Εξοπλισμός ΛΣ και ΕΛ-ΑΚΤ

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στελεχώνεται σήμερα με 7.500 επαγγελματικό προσωπικό με εκπεφρασμένες ανάγκες για 10.000 οργανικές θέσεις.

Το Λιμενικό Σώμα καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο τόσο στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών όσο και στην Εθνική Ασφάλεια. Οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι μεγαλύτερες παθογένειες εντοπίζονται στο σκέλος των Περιπολικών Ανοικτής Θάλασσας, των εναερίων μέσων καθώς και του εθνικού συστήματος επιτήρησης.

Το 2011 αναλήφθηκε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), όπως μετονομάστηκε. Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκρότηση ενός ενόπλου Σώματος ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένου και εξοπλισμένου με κάθετη δομή διοίκησης.

  • θεσμοθετήθηκε η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των Κλάδων, αντικαθιστώντας την θέση του Β΄ Υπαρχηγού
  • τόσο το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) όσο και το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) υπήχθησαν απ΄ευθείας στον Αρχηγό
  • Ιδρύθηκε η Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που περιλαμβάνει Σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων

Αεροσκάφη

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
REIMS F-406HCG Vigilante3Θαλάσσια επιτήρηση [1]
Socata TB20 Trinidad2Παράκτια επιτήρηση
Cessna 406 Caravan II3Παράκτια επιτήρηση
Cessna 172 Skyhawk2Παράκτια επιτήρηση

[1] αναβάθμιση / αντικατάσταση του εξοπλισμού εναέριας επιτήρησης σε 3 αεροσκάφη

Ελικόπτερα

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
AS 332 A2 Super Puma 4SAR
AS 365 N3 Dauphin 26Επιτήρησης

Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης

Το ΛΣ δεν διαθέτει πλοία με δυνατότητα να παραμείνουν αρκετές μέρες εν πλω όντας ικανά να επιχειρούν υπό δυσμενείς συνθήκες σε ανοιχτή θάλασσα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Οι διαθεσιμες δυνάμεις δεν μπορούν επίσης να φέρουν ελικόπτερο και UAV, ώστε να πραγματοποιούν νηοψίες και να ασκούν έλεγχο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
P355 CPV4[1] Παραλαμβάνονται
ΛΣ-050 ΑΡΚΟΙ (Vosper Europatrol 250 Mk1)1[2] 2002
ΛΣ-060 ΦΟΥΡΝΟΙ (SAAR 4.5 OPV)1[3] 31/12/2003
ΛΣ-070 ΡΩ (SAAR 4.5 OPV)101/02/2004
ΛΣ-080 ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (SAAR 4.5 OPV)109/06/2004
ΛΣ-090 Γαύδος (DAMEN STAN PATROL 5509)1[4] 10/02/2016

[1] Τα ιταλικής ναυπήγησης σκάφη (Cantiere Navale Victoria SPA) έχουν 37 μέτρα μήκος, εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 160 τόνους, μέγιστη ταχύτητα με πλήρες φορτίο 37 κόμβους και αυτονομία 1000νμ με ταχύτητα πλεύσης τους 29 κόμβους. Κάθε σκάφος θα φέρει τουλάχιστον ένα πνευστό ταχύπλοο περιπολικό σκάφος (RHIB) μήκους τουλάχιστον 6,5 μ και ταχύτητας 40 κόμβων, σε επωτίδα (A-Davit) με σύστημα ταχείας άφεσης κι ανάκτησης RHIB. Στο σκάφος υπάρχουν 16 κλίνες, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 επιπλέον επιβάτες σε καθίσματα.

Οι σταθμοί οπλισμού θα μπορούν να φέρουν 12,7mm ή 7,62mm πολυβόλο ή βομβιδοβόλο 40mm. Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ραντάρ S-band και Χ-band καθώς και σύστημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας (3ης γενιάς) τοποθετημένο στον ιστό του πλοίου με δυνατότητα περιστροφής και πλήρους περιμετρικής κάλυψης. Επιπλέον το κάθε σκάφος θα φέρει επίσης σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία θα εξοπλίσει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισής πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS). Τέλος, υπάρχει ελεύθερη περιοχή καταστρώματος 15 τμ για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων και για χρήση UAV, καθώς και δύο περιοχές διασώσεως (ζώνη pick-up από ελικόπτερο, winch areas) μπροστά και πίσω από τη γέφυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα και για το λόγο αυτό, τα επιχειρησιακά μέσα θα διατίθενται υποχρεωτικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε μικτές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, που συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

[2] Το σκάφος παραδόθηκε το 2002, αλλά λόγω των τεχνικών προβλημάτων τέθηκε εκτός υπηρεσίας το 2005 και για 10 χρόνια! Το 2014 το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αποφάσισε να καλύψει οικονομικά το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης του πλοίου, ώστε αυτό να καταστεί ξανά επιχειρησιακό. Το σκάφος έχει μήκος 47,3 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα και βύθισμα 2,4 μέτρα. Το εκτόπισμά του σκάφους φτάνει τους 255 τόνους, ενώ χάρη στους 3 κινητήρες τύπου GEC/Paxman Valenta-16CM που διαθέτει (και οι οποίοι κινούν ισάριθμους έλικες) μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και αυτονομία 45 ωρών με υπηρεσιακή ταχύτητα 32 κόμβων.

Αν και το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό μπορεί να φέρει στην πλώρη έστορα για πυροβόλο των 20 χλστ, ενώ οι προδιαγραφές επιτρέπουν την εγκατάσταση πύργου με πυροβόλο έως και 40χλστ. Ο λοιπός εξοπλισμός απαρτίζεται από 2 ραντάρ έρευνας/ναυτιλίας Decca και τερματικό δορυφορικών επικοινωνιών INMARSAT-B.

[3] Τα Saar 4 εκτοπίσματος 450 τόνων έχουν την δυνατότητα πλεύσης μακριά από την βάση ανεφοδιασμού 4800 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 19 ναυτικών κόμβων. Τα πλοία αυτά είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες και ραντάρ ερευνάς επιφανείας προκειμένου να μπορούν να επιτηρούν μεγάλες υδάτινες επιφάνειες με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τα δύο πρώτα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης ναυπηγήθηκαν στο Ισραήλ, ενώ το «Άγιος Ευστράτιος» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή με δύο ραντάρ επιφανείας DECCA Bridgemaster και δύο πολυβόλα σε τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού, που ο χειρισμός τους επιτυγχάνεται μέσα από την γέφυρα του πλοίου ειδικές κονσόλες. Τα πολυβόλα είναι διαμετρήματος 12,7 χλστ τύπου Mini Typhoon αποτελεσματικά και σε κατάσταση ημέρας αλλά και νύχτας, ειδικά σχεδιασμένα για την προσβολή ταχύπλοων σκαφών. Διαθετουν επίσης ένα πυροβόλο Oto Melara των 30 χλστ Single Naval Mounting, που μπορεί να λειτουργήσει σε είτε με τηλεχειρισμό, είτε με τοπική λειτουργία (επανδρωμένο).

Τέλος, το Command and Control System αποτελεί την καρδιά του πλοίου και παρέχει πληροφορίες μέσα από κονσόλες για όλα τα εμπλεκόμενα μέσα συγκεντρωτικά σε μια ενιαία βάση δεδομένων.

[4] Παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 έναντι του ποσού των 28,8 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απόκτησης του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και πιο ειδικά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και 25% από εθνικούς πόρους, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40 εκατ. ευρώ. Το νέο πλοίο έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα βύθισμα 2,9 μέτρα μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους χάρις στους δύο κινητήρες diesel MTU που διαθέτει. Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη. Το DAMEN STAN PATROL 5509 έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ).

Περιπολικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
FB 56F15[1] Παραλαμβάνονται
ΛΣ-617 ΦΑΙΑΚΑΣ (POB-24G)1[2] 06/02/2015
ΛΣ-618 ΦΑΙΑΚΑΣ (POB-24G)127/08/2015
ΔΗΛΟΣ6[3] υπό απόσυρση
RELIANCE1

[1] Τα σκάφη FB 56’ είναι ό,τι πιο σύγχρονο, καινοτόμο, ασφαλές και αξιόπιστο μπορεί να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία και σχεδίαση στην κατηγορία αυτή. Η ακτίνα δράσης με την οικονομική ταχύτητα είναι πλέον των 450 ν.μ., το ολικό μήκος είναι 16,10 μ. ενώ το πλάτος του ανέρχεται σε 3,74 μ. Στο κατάστρωμά του διαθέτει δύο σταθμούς διάσωσης ναυαγών: ο πρώτος βρίσκεται στο κατάστρωμα και δεξιά της γέφυρας και διαθέτει δίχτυ περισυλλογής τύπου Jason Crandle, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στην πρύμνη και είναι ειδικά σχεδιασμένος, ώστε να μπορεί να ανελκυθεί από την θάλασσα φορείο με ναυαγό.

Η γέφυρα του σκάφους φέρει προστατευτική αντιβαλλιστική προστασία προτύπου STANAG 4569, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, επιπέδου 2 και περιλαμβάνει ραδιοτηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό με πλήρη γκάμα των σύγχρονων επικοινωνιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών. Για τον εντοπισμό, εξακρίβωση και στοχοποίηση των στόχων επιφανείας, το FB 56’ είναι εξοπλισμένο με σύστημα οπτικής και θερμικής απεικόνισης, ψυχόμενου τύπου, επιπλέον και μία φορητή θερμική κάμερα στρατιωτικών προδιαγραφών MIL-STD-810.

Το FB 56’ έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε κατάλληλη διάταξη της πλώρης μία βάση στήριξης βαρέων πολυβόλων M2HB-QCB 12,7x99mm (cal 0.50΄΄), με δυνατότητα εναλλαγής με ελαφρύ πολυβόλο FN MAG 58 7,62X51mm μαζί με τα κιβώτια των πυρομαχικών, τα οποίο έχουν τομέα βολής 325ο περιφερειακά του σκάφους. Η σχεδίαση προβλέπει επιπλέον εσοχή επί του καταστρώματος, που σε συνδυασμό και με το ασπίδιο προστασίας επιπέδου 3 (κατά NATO από βολή 7.62x51mm) εξασφαλίζει την ασφάλεια του χειριστή του όπλου. Επιπροσθέτως στο σκάφος υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση κατάλληλων υποδοχών σε δύο ακόμη σημεία για την στήριξη πολυβόλων 7.62x51mm NATO τύπου FN-MAG 58 ή MG-3, μαζί με ασπίδια προστασίας.

Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία θα εξοπλίσει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισής πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS).

[2] Η αρχική παραγγελία αφορούσε την ναυπήγηση 6 σκαφών τύπου POB-24G έναντι 13.387.998 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη παράδοση του δεύτερου σκάφους, η «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.» κήρυξε πτώχευση, δηλώνοντας ανίκανη να ολοκληρώσει τη συμφωνία με το Ελληνικό κράτος. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την καταβολή αποζημίωσης από την κροατική εταιρεία την έντοκη, επιστροφή της προκαταβολής για τα τέσσερα σκάφη που δεν έχουν παραδοθεί, η οποία ανέρχεται στα 4.462.666 ευρώ και την κατάπτωση της εγγύησης καλής εκτέλεσης της παραγγελίας, συνολικού ύψους 892.533,20 ευρώ που αντιστοιχεί, στο 10% της αξίας των τεσσάρων σκαφών που δεν έχουν παραδοθεί από την εταιρεία.

Η ταχύτητα των σκαφών ξεπερνά τους 32 Kts, που σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ελικτικά τους στοιχεία και την ειδική διαμόρφωση προκειμένου να έχουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα σε κατάσταση θαλάσσης 6 (Douglas) με ταχύτητα πάνω των 20 Kts, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τη δύναμη και τις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, ειδικότερα στις αποστολές ελέγχου της μετανάστευσης.

Τα σκάφη είναι εφοδιασμένα με ένα πυροβόλο 0,50 και δύο πολυβόλα 7,62 δεξιά και αριστερά στη πρύμη. Φέρουν πλήρη ραδιοναυτιλιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που συναντάται σε πολύ μεγαλύτερα σκάφη, σύστημα θερμικής κάμερας (ημέρας / νυκτός) γυροσκοπικής σταθεροποίησης, Ισραηλίτικης κατασκευής και απορροφητικά/αντικραδασμικά καθίσματα υψηλών απαιτήσεων. Διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και ελέγχου της μετανάστευσης και δυνατότητα ταχείας επιβίβασης ανθρώπων από πέντε σταθμούς επιβίβασης ταυτόχρονα και ειδικό κλειστό χώρο για την φιλοξενία και την μεταφορά 25 ατόμων, ενώ το πλήρωμά τους αποτελούν 7 άτομα.

[3] Είναι μήκους 29 μέτρων και εκτοπίσματος 86 τόνων. Ο οπλισμός τους αποτελείται από δύο πυροβόλα Oerlikon των 20 mm ενώ δύνανται να αναπτύξουν ταχύτητα 27 κόμβων. Η ύπαρξή τους προσδίδει στο Λ.Σ τη δυνατότητα παρατεταμένης παρουσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος, υπό δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα μικρότερα σκάφη του. Επίσης, παρέχει δυνατότητα επίδειξης παρουσίας σε εκολλαπτόμενες συνθήκες έντασης ή κρίσης και αποτροπής ενεργειών προσβολής της εθνικής κυριαρχίας.

Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων το Λιμενικό Σώμα είχε αποστείλει δύο σκάφη Abeking στην περιοχή για την ενίσχυση της εκεί ελληνικής παρ ουσίας. Βέβαια αποτελεί κοινό τόπο πως, μόνο οριακά μπορούν να σταθούν απέναντι στα αντίστοιχα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που υπερέχουν σαφώς σε όλους τους ποιτικούς δείκτες σύγκρισης. Εκτός αυτού τα ίδια τα σκάφη είναι παλιά, καθώς ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1977-78 και ως εκ τούτου ξεπερασμένα.

Παράκτια Περιπολικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
LCS-57 (Lambro-57 Panther Mk.I)1918,2×4,68×0,92μ εκτόπισμά 28τ, ταχύτητα 44 κόμβοι
LCS-57 (Lambro-57 Panther Mk.II)1619,2×4,71×0,91μ, εκτόπισμά 27τ, ταχύτητα 50+ κόμβοι
LCS-53 (Lambro-53 Guardian)1216,8×4,68×1,42μ, εκτόπισμά 21τ, ταχύτητα 33 κόμβοι
Leiftur 1100 Cabin Patrol της Rafnar7[1]
CB-90HCG316,6×3,8×0,8μ, εκτόπισμα 18,5τ, ταχύτητα 45 κόμβοι
Javelin-74319,2×4,71×0,91μ, εκτόπισμά 27τ, ταχύτητα 50+ κόμβοι
Sunquestor-5345
D-454
D-45Μ5
LS-5116
OL4413
Olympic L65/743
D444
Crest Italia1

[1] Πρόκειται για δωρεά 10 ταχύπλοων σκαφών Rafnar 1100 Tactical από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις», προς το Λιμενικό Σώμα. Τα πρώτα πέντε σκάφη παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και τα επόμενα πέντε εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Λιμενικό Σώμα με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα να πλέουν και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το σκάφος φέρει 3 εξωλέμβιους κινητήρες Mercury 350L6 με συνολική ισχύ 900 ίππων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Είναι κλειστού τύπου με υπερκατασκευή και θωράκιση κατηγορίας NIJ3+ στα παράθυρα και τη καμπίνα. Μπορεί να μεταφέρει 14 άτομα σε αντικραδασμικά καθίσματα της εταιρείας Ulman (εξωτερικά 4 στην πλώρη / 4 στην πρύμνη και 6 εσωτερικά στην καμπίνα).

Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ ναυτιλίας SIMRAD, GPS – Plotter, τακτικό σύστημα αποστολής μετάδοσης εικόνας και ήχου και δυνατότητα τοποθέτησης έστορα με πολυβόλο στη πλώρη των 12,7 χιλιοστών. Ζυγίζει 4,1 τόνους και έχει ακτίνα δράσης τα 400νμ. Τα Rafnar έχουν τη δυνατότητα να πλέουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και σε περίπτωση που πάρουν κλήση επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Ειδικών Επιχειρήσεων

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
MIL-382μήκος 11,58μ, εκτόπισμα 7τ, ταχύτητα 50-55 κόμβοι
MIL-402 μήκος 12,19μ, εκτόπισμα 7τ, ταχύτητα 50-55 κόμβων
Magna Onda2μήκος 11,7μ, εκτόπισμα 5,4τ, ταχύτητα 52 κόμβοι
Super Onda2μήκος 8,6μ, εκτόπισμα 2,8τ, ταχύτητα 52 κόμβοι

Ναυαγοσωστικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Arun Halmatic1
Lambro Halmatic 6010

Ασθενοφόρα

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Πλωτά ασθενοφόρα3

Η προμήθεια του πρώτου σκάφους (ΛΣ 1064) πραγματοποιήθηκε μέσα από το στρατηγικό έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Δύο ακόμη σκάφη παραλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 (ΛΣ1065 και ΛΣ 1066).

Το σκάφος είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β. Είναι πετρελαιοκίνητο με μήκος 12 μέτρα, φέρει δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 740 ίππων και αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Έχει μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών και στελεχώνεται με πλήρωμα 3 ατόμων και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά.