Εξοπλισμός ΛΣ και ΕΛ-ΑΚΤ

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στελεχώνεται σήμερα με 7.500 επαγγελματικό προσωπικό με εκπεφρασμένες ανάγκες για 10.000 οργανικές θέσεις και καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο τόσο στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών όσο και στην Εθνική Ασφάλεια. Οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι μεγαλύτερες παθογένειες εντοπίζονται στο σκέλος των Περιπολικών Ανοικτής Θάλασσας, των εναερίων μέσων καθώς και του εθνικού συστήματος επιτήρησης.

Το 2011 αναλήφθηκε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ -ΕΛΑΚΤ), όπως μετονομάστηκε. Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκρότηση ενός ενόπλου Σώματος ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένου και εξοπλισμένου με κάθετη δομή διοίκησης.

  • θεσμοθετήθηκε η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των Κλάδων, αντικαθιστώντας την θέση του Β΄ Υπαρχηγού
  • τόσο το ΕΚΣΕΔ όσο και το ΚΕΠΙΧ υπήχθησαν απ'ευθείας στον Αρχηγό
  • Ιδρύθηκε η Ακαδημία Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που περιλαμβάνει Σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κατάθε στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που για την ενίσχυση των εναερίων μέσων και του προσωπικού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με πάνω από 85.000.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων 2021-2027. Ο σχεδιασμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων και το επενδυτικό πλάνο του Λιμενικού Σώματος έχει ορίζοντα 10ετίας.

Αεροσκάφη

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
REIMS F-406HCG Vigilante3Θαλάσσια επιτήρηση [1]
Socata TB20 Trinidad2Παράκτια επιτήρηση
Cessna 406 Caravan II3Παράκτια επιτήρηση
Cessna 172 Skyhawk2Παράκτια επιτήρηση

[1] Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει στην προκήρυξη ηλεκτρονικού, επαναληπτικού, ανοικτού και διεθνούς διαγωνισμού αναφορικά με την αναβάθμιση / αντικατάσταση του εξοπλισμού εναέριας επιτήρησης των αεροσκαφών Reims-406 και τριών ελικοπτέρων AS365 N3 Dauphin. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €12.000.000 (απαλλάσσεται ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν την ολοκλήρωση της προμήθειας και εγκατάστασης του συνόλου των συστημάτων σε χρονικό διάστημα έως 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το πρώτο αναβαθμισμένο ελικόπτερο και αεροσκάφος πρέπει να είναι έτοιμα σε 15 μήνες, το δεύτερο αναβαθμισμένο ελικόπτερο και αεροσκάφος σε 21 μήνες και η σταθερή υποδομή στο τρίτο ελικόπτερο και αεροπλάνο σε 24 μήνες.

Ελικόπτερα

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
AS 332 A2 Super Puma 4SAR
AS 365 N3 Dauphin 26Επιτήρησης

Το 2005 τερματίστηκαν χωρίς επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΛΣ και της ΠΑ για να αναλάβει η τελευταία την επιχειρησιακή αξιοποίηση των 'τότε' νεότευκτων δικινητήριων ελικοπτέρων AS-365N3 Aegean Dauphin, όπως έγινε και με τα AS-332C1 Super Puma. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολυετή καθήλωση των αεροπορικών μέσων, τα οποία έχουν τεράστιο περιθώριο επιχειρησιακής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, τα εναπομείναντα μονοκινητήρια AB-205 SAR βρίσκονται στη δύση της επιχειρησιακής τους ζωής και ταυτόχρονα η Τουρκία πιέζει εδώ και δεκαετίες για την ανάληψη των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στο μισό Αιγαίο.

Τα 5 από τα 6 ελικόπτερα Dauphin παρέμεναν καθηλωμένα και μόλις τον Μάρτιο 2021 επανήλθε σε υπηρεσία ένα δεύτερο ελικόπτερο. Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», συμφερόντων Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την παράδοση του ελικοπτέρου ανάφερε ότι «από τα έξι ελικόπτερα που αποκτήθηκαν το 2004, μόνο ένα ήταν σε υπηρεσία και αυτό θα καθηλώνονταν πολύ σύντομα, έχοντας συμπληρώσει τις πτητικές του ώρες».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης σημείωσε ότι «με δεδομένο ότι η ωφέλιμη ζωή των εναερίων μέσων γενικά υπολογίζεται στα σαράντα έτη, με κατά μέσο όρο τις 20.000 ώρες πτήσεις, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μόλις 1000 ώρες πτήσεις καταδεικνύει τα υψηλά περιθώρια περεταίρω επιχειρησιακής εκμετάλλευσής του». Με άλλα λόγια, τα ελληνικά πτητικά μέσα παραμένουν περίπου καινούρια καθώς έχουν καθηλωθεί στο έδαφος για πάρα πολλά χρόνια!!!

Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης

Το ΛΣ δεν διαθέτει πλοία με δυνατότητα να παραμείνουν αρκετές μέρες εν πλω όντας ικανά να επιχειρούν υπό δυσμενείς συνθήκες σε ανοιχτή θάλασσα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Οι διαθεσιμες δυνάμεις δεν μπορούν επίσης να φέρουν ελικόπτερο και UAV, ώστε να πραγματοποιούν νηοψίες και να ασκούν έλεγχο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΚΑΦΟΣΤΥΠΟΣΠΑΡΑΛΑΒΗ
ΛΣ-900 "Λιμενοφύλακας Ζαμπάτης Μαρίνος"P355 CPVΝοέμβριος 2020
ΛΣ-910 "Υποπλοίαρχος Κωτούλας Γεώργιος"P355 CPVΝοέμβριος 2020
P355 CPVP355 CPVυπό παραλαβή
P355 CPVP355 CPVυπό παραλαβή
ΛΣ-090 ΓαύδοςDAMEN STAN PATROL 550910/02/2016
ΛΣ-060 ΦΟΥΡΝΟΙSAAR 4.5 OPV31/12/2003
ΛΣ-070 ΡΩSAAR 4.5 OPV01/02/2004
ΛΣ-080 ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣSAAR 4.5 OPV09/06/2004
ΛΣ-050 ΑΡΚΟΙVosper Europatrol 250 Mk12002

P355 CPV

Τα ιταλικής ναυπήγησης σκάφη (Cantiere Navale Victoria SPA) αποτελούν μια τροποποιημένη έκδοση του P350 (το 35 δείχνει το μήκος σε μέτρα). Διαθέτουν εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 160 τόνους, μέγιστη ταχύτητα με πλήρες φορτίο 37 κόμβους και αυτονομία 1000νμ με ταχύτητα πλεύσης τους 29 κόμβους. Κάθε σκάφος μπορεί να φέρει τουλάχιστον ένα πνευστό ταχύπλοο περιπολικό σκάφος (RHIB) μήκους 6,5 μ και ταχύτητας 40 κόμβων, σε επωτίδα (A-Davit) με σύστημα ταχείας άφεσης κι ανάκτησης RHIB. Στο σκάφος υπάρχουν 16 κλίνες, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 επιπλέον επιβάτες σε καθίσματα.

Τα P355 CPV εξοπλίζονται με δύο τηλεχειριζόμενες, σταθεροποιημένες πλατφόρμες οπλισμού (LRCWS) της Elbit Systems. Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ραντάρ S-band και Χ-band καθώς και σύστημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας (3ης γενιάς) τοποθετημένο στον ιστό του πλοίου με δυνατότητα περιστροφής και πλήρους περιμετρικής κάλυψης. Επιπλέον, το κάθε σκάφος φέρει σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία εξοπλίζει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισής πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS). Τέλος, υπάρχει ελεύθερη περιοχή καταστρώματος 15 τμ για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων και για χρήση UAV, καθώς και δύο περιοχές διασώσεως (ζώνη pick-up από ελικόπτερο, winch areas) μπροστά και πίσω από τη γέφυρα.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 και η συνολική αξία και των τεσσάρων σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής με ποσοστό 90% από την ΕΕ και 10% εθνικής συμμετοχής. Για το λόγο αυτό, τα μέσα θα διατίθενται υποχρεωτικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε μικτές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, τις οποίες συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Το πρώτο σκάφος φέρει τον όνομα του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος σκοτώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 27 Απρ 1997 στην Παγανιά Θεσπρωτίας κατά την διάρκεια καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Το δεύτερο φέρει το όνομα «Γιώργος Κωτούλας», πλοιάρχου που έπεσε εν υπηρεσία το 1940.

DAMEN STAN PATROL 5509

Παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 έναντι του ποσού των 28,8 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απόκτησης του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και πιο ειδικά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και 25% από εθνικούς πόρους, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40 εκατ. ευρώ. Το νέο πλοίο έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα βύθισμα 2,9 μέτρα μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους χάρις στους δύο κινητήρες diesel MTU που διαθέτει. Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη. Το DAMEN STAN PATROL 5509 έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ).

Saar 4.5 OPV

Η σύμβαση για την προμήθεια των πλοίων υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου 2002 και αποτέλεσε την πρώτη ισραηλινή ναυτική πώληση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο πρώτα πλοία κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ από την Israel Shipyards Ltd και παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2003 και τον Μάρτιο του 2004, αντίστοιχα. Το τρίτο πλοίο κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2004.

Τα Saar 4 εκτοπίσματος 450 τόνων έχουν την δυνατότητα πλεύσης μακριά από την βάση ανεφοδιασμού 4800 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 19 ναυτικών κόμβων. Τα πλοία αυτά είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες και ραντάρ ερευνάς επιφανείας προκειμένου να μπορούν να επιτηρούν μεγάλες υδάτινες επιφάνειες με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τα δύο πρώτα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης ναυπηγήθηκαν στο Ισραήλ, ενώ το «Άγιος Ευστράτιος» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή με δύο ραντάρ επιφανείας DECCA Bridgemaster και δύο πολυβόλα σε τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού, που ο χειρισμός τους επιτυγχάνεται μέσα από την γέφυρα του πλοίου ειδικές κονσόλες. Τα πολυβόλα είναι διαμετρήματος 12,7 χλστ τύπου Mini Typhoon αποτελεσματικά και σε κατάσταση ημέρας αλλά και νύχτας, ειδικά σχεδιασμένα για την προσβολή ταχύπλοων σκαφών. Διαθετουν επίσης ένα πυροβόλο Oto Melara των 30 χλστ Single Naval Mounting, που μπορεί να λειτουργήσει σε είτε με τηλεχειρισμό, είτε με τοπική λειτουργία (επανδρωμένο).

Τέλος, το Command and Control System αποτελεί την καρδιά του πλοίου και παρέχει πληροφορίες μέσα από κονσόλες για όλα τα εμπλεκόμενα μέσα συγκεντρωτικά σε μια ενιαία βάση δεδομένων.

Vosper Europatrol 250 Mk1

Το σκάφος παραδόθηκε το 2002, αλλά λόγω των τεχνικών προβλημάτων τέθηκε εκτός υπηρεσίας το 2005 και για 10 χρόνια! Το 2014 το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αποφάσισε να καλύψει οικονομικά το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης του πλοίου, ώστε αυτό να καταστεί ξανά επιχειρησιακό. Το σκάφος έχει μήκος 47,3 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα και βύθισμα 2,4 μέτρα. Το εκτόπισμά του σκάφους φτάνει τους 255 τόνους, ενώ χάρη στους 3 κινητήρες τύπου GEC/Paxman Valenta-16CM που διαθέτει (και οι οποίοι κινούν ισάριθμους έλικες) μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και αυτονομία 45 ωρών με υπηρεσιακή ταχύτητα 32 κόμβων.

Αν και το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό μπορεί να φέρει στην πλώρη έστορα για πυροβόλο των 20 χλστ, ενώ οι προδιαγραφές επιτρέπουν την εγκατάσταση πύργου με πυροβόλο έως και 40χλστ. Ο λοιπός εξοπλισμός απαρτίζεται από 2 ραντάρ έρευνας/ναυτιλίας Decca και τερματικό δορυφορικών επικοινωνιών INMARSAT-B.


Περιπολικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΠΑΡΑΛΑΒΗ
FB 56F15Παραλαμβάνονται
POB-24G (ΦΑΙΑΚΑΣ)22015
Abeking & Rasmussen (ΔΗΛΟΣ)61977/1978 - αποσύρονται
RELIANCE1

FB 56F

Στις 29 Ιανουαρίου 2020 το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ανέθεσε σύμβαση στο ιταλικό ναυπηγείο FB Design για την προμήθεια – παράδοση 15 Ταχυπλόων Περιπολικών Σκαφών (13+2 με δικαίωμα προαίρεσης) τύπου FB 56. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Τα σκάφη FB 56F είναι ό,τι πιο σύγχρονο, καινοτόμο, ασφαλές και αξιόπιστο μπορεί να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία και σχεδίαση στην κατηγορία αυτή. Η ακτίνα δράσης με την οικονομική ταχύτητα είναι πλέον των 450 ν.μ., το ολικό μήκος ανέρχεται σε 16,10 μ. ενώ το πλάτος του σε 3,74 μ. Στο κατάστρωμά του διαθέτει δύο σταθμούς διάσωσης ναυαγών: ο πρώτος βρίσκεται στο κατάστρωμα και δεξιά της γέφυρας και διαθέτει δίχτυ περισυλλογής τύπου Jason Crandle, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στην πρύμνη και είναι ειδικά σχεδιασμένος, ώστε να μπορεί να ανελκυθεί από την θάλασσα φορείο με ναυαγό.

Το FB 56FFB 56 έχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα στην ανοικτή θάλασσα σε κατάσταση θαλάσσης 5 και επιβιωσιμότητα σε κατάσταση τουλάχιστον 7. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι άνω των 50 κόμβων, με μέγιστη συνεχή και ταυτόχρονα και οικονομική ταχύτητα, τους 40 κόμβους. Η σχεδίαση του σκάφους είναι βελτιστοποιημένη για τις ιδιαίτερες συνθήκες των Ελληνικών θαλασσών, έτσι ώστε να εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις, σε συνδυασμό με σταθερή πλεύση και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των καταπονήσεων για τα επιχειρησιακά συστήματα και κύρια για το προσωπικό, που προκαλούν οι υψηλές ταχύτητες κατά την διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το σκάφος κατασκευάζεται με ειδικά ενισχυμένο συνθετικό υλικό (High-Tech Composite Material) διατηρώντας το βάρος του σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η αντοχή του. Η γέφυρα του σκάφους φέρει προστατευτική αντιβαλλιστική προστασία προτύπου STANAG 4569, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, επιπέδου 2 και περιλαμβάνει ραδιοτηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό με πλήρη γκάμα των σύγχρονων επικοινωνιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών. Για τον εντοπισμό, εξακρίβωση και στοχοποίηση των στόχων επιφανείας, το FB 56’ είναι εξοπλισμένο με σύστημα οπτικής και θερμικής απεικόνισης, ψυχόμενου τύπου, επιπλέον και μία φορητή θερμική κάμερα στρατιωτικών προδιαγραφών MIL-STD-810. Το προωστήριο σκεύος περιλαμβάνει 2 Κύριες Μηχανές Scania Marine Engines Τύπου DI16 076M, ισχύος 809KW (1100Hp), 2 Μειωτήρες ZF 500, 2 συστήματα αξόνων και χειρισμού σκάφους ZF Trimax 3200 I και 2 έλικες επιφανείας υπερ-σπηλαίωσης (supercavitating).

Το FB 56F έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε κατάλληλη διάταξη της πλώρης μία βάση στήριξης βαρέων πολυβόλων M2HB-QCB 12,7x99mm (cal 0.50΄΄), με δυνατότητα εναλλαγής με ελαφρύ πολυβόλο FN MAG 58 7,62X51mm μαζί με τα κιβώτια των πυρομαχικών, τα οποίο έχουν τομέα βολής 325ο περιφερειακά του σκάφους. Η σχεδίαση προβλέπει επιπλέον εσοχή επί του καταστρώματος, που σε συνδυασμό και με το ασπίδιο προστασίας επιπέδου 3 (κατά NATO από βολή 7.62x51mm) εξασφαλίζει την ασφάλεια του χειριστή του όπλου. Επιπροσθέτως στο σκάφος υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση κατάλληλων υποδοχών σε δύο ακόμη σημεία για την στήριξη πολυβόλων 7.62x51mm NATO τύπου FN-MAG 58 ή MG-3, μαζί με ασπίδια προστασίας.

Επιπρόσθετα η ισραηλινή εταιρεία θα εξοπλίσει τα τέσσερα σκάφη με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, Ναυτιλίας, Radar, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, καθώς και αυτόματο σύστημα αναγνώρισής πλοίων Warship Automatic Identification System (W-AIS).

POB-24G

Η αρχική παραγγελία αφορούσε την ναυπήγηση 6 σκαφών τύπου POB-24G έναντι 13.387.998 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη παράδοση του δεύτερου σκάφους, η «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.» κήρυξε πτώχευση, δηλώνοντας ανίκανη να ολοκληρώσει τη συμφωνία με το Ελληνικό κράτος. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την καταβολή αποζημίωσης από την κροατική εταιρεία την έντοκη, επιστροφή της προκαταβολής για τα τέσσερα σκάφη που δεν έχουν παραδοθεί, η οποία ανέρχεται στα 4.462.666 ευρώ και την κατάπτωση της εγγύησης καλής εκτέλεσης της παραγγελίας, συνολικού ύψους 892.533,20 ευρώ που αντιστοιχεί, στο 10% της αξίας των τεσσάρων σκαφών που δεν έχουν παραδοθεί από την εταιρεία.

Η ταχύτητα των σκαφών ξεπερνά τους 32 Kts, που σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ελικτικά τους στοιχεία και την ειδική διαμόρφωση προκειμένου να έχουν πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα σε κατάσταση θαλάσσης 6 (Douglas) με ταχύτητα πάνω των 20 Kts, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τη δύναμη και τις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, ειδικότερα στις αποστολές ελέγχου της μετανάστευσης. Το ΛΣ-617 παραλήφθηκε στις 06/02/2015 και το ΛΣ-618 στις 27/08/2015.

Τα σκάφη είναι εφοδιασμένα με ένα πυροβόλο 0,50 και δύο πολυβόλα 7,62 δεξιά και αριστερά στη πρύμη. Φέρουν πλήρη ραδιοναυτιλιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που συναντάται σε πολύ μεγαλύτερα σκάφη, σύστημα θερμικής κάμερας (ημέρας / νυκτός) γυροσκοπικής σταθεροποίησης, Ισραηλίτικης κατασκευής και απορροφητικά/αντικραδασμικά καθίσματα υψηλών απαιτήσεων. Διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και ελέγχου της μετανάστευσης και δυνατότητα ταχείας επιβίβασης ανθρώπων από πέντε σταθμούς επιβίβασης ταυτόχρονα και ειδικό κλειστό χώρο για την φιλοξενία και την μεταφορά 25 ατόμων, ενώ το πλήρωμά τους αποτελούν 7 άτομα.

Abeking & Rasmussen

Την περίοδο 1977-1978 ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 10 σκάφη συνολικά, εκ των οποίων 3 για το ΠΝ (κλάση Δήλος), 3 για το ΣΔΟΕ και 4 για το ΛΣ (ΛΣ 010, 020, 030, 040). Το 2002 τα 3 σκάφη του ΣΔΟΕ παραχωρήθηκαν στο ΛΣ αλλά μόνο τα 2 εξ αυτών ήταν αξιόπλοα και εντάχθηκαν τελικά σε υπηρεσία ως ΛΣ 015 και 025 (διέφεραν από 4 ήδη υπάρχοντα μόνο ως προς τη σχεδίαση του εμπρόσθιου τμήματος της υπερκατασκευής).

Οι διαστάσεις των σκαφών είναι 29 x 5 x 1,7μ. και το εκτόπισμά τους 86 τόνοι. Φέρουν 2 μηχανές MTU-12V-331, που εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και εμβέλεια 1.600 ν.μ. με 24 κόμβους. Το πλήρωμα είναι 15-μελές και ο οπλισμός αποτελείται από δύο έστορες (με ασπίδιο) για πυροβόλα Oerlikon των 20mm. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας / ναυτιλίας Decca και ένα δεύτερο ραντάρ ναυτιλίας πολιτικού τύπου.

Η ύπαρξή τους προσδίδει στο Λ.Σ τη δυνατότητα παρατεταμένης παρουσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος, υπό δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα μικρότερα σκάφη του. Επίσης, παρέχει δυνατότητα επίδειξης παρουσίας σε εκολλαπτόμενες συνθήκες έντασης ή κρίσης και αποτροπής ενεργειών προσβολής της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων το Λιμενικό Σώμα είχε αποστείλει δύο σκάφη Abeking στην περιοχή για την ενίσχυση της εκεί ελληνικής παρ ουσίας. Παρόλα αυτά, τα σκάφη αυτά μόνο οριακά μπορούν να σταθούν απέναντι στα αντίστοιχα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που υπερέχουν σαφώς σε όλους τους ποιτικούς δείκτες σύγκρισης.


Παράκτια Περιπολικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Leiftur 1100 Cabin Patrol της Rafnar102020
Lambro-57 Panther Mk.II162002/2003
Lambro-57 Panther Mk.I191998/1999
Lambro-53 Guardian111992/1994
Javelin-743
Olympic D-45Μ51973 - Αποσύρονται
Olympic D-4541973 - Αποσύρονται
Olympic D-44131973 - Αποσύρονται
Olympic L65/7431973 - Αποσύρονται
LS-5116
Crest Italia1

Rafnar

Πρόκειται για δωρεά 10 ταχύπλοων σκαφών Rafnar 1100 Tactical από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις», προς το Λιμενικό Σώμα. Τα πρώτα πέντε σκάφη παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και τα επόμενα πέντε εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Λιμενικό Σώμα με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα να πλέουν και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το σκάφος φέρει 3 εξωλέμβιους κινητήρες Mercury 350L6 με συνολική ισχύ 900 ίππων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Είναι κλειστού τύπου με υπερκατασκευή και θωράκιση κατηγορίας NIJ3+ στα παράθυρα και τη καμπίνα. Μπορεί να μεταφέρει 14 άτομα σε αντικραδασμικά καθίσματα της εταιρείας Ulman (εξωτερικά 4 στην πλώρη / 4 στην πρύμνη και 6 εσωτερικά στην καμπίνα).

Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ ναυτιλίας SIMRAD, GPS – Plotter, τακτικό σύστημα αποστολής μετάδοσης εικόνας και ήχου και δυνατότητα τοποθέτησης έστορα με πολυβόλο στη πλώρη των 12,7 χιλιοστών. Ζυγίζει 4,1 τόνους και έχει ακτίνα δράσης τα 400νμ. Τα Rafnar έχουν τη δυνατότητα να πλέουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και σε περίπτωση που πάρουν κλήση επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Lambro-57 Panther Mk.II

Την περίοδο 2002-2003 παραδόθηκαν 16 συνολικά σκάφη αυτού του τύπου (με κωδικούς ΛΣ 601 - ΛΣ 617), ναυπηγηθέντα από την ελληνική εταιρεία Motomarine. Οι διαστάσεις τους είναι 19,2 x 4,71 x 0,91μ και το εκτόπισμά τους είναι 27 τόνοι. Διαθέτουν δύο κινητήρες MTU-12V-2000M91 που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και αυτονομία 340 ν.μ. Φέρουν έστορα για την τοποθέτηση βαρέος πολυβόλου των .50" και διαθέτουν επίσης ραντάρ ναυτιλίας αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα ECDIS για την αποστολή και λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Τα 8 εξ αυτών μάλιστα διαθέτουν επιπλέον βελτιώσεις (θωράκιση "επιπέδου 3", προσθαφαιρούμενο ασπίδιο στον έστορα του πολυβόλου, κάμερα IR) που τους προσδίδουν αυξημένες επιχειρησιακές ικανότητες.

Lambro-57 Panther Mk.I

Την περίοδο 1998-1999 η Motomarine παρέδωσε στο Λιμενικό Σώμα 18 ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά. Όλα τα ταχύπλοα ανήκουν στο ΛΣ και φέρουν κωδικούς πλαισίου ΛΣ 137-151 και ΛΣ 169, ΛΣ 170, LS 171, ΛΣ 172. Οι διαστάσεις τους είναι 18,2 x 4,68 x 0,92μ και το εκτόπισμά τους ανέρχεται σε 28 τόνους. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 44 κόμβων και εμβέλεια 250 ν.μ. χάρη στους δύο κινητήρες ΜTU που διαθέτουν. Φέρουν έστορα για βαρύ πολυβόλο των .50" και ραντάρ ναυτιλίας.

Lambro-53 Guardian

Τα σκάφη αυτά παραδόθηκαν από τη Motomarine την περίοδο 1992-1994 (με κωδικούς ΛΣ 114-121 και ΛΣ 124-126 αποτελώντας τα πρώτα πραγματικά σύγχρονα σκάφη καταδίωξης που αποκτούσε του Λ.Σ. Οι διαστάσεις τους είναι 16,8 x 4,68 x 1,42μ και το εκτόπισμά τους 21 τόνοι. Φέρουν δύο κινητήρες ΜΑΝ που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και εμβέλεια 300 ν.μ. Επίσης διαθέτουν ραντάρ ναυτιλίας και έστορα για βαρύ πολυβόλο των .50" επί περιστρεφόμενης δακτυλιοειδούς βάσης με ασπίδιο (το όλο σύστημα αποτελεί σχεδίαση στελέχους του Λ.Σ.).

Javelin-74

Τρία σκάφη του τύπου αυτού παραχωρήθηκαν το 2002 στο ΛΣ από το ΣΔΟΕ στο οποίο άνηκαν. Ναυπηγήθηκαν από την ελληνική εταιρεία Motomarine και σήμερα υπηρετούν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με κωδικούς ΛΣ 192-194. Οι διαστάσεις τους είναι 19,2 x 4,71 x 0,91μ και το εκτόπισμά 27 τόνοι. Φέρουν δύο κινητήρες MTU-12V-2000M91 που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και αυτονομία 340 ν.μ. Διαθέτουν ένα ραντάρ ναυτιλίας και δύο έστορες με ασπίδιο για την τοποθέτηση βαρέος πολυβόλου των .50" ή πυροβόλου των 20mm.

Olympic D-44/45/45M και D-65/74

Σε υπηρεσία παραμένει και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός παλαιότερων σκαφών Olympic D-44/45/45M και D-65/74. Άρχισαν να εισέρχονται σε υπηρεσία το 1973 αλλά πλέον έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από νεώτερες σχεδιάσεις. Πολλά έχουν ήδη αποσυρθεί και εκποιηθεί μέσω του ΟΔΔΥ, ενώ όσα απομένουν σε υπηρεσία καλύπτουν δευτερεύουσες ανάγκες. Φέρουν κωδικούς ΛΣ 1xx. Τα D-44 είναι μήκους 13,4μ. και εκτοπίσματος 25 τόνων, ενώ τα D-45/45M έχουν το ίδιο εκτόπισμα και μήκος 13,9μ. Τα μεγαλύτερα D-65/74 έχουν μήκος 22,5μ. και εκτόπισμα περί του 30 τόνους.


Ειδικών Επιχειρήσεων

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
CB-90HCG31999
MIL-4021997/1999
MIL-3821997/1999
Magna Onda21987
Super Onda21987
Outrage-2803
Wellcraft1
Halter Marine HSB1

CB-90HCG

Ταχύπλοα σκάφη (γνωστά ως "πύραυλοι") της σουηδικής εταιρείας Dockstavarvet. Παραλήφθησαν το 1999 και φέρουν κωδικούς ΛΣ 134-136. Αξιοποιούνται από τα ΚΕΑ Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι διαστάσεις είναι 16,6 x 3,8 x 0,8μ και έχουν εκτόπισμα 18,5 τόνων. Διαθέτουν εμπρόσθιο καταπέλτη και ο οπλισμός τους αποτελείται από ζεύγος δίδυμων ανασυρόμενων βαρέων πολυβόλων των .50" επί τηλεχειριζόμενου σταθμού και ένα έστορα για πολυβόλο των 7,62mm επί δακτυλιοειδούς βάσης. Τα σκάφη αυτά είναι θωρακισμένα ("Επίπεδο 4") και διαθέτουν δύο κινητήρες Volvo Tamd-163 που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων. Έχουν 3-μελές πλήρωμα και μπορούν να μεταφέρουν άλλα 10 άτομα σε ειδικά καθίσματα, ενώ ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει και ένα ραντάρ ναυτιλίας.

Mil-38 και Mil-40

Ταχύπλοα σκάφη (γνωστά ως "σφήνες") σχεδίασης της ιταλικής Fabio Buzzi, τα οποία παραδόθηκαν την περίοδο 1997-1999 και αποκτήθηκαν ως δωρεές. Τα Mil-38 φέρουν κωδικούς ΛΣ 129-130 και έχουν μήκος 11,58μ. ενώ τα Mil-40 είναι μήκους 12,19μ. και φέρουν κωδικούς ΛΣ 132-133. Αμφότεροι οι τύποι έχουν εκτόπισμα 7 τόνων, ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 50-55 κόμβων χάρη στους δύο εσωλέμβιους κινητήρες που διαθέτουν, και οι οποίοι καταλήγουν σε υδροπροωθητές. Φέρουν έναν κεντρικά τοποθετημένο έστορα για βαρύ πολυβόλο των .50" και δύο πλευρικούς για πολυβόλα των 7,62mm, ενώ ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από ένα ραντάρ ναυτιλίας. Σημειώνεται πως τα δύο Mil-38 για μικρό χρονικό διάστημα είχαν δοθεί στη ΜΥΑ αλλά σήμερα υπηρετούν σε ΚΕΑ Κω και Χίου. Αντίστοιχα, τα δύο Mil-40 (ένα εκ των οποίων -το ΛΣ 132- φέρει την ονομασία Μαρίνος Ζαμπάτης) υπηρετούν στα ΚΕΑ Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.

Magna Onda/Super Onda

Δύο σκάφη της κάθε έκδοσης παραδόθηκαν στο ΛΣ το 1987. Σήμερα υπηρετούν σε ΚΕΑ νησιών του Αιγαίου. Έχουν μήκος 11,7μ. και 8,6μ. και εκτόπισμα 5,4 και 2,8 τόνων αντίστοιχα. Φέρουν δύο εσωλέμβιους κινητήρες που τους επιτρέπουν ταχύτητες έως και 52 κόμβων.

Outrage-280

Ταχύπλοα σκάφη της εταιρείας Boston Whaler, τα οποία απετέλεσαν δωρεά της Αμερικανικής Ακτοφυλακής προς τη χώρα μας το 2004. Έκτοτε υπηρετούν με το ΚΕΑ Πειραιά, με κωδικούς ΛΣ 798-800. Έχουν μήκος 8,34μ. και πλάτος 2,84μ. ενώ το εκτόπισμά τους είναι 3 τόνοι. Φέρουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury και είναι εξοπλισμένα με έναν κεντρικά τοποθετημένο έστορα για βαρύ πολυβόλο των .50" και δύο πλευρικούς για πολυβόλα των 7,62mm. Ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από ένα ραντάρ ναυτιλίας.

Wellcraft

Και αυτό το ταχύπλοο αποτελεί δωρεά της Αμερικανικής Ακτοφυλακής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Υπηρετεί με την ΜΥΑ και φέρει κωδικό ΛΣ 797.


Σκάφη RIB/RHIB

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Oceanic Interceptor?2004
Gibli-1025122001
Oceanic 9000 Stealth181998/1999
MRCD-125021997/1999
Mostro Top Gun 96481997
Mostro Top Gun 864111992
Magna 110 Hurricane Mk.I/II3+
Magna 312

Oceanic Interceptor

Μικρός αριθμός τέτοιων σκαφών αποκτήθηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, αποκλειστικά για τις ανάγκες μεταφοράς ομάδων εφόδου της ΜΥΑ. Δεν φέρουν κωδικό ή κάποιο άλλο εμφανές διακριτικό, παρά μόνο το έμβλημα της Μονάδας (κάποια από αυτά). Διαθέτουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury και ένα ραντάρ ναυτιλίας.

Gibli-1025

Αποκτήθηκαν το 2001 και φέρουν κωδικούς ΛΣ 3xx. Έχουν ημίκλειστη καμπίνα και το μήκος τους είναι 10,25μ. Διαθέτουν δύο εσωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων που τους επιτρέπει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων. Ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από ένα ραντάρ ναυτιλίας και ένα έστορα για τοποθέτηση πολυβόλου των 7,62mm στη πλώρη.

Oceanic 9000 Stealth

Αποκτήθηκαν την περίοδο 1998-1999 και φέρουν κωδικούς ΛΣ 3xx. Έχουν μήκος 9 x 3,3 x 0,55μ, ενώ το εκτόπισμά τους είναι 2 τόνοι. Διαθέτουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury των 300 ίππων και ένα ραντάρ ναυτιλίας.

MRCD-1250

Τα δύο αυτά σκάφη, σχεδίασης και κατασκευής της ολλανδικής Madera βρίσκονται υπό παράδοση και αποτελούν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην ΜΥΑ. Οι διαστάσεις τους είναι 12,5 x 3,45 x 0,78μ. Πέραν του διμελούς τους πληρώματος μπορούν να μεταφέρουν 10-12μελή ομάδα σε καθίσματα απορρόφησης κραδασμών. Διαθέτουν έναν πρωραίο έστορα για βαρύ πολυβόλο των .50" και δύο πλευρικούς για πολυβόλα των 7,62mm. Ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από ένα ραντάρ και άλλα σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών και ναυτιλίας. Δύο εσω-εξωλέμβιοι κινητήρες των 370 ίππων τους εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 49 κόμβων. Σημειώνεται πως τα σκάφη αυτά είναι στρατιωτικών προδιαγραφών και η σχεδίασή τους προβλέπει ακόμη και την δυνατότητα ρίψης τους με αλεξίπτωτο.

Mostro Top Gun 864 & 964

Τα σκάφη αυτά παραδόθηκαν την περίοδο 1992 και το 1997, φέροντας κωδικούς ΛΣ 2xx. Έχουν διαστάσεις 9,3 x 3,3μ και 9,9 x 3,3μ αντίστοιχα, ενώ το εκτόπισμα ανέρχεται σε 1,4 και 1,6 τόνους. Στο κέντρο του σκάφους διαθέτουν μεταλλικό δακτύλιο για ασφαλή χειρισμό φορητού οπλισμού, ενώ την κίνησή τους εξασφαλίζουν δύο εξωλέμβιοι κινητήρες Mercury των 300 ίππων που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων.

Magna 110 Hurricane Mk.I/II

Φέρουν κωδικούς ΛΣ 1002-1003. Οι διαστάσεις τους είναι 10,8 x 3,22 x 0,7μ. και φέρουν ημίκλειστη καμπίνα. Διαθέτουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες Yamaha (στα Mk.II) ή Mercury (στα Mk.I) των 350 ίππων που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 60 κόμβων και εμβέλεια 250 ν.μ. Στην πλώρη των σκαφών υπάρχει έστορας για την τοποθέτηση πολυβόλου των 7,62mm ενώ φέρεται και ραντάρ ναυτιλίας.

Magna 31

Τα δύο αυτα σκάφη (ΛΣ 1003-1004) παραδόθηκαν μαζί με τα δύο Magna 110. Έχουν μήκος 9μ. και κινούνται με δύο εξωλέμβιους κ ινητήρες Mercury των 300 ίππων που τους προσδίδουν μέγιστη εμβέλεια 250 ν.μ. Στο μέσο του σκάφους φέρουν έστορα για τοποθέτηση πολυβόλου των 7,62mm, ενώ ο εξοπλισμός τους συμπληρώνεται από ένα ραντάρ ναυτιλίας.


Ναυαγοσωστικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Halmatic Lambro-60101999
Arun Halmatic11992

Halmatic Lambro-60

Αποτελούν εξέλιξη του προαναφερθέντος τύπου, με 10 σκάφη (Ν/Γ 511-520) να ναυπηγούνται στην Ελλάδα από την ΜοtoMarine. Οι παραδόσεις τους ολοκληρώθηκαν το 1999, οι διαστάσεις τους είναι 17,93 x 5,22 x 1,45μ και το εκτόπισμά ανέρχεται σε 37 τόνους. Φέρουν δύο κινητήρες ΜΑΝ που εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 20+ κόμβων και εμβέλεια 250 ν.μ. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι κοινά με του Ν/Γ 510.

Arun Halmatic

Το ναυαγοσωστικό σκάφος σχεδίασης Halmatic ανήκει στον όμιλο Vosper. Αποκτήθηκε το 1992 και φέρει τον κωδικό Ν/Γ 510. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από GRP και έχει την ιδιότητα να επανέρχεται σε "όρθια" θέση ακόμη και αν ανατραπεί. Οι διαστάσεις του είναι 16 x 5,2 x 1,5μ και το εκτόπισμά του 33 τόνοι. Φέρει δύο κινητήρες Caterpillar-3408ΤΑ που του εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 18,5 κόμβων και εμβέλεια 250 ν.μ. Φέρει εξοπλισμό διάσωσης και πυρόσβεσης, διαθέτει επίσης ραντάρ ναυτιλίας, ενώ το πλήρωμά του είναι 6μελές. Αποτελεί δωρεά ιδιωτών


Πλωτά Ασθενοφόρα

ΤΥΠΟΣΜονάδεςΣΧΟΛΙΑ
VIKING Norsafe Munin S12005

VIKING Norsafe Munin S1200 Extended Cabin

Η VIKING Norsafe Hellas είναι η ελληνική θυγατρική του κορυφαίου παγκόσμιου παρόχου λύσεων ασφάλειας στη θάλασσα VIKING Εξοπλισμός διάσωσης A/S. Η εταιρεία παράγει υψηλής ποιότητας ναυτιλιακές συσκευές - σωσίβιες λέμβους, σωσίβια σκάφη και σκάφη. Η προμήθεια του πρώτου σκάφους πραγματοποιήθηκε μέσα από το στρατηγικό έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Δύο ακόμη σκάφη παραλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 (ΛΣ1065 και ΛΣ 1066). Στα τέλη του 2020 αποφασίστηκε η προμήθεια πέντε (5) ακόμη πλωτών ασθενοφόρων ίδιου τύπου. Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά. Η προμήθεια θα γίνει με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω του κατεπείγοντος (COVID-19). Η εκτιμώμενη αξία του προγράμματος είναι 2.500.000 ευρώ και η διαπραγμάτευση θα γίνει με τις Viking Norsafe Hellas και Yachtech.

Το σκάφος είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του ΕΚΑΒ. Είναι πετρελαιοκίνητο με μήκος 12 μέτρα, φέρει δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 740 ίππων και αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 40 κόμβων. Η μέγιστη εμβέλεια είναι + 350νμ με ταχύτητα πλεύσης 35 κόμβων χάρη στους δίδυμους κινητήρες diesel Mercury. Το σκάφος λειτουργεί με ασφάλεια με δύνμε ανέμων 8 μπωφόρ και ύψος κύματος έως 4m. Το πλήρωμα αποτελείται από 4 άτομα και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 10 καθίσματα (το πολύ 12 επιβάτες). Το σκάφος έχει τέσσερα διαμερίσματα: τον ιατρικό χώρο, τον χώρο του πιλοτηρίου, το δωμάτιο των επιβατών και το μικρό WC.

Η κεντρική κονσόλα διαθέτει σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του κινητήρα, όργανα πλοήγησης, μεγάφωνο, σύστημα VHF και ενδοεπικοινωνίας. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους περιλαμβάνει επίσης Echo sounder, ραντάρ Lowrance, FLIR night vision θερμική κάμερα και GPS / chart plotter και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός του πλοίου αντιστοιχεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU). Ο ιατρικός - εξοπλισμός υγιεινής περιλαμβάνει φορείο απορρόφησης κραδασμών, κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, πλακέτα ακινητοποίησης πολλαπλών τραυματισμών, συσκευή τεχνητού αερισμού ανάνηψης ασθενούς, απινιδωτή, φορητή αναπνευστική συσκευή, χειρουργικά εργαλεία και άλλα.

Αντιρρυπαντικά

ΤΥΠΟΣΜΟΝΑΔΕΣΣΧΟΛΙΑ
Pollcat41999
LMPA-2951994

LMPA-29

Πέντε σκάφη (ΛΣ 413-417) αυτού του τύπου υπηρετούν με το ΛΣ από το 1994, επιφορτισμένα με την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Το δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 4 τέτοιων σκαφών δεν ασκήθηκε ποτέ. Αποτελούν σχεδίαση της ισπανικής εταιρείας Astilleros Gondan και ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα από την Motomarine. Οι διαστάσεις τους είναι 29,1 x 6,2 x 3,2μ, ενώ το εκτόπισμά τους είναι 240 τόνοι. Φέρουν δύο κινητήρες Caterpillar-3512STD που αποδίδουν μέγιστη ταχύτητά 12 κόμβων. Το πλήρωμά τους είναι 12μελές.

Pollcat

Είναι σκάφη (ΛΣ 418-421) τύπου καταμαράν σχεδίασης της εταιρείας Desmi τα οποία αποκτήθηκαν το 1999. Έχουν διαστάσεις 19 x 6 x 2,5μ και το εκτόπισμά τους ανέρχεται σε 85 τόνους. Φέρουν δύο κινητήρες diesel που τους προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 9 κόμβων και εμβέλεια 500 μιλίων.

Λοιπά σκάφη

Πέραν των προαναφερθέντων το ΛΣ - ΕΛΑΚΤ διαθέτει και μια πλειάδα άλλων σκαφών διαφόρων κατηγοριών (μικρά σκάφη RIB 5-8μ., μικρά πολυεστερικά ταχύπλοα, απλές λέμβους και ακάτους ξύλινου ή πλαστικού σκάφους, βοηθητικά πλοιάρια πολλαπλών ρόλων κλπ.) και τύπων. Η πολυτυπία πηγάζει τόσο από την διαφορετική προέλευση των σκαφών αυτών (δωρεές και παραχωρήσεις, κατασχέσεις), όσο και από τις μικρές αγορές για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών).

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής