Εκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου

Ελληνικά χωρικά ύδατα

Εκτύπωση από: Ελληνικός Στρατός
Κατηγορία: Γενική θεματολογία
Όνομα Forum: Στρατηγική και γεωπολιτική
Περιγραφή Forum: Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
URL: http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=4238
Ημ. Εκτύπωσης: 08/Ιουλίου/2020 ώρα 07:28


Θέμα: Ελληνικά χωρικά ύδατα
Αποστολή από: argeadas
θέμα: Ελληνικά χωρικά ύδατα
Ημ. Αποστολής: 16/Ιουλίου/2009 ώρα 21:49
Διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ Φαν θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιουλίου στην έδρα του στρατηγείου.

Oι συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά δεκάδων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που το τελευταίο 48ωρο, πέραν των παραβιάσεων, πραγματοποίησαν οκτώ φορές χαμηλές διελεύσεις πάνω από τρία κατοικημένα ελληνικά νησιά- Φούρνοι, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!

Αντικείμενο των συνομιλιών που από ελληνικής πλευράς ορίστηκε να διεξαγάγουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας (Cross Βorder Connectivity) για σκοπούς της Συμμαχίας.

Ωστόσο η κίνηση αυτή, εάν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει, σε επόμενο στάδιο- σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς του Πενταγώνου- σε διαπραγματεύσεις για επανακαθορισμό των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο και αλλαγή τού στάτους κβο. Ένα άμεσο αποτέλεσμα θα είναι στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ να απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και οι Τούρκοι να ισχυρίζονται ότι έτσι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4526690" rel="nofollow - http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4526690
Απαντήσεις:
Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 17/Ιουλίου/2009 ώρα 01:23
Το αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα. Και αυτό είναι αδιαπραγματευτο.-


Αποστολή από: illy
Ημ. Αποστολής: 17/Ιουλίου/2009 ώρα 02:09
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Το αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα. Και αυτό είναι αδιαπραγματευτο.-


Αποστολή από: Su-35
Ημ. Αποστολής: 17/Ιουλίου/2009 ώρα 02:45
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Το αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα. Και αυτό είναι αδιαπραγματευτο.-
Στην φίλη σου να τα πεις!


-------------


Αποστολή από: Αντώνιος
Ημ. Αποστολής: 17/Ιουλίου/2009 ώρα 12:55

Αρχίζει να κινείτε επικύνδυνα το θέμα... Μην απορίσετε αν δούμε σύντομα αλλαγές στο FIR και στις ζώνες ελέγχου της αθήνας.-------------


Αποστολή από: ikaros
Ημ. Αποστολής: 17/Ιουλίου/2009 ώρα 19:25
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Το αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα. Και αυτό είναι αδιαπραγματευτο.-
Σιγουρα ετσι ειναι αλλα δυστηχως καποια κυρια δεν δειχνει να το καταλαβαινει...


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 22/Ιουλίου/2009 ώρα 17:27

Έχω μια απορία. Τι θα κάνουν οι τούρκοι όταν βγουν παγανιά τα ερευνητικά της chevron (συμφερόντων αμερικανοεβραικού λόμπι και νεοσυντηρητικών) ;Αποστολή από: Αντώνιος
Ημ. Αποστολής: 22/Ιουλίου/2009 ώρα 18:17
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Έχω μια απορία. Τι θα κάνουν οι τούρκοι όταν βγουν παγανιά τα ερευνητικά της chevron (συμφερόντων αμερικανοεβραικού λόμπι και νεοσυντηρητικών) ;

Θα ζητήσουν προμήθεια!


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 22/Ιουλίου/2009 ώρα 18:27
Και θα πάρουν το τρίτο το μακρύτερο. Τα λαμόγια πάνε να την πέσουν στα αρχιλαμόγια...
χαχαχαχαχα δεν γίνονται αυτά


Αποστολή από: thrakiotis
Ημ. Αποστολής: 03/Αυγούστου/2009 ώρα 15:43
Δες τε και αυτην την γνωμη
Τα χωρικά ύδατα και το διεθνές δίκαιο

Του Ανδρέα Σταλίδη

Ο χαρακτηρισμός του δικαιώματος για 12 ναυτικά μίλια σε οποιαδήποτε χώρα που βρέχεται από θάλασσα ως «εθιμικό διεθνές δίκαιο» εγείρει αυτονόητα ίσως ορισμένες αμφιβολίες. Τι είναι ακριβώς αυτό το «εθιμικό δίκαιο»;

Όπως είχε αναφερθεί, δύο όροι πρέπει να ικανοποιούνται επ’ αυτού «πρώτον οι διατάξεις του (να) αποτελούν κοινή πρακτική μεταξύ των χωρών και δεύτερον αυτό (να) γίνεται από «νομική υποχρέωση»» (opinio juris). Ας αναπτύξουμε λίγο περισσότερο αυτούς τους όρους.

Κοινή πρακτική

Κοινή πρακτική συνιστά μία διαδεδομένη και επαναλμβανόμενη διεθνή πράξη από ένα μεγάλο αριθμό κρατών χωρίς ταυτόχρονα να το αρνείται ένας άλλος αριθμός κρατών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ο όρος του διαρκή αντιρρησία (persistent objector) που θα μπορούσε να ανακόψει τον χαρακτηρισμό μίας διεθνούς πρακτικής ως εθμικό δίκαιο. Δεν είναι απαραίτητο αυτή η πρακτική να βρίσκεται κωδικοποιημένη σε μία διεθνή συνθήκη, ούτε να έχει υπογραφτεί από το σύνολο ή έστω την πλειονότητα των κρατών.

Η Τουρκία αρνείται ότι η χρήση των 12 ναυτικών μιλίων ως χωρικά ύδατα αποτελεί κοινή πρακτική. Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, μόνο η Σιγκαπούρη δε χρησιμοποιεί 12 ναυτικά μίλια, χωρίς προφανή λόγο. Δεν έχει όμως κανένα λόγο να μην το κάνει στο μέλλον αφού δεν υπάρχει αντίρρηση από καμία γειτονική χώρα. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία – και αυτό είναι ένα ατράνταχτο ελληνικό επιχείρημα – δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι η ίδια είναι διαρκής αντιρρησίας (persistent objector), ακριβώς για τον λόγο ότι από το 1964 η Τουρκία χρησιμοποιεί 12 ναυτικά μίλια ως χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν δεν το έκανε αυτό, τότε ναι θα μπορούσε να πει ότι παρότι μοναδική χώρα στον κόσμο, αρνείται να δεχτεί την κοινή πρακτική αυτής της διάταξης και να πείσει για τις θέσεις της.

Nομική υποχρέωση (opinio juris)

Δεν αρκεί όμως μόνο να αποτελεί κάτι κοινή πρακτική για να θεωρείται εθιμικό δίκαιο. Πρέπει τα προϊόντα αυτής της κοινής πρακτικής (δηλαδή οι διεθνείς πράξεις ή αξιώσεις του κάθε κράτους) να τελούνται ως αποτέλεσμα της αίσθησης ότι συνιστούν νομική υποχρέωση. Αυτό που λέγεται δηλαδή opinio juris. Για παράδειγμα στην περίπτωση των πολλαπλών αναγνωρίσεων της πΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» η πράξη αυτή δεν γίνεται λόγω νομικής υποχρέωσης, αλλά γίνεται από διαμόρφωση ίδιας άποψης για την εκκρεμότητα αυτή, γίνεται για τη διευκόλυνση των σχέσεων με ένα άλλο κράτος, γίνεται ακόμα ως προϊόν λήψης θέσης σε μία διεθνή διαμάχη που εκκρεμεί ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα λοιπόν και να αποτελούσε «κοινή πρακτική» (που επίσης δεν αποτελεί για ευνόητους λόγους), θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι καλύπτει τον όρο της διεθνούς νομικής υποχρέωσης.

Η περίπτωση όμως των χωρικών υδάτων το καλύπτει. Όλες οι χώρες που προέβησαν στην επέκταση των χωρικών τους υδάτων πριν ή μετά την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας το 1982, και πριν ή μετά την επίσημη επικύρωσή της το 1994 όταν επικυρώθηκε από την 60η κατά σειρά χώρα και τέθηκε σε ισχύ, έγινε ταυτόχρονα με ενός είδους δήλωση είτε ότι αυτό αποτελεί νομικό δικαίωμα της χώρας αυτής είτε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κωδικοποιεί το εθιμικό δίκαιο.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στις τοποθετήσεις των διεθνολόγων και στα ακαδημαϊκά συγγράματα, το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί πάντοτε το πρώτο παράδειγμα διεθνούς συνθήκης που «κωδικοποιεί το εθιμικό δίκαιο διεθνώς». Αυτό είναι αποδεκτό ακόμα και από τους κύκλους των πιο συντηρητικών σκεπτικιστών του διεθνούς δικαίου γενικότερα.
Αιγαίο πέλαγος

Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι ότι το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί, τρόπον τινά, μία ειδική περίπτωση θάλασσας στην οποία ισχύει ένα τοπικό εθιμικό δίκαιο. Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί. Έτσι, η Τουρκία ουσιαστικά αποδέχεται το εθιμικό δίκαιο των 12 μιλίων, ...

-------------


Αποστολή από: Αντώνιος
Ημ. Αποστολής: 03/Αυγούστου/2009 ώρα 16:42
Αυτή είναι σωστή και εμπεριστατωμένη γνώμη, με σωστές διεθνολογικές αναφορές. Βέβαια δεν μπορεί κανείς μέσα σε μια σελίδα να αναλύσει πρακτικές μισού αιώνα από το διεθνές σκηνικό, ούτε να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα


-------------


Αποστολή από: Rafale
Ημ. Αποστολής: 09/Οκτωβρίου/2009 ώρα 13:39
Καθε κρατος εχει δικαιωμα να καθορισει το ευρος των χωρικων τους υδατων σε ενα οριο που δεν υπερβαινει τα 12 ναυτικα μιλια μετρουμενα απο γραμμες βασεωσ
ολες οι διαταξεις του διεθνους δικαιου παρεχουν στην Ελλάδα να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα απο 6 σε 12 και καθε κυβερνηση δηλωνει οτι διατηρει το δικαιωμα να επεκτεινει και τον εναεριο χωρο απο 10 σε 12 τουρκικη εθνοσυνελευση εχει απευθυνει τελεσιγραφο απειλης πολεμου προς την Ελλάδα σε περιπτωση επεκτασεως των ελληνικων χωρικων υδατων παραβιαζοντας ετσι το χαρτη των ηνωμενων εθνων


-------------


Αποστολή από: Rafale
Ημ. Αποστολής: 09/Οκτωβρίου/2009 ώρα 13:48
Ας θυμηθουμε οτι πριν 3 χρονια το πασοκ ειχε ζητησει επισημα την επεκταση των μιλιων θεση λοιπον της τωρινης κυβερνησης συμφωνα με επισημο σαιτ τους " πρωτο βημα ειναι η αναληψη πρωτοβουλιας για την αποκλιμακωση και την υφεση και η προετοιμασια των συνθηκων για εναν στοχευμενο πολιτικο διαλογο συμφωνα με τις αρχες του διεθνους δικαιου και τη διεθνη νομιμοτητα.
η οριοθετηση της υφαλοκρηπιδας γινεται με την παραπομπη του θεματος με συνυποσχετικο στο διεθνες δικαστηριο της χαγης.
αυτονοητο προηγουμενο σε εκινη τη φαση ειναι η ασκηση του δικαιωματος μας για την επεκταση των χωρικων μας υδατων "
δηλαδη τωρα που βγηκε το πασοκ πρεπει να ετοιμαστουμε το θεμα ειναι κατα ποσο θα αργησει να τεθει το θεμα για τα ναυτικα μιλια!
αναμενουμε


-------------


Αποστολή από: ΛΓΟΣ (ΠΒ)
Ημ. Αποστολής: 11/Οκτωβρίου/2009 ώρα 21:47
Το θεμα μας ειναι να κανουμε την Τουρκια να αποδεχθει ολες τις διεθνεις και διμερεις συνθηκες που εχουμε υπογραψει. Αυτό σαν βάση και μετα ναπαμε στο Διεθνες δικαστηριο της Χαγης. Εδωσα νομικα επιχειρηματα σε άλλο θεμα του φορουμ και μου έγινε η εξης παρατηρηση μετην οποια συμφωνω 12 ν. Μ.
χωρικα υδατα=αιγαιο ελληνικο=casus belli απο την Τουρκια αρκει να σου πω οτι: Για την Ελλαδα με 6 ν. Μ. Χωρικης Θαλασσας το Αιγαιο κατανεμεται ως εξης:35% ελληνικα χωρικα υδατα,8,8% Τουρκικα και 56,2% Ανοικτη Θαλασσα.
Για την Ελλαδα με 12 ν. Μ. Η κατανομη έχει ως εξης:
63,9% Ελληνικα χωρικα υδατα.
8% Τουρκικα και 28,1% ανοικτη θαλασσα τα ανωτερω ως ποσοστο επι τοις εκατο (%) επι της συνολικης επιφανειας του Αιγαιου.

-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 17/Νοεμβρίου/2009 ώρα 17:05
Τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν το πρωί της Δευτέρας τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, καθώς παρακολουθούσαν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία. Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1075560&rss=yes" rel="nofollow - in.gr


-------------


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 17/Νοεμβρίου/2009 ώρα 18:06
Αφου η τουρκια ακροβατει λεκτικα γιατι να μην ακροβατησουμε και εμεις;

η τουρκια δηλωσε οτι η επεκταση των χωρικων υδατων στα ΔΩΔΕΚΑ μιλια αποτελει casus beli

εμεις λοιπομ να κανουμε επεκταση στα ΕΝΤΕΚΑ οποτε λεκτικα και καθαρα ΤΥΠΙΚΑ δεν καναμε αυτο που δεν θελει


-------------


Αποστολή από: Su-35
Ημ. Αποστολής: 14/Ιανουαρίου/2010 ώρα 06:25

Εκδίωξη Τούρκων ψαράδων από τα Ίμια-Σύγκρουση ελληνικού με τουρκικό περιπολικό-Το ΓΕΕΘΑ το απέκρυψε!

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη εκδιώχθηκαν από ελληνικά περιπολικά σκάφη πριν λίγες ώρες από τα Ίμια, κάνοντας σαφές ότι εφέτος στο "κυνήγι της τσιπούρας" η ελληνική πλευρά θα τηρήσει λιγότερο ανεκτική στάση απέναντι στους Τούρκους λαθραίους αλιείς γύρω από τα εν λόγω ελληνικά νησιά. Αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην περιοχή μόνο ένα τουρκικό αλιευτικό και αυτό εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.(Ανανέωση) : Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για σύγκρουση Ελληνικού και τουρκικού περιπολικού στην περιοχή στην διάρκεια της "κόντρας" για εκδίωξη των Τούρκων ψαράδων, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω παρενέργειες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή τα οποία ψαρεύουν νόμιμα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εντύπωση Προκαλεί το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ, προφανώς με εντολές άνωθεν, απέκρυψε το συμβάν της σύγκρουσης του σκάφους του Λιμενικού με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο συνέβη μεταξύ 09:30 και 10:00, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει καταγραφεί στο ΕΘΚΕΠΙΧ και παρά το γεγονός ότι ερωτήθηκε συγκεκριμένα από δημοσιογράφους μετά από δημοσιεύματα των... Τουρκικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ!

Η έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για ένα τόσο σοβαρό γεγονός είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει ότι εισερχόμαστε σε μία εποχή όπου θα ισχύσει το δόγμα "Η αλήθεια βλάπτει". Το ερώτημα είναι ποίοι έχουν δώσει τις εντολές για μη ενημέρωση του Τύπου: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ή ο αναπληρωτής του Πάνος Μπεγλίτης;

Εκτός και αν πρέπει εφεξής να ενημερωνόμαστε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

http://www.defencenet.gr/" rel="nofollow - http://www.defencenet.gr


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 25/Ιανουαρίου/2010 ώρα 14:52
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ του ΝΑΤΟ μπαίνουν σήμερα όλα σχεδόν τα καυτά ζητήματα που δημιουργούν οι πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρας για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και έλεγχο της αεράμυνάς του μέχρι το μέσον του.

Η κρίσιμη συζήτηση πραγματοποιείται στο κορυφαίο στρατιωτικό επίπεδο του ΝΑΤΟ, καθώς αφορά ζητήματα που άπτονται διαδικασιών της Συμμαχίας, στην ουσία όμως αποτελεί έμμεση διαμεσολάβηση των ΗΠΑ- εξ ου και η συμμετοχή σε αυτήν του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τους ομολόγους του, Ελλάδας και Τουρκίας.

Αφορμή για τη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είναι η διευθέτηση «τεχνικού ζητήματος» που αφορά το εύρος του χώρου τον οποίο θα καλύπτουν τα ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας στο νέο ενιαίο σύστημα αεράμυνας της Συμμαχίας.

Τα ραντάρ
Ως προς τα ραντάρ, το ζήτημα που εγείρει η Τουρκία είναι να συνεισφέρουν τα ραντάρ της που βρίσκονται προς την πλευρά της Ελλάδας την εικόνα που «πιάνουν» μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Ωστόσο, η αξίωση αυτή είναι πέραν από κάθε πρόβλεψη και πρακτική του ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί πάγια θέση κάθε χώρα να έχει εποπτεία όλου του εναέριου χώρου που καλύπτει το FΙR της- στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Αιγαίο είναι σχεδόν όλο εντός του FΙR Αθηνών.

Αν γινόταν δεκτή η αξίωση που προβάλλει η Τουρκία- ορισμένες φορές με τις πλάτες κάποιων εταίρων- τότε τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα ήταν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό διπλή εναέρια αστυνόμευση, έλεγχο και εποπτεία- ελληνική και τουρκική! Δηλαδή, θα μπορεί η Τουρκία να χαρακτηρίζει ένα αεροπορικό ίχνος- π. Χ. Ένα ελληνικό μαχητικό που κατευθύνεται από την Τανάγρα στη Λήμνο- «εχθρικό» και να απαιτεί την αναχαίτισή του από το ΝΑΤΟ!

Πιέζει για Λάρισα

Η Τουρκία χρησιμοποιεί όμως το θέμα αυτό και ως μοχλό πίεσης και ζητεί να ακυρωθεί ή να παγώσει η ενεργοποίηση του (αναβαθμισμένου) Αεροπορικού Κέντρου Λάρισας (CΑΟC-4) μέχρι να λυθεί το θέμα των ραντάρ. Κι αυτό το κάνει επειδή το CΑΟC της Λάρισας στη νέα δομή παραμένει το μόνο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της αεράμυνας σε όλη την περιοχή, αφού καταργείται του Εσκί Σεχίρ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4556921&ct=1" rel="nofollow - TA NEA


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 16:43

Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ... !
Τήν αποκάλυψη κάνει ο "Αδεσμευτος" του Ρίζου και γράφει:
«Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο.
http://1.bp.blogspot.com/_X4TXaS5kRTc/S7sXrQoOs8I/AAAAAAAAHVs/y7nsAwYH4aI/s1600/logo.gif" rel="nofollow -
Οι σύγχρονοι εφιάλτες άνοιξαν την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Άγκυρα στρώνοντας για αυτήν κόκκινο χαλί...

Συγκεκριμένα την ώρα που τουρκικές κορβέτες έκαναν βόλτες έως και το Σούνιο, στο Πεντάγωνο κατέφτανε η επιστολή από τον Διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που εδρεύει στη Σμύρνη, βάσει της οποίας αφαιρούνταν στον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC-4) που εδρεύει στη Λάρισα.
Στην παρούσα φάση χαρακτήριζε ο Αμερικανός αξιωματούχος το Αιγαίο ως ουδέτερη και ευαίσθητη περιοχή.
Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ και τινάζει στον αέρα τις σχέσεις Ελλάδος και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Εξελίξεις που εξυπηρετούν βέβαια πλήρως τα τουρκικά συμφέροντα...
Περισσότερα εδώ:
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=10318" rel="nofollow -Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 16:45
Λέτε ασύστολα ψέματα κε Βενιζέλε και δεν ξέρεται πώς να σερβίρεται την κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία της παραχώρησης του εναέριου χώρου του ΑΙΓΑΙΟΥ στην απόλυτη διαχείριση-δικαιοδοσία και έλεγχο του ΝΑΤΟ (αυτό είναι το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας που αναφέρεις) και την οποία συμφώνησε η άλλη προδοτική κυβέρνηση του ακούραστου ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ κατά την επίσκεψη του Αύγουστου του ΡΑΣΜΟΥΣΣΕΝ στην Αθήνα.Έχει ανατέθηκε από το ΝΑΤΟ η άμυνα αρκετών περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου στα τουρκικά-νατοϊκα F-16! Και εσείς λέτε για το θεαθείσα για παραβάσεις παραβιάσεις και τρίχες. Εμείς το είχαμε γράψει τότε και ξέρουμε πως αργά η γρήγορα θα αναγκαστείτε να ξεσκεπαστείτε. Παρατηρούμε όμως ότι όλοι άπαντες είσαστε ριψάσπιδες, και συνεχίζεται την ίδια ενδοτική πολιτική έναντι των τούρκων. Τώρα προσπαθείτε να πλασάρεται την παραχώρηση, ως …για λόγους οικονομίας.Κανένας δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην βαρυσήμαντη αυτή δήλωση

-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 16:48

Τελικά τόσο πολύ πόνεσε η παρέμβαση της Ρωσίας και η συμφωνία αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ώστε έτρεξαν να γκριζάρουν το Αιγαίο;-------------


Αποστολή από: STJ
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 20:08
Η Ελλαδάρα θέλει μιά καλή ελληνική πατριωτική χούντα (με ό, τι συνεπάγεται αυτό). Όχι σαν την παιδική χαρά του '74... Μιλάμε για χούντα με αρχ@@@@! Μόνο έτσι θα έρθουμε στα ίσια μας σαν κράτος. Τέλος!


Αποστολή από: STJ
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 20:14
Όσο για το θέμα του Αιγαίου, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει συντονισμένα, αποτελεσματικά και να επιβληθεί.


Αποστολή από: STJ
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 20:28
Κάθε φορά κόβουν και ένα ζωτικό μέλος της Ελλάδας: Την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Σμύρνη, τη Βασιλεία, το πολυτονικό, τις ποδιές απο τα σχολεία (και γυρνάνε σαν πόρνες/οι ντυμένες/οι οι μαθήτριες/ές), την Κύπρο, την ελληνική ομοιογένειά μας (το αίμα μας), την Μακεδονία μας, το νόμισμά μας, τώρα ζητούν τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και το Αιγαίο.


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 21:08
Αρχικά αποστάλθηκε από STJ

Η Ελλαδάρα θέλει μιά καλή ελληνική πατριωτική χούντα (με ό, τι συνεπάγεται αυτό). Όχι σαν την παιδική χαρά του '74... Μιλάμε για χούντα με αρχ@@@@! Μόνο έτσι θα έρθουμε στα ίσια μας σαν κράτος. Τέλος!


Με πρωθυπουργό τον Στρατηγό Γράψα!

Ετοιμάσου να σου την πέσει η αριστερή χούντα.
O Gener-x


Αποστολή από: STJ
Ημ. Αποστολής: 07/Απριλίου/2010 ώρα 21:28
Γιατί, τώρα αριστερή χούντα δεν έχουμε; Αν θες πες όχι!


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 00:04
Αρχικά αποστάλθηκε από STJ

Γιατί, τώρα αριστερή χούντα δεν έχουμε; Αν θες πες όχι!


Από το 1981.
Για να μην σου πω από το 74!
Αλλη λυπητερή ιστορία αυτή.
Το θέμα είναι οτι ο Jeffrey πουλάει Αιγαίο και οι αριστεροί ασχολούνται με την τσέπη τους (μην τους κόψουν κανά επιδοματάκι κτλ)


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 01:15
Δυστυχώς από ότι βλέπω η τουρκία αρχίζει και πετυχαίνει αυτό που ηθελε
εχει μπερδέψει όλους τους έλληνες με το τι ειναι ελληνικο και τι οχι
μας εχει κυριευσει ο πατριωτισμος καποιους ο εθνικισμος καποιους αλλους και μας εχει τυφλωσει και τα βλεπουμε ολα δικα μας
εχουμε μπερδεψει τα ΕΧΥ με την υφαλοκρυπιδα και την αοζ με την ερευνα διασωση και τον ΕΕΧ και τα εχουμε κανει στο μυαλο μας κουλουβαχατα
και αντι να παταμε εκει που εχουμε δικιο παταμε εκει που εχουμε αδικο


-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 01:47
Δηλαδή που έχουμε άδικο; Στα 12ΝΜ; Στην ΑΟΖ; Η μήπως στον ΕΕΧ;Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 01:57
Στο οτι λεμε οτι το αιγαιο ειναι δικο μας
ε δεν ειναι δικο μας
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕ / ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ
ακομα και στα 12 να παμε το ιδιο θα ισχυει

στο οτι εχουμε 10 νμ ΕΕΧ

στην αοζ και την υφ δικιο εχουμε αλλα αοζ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΥη παραπανω φωτο ειναι με ΕΧΥ 6νμ
οτι ειναι ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ... ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗστην παραπανω ειναι με 12νμ
παλι το ΛΕΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗ

στο ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΕΧ

ΑΛΛΟ το FIR που ειναι ΧΩΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ για αεραστυνομευση για λογους ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΕΧ που ειναι ΧΩΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ δηλαδη ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

το FIR εχει καθοριστει με διεθνη συνθηκη η οποια συμφωνα με το αρθρο 28παρ1 του συντάγματος ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

η συνθηκη θα μπορουσε να μας καθορισει FIR ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

αυτο δεν θα μετετρεπε τις παραπανω θαλασσες σε ΕΕΧ-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 02:31
Πάντως σίγουρα δεν είναι των τούρκων φίλε.
Και σύμφωνα με τους χάρτες η διέλευση των κορβετων από το σούνιο δεν έγινε από διεθνή ύδατα όπως και Να το κάνουμε.
Εμείς αρκεστήκαμε να την κοιτάμε απλά!


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 02:41
Δεν ειπα οτι ειναι των τουρκων
ειπα οτι ειναι διεθνη
η διελευση ναι δεν εγινε απο διεθνη αλλα δεν απαγορευεται
η διελευση απο εθνικα υδατα επιτρεπεται υπο το καθεστως της αβλαβους διελευσης
το διεθνες καθεστως της αβλαβους διελευσης ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
τα οποια τα εντοπιζει οποιοσδηποτε αγραμματος
φαντασου ποσο μπορει να τα εκμεταλευτει ενας αντιπαλο επιτελειο ναυαρχων στους οποιους ενα κρατος εχει βασισει την υπαρξη του


-------------


Αποστολή από: insomniacgr
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 03:35
Πολύ σωστές δεπισημάνσεις spirosgiapros - τις οποίες καλό θα ήταν να διαβάσουμε κατανοήσουμε. Το Αιγαίο, μας αρέσει η όχι, είναι μια θάλασσα με πολύ μεγάλη έκταση διεθνών υδάτων (τα οποία δεν μπορούμε να θεωρούμε ελληνικά).


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 11:17
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/xwrikaydata.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/sar.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/nisia.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/grizeszwnes.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/eex.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/fir.asp
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/aerodiadromoi.asp


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 14:38

Το τι συμβαίνει παρασκηνιακά δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο ή το δίκαιο της θάλασσας.

Αν οι πολιτικοί μας έχουν κάνει συμφωνίες κάτω απ το τραπέζι για συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους δηλαδή για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τότε να την χέσω την νομοθεσία που μας κοτσάρει ο Σπύρος.
Προφανώς ξενάτε την Κύπρο το 74, τις υπερπτήσεις και πολλά άλλα έτσι;
Γιαυτό δεν έχει νόημα να την ψάχνετε νομικά. Αυτό το έχουν κάνει οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες. Αν είχαν δίκιο θα είχαν προσφύγει Χάγη και θα είχαν δικαιωθεί αφού πρώτα είχαν κυρώσει το δίκαιο της θάλασσας.
Οπότε μην μας λέτε εν έτη 2010 ιστορίες για αγρίους.
Αν οι Τούρκοι είχαν δίκαιο δεν θα έκαναν νταηλίκια με μαχητικά και πολεμικά σκάφη ούτε κρίσεις Ημίων, Σισμίκ και Χόρους ούτε υπερεξοπλισμούς!
Θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβετε;


-------------


Αποστολή από: insomniacgr
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 17:31
Το ότι το Αιγαίο δεν αποτελεί ελληνική θάλασσα, δεν είναι παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος - διότι η Ελλάδα εχει κυριαρχικά δικαιώματα μόνο στα νησιά της και 6ν. Μ. Έξω από αυτά (άρα και σε αντίστοιχο εναέριο χώρο 6 ν. Μ.)

12ν. Μ. Θα έχει όταν αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμα της αυτό, πράγμα που οι κυβερνήσεις τις Ελλάδος δεν θεωρούν σκόπιμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν κάποιος πιστεύει πως οι διεθνείς συνθήκες είναι κ@λοχαρτα και για πέταμα καθώς και πως μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα επειδή οι σημερινοί κυβερνόντες είναι "προδότες" &Ανίκανοι - ή έχει "αυτονόητες" ιδέες για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού ωστε να τις εφαρμόσει, αντί να κάνει τον προπονητή του καφενείου.


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 17:35
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Το τι συμβαίνει παρασκηνιακά δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο ή το δίκαιο της θάλασσας.

Αν οι πολιτικοί μας έχουν κάνει συμφωνίες κάτω απ το τραπέζι για συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους δηλαδή για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τότε να την χέσω την νομοθεσία που μας κοτσάρει ο Σπύρος.


δεν μιλαω για συμφωνιες κατω απο το τραπεζι αλλα για απορρητη αλληλογραφια οπως στο εικονικο συμβαν που περιεγραψα παραπανω

αλλίμονο αν τα εθνικα συμφεροντα της χωρας ηταν αδιαβαθμητα και τα συζηταγαμε ετσι ελευθερα με πληρη προσβαση σε στοιχεια σε ενα δημοσιο φορουμ

Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Αν είχαν δίκιο θα είχαν προσφύγει Χάγη και θα είχαν δικαιωθεί αφού πρώτα είχαν κυρώσει το δίκαιο της θάλασσας.
Οπότε μην μας λέτε εν έτη 2010 ιστορίες για αγρίους.


για να προσφυγουν στη χαγη πρεπει να το αποδεχτουν και οι δυο πλευρες
δεν τους συμφερει γιατι θα χασουν

τη συνθηκη UNCLOS δεν τους συμφερει να την επικυρωσουν

το θεμα ειναι ομως οτι ΔΕΝ τους ενδιαφερουν ουτε τα πετρελαια ουτε τιποτα τετοιο
αυτο που θελουν ειναι ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ γιατι θα γινουμε οικονομικα ισχυροι

Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Προφανώς ξενάτε την Κύπρο το 74, τις υπερπτήσεις και πολλά άλλα έτσι;
Αν οι Τούρκοι είχαν δίκαιο δεν θα έκαναν νταηλίκια με μαχητικά και πολεμικά σκάφη ούτε κρίσεις Ημίων, Σισμίκ και Χόρους ούτε υπερεξοπλισμούς!


κριση σισμικ και χορους
εκει ηταν ξεκαθαρη παραβιαση εθνικων χωρικων υδατων για αυτο και δοθηκε σαφη ρητη και κατηγορηματικη εντολη και διαβημα
με τον πρωτο ηχοβολισμο θα βυθιστει

υπερπτησεις και νταηλικια με μαχητικα
το κανουν για δυο λογους
α. Να αποδεικνυουν μονιμως οτι η αποσταση απο τα 6 εως τα 10 νμ δεν ειναι ΕΕΧ κατι που συμφωνει ολος ο πλανητης και η ελληνικη πατεντα ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ παραδοξοτητα

β. Οπως και στη θαλασσα θελουν να εχουν τις μαχιμες μοναδες σε πραγματικα πολεμικη ετοιμοτητα και το πετυχαίνουν ζωντας καθημερινα εμπολεμες στιγμες απεναντι στους καλυτερους... Τους ΕΛΛΗΝΕΣ... Και μερα με τη μερα γινεται ρουτινα για αυτους να ζουν εμπολεμη κατασταση απεναντι στους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

κριση ιμιων
φταιμε φταιμε φταιμε
απο ελληνα ξεκινησε η κριση
ελληνας ξυπνησε ενα πρωι και πηγε σηκωσε σημαια στο ξερονησι
ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ παναθεμα με; Οποιου του καπνισει δηλαδη σηκωνεται ενα πρωι και παει και κανει ΕΠΑΡΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ετσι απλα όπου γουσταρει;

αν δεν ειχε γινει αυτο ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ σε τι θα ειχαν πατημα μπορει να ειχαν εναυσμα μπορει οχι

κριση κυπρου
ΕΜΕΙΣ την προκαλεσαμε την κριση
ισως δεν το γνωριζετε αλλα η ανεξαρτησια της κυπρου ειχε 3 εγγυητριες δυναμεις
αγγλια ελλαδα και τουρκια

μια απο τις εγγυητριες δυναμεις εκανε ντου ενα ωραιο πρωι και με πολεμικες δυναμεις ορμηξε να ριξει την ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της ΚΥΠΡΟΥ

η τουρκια ειχε ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ σαν εγγυητρια δυναμη καθως απειληθηκε η ανεξαρτησια και η ασφαλεια προστατευομενης χωρας

η δραση των πουλημενων δικων μας που ξεκινησαν το πραξικοπημα και εστειλαν τους Ελληνες πατριωτες σε πολεμο ήταν παράνομη

αυτο ειναι καταγεγραμμενο και σε επίσημη δικαστικη απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της Ελλάδας... Δεν ειναι απλα η γνωμη μου η η ερμηνεια μου


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:04
Φίλε
κάνε μου την χάρη και μην χαρακτηρίζεις παγκόσμια παραδοξότητα τις διαμαρτυρίες μας για Την υπερπτήση και να την σχετίζεις με την μη αποδοχή άνω των 6ΝΜ.
Στην τελική τι θες να αποδείξεις; Οτι έχουν δίκιο οι Τούρκοι; Οι οποίοι έχουν υφαλοκρηπίδα στα 12 ΝΜ στην Μαύρη θάλασσα;
Στην χάγη δεν πήγαινε γιατί όπως λες κιεσύ ΘΑ ΕΧΑΝΕ !
Και γιατί θα έχανε; Γιατί έχει άδικο!
Άρα αναιρείς τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να αποδείξεις το ακριβώς αντίθετο.
Το θέμα του FIR με τον ΕΕΧ είναι διαφορετικό. Ομως σχετίζεται με τα 12ΝΜ.
Δεν μπορείς να είσαι στον αέρα στα 6 και στην θάλασσα στα 12 ή το αντίθετο


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:14
Αν και τα θέμα αυτά σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυνδέονται, ας μην τα μπερδέουμε όλα σε μία συζήτηση.

Εδώ έχουμε τα χωρικά ύδατα, αλλού τον εναέριο χώρο, αλλού το FIR, αλλού την υφαλοκρηπίδα και αλλού την ΑΟΖ.


-------------


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:35
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Φίλε
κάνε μου την χάρη και μην χαρακτηρίζεις παγκόσμια παραδοξότητα την υπερπτήση με την μη αποδοχή άνω των 6ΝΜ.
Στην τελική τι θες να αποδείξεις; Οτι έχουν δίκιο οι Τούρκοι; Οι οποίοι έχουν υφαλοκρηπίδα στα 12 ΝΜ στην Μαύρη θάλασσα;
Στην χάγη δεν πήγαινε γιατί όπως λες κιεσύ ΘΑ ΕΧΑΝΕ !
Και γιατί θα έχανε; Γιατί έχει άδικο!
Άρα αναιρείς τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να αποδείξεις το ακριβώς αντίθετο.
Το θέμα του FIR με τον ΕΕΧ είναι διαφορετικό. Ομως σχετίζεται με τα 12ΝΜ.
Δεν μπορείς να είσαι στον αέρα στα 6 και στην θάλασσα στα 12 ή το αντίθετο


αγαπητε τοπολ μου δινεις την εντυπωση οτι δυστυχως εχεις παθει αυτο που πραγματικα θελανε να παθεις... Δηλαδη να μπερδευτεις

τα θεματα με την τουρκια ειναι πολλα και οχι ενα

α. Δικαιο της θαλασσας και εφαρμογη των 12 νμ
β. Δικαιο θαλασσας και αν οι βραχονησιδες δικαιολογουν ΕΧΥ ΑΟΖ κτλ [ανεξαρτητο θεμα απο το α]
γ.FIR
γ. ΕΕΧ [ανεξατητο απο το γ]
δ. Ερευνα διασωση [ανεξαρτητο απο τα υπολοιπα]
ε. Κυριαρχια βραχονησιδων [ανεξαρτητο απο τα υπολοιπα]

το θεμα της χαγης δεν εχει τεθει για ολα τα παραπανω

παγκοσμια παραδοξοτητα ειναι η διαφορα του FIR σε σχεση με τον ΕΕΧ και δεν το λεω μονο εγω
οπως λες και εσυ

Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Φίλε
Δεν μπορείς να είσαι στον αέρα στα 6 και στην θάλασσα στα 12 ή το αντίθετο


Ποιος έχει δίκιο;

Είναι γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμια παραδοξότητα και καμία χώρα (με την εξαίρεση της Κύπρου) δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στη χώρα μας. Άλλωστε, δια της αποδοχής του νατοϊκού κανονισμού MC 66/1 το 1962, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ότι ο εθνικός εναέριος χώρος για νατοϊκές λειτουργίες δεν είναι τα 10 ναυτικά μίλια, αλλά μόνον τα 6. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων κατά τη διάρκεια νατοϊκών ασκήσεων.

http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/eex.asp στο τελος

διαβασε τι λεει η συνθηκη για το FIR διαβασε και το αρθρο 28 παρ 1 του συνταγματος και τα ξαναλεμε


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:39
Διάβασε κιεσύ τι λέει το δίκαιο της θάλασσας για την επέκταση στα 12 ΝΜ και αν η υπερπτήση πάνω από κατοικημένο Ελληνικό έδαφος (που εσύ την θεωρείς Ελληνική παραδοξότητα) είναι επιθετική ενέργεια.
Το γιατί το FIR είναι δαφορετικό με τον ΕΕΧ όντως δεν μπορώ να το καταλάβω
Το θέμα της Χάγης έχει τεθεί Εδώ και δεκαετίες και μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
Ομως τείνει να παραμεριστεί από τις ΑΟΖ που θεωρούνται σήμερα μέιζωνος σημασία.


-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:49
Νομιζω οτι αλλο το νατο και αλλο οι κανονες του Δ. Ναυτικου. Δικαιου.
η χωρα επιφυλασεται για εφαρμογη των δικαιωματων της συμφωνα με το διεθνες δικαιο (κανει την παπια δηλαδη).
για βραχονησιδες αν ειναι δηλωμενες υπο την κυριαρχια μας η ειχαν δηλωθει απο την κυριαρχη δυναμη που μας τις παραχωρησε (ιταλια) δεν υπαρχει θεμα νομικα (αλλα κανουμε την παπια).
υπαρχει παραγραφος που οριζει υφαλοκρηπιδα εαν υπαρχει εμπορικη δραστηριοτητα;(τα κατσικιδια των ιμμιων;)
ερευνα διασωση κτλ ειναι ιδιαιτερα ρευστα αφου στο πλαισιο της συμαχιας (back door) μπορει να μοιραστουν τα πραγματα (δες οτι νατοικες χωρες επιτηρουν/επιχειρουν στις ζωνες ευθυνης/εναεριο χωρο συμαχικων χωρων επειτα απο αδυναμια των δευτερων να επιτηρησουν/επιχειρησουν). Δεν ειναι τυχαιο οτι τα τουρκακια τρεχουν να σωσουν τους παντες στο αιγαιο (μονο που μετα αυτοι λενε οτι ειναι εντος ζωνης κυριαρχιας).
συμφωνω παντως με τον τοπολ οτι δεν πρεπει να παμε σε συνολικη κουβεντα στο αιγαιο για τα αυτονοητα γιατι θα βγουμε κουρεμενοι.


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 18:53
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Αν και τα θέμα αυτά σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυνδέονται, ας μην τα μπερδέουμε όλα σε μία συζήτηση.

Εδώ έχουμε τα χωρικά ύδατα, αλλού τον εναέριο χώρο, αλλού το FIR, αλλού την υφαλοκρηπίδα και αλλού την ΑΟΖ.
EEE! Τωρα με εσκισες... "εγραψα στο αγαιο στο τραπεζι του νατο" ... Τεσπα να το βαλεις εκει που ξερεις... Το σχολιο.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 19:11
Στο έβαλα... Το σχόλιο !

-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 19:11
Αρχικά αποστάλθηκε από spirosgiapros

Στο οτι λεμε οτι το αιγαιο ειναι δικο μας
ε δεν ειναι δικο μας
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕ / ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ
ακομα και στα 12 να παμε το ιδιο θα ισχυει

στο οτι εχουμε 10 νμ ΕΕΧ

στην αοζ και την υφ δικιο εχουμε αλλα αοζ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΥη παραπανω φωτο ειναι με ΕΧΥ 6νμ
οτι ειναι ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ... ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗστην παραπανω ειναι με 12νμ
παλι το ΛΕΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗ

στο ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΕΧ

ΑΛΛΟ το FIR που ειναι ΧΩΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ για αεραστυνομευση για λογους ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΕΧ που ειναι ΧΩΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ δηλαδη ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

το FIR εχει καθοριστει με διεθνη συνθηκη η οποια συμφωνα με το αρθρο 28παρ1 του συντάγματος ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

η συνθηκη θα μπορουσε να μας καθορισει FIR ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

αυτο δεν θα μετετρεπε τις παραπανω θαλασσες σε ΕΕΧ

αξιολογο ποστ και δεν διαφωνω.
μπορεις να με βοηθησεις στον ορο θαλασσια συνορα; Αν οντως εκτεινονται κατα βουληση. Εμπορικα μιλω δηλ. Αν το καστελοριζο οριοθετει και παρεμβαλει αναμεσα τουρκια-αιγυπτο (η αιγυπτος δεν το δεχτηκε προσφατα θεωρει θαλασσιο "συνορο" με τουρκια).
η διατυπωση μου σιγουρα δεν ειναι καλη, ελπιζω να γινω κατανοητος. Νομιζω οτι αυτο ειναι πιο σημαντικο και απο τον στενο χωρο του αιγαιου.


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 21:37
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M

Διάβασε κιεσύ τι λέει το δίκαιο της θάλασσας για την επέκταση στα 12 ΝΜ και αν η υπερπτήση πάνω από κατοικημένο Ελληνικό έδαφος (που εσύ την θεωρείς Ελληνική παραδοξότητα) είναι επιθετική ενέργεια.
Το γιατί το FIR είναι δαφορετικό με τον ΕΕΧ όντως δεν μπορώ να το καταλάβω
Το θέμα της Χάγης έχει τεθεί Εδώ και δεκαετίες και μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
Ομως τείνει να παραμεριστεί από τις ΑΟΖ που θεωρούνται σήμερα μέιζωνος σημασία.


φιλε τοπολ παρανοησες αυτο που εγραψα... Σκεφτηκα μηπως το διατυπωσα λαθος και το ξαναδιαβασα αλλα δεν νομιζω

παραδοξοτητα θεωρω την διαφορα fir με ΕΕΧ και οχι το θεμα της υπερπτησης

στο θεμα των πτησεων ομως εχουμε 3 κατηγοριες
1. Παραβιαση του ΕΕΧ
2. Πτηση στο χωρο 6 εως 10
3. Διελευση του ΕΕΧ

στο 1 ειμαι ΚΑΘΕΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΑ [οποια διευθυνση και κατευθυνση θελεις] ΜΑΖΙ ΣΟΥ εχουν λαθος

ομως δυστυχως δεν κανουν αυτο εχουν αλλαξει τακτικη

ξεκινουν απο τουρκια και μεσω ελληνικου ΕΕΧ κατευθυνονται στο κεντρο του αιγαιου σε σημεια που ειναι FIR αλλα ΟΧΙ ΕΕΧ

αν προσεξεις τους χαρτες θα δεις οτι ακομα και με 12νμ ΕΕΧ υπαρχει ΛΕΥΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ο οποιος ειναι μεν FIR αλλα ΟΧΙ ΕΕΧ

αυτο εχουν δικαιωμα να το κανουν
δεν μπορεις να απαγορευσεις την ευθεια πτηση τουρκια - ιταλια

και σου λενε γιατι να πεταξω ψηλα μεσα απο τους αεροδιαδρομους πολιτικης αεροποριας
πεταω χαμηλα πανω απο τα νησια

σαφεστατα προκλητικο αλλα απο αποψη διεθνους δικαιου ομολογω δεν την ξερω αυτη την περιπτωση τι υποχρεωσεις θετει για διελευση μεσω αλλου κρατους-------------


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 08/Απριλίου/2010 ώρα 22:46
Αρχικά αποστάλθηκε από αιαντογλου

αξιολογο ποστ και δεν διαφωνω.
μπορεις να με βοηθησεις στον ορο θαλασσια συνορα; Αν οντως εκτεινονται κατα βουληση. Εμπορικα μιλω δηλ. Αν το καστελοριζο οριοθετει και παρεμβαλει αναμεσα τουρκια-αιγυπτο (η αιγυπτος δεν το δεχτηκε προσφατα θεωρει θαλασσιο "συνορο" με τουρκια).
η διατυπωση μου σιγουρα δεν ειναι καλη, ελπιζω να γινω κατανοητος. Νομιζω οτι αυτο ειναι πιο σημαντικο και απο τον στενο χωρο του αιγαιου.


SECTION 1.GENERAL PROVISIONS

Article2

Legal status of the territorial sea,of the air space

over the territorial sea and of its bed and subsoil

1.The sovereignty of a coastal State extends,beyond its land territory and internal waters and,in the case of an archipelagic State,its archipelagic waters,to an adjacent belt of sea,described as the territorial sea.

2.This sovereignty extends to the air space over the territorial sea as well as to its bed and subsoil.

3.The sovereignty over the territorial sea is exercised subject to this Convention and to other rules of international law.

SECTION 2.LIMITS OF THE TERRITORIAL SEA

Article3

Breadth of the territorial sea

Every State has the right to establish the breadth of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles,measured from baselines determined in accordance with this Convention.

Article4

Outer limit of the territorial sea

The outer limit of the territorial sea is the line every point of which is at a distance from the nearest point of the baseline equal to the breadth of the territorial sea.

Article5

Normal baseline

Except where otherwise provided in this Convention,the normal baseline for measuring the breadth of the territorial sea is the low-water line along the coast as marked on large-scale charts officially recognized by the coastal State.
-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2010 ώρα 02:46

Ευχαριστω. Θα ψαξω λιγο, γιατι θελω να ρωτησω και πιο συγκεκριμενα.Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2010 ώρα 15:09

Δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά μεταξύ διέλευσης και παραβίασης του ΕΕΧ.

spirosgiapros
υπερπτησεις και νταηλικια με μαχητικα
το κανουν για δυο λογους
α. Να αποδεικνυουν μονιμως οτι η αποσταση απο τα 6 εως τα 10 νμ δεν ειναι ΕΕΧ κατι που συμφωνει ολος ο πλανητης και η ελληνικη πατεντα ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ παραδοξοτητα
Εκεί ίσως Εσύ Μπέρδεψες την διέλευση με την υπερπτήση.
Μιλάμε για εικονική προσβολή στόχου.


-------------


Αποστολή από: spirosgiapros
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2010 ώρα 15:13
Ομολογω οτι απο αεροπορικο δικαιο δεν κατεχω
δεν γνωριζω την εννοια της υπερπτησης

υποθετω ομως οτι θα υπαρχει κατι αντιστοιχο με την αβλαβη διελευση χωρικων υδατων που προβλεπει το δημοσιο ναυτικο δικαιο


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2010 ώρα 15:25
Αρχικά αποστάλθηκε από spirosgiapros

Ομολογω οτι απο αεροπορικο δικαιο δεν κατεχω
δεν γνωριζω την εννοια της υπερπτησης

υποθετω ομως οτι θα υπαρχει κατι αντιστοιχο με την αβλαβη διελευση χωρικων υδατων που προβλεπει το δημοσιο ναυτικο δικαιο
Το οποίο μην ξεχνάς ότι η Τούρκια δεν έχει υπογράψει-αποδεχτεί.
Γιαυτό σου λέω spiro όποτε τους συμφαίρει εγκαλούν το δίκαιο (που δεν έχουν αποδεχτεί) και όποτε θέλουν πουλάνε νταηλίκι θέλοντας να δείξουν ότι αγνοούν τους διεθνείς κανονες και ότι επιβάλλουν τους δικούς τους όρους όντας ισχυρότεροι παντού.


-------------


Αποστολή από: TOPOL-M
Ημ. Αποστολής: 18/Μαΐου/2010 ώρα 19:59
Πάνε για χωρικά ύδατα "κτένα" στο Αιγαίο - Τι δίνουμε τι "παίρνουμε"
18-05-2010 14:06:07
Eπιβεβαιώνονται και από τουρκικής πλευράς οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr για μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με αντικείμενο την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο με «αυξομειώσεις» των εθνικών χωρικών υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Πάμε για χωρικά ύδατα σχήματος "κτένας" με την Τουρκία να αποκτά τον ζητούμενο από αυτήν, "ζωτικό χώρο"...

Ο, συνήθως άριστα πληροφορημένος, Τούρκος δημοσιογράφους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών και συνακόλουθα και του εναέριου χώρου του Αιγαίου»!

Οι πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι έχει συσταθεί ήδη ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών που απαρτίζεται από διπλωμάτες του «στενού» κύκλου των Γ. Παπαδρέου και Δ. Δρούτσα οι οποίοι μελετούν το «πακέτο» των τουρκικών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με αυτά που «μπορεί» - έτσι τυλάχιστον πιστεύουν – να δώσει και να πάρει η Ελλάδα.

Επί της ουσίας χαράσσονται νέα θαλάσσια και κατ’επέκταση, εναέρια σύνορα.«Tώρα», γράφει ο Μπιράντ,«οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

...

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Πάμε για διακανονισμό μορφής «κτένας» στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα ελληνικά χωρικά ύδατα π. Χ. Νότια της Λέσβου και βόρεια της Χίου και γενικά στα περάσματα των ελληνικών νησιών θα μειωθούν στα τρία μίλια ή ακόμα και λιγότερο! Αντίστοιχα θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε περιοχές στρατηγικά «ανώδυνες», όπως στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης κλπ.

Τα τουρκικά χωρικά ύδατα από την μικρασιατική ακτή και δυτικά, μεταξύ των νησιών, θα αυξηθούν. Θα δημιουργηθούν δηλαδή «δόντια» σε μια κτένα που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλλια και θα φτάνει μέχρι την Ρόδο. Ανάλογη προσαρμογή θα γίνει και στον εναέριο χώρο, ο οποίος πλέον θα συμπίπτει απόλυτα με τα χωρικά ύδατα.

Πρακτικά θα έχουμε επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίο, απομόνωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από μεγάλες λωρίδες τουρκικών χωρικών υδάτων κλπ.

Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν «μυστικά». Μπορεί να διαπραγματευθούν μυστικά, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μυστικά. Και αν συμφωνήσουν μυστικά, η όποια συμφωνία θα αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες, όχι την Ελλάδα. Αυτή την "λεπτή διαφορά" Θα πρέπει να την προσέξουν και αυτοί που νομίζουν ότι θα συμφωνήσουν ότι συμφωνήσουν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12220&Itemid=139

-------------


Αποστολή από: Rafale
Ημ. Αποστολής: 24/Αυγούστου/2010 ώρα 13:35
Άγκυρα προτίθεται να αλλάξει στάση για το casus belli στο Αιγαίο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με το νέο Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που ετοιμάζει η Τουρκία, η πιθανή επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στα χωρικά ύδατα δε θα αποτελεί πια αιτία πολέμου. Το Έγγραφο, γνωστό και ως το «Κόκκινο Βιβλίο», αναθεωρείται και πλέον οι γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Ιράν, Ιράκ) θα λογίζονται ως συνεργάτες και όχι ως πιθανές απειλές.

Το «Κόκκινο Βιβλίο» επικαιροποιείται ανά πενταετία. Την προηγούμενη φορά, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από πλευράς της Ελλάδας θεωρήθηκε πιθανή αιτία πολέμου. Τώρα όμως, αυτό αποσύρεται και το νέο Έγγραφο θα δίνει έμφαση στη συνεργασία των δυο κρατών.

Το αναθεωρημένο Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και το Δεκέμβριο θα ψηφιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.Www.newsit.gr-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 24/Αυγούστου/2010 ώρα 13:38
Καλά, και μετά θα απαιτήσουν αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου...

-------------


Αποστολή από: Rafale
Ημ. Αποστολής: 24/Αυγούστου/2010 ώρα 13:38
Η προκληση εγκειται στο γεγονος οτι οι τουρκοι αυτοανακυρυσονται ρυθμιστες του αιγαιου Και θετουν προυποθεσεις. Αυτο ειν αι η προκληση. Και πρεπει να καταλαβουμε οτι το αιγαιο δεν ειναι η αιτια πολεμου για τους Τουρκους. Αλλα η θρακη.
...

-------------


Αποστολή από: Hyper
Ημ. Αποστολής: 24/Αυγούστου/2010 ώρα 18:44
Ολα μαζι συνθετουν το παζλ


Αποστολή από: 71st AIRBORNE DIV.
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 18:23
Δυστυχώς ο ισχυρότερος θέτει και τους όρους... Και κακα τα ψέματα οι τουρκοι ειναι ισχυρότεροι γεωπολιτικά απο εμας... Θα μπορούσαμε να ειμαστε στην θέση τους αν δεν ειχαμε στα κεφάλια μας τόσα χρόνια προδοτικές συνειδήσεις να μας κυβερνουν... Ισως καποια στιγμή πρεπει να γίνει ένας νεος ξεσηκωμος του Έθνους... Να ζητησουμε ευθυνες και να παρουμε απαντησεις...

Αυτο με την άρση του causus beli τι νεο φρουτο ειναι... Και αν οντως ισχυει γιατι δεν λεμε απο αυριο οτι ξερετε κυριοι... Στα 12 μιλια η υφαλικρηπιδα ;
...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 18:28
Σιγα μη το κάνουν. Πάγια πολιτική των Τούρκων είναι ότι το Αιγαίο είναι "ειδική περίπτωση" και ότι "τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα".

-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 18:47
Αρχικά αποστάλθηκε από 71st AIRBORNE DIV.


Αυτο με την άρση του causus beli τι νεο φρουτο ειναι... Και αν οντως ισχυει γιατι δεν λεμε απο αυριο οτι ξερετε κυριοι... Στα 12 μιλια η υφαλικρηπιδα ;
...
Και αν οι Τούρκοι αράξουν τον στόλο τους στα 6 μίλια γύρω από τις ακτές μας τι θα κάνουμε;


-------------


Αποστολή από: 71st AIRBORNE DIV.
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 19:22
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Αρχικά αποστάλθηκε από 71st AIRBORNE DIV.


Αυτο με την άρση του causus beli τι νεο φρουτο ειναι... Και αν οντως ισχυει γιατι δεν λεμε απο αυριο οτι ξερετε κυριοι... Στα 12 μιλια η υφαλικρηπιδα ;
...
Και αν οι Τούρκοι αράξουν τον στόλο τους στα 6 μίλια γύρω από τις ακτές μας τι θα κάνουμε;


Αρα αποδεχόμαστε την αδυναμία μας... Γιατι να φοβόμαστε; Ο Ερντογάν δεν νομίζω να ιδρωσε καθόλου οταν ειπε στον Εχουντ Μπαρακ "... Κανεις δεν θέλει να γνωρίσει την οργή της Τουρκιας... " όταν έγινε το επεισόδιο με το Τουρκικό πλοιο στην Γαζα... Εμεις γιατι να φοβηθουμε κατι... Δικα μας δεν ειναι;


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 19:54
Εγώ δεν μίλησα για φόβο. Ερώτηση έκανα.
Αν επεκτείνουμε σε 12 μίλια και οι Τούρκοι κάνουν το Αιγαίο τουρκικό ναύσταθμο πως θα αντιδράσουμε;
Εφόσον λέμε ότι τα 12 μίλια είναι ελληνικά, θα πρέπει να βυθίσουμε τον στόλο, όμως πόσο πιθανό το βλέπεις αυτό;


-------------


Αποστολή από: 71st AIRBORNE DIV.
Ημ. Αποστολής: 25/Αυγούστου/2010 ώρα 20:02
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Εγώ δεν μίλησα για φόβο. Ερώτηση έκανα.
Αν επεκτείνουμε σε 12 μίλια και οι Τούρκοι κάνουν το Αιγαίο τουρκικό ναύσταθμο πως θα αντιδράσουμε;
Εφόσον λέμε ότι τα 12 μίλια είναι ελληνικά, θα πρέπει να βυθίσουμε τον στόλο, όμως πόσο πιθανό το βλέπεις αυτό;


Καταρχήν διαφωνώ μαζί σου στο οτι οι τουρκοι θα βγαλουν τον στολο... Και αν το κανουν αυτο απλα δεν τους παιρνει λογω ευρωπαϊκής προοπτικης μπλα μπλα... Όμως και αν ακόμα γινει έτσι εσύ λες οτι ο κερδισμένος ποιος θα ειναι; Η Τουρκία ή εμεις; Καταρχήν σε μια τετοια περίπτωση το θεμα θα παγώσει στα γραφεια (προς όφελος μας) διότι δεν συμφέρει σε κανέναν αυτην την στιγμή η Ελλαδα να εμπλακει σε επεισόδια... Μας έχουν δώσει τα λεφτα τους και τα περιμένουν πισω... Όπως καταλαβαινεις μονο κερδισμένοι μπορούμε να ειμαστε και τπτ λιγότερο... Με την ανοχή της Τουρκιας που στο κατω κατω αυτη αλλαζει την γεωπολιτική της σταση στο θεμα...
...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 03/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 17:26
Σκλήρυνση θέσης της Ελλάδος για τα 12 μίλια με δήλωση Γ. Δελαβέκουρα

«Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά
μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου από μια χώρα υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, με δεδομένο και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις στην εποχή μας. Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ερώτημα για τις πρόσφατες, σχετικές με το casus belli, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14037&Itemid=83" rel="nofollow - Defencenet.grΑποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 17:58
Κακώς κάνουν τέτοιες δηλώσεις που ΔΕΝ μπορούν να υποστηρίξουν.
Δηλαδή αν βγει τώρα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και πει σας το απαγορεύουμε και χωνέψτε το, τι θα γίνει; Ρόμπα θα γίνουμε πάλι.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 03/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 18:06
Γιατί τι είναι ο Νταβούτογλου και η Τουρκία να μας πουν "απαγορεύεται";

Αν αυτοί δεν θέλουν να υπογράψουν μια συνθήκη την οποίαν υπέγραψαν και οι ΗΠΑ, πρόβλημα τους.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Σεπτεμβρίου/2010 ώρα 18:33
Οι συνθήκες δε λένε τίποτα από μόνες τους.
Όσο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά αυτά που προβλέπονται, οι συνθήκη είναι κενό γράμμα.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 20/Νοεμβρίου/2010 ώρα 19:16
Ψάχνουν γέφυρα για τα 12 μίλια στο Αιγαίο

Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Αγκυρας το σενάριο για επέκταση σε ορισμένα σημεία των χωρικών υδάτων
Η οριοθέτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο στον πυρήνα των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο οι οποίες διεξάγονται εντατικά μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το σενάριο των κλιμακωτών χωρικών υδάτων της περιόδου 1999-2004 έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με την Αγκυρα να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα της Αθήνας να τα επεκτείνει σε πολλές περιοχές σε 12 ναυτικά μίλια- σε συνδυασμό φυσικά με την ευθυγράμμιση του εθνικού εναερίου χώρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο πάντως, η Αγκυρα διατηρεί την πάγια θέση της κατά των 12 ν. Μ. Και αναζητείται η «μαγική φόρμουλα» που θα άρει τις δυσκολίες.

Παράλληλα, οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών. Αυτό θα περιγράφει τις βασικές αρχές των σχέσεων των δύο χωρών. Ουσιαστικά θα δεσμεύει τις δύο χώρες ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, με την Αγκυρα να επιθυμεί να αποτρέψει μελλοντικά νέα επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την Αθήνα να θέλει την αποδοχή από την τουρκική πλευρά συγκεκριμένων προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα απασχολήσει τις διερευνητικές επαφές στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ακόμη και με παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διαφαίνεται επίσης η πρόθεση της Αγκυρας να αποδεχθεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, αποτελεί μείζονα κίνηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη συμφωνίας.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=323298&dt=20/11/2010" rel="nofollow - ΤΟ ΒΗΜΑ

Ικανούς τους έχω όχι μόνο να το κάνουν αλλά να μας το παρουσιάσουν και μια επιτυχία...


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=323298&dt=20/11/2010#ixzz15pt7MycS" rel="nofollow -


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 25/Ιανουαρίου/2011 ώρα 19:40
Ξαφνική υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας για το Καστελόριζο – Η πρεσβεία τους στην Αθήνα απέ­στειλε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 στο υπουργείο Εξωτερικών έγγραφο που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις.

Έγγραφη αναγνώριση των ΗΠΑ για τα όρια της υφαλοκρηπίδας στο Κα­στελόριζο, δηλαδή στη θαλάσσια πε­ριοχή που κατεξοχήν αμφισβητείται την τρέχουσα περίοδο από την Τουρκία δι­αθέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Καστελόριζο αποτελούσε, τους τελευ­ταίους μήνες, ένα από τα κυριότερα θέμα­τα των αδιαφανών συζητήσεων των πρω­θυπουργών Γ. Παπανδρέου και Ρ. Ερντογάν, καθώς η πλήρης κατοχύρωση της υφαλο­κρηπίδας του συγκεκριμένου νησιού ανοί­γει τον δρόμο για την ένωση των αποκλει­στικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου και για την εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, η οποία από την εποχή του «Βυθίσατε το Χόρα» το 1976 και την κρίση του Μαρτίου του 1987 τηρούσε ουδετερότητα για την υφαλοκρηπίδα, απο­κτά βαρύνουσα σημασία εν όψει των τελι­κών αποφάσεων του πρωθυπουργού για τον διάλογο με την Αγκυρα, αλλά και εν όψει της πιθανής επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον στην Αθή­να σε δύο εβδομάδες.[... ]

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές,η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας απέ­στειλε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών με την οποία επιβεβαιώνει, με τον πιο κατηγο­ρηματικό τρόπο, τις ελληνικές θέσεις για το ανατολικό όριο της υφαλοκρηπίδας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου. Η επίδοση του επίσημου διπλωματικού εγ­γράφου ήταν το επιστέγασμα των, επί δίμη­νο, «τριγωνικών» υπηρεσιακών συνεννοήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς, των στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας και των προϊσταμένων τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/17-2010.html" rel="nofollow - Ινφογνώμων Πολιτικά -
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/17-2010.html" rel="nofollow -


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 09/Μαρτίου/2011 ώρα 17:53
Την άρση του casus belli πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας σήμερα σε Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου διατύπωσε την πρόταση ταυτόχρονης άρσης των αποφάσεων του ελληνικού και του τουρκικού Κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής να προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών» στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δεν συνιστά casus belli (αιτία πολέμου).

Όπως υποστήριξε, αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια.

Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή κ. Νταβούτογλου, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για επέκταση στα 12 μίλια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4621721" rel="nofollow - TA NEA
Μάλιστα. Το ξεφουρνίσανε τελικά γιατί εδώ και χρόνια δεν το έλεγαν επίσημα.

Εννοείται ότι σε περίπτωση που κάποια ελληνική κυβέρνηση συμφωνούσε με αυτή την πρόταση, θα ανέτρεπε όλη την στρατηγική στο Αιγαίο δίνοντας αποφασιστικό πλεονέκτημα στην Τουρκία.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Μαρτίου/2011 ώρα 19:30
Μια το Καστελόριζο, μια το παραπάνω, δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται υπο πίεση στο θέμα της ΑΟΖ.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Μαρτίου/2011 ώρα 19:52
Ήλθε και το παρακάτω ψήφισμα της Ευρωβουλής

«Χαστούκι» από την Ευρωβουλή στην Τουρκία για casus belli και Κυπριακό

Το τέλμα στην μακρά και αβέβαιη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ επιβεβαιώνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επικρίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο. Το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η απειλή του casus belli, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να αποσύρει τον κατοχικό στρατό από την Κυπριακή Δημοκρατία.[... ]

Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη η απειλή του casus belli που έχει κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Υπογραμμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, και αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου) δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231082666" rel="nofollow - In.gr


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Μαΐου/2011 ώρα 14:30
Παράθυρο για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από Δρούτσα

Παράθυρο για Την επέκταση των ελληνικών χωρικών Υδάτων άφησε ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Δρούτσας συνέδεσε την αύξηση του εύρους της ελληνικής χωρικής θάλασσας με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας που ανήκει σε κάθε μία από τις δύο χώρες στο Αιγαίο.

«Προϋπόθεση για Μας είναι να κάνουμε χρήση Του δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών υδάτων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η αύξηση της Ελληνικής χωρικής θάλασσας θα προχωρήσει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια σε όλο Το Αιγαίο και χωρίς επιλεκτικές διαφοροποιήσεις (δηλαδή αλλού έξι,8,9, ή 12 μίλια).

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=120322" rel="nofollow - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 05/Μαΐου/2011 ώρα 15:03
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos


Ο κ. Δρούτσας συνέδεσε την αύξηση του εύρους της ελληνικής χωρικής θάλασσας με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας που ανήκει σε κάθε μία από τις δύο χώρες στο Αιγαίο.

Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής...


-------------


Αποστολή από: Giouli
Ημ. Αποστολής: 05/Μαΐου/2011 ώρα 23:38
Να μην περιμενουμε τιποτα απο αυτους τους βαρεμενους πολιτικους

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2011 ώρα 12:25
Επιλεκτική επέκταση πέρα από τα έξι μίλια συζητούσε η Τουρκία από το 2009

Επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια –ανάλογα με την περιοχή– συζητά η Τουρκία από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δημοσιεύεται στο « http://www.tovima.gr/" rel="nofollow - Βήμα της Κυριακής » και καταγράφει τη συνάντηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 η αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.

Ο Τούρκος παράγοντας αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάτι που συνέβαινε συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Συνέχεια: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231108348" rel="nofollow - In.gr

Ναι καλά, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι Στρατηγοί και για κάτι τέτοιο θα ζήταγαν δυσανάλογα ανταλλάγματα.Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2011 ώρα 13:07
Με τους πεθαμένους (Ελλάδα) δεν συναλλάσεσαι. Απλά απαιτείς και η Τουρκάι το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Όχι μόνο επιλεκτική επέκταση δεν θα δέχονταν, αλλά το πολύ - πολύ να έκαναν επιλεκτική κατάληψη νησιών.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 10/Αυγούστου/2011 ώρα 12:12
Οι ζεϊμπεκιές για τα 12 μίλια

TΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ του Τούρκου πρώην διπλωμάτη Ντ. Μπουλούκμπασι είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, καθώς ο έμπειρος στα ελληνοτουρκικά διαπραγματευτής φρόντισε ήδη να δώσει μια πρόγευση, πικρή για εμάς, των όσων διημείβοντο το 2002 στις κλειστές διμερείς διερευνητικές επαφές.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται ότι είχε απεμπολήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια, σε συγκεκριμένες και καθόλου τυχαίες περιοχές του Αιγαίου, χάριν μιας ασαφούς αποδοχής εκ μέρους της Αγκυρας να δεχθεί να παραπεμφθούν οι διαφορές των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ δεν μας λέει επί του παρόντος για ποια προβλήματα θα πήγαιναν οι δύο χώρες στη Χάγη, αλλά είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Ολα τα άλλα που θέτει στο τραπέζι η Αγκυρα κατά καιρούς είναι διεκδικήσεις και τίποτε άλλο. Γιατί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να εξαιρεθούν μεγάλες περιοχές του Αιγαίου από μια μελλοντική επέκταση των χωρικών μας υδάτων;

Συνέχεια: http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26524&catid=7" rel="nofollow - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σιγά την απολάλυψη...Αποστολή από: Epilarxos
Ημ. Αποστολής: 10/Αυγούστου/2011 ώρα 12:34
Εδώ ένας Θεός ξέρει τι θα παιχτεί με το Καστελλόριζο... Το έχουμε εγκαταλείψει στη μοίρα του εντελώς...

-------------
Όπου η δόξα και το καθήκον!!!


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 11/Αυγούστου/2011 ώρα 17:53
"Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο", δήλωσε ο ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδης αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Μπουλούκμπασι

"Ξαναζεσταμένο φαγητό", χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης το "θόρυβο" γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.

Συνέχεια: http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26593&catid=7" rel="nofollow - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 04/Ιανουαρίου/2013 ώρα 23:55
Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει κανονικά τα χωρικά ύδατα όλων των ακτών της στα 12 μίλια και να υπογράψει ίσως διμερείς συμφωνίες ειρηνικής χρήσης των διαδρόμων διέλευσης που θα κλείσουν. Πάντως πρέπει να ελέγχει την αβλαβή διέλευση των πολεμικών πλοίων. Φανταστείτε ένα ξένο πολεμικό πλοίο να ρυπαίνει να διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ποιος υφίσταται τις συνέπειες; Ποιος πληρώνει γιαυτές; Οικονομικά το Αιγαίο, εκτός από μια λωρίδα στα ανατολικά, είναι μια κλειστή ελληνική λίμνη.


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 05/Ιανουαρίου/2013 ώρα 01:24
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει κανονικά τα χωρικά ύδατα όλων των ακτών της στα 12 μίλια και να υπογράψει ίσως διμερείς συμφωνίες ειρηνικής χρήσης των διαδρόμων διέλευσης που θα κλείσουν. Πάντως πρέπει να ελέγχει την αβλαβή διέλευση των πολεμικών πλοίων. Φανταστείτε ένα ξένο πολεμικό πλοίο να ρυπαίνει να διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ποιος υφίσταται τις συνέπειες; Ποιος πληρώνει γιαυτές; Οικονομικά το Αιγαίο, εκτός από μια λωρίδα στα ανατολικά, είναι μια κλειστή ελληνική λίμνη.

Με την φοβική μας διάθεση, την ατολμία μας, και την Αμερικανική υποστήριξη των ΗΠΑ να σιγοντάρουν την Τουρκία και έτσι να αναθαρρούν και να απειλούν, δεν βλέπω πως τα 6 Ν. Μ θα επιδιώξουμε το νόμιμο μας δικαίωμα να τα κάνουμε 12. Εδώ δεν τολμάμε ούτε καν να στείλουμε ένα σκάφος ερευνητικό έστω για δείγμα να δείξουμε πως έχουμε Ψεγάδι Θάρρους στο Αιγαίο ώστε να κάνει έρευνα όπως το Νορβηγικό σκάφος από την άλλη μεριά, τότε τα λόγια Περιττεύουν.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 05/Ιανουαρίου/2013 ώρα 11:28
Αυτά έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν.

Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ούτε το σθένος (κοινωνικά), ούτε την πολιτική και στρατιωτική δύναμη να προβάλλει τα δικαιώματά της.

Δείτε και τα άρθρα για τα ελληνοτουρκικά, ξεκινώντας από το " http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/xwrikaydata.asp" >Ελληνικά χωρικά ύδατα "


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 30/Ιανουαρίου/2018 ώρα 10:06
Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για καθορισμό ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Κοτζιάς

http://www.skai.gr/#" rel="nofollow -
http://www.skai.gr/news/greece/article/365672/sumfonia-elladas-alvanias-gia-kathorismo-aoz1/#ixzz55cPFVCSh" rel="nofollow - ΣΚΑΙ.grΕκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου