Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Το Θέμα έκλεισεΔυσλεξία και στρατιωτικές σχολές

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
ziogas191 Δες τη Λίστα
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Avatar

Μέλος από: 26/Αυγούστου/2009
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 160
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 28/Αυγούστου/2011 ώρα 13:22
Αρχικά αποστάλθηκε από catherine catherine Έγραψε:

Παιδια αν δωσουμε πανελληνιες ως δυσλεκτικοι εχουμε προβλημα εισαγωγης μετα σε ΣΥΔ 'Η ΣΤΥΑ;


Διαβασε τη φετινη προκυρηξη στον "Ενδεικτικό Πίνακα των Κυριότερων Νοσημάτων και Σωματικών Ατελειών που Αποκλείουν άμεσα τους Υποψηφίους των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ", μια γρηγορη ματια που εριξα δεν ειδα κατι το σχετικο.
Επιστροφή στην κορυφή
diplomaths Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Avatar

Μέλος από: 19/Μαρτίου/2011
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 321
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 29/Αυγούστου/2011 ώρα 21:18
Στις ΠΚΕ πρέπει πάντως αν έχεις να το αναφέρεις, και το ρωτάνε, και βλέπουνε τι βαθμού είναι, αν εμποδίζει πολύ ή λίγο
Επιστροφή στην κορυφή
psaraki Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 27/Αυγούστου/2012
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 27/Αυγούστου/2012 ώρα 16:57
Κλασπέρα! Μπορεί να αποβληθεί ένας σπουδαστής/στρια απο Στρατιωτική Σχολή ΄λόγω δυσλεξίας μετά παο ένα χρόνο φοίτησης του/της;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Online
Πόντοι: 10227
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Απριλίου/2015 ώρα 12:26
ΣτΕ: Οι δυσλεκτικοί θα δίνουν προφορικές εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι τα αποδεδειγμένα δυσλεκτικά άτομα, μπορούν να δίνουν στις Αστυνομικές Σχολές και στις άλλες Στρατιωτικές Σχολές μόνο προφορικές εξετάσεις και όχι γραπτές, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

Κατόπιν αυτού οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την αποπομπή σπουδαστή από την Σχολή Αστυφυλάκων ο οποίος εκ γενετής αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δυσλεξίας.

Ειδικότερα, σπουδαστής αποπέμφθηκε από την Σχολή Αστυφυλάκων επειδή κατά τις γραπτές πτυχιακές εξετάσεις δεν συγκέντρωσε σε τρία μαθήματα την προβλεπόμενη από τον οργανισμό της Σχολής βάση της βαθμολογίας, που είναι το 10.
Ο σπουδαστής υπέβαλε σχετική ένσταση και προσκόμισε σχετικές γνωματεύσεις γιατρών για το ζήτημα της δυσλεξίας που αντιμετώπιζε.

Παρ' όλα αυτά, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί, καθώς μέχρι του σημείου εκείνου των σπουδών του δεν είχε δηλώσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, δεν είχε καταθέσει κάποιες ιατρικές γνωματεύσεις που να πιστοποιούν το πρόβλημα, ούτε το είχε αναφέρει -έστω προφορικά- στην διοίκηση της Σχολής, ενώ αντίθετα συμμετείχε κανονικά καθ' όλη την διάρκεια των τριών ετών σπουδών στις γραπτές εξετάσεις.

Παράλληλα, απορρίφθηκε η σχετική προσφυγή κατά της αποπομπής του, καθώς στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το θέμα της εκπαίδευσης στην Σχολή Αστυφυλάκων, δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των σπουδαστών με μαθησιακές δυσκολίες.

Το ΣτΕ ερμηνεύοντας τις συνταγματικές επιταγές και τη νομοθεσία για τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχή στην κατανόηση και έκφραση του προφορικού και γραπτού λόγου (δυσλεξία), δικαίωσε τον σπουδαστή και ακύρωσε την απόφαση του υπαρχηγού της ΕΛΑΣ για την αποπομπή του από την Σχολή.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι«με τις διατάξεις του άρθρου 27 του προεδρικού διατάγματος (Π. Δ.) 60/2006, οι οποίες αποτελούν ειδικότερη εκδήλωση της επιβαλλόμενης από το άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος υποχρέωσης του νομοθέτη να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άσκησης από τα άτομα με αναπηρία των ατομικών τους δικαιωμάτων, θεσπίζεται δυνατότητα των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου, των οποίων η επίδοση στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις λόγω ειδικής διαταραχής του λόγου (δυσλεξίας), να εξετάζονται προφορικά, τόσο στις ενδοσχολικές εξετάσεις όσο και στις εξετάσεις, που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις οποίες υποβάλλονται, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του νόμου 2226/1994, και οι υποψήφιοι για εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων».

Δεδομένου, συνεχίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η ειδική διαταραχή του λόγου (δυσλεξία) δεν αποτελεί, κατά την κείμενη νομοθεσία, κώλυμα για την εισαγωγή υποψηφίων στη Σχολή Αστυφυλάκων, πρέπει -ενόψει της συνταγματικής αρχής της ισότητας, της απορρέουσας από το προαναφερόμενο άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος κρατικής μέριμνας για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και της επιβαλλόμενης με το άρθρο 25 παράγραφος 1 εδάφιο β΄ του Συντάγματος υποχρέωσης του κράτους να διευκολύνει την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, στα οποία συγκαταλέγεται και η κατοχυρούμενη στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος ελευθερία επιλογής και άσκησης επαγγέλματος- να τύχουν ανάλογης εφαρμογής και κατά τη διάρκεια φοίτησης των δόκιμων αστυφυλάκων με ειδική διαταραχή του λόγου (δυσλεξία) στη Σχολή Αστυφυλάκων, οι διατάξεις του άρθρου 27 του Π. Δ.60/2006, που προβλέπουν την εισαγωγή των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου με ειδική διαταραχή του λόγου (δυσλεξία) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον ειδικό τρόπο των προφορικών εξετάσεων».

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
guest Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 29/Απριλίου/2015 ώρα 12:33
Το θεμα δεν ειναι αν ο δυσλεκτικος ειναι καλος ηγετης στο στρατο. Το θεμα ειναι οτι ειναι αδικο καποιος να δινει προφορικες εξετασεις (οτι πιο γελοίο και ευκολο) και να παιρνει τη θέση καποιου που διαβαζε ολη τη χρονια εντατικα και εξεταστικε γραπτώς!
ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΣΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!
Επιστροφή στην κορυφή
Πολίτης Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Δεκεμβρίου/2017 ώρα 10:43
Αναζητώντας πληροφορίες έφτασα σε αυτή την ιστοσελίδα. Με λύπη μου διαπιστώνω την ημιμάθεια των περισσοτέρων. Α) Όντως η δυσλεξία δεν έχει να κάνει μονο με την ορθογραφια. Β) Η δυσλεξία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ όταν μιλάς, ... , όταν σκέφτεσαι, όταν παίρνεις αποφάσεις.[αν υπήρχε τέτοια διαγνωση... ] Γ) Οι προφορικές εξετάσεις είναι πρωτίστως γραπτές. Όντως είναι περίεργη διαδικασία για τους περισσότερους, αλλά πολύ επιβαρυντική και επίπονη για για τον δυσλεξικό εξεταζόμενο (που όμως δεν έχει και άλλο τρόπο να αποδειξει τις γνώσεις του). ΑΝ κάποιος έπρεπε να είναι ΕΞΩ απο τις στρατιωτικές σχολές θα ήταν στενόμυαλοι ημιμαθείς. Με εκτίμηση...
Επιστροφή στην κορυφή
Commando3 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Avatar

Μέλος από: 14/Απριλίου/2014
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 7
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Απριλίου/2018 ώρα 12:43
Καλησπέρα έχω δυσλεξία Αν δηλώσω στρατιωτικές σχόλες με κόβουν στα υγειονομικά Και με κρίνουν
Ι3 εως Ι5. Ξέρετε αν για θητεία μπορώ να πάω ειδικές δυνάμεις η θα με κόψουν και εκεί;
Επιστροφή στην κορυφή
Guest Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Απριλίου/2018 ώρα 16:06
Η δυσλεξία στις στρατιωτικές σχολές θεωρείται ψυχικο νόσημα και σε αποκλείει άμεσα. Για θητεία δεν νομίζω ότι θα νοιαστεί κάποιος αν έχεις δυσλεξία.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23