγίστης τζιζ, μη το λέτε δυνατά, μην ανησυχούμε το κόσμο...

Πλέον το θέμα άνοιξε για τα καλά. Και βλέποντας τη χθεσινή εκπομπή στον enikos.gr, αισιοδοξώ ότι θα λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα.

http://www.enikos.gr/specials/100840,Deite_thn_ekpomph_toy_Nikoy_Xatzhnikolao.html" rel="nofollow - Εθνικά Θέματα: Η ώρα της αλήθειας

Και ας σφίγγονται να μην απαντήσουν ευθέως, όχι μόνο στο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και σε άλλα κρίσιμης σημασίας θέματα.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 17/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 12:42
Η Τουρκία ξεκινά εκτεταμένες έρευνες για πετρέλαιο στη Μεσόγειο

Σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο σπεύδει να πραγματοποιήσει η Τουρκία καθώς κλιμακώνονται οι αντίστοιχες ενέργειες της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Τελ Αβιβ και η ευρύτερη περιφέρεια έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται ευρέως ως αναδυόμενη αγορά των υπεράκτιων εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Για να επιταχύνει την εμπλοκή της στην αγορά αυτή και να συμμετάσχει στην διαμόρφωση των ισορροπιών που θα την χαρακτηρίζουν, η ’γκυρα εγκαταλείπει, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, το πρόγραμμα ναυπήγησης ερευνητικού σκάφους 131 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δρομολογήσει, καθώς μια τέτοια παραγγελία δεν θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να παραδοθεί πριν τα τέλη του 2014.

Στράφηκε έτσι και προχωρά στην εξαγορά ενός υπερσύχρονου ερευνητικού πλοίου επιστρατεύοντας παράλληλα την εγνωσμένου κύρους ιδιοκτήτριά του, στην διαχείρισή του. Πλοίου που δύναται να προσφέρει εκ των πλέον λεπτομερών τρισδιάστατων απεικονίσεων του υπεδάφους του θαλάσσιου βυθού και εκ των ποιοτικότερων ερευνών.

Συγκεκριμένα ο τουρκικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Turkish Petroleum Corp (TPAO) κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα για αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις (final negotiations) την νορβηγική, εισηγμένη στο Οσλο, ναυτιλιακή offshore σεισμικών ερευνών,Polarcus με αντικείμενο την εξαγορά του ολοκαίνουργιου πλοίου σεισμικών ερευνών «Polarcus Samur», ναυπήγησης 2001 και την υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης διαχείρισής του.

Εφόσον το deal προχωρήσει η γειτονική χώρα εκτιμάται ότι μπορεί να παραλάβει το πλοίο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.[... ]

[... ]Η ανακοίνωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της TPAO με την Polarcus για την αγορά του υπερσύγχρονου ερευνητικού πλοίου συμπίπτει με την επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο του Έλληνα υπουργού Εθνικής ’μυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Καστελόριζο στο πλαίσιο περιοδείας σε στρατιωτικές μονάδες της Δωδεκανήσου και φυλάκια και στρατιωτικές φρουρές ακριτικών νησιών όπως η Ρω και η Στρογγύλη.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1690423" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 19/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 01:04
Απούσας της ανίσχυρης Ελλάδας, η Τουρκία ως άλλος λύκος επιτίθεται στην ακόμα πιο αδύναμη Κύπρο. Αντίδραση; Ουσιαστικά καμία!


Αποστολή από: Signaller
Ημ. Αποστολής: 19/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 11:20
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Απούσας της ανίσχυρης Ελλάδας, η Τουρκία ως άλλος λύκος επιτίθεται στην ακόμα πιο αδύναμη Κύπρο. Αντίδραση; Ουσιαστικά καμία!
τώρα με τα μνημόνια, κλαφ'τα


-------------
Ο πιο ανίκητος εχθρός, είναι λοχία ο καιρός!


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 21/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 20:53
Εμ, τι περίμενε ο mr.blazer...

«’δειασμα» ΥΠΕΞ στη Λιβύη για την ΑΟΖ

Την ολιγωρία πολλών ετών του πολιτικού της συστήματος και της «εμπνευσμένης» εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε, πληρώνει πλέον η χώρα, όπως φάνηκε μετά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, οποίος δεν έγινε καν δεκτός από τον ομόλογό του…

Ευθυγραμμισμένη με τις τουρκικές θέσεις, οι Λίβυοι όχι μόνο απέκλεισαν διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αλλά κάλεσαν και για πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πολυετείς καθυστερήσεις που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα προσδοκώμενα ελληνικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

Παρά τις μεγάλες και πολύμηνες διευκολύνσεις που παρείχε η Ελλάδα στα στρατεύματα – κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις – που ανέτρεψαν το καθεστώς Καντάφι, το κέρδος για την Ελλάδα είναι μηδενικό, ενώ η νευρικότητα του ψύχραιμου γενικά Δ. Αβραμόπουλου δεν κρυβόταν (όχι ότι δεν είχε ψυχανεμιστεί τι θα αντιμετώπιζε βέβαια στο ταξίδι του).

Πως όμως να περιμένεις σήμερα αποτελέσματα τη στιγμή που όταν έλεγες σε όλους αυτούς τους λεβέντες τις περασμένες δεκαετίες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, πέταγαν όλοι την «μπάλα» στην «εξέδρα», όταν βέβαια δεν σε κατηγορούσαν για φαντασιοπληξία… Πότε η Ελλάδα υλοποίησε μακρόχρονη στρατηγικής για να πετύχει κάτι (με την εξαίρεση ενδεχομένως της υπόθεσης της κυπρι9ακής ένταξης στην ΕΕ) για να το κάνει σε αυτή την περίπτωση.

Ας προσπαθήσει τουλάχιστον το υπουργείο Εξωτερικών να οικοδομήσει συμμαχίες, καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και όσοι εμπλέκονται έχουν κίνητρο να συμπορευτούν.

http://www.defence-point.gr/news/?p=65610" rel="nofollow - Defence-point


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 22/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 23:04
Αβραμόπουλος. Κορυφαίος διαπραγματευτής. Φοβερή εξωτερική πολιτική.


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 23/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 04:28
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Αβραμόπουλος. Κορυφαίος διαπραγματευτής. Φοβερή εξωτερική πολιτική.

Το θέμα είναι βαθύ και περίπλοκο. Όταν η Λιβύη αμφισβητεί την Γαύδο, και η Ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, αυτομάτως απεμπολεί τα υποθαλάσσια της δικαιώματα. Κάνουμε στρατηγικά λάθη, που κοστίζουν χρήμα και χρόνο σε δύσκολες μάλιστα εποχές.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2013 ώρα 15:14
Τμηματική ανακήρυξη της ΑΟΖ

Πολύ προσεκτικά προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή, όσο και ριψοκίνδυνη απόφαση στην εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για την ανακήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι υπάρχει αξιοποιήσιμος υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος εντός της ελληνικής επικρατείας και κυρίως μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, παράλληλα με την πρόοδο των γεωφυσικών ερευνών, που θα πιστοποιούν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό βυθό. Όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη ή ανώδυνη η ανακήρυξη και στη συνέχεια η οριοθέτησή της. Γι’ αυτό η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα ξεκινήσει από το Ιόνιο και μετά νότια της Κρήτης, ενώ η οριοθέτηση θα μετατεθεί χρονικά μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμφωνία με τα όμορα κράτη.

Επομένως, στο επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τμηματική ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης χωρίς, όμως, και να την οριοθετήσει. Πάντως, το μήνυμα-απάντηση της Τουρκίας είναι σαφές. Η ’γκυρα δεν είναι διατεθειμένη αυτήν τη στιγμή να συζητήσει θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Αιγαίο, εκτός και αν η Ελλάδα δεχτεί την τουρκική πρόταση για ελληνοτουρκική συνεργασία στην αξιοποίηση και στη συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε απόλυτα ισομερή βάση, δηλαδή μοίρασμα του Αιγαίου!

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων διά θαλάσσης όμορων κρατών (Αίγυπτος, Λιβύη, Κύπρος, Ισραήλ, Αλβανία, Συρία), προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τον χρόνο ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ σε συγκεκριμένες περιοχές.

http://www.paraskhnio.gr/2012/12/30/%CF%84%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CE%BF%CE%B6/" rel="nofollow - Συνέχεια

Που κρύβεσαι "Ροζαλία" αγάπη μου;Εκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου