Νέος σύγχρονος οπλισμός

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, οι ΗΠΑ επέβαλαν στο NATO την αποδοχή ως στάνταρ διαμετρήματος φορητού οπλισμού του 7,62 x 51 χιλ. Όμως ενώ ακόμη δεν είχε ωριμάσει μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας η τυποποίηση αυτή, οι ΗΠΑ στρέφονταν προς ένα νέο μικρότερο διαμέτρημα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Αμερικανικού Στρατού ήταν το 5,56 x 45 χιλ που υιοθέτησε επίσημα το 1967. Όπως ήταν αναμενόμενο, η τάση αυτή πέρασε και μέσα στο NATO με τη Δεύτερη Συμφωνία Τυποποίησης Διαμετρήματος (STANAG 4172), η οποία όμως υπογράφηκε από τις χώρες-μέλη μόλις το 1980. H τάση για μικρότερο διαμέτρημα και κατά συνέπεια ελαφρύτερα και πιο εύχρηστα όπλα, επηρέασε σημαντικά τις κατηγορίες των οπλοπολυβόλων και των πολυβόλων.

H ελληνική θέση πάνω στο θέμα της τυποποίησης του διαμετρήματος, χαρακτηρίστηκε από αξιοσημείωτη καθυστέρηση που δεν επέτρεψε την παρακολούθηση των νέων τάσεων. Στην πραγματικότητα ο ΕΣ προχώρησε στην πλήρη υιοθέτηση του διαμετρήματος των 7,62 χιλ., τη στιγμή που μέσα στη Συμμαχία ωρίμαζε η σκέψη της υιοθέτησης του νέου 5,56 χιλ. Πέρα όμως από την ανάγκη τυποποίησης με τα διεθνή δεδομένα, η εμπειρία έχει δέιξει ότι ο φορητός οπλισμός απαξιώνεται μετά από συνεχή και εντατική χρήση εντός 20-ετίας περίπου, κάτι που σημαίνει ότι η σειρά ΗΚ που χρησιμοποιείται μαζικά από τα μέσα της δεκαετίας του '80 προσεγγίζει το ωφέλιμο όριο ζωής της. Για το λόγο αυτό, ο ελληνικός στρατός δρομολόγησε τις διαδικασίες αντικατάστασης του φορnτού οπλισμού με νέα σειρά διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών. Το πρόγραμμα αλλαγής φορητού οπλισμού είναι πραγματικά τεράστιο, αφού οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς ανέρχονται σε 112.370 τυφέκια.

Μετά από διεθνή διαγωνισμό, επιλέχθηκε η προμήθεια των τυφεκίων G36 και πάλι της γερμανικής HECKLER & KOCH, με το κόστος να ανέρχεται σε 250.000.000 ευρώ περιλαμβάνοντας εγχώρια προστιθέμενη αξία 40%, ελληνική συμμετοχή 62%, αντισταθμιστικά ωφελήματα 112% και χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δόσεων μέχρι το 2015. Το πρόγραμμα αυτό καρκινοβατεί επικίνδυνα, έχοντας ουσιαστικά παγώσει για πάνω από ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική παραγγελία αφορά σε:

  • 69.670 τυφέκια κανονικής κάννης
  • 40.210 τυφέκια βραχείας κάννης
  • 2.490 τυφέκια κανονικής κάννης με προσαρμοσμένο εκτοξευτή βομβίδων
  • 2.320 ελαφρά πολυβόλα Minimi (€30.000.000)
  • 18.900 πιστόλια 9mm (€11.000.000)
  • 2.300 τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών (€2.500.000)

Ως προς τον εκσυγχρονισμό του ελαφρού οπλισμού για το πεζικό, μέχρι σήμερα έχουν επίσης παραληφθεί:

  • 15.000 τυφέκια Μ16Α2 (€19.600.000)
  • 1.010 τυφέκια M16A2 για το Λιμενικό και την ΠΑ
  • 750 ελαφρά πολυβόλα Minimi (€9.500.000)
  • 632 πολυβόλα οβίδων 40 χιλ. GMG
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ G-36
Γεμιστήρας30 φυσιγγίων
Διαμέτρημα5,56 mm x 45 ΝΑΤΟ
Θέσεις βολής2 (ημιαυτόματη, αυτόματη)
Ταχύτητα φυσιγγίου920 μέτρα / δευτερόλεπτο
Κινητική ενέργεια1.730 J (Joules)
Μέγιστο βεληνεκές2 χιλιόμετρα
Σκοπευτικόοπτικό 1,5x και βοηθητικό ερυθρής ακίδας
Μήκος99 εκατοστά
Βάρος (άδειο / πλήρες)3,3 / 3,780 κιλά

Το G-36 είναι ένα από τα πλέον προηγμένα και αξιόπιστα τυφέκια 5,56 mm x 45 στον κόσμο. Εκτός από τη Γερμανία, το τυφέκιο έχουν επιλέξει η Ισπανία, η Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Police) και η Αστυνομία των ΗΠΑ (US Police).

Αλλαγή διαμετρήματος

Το διαμέτρημα των 7,62 είναι ισχυρό σε μέσα και μεγάλα βεληνεκή καθώς από την ανάπτυξή του οι Αμερικανοί επεδίωκαν να έχει την ίδια απόδοση με το 0,30 ιντσών του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη το 5,56 είναι λιγότερο ισχυρό, αλλά προσφέρει στο μαχητή ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερης ποσότητας πυρομαχικών και ευκολία βολής. Το τελευταίο σημαίνει ότι χάρη στο νέο μικρότερο διαμέτρημα, ο σκοπευτής μπορεί να συγκεντρώσει ευκολότερα τα πυρά του πάνω στο στόχο ακόμη και στην αυτόματη βολή, κάτι που είναι δύσκολο με το 7,62 λόγω της μεγαλύτερης ανάκρουσης που παρουσιάζει το όπλο. Στην περίπτωση όμως του ΕΣ, τα σημεία υπεροχής του 5,56 αποκτούν σήμερα όλο και μεγαλύτερη αξία. Κάτω από την πίεση των στενών χρονικών ορίων που επιβάλλει η σύντομη θητεία στο στράτευμα είναι ευνόητο ότι για το μέσο στρατιώτη απαιτείται ένα περισσότερο "φιλικό" όπλο. H ευκολία χειρισμού του όπλου κατά τη μάχη αποκτά μεγαλύτερη σημασία από την θεωρητική ισχύ του, εφόσον ο στρατιώτης δεν εξασκείται επαρκώς στη σκοποβολή.

Η υπό προμήθεια ποσότητα τυφεκίων περιλαμβάνει και τον αναγκαίο αριθμό εκτοξευτών βομβίδων 40 χιλιοστών που προσαρμόζονται πάνω στο τυφέκιο. Έτσι, οι μονάδες Πεζικού, με την είσοδο σε χρήση του νέου τυφεκίου θα παραλάβουν και τους προβλεπόμενους αριθμούς εκτοξευτών βομβίδων ακολουθώντας τη λύση που έχουν υιοθετήσει άλλοι στρατοί, αλλά και οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Η είσοδος σε χρήση του νέου διαμετρήματος θα ξεκινήσει για το Πεζικό με τα πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ, ενώ αναμένεται στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα νέα τυφέκια.

Νέος Βαρύς Οπλισμός

Το 2005 έλαβε χώρα ακόμη μια θετική εξέλιξη, καθώς το Πεζικό παρέλαβε τα πρώτα πολυβόλα βομβίδων 40 χιλιοστών. Τα όπλα αποτελούν μέρος μιας παραγγελίας 633 πολυβόλων βομβίδων τύπου GΜG που τέθηκε το 2003 και τα νέα όπλα θα φέρονται επί θωρακισμένων οχημάτων φορέων (πιθανότατα τύπου ΗUΜΜER). Με την προμήθεια αυτή το Πεζικό αποκτά ένα φτηνό όπλο με το οποίο μπορεί να καταστρέφει ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ από απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Από την άλλη πλευρά, τα πολυβόλα των 0,50 ιντσών θα παραμείνουν το βαρύ πολυβόλο των μονάδων Πεζικού, καθώς θεωρούνται όπλα αξεπέραστης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Πρόσφατη απόδειξη ήταν η μαζική χρησιμοποίηση τους από τους Αμερικανούς στον πόλεμο στο Ιράκ. Το 50άρι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ το 1997 δόθηκε στην ΕΒΟ Αιγίου παραγγελία για την τροποποίηση περίπου 2.000 τέτοιων πολυβόλων 0,50 σε ΤΑΚ (Ταχείας Αλλαγής Κάννης). Η συγκεκριμένη αναβάθμιση επιλύει το μόνο πρόβλημα του πολυβόλου, επιτρέποντας την ταχύτατη αντικατάσταση της κάνης όταν αυτό επιβάλλουν λόγοι φθοράς και συντήρησης, ενώ ρυθμίζεται αυτόματα το διάκενό της. Το τελευταίο υπήρξε στο παρελθόν αιτία για πληθώρα ατυχημάτων. Πέραν αυτών, το όπλο με την ευκαιρία της προώθησής του στο εργοστάσιο δέχεται πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση και έτσι αποδίδεται αναβαθμισμένο και εργοστασιακά συντηρημένο στους χειριστές του. Πρόσφατα ανατέθηκε μια επιπλέον παραγγελία για 1.200 πολυβόλο με την οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Πεζικού αλλά και των άλλων Όπλων.

Τέλος, η ΕΒΟ έχει υπογράψει καταρχήν συμφωνία για την παραγωγή 220 όλμων 81 χιλ.και την κατασκευή 2.035 πολυβόλων. Μέσα στο 2005 εντάσσεται και ένα μέρος από το πρόγραμμα προμήθειας των όλμων 120 χιλ. με την κατασκευή 153 ρυμουλκούμενων όλμων. Μακροπρόθεσμα ανακοινώθηκαν επίσης 5 ακόμα προγράμματα για την ΕΒΟ Αιγίου και συγκεκριμένα η κατασκευή 337 όλμων εγκατεστημένων σε πυργίσκο ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων οχημάτων, η κατασκευή 4.570 ακόμα πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ και 34.000 πιστολίων 9 χιλ. για την ΕΛ.ΑΣ. και 18.500 για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ειδικές Δυνάμεις

Η αλλαγή οπλισμού στις ειδικές δυνάμεις ακολουθεί διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες σε σχέση με τον υπόλοιπο στρατό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις του προσωπικού. Η αντικατάσταση της σειράς FN περιορίστηκε στην αξιολόγηση των δύο κυριότερων εναλλακτικών λύσεων, δηλαδή της σειράς H&K που θα κατασκευαζόταν από την ΕΒΟ και της σειράς όπλων που κατασκεύαζε η αμερικανική Colt. Ουσιαστικά, η αναμέτρηση έγινε μεταξύ του τυφέκιου HK-33 της H&K (δηλαδή μία έκδοση του G-3 στα 5,56 χιλ.) με το Μ-16Α2 της Colt. Τελικός νικητής αναδείχθηκε το M-16A2, το οποίο είχε ήδη εισαχθεί σε υπηρεσία σε περιορισμένους αριθμούς από τα τέλη της δεκαετίας του '80.

Το M-16A2 βασίζεται στο M-16A1 που όμως παρουσίαζε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας. Η νέα έκδοση βελτιώθηκε κατακόρυφα σε όλες τις παραμέτρους σε σχέση με τον προκάτοχό του, διαθέτοντας πιο στιβαρή δομή χάρη στα ανθεκτικότερα συνθετικά υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα ο χειροφυλακτήρας, το κοντάκι και η λαβή. Επιπλέον τα κορυφαία του εργονομικά χαρακτηριστικά έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, με σκοπευτικά νέου τύπου, διαβαθμισμένα για βεληνεκή από 0-300 μέτρα και για βεληνεκή άνω των 300 μέτρων. Ένα μελανό σημείο του M-16A2 είναι ο αλουμινένιος γεμιστήρας που απαιτεί προσοχή στη χρήση του. H συνηθέστερη αιτία εμπλοκών είναι οι φθαρμένοι ή υπερφορτωμένοι γεμιστήρες, κάτι που σημαίνει ότι αν και ο γεμιστήρας δέχεται 30 φυσίγγια, οι ειδικοί συνιστούν τη χρησιμοποίηση μόνο 28.

Γ.Ανδρουλάκης - 01 Μαίου 2006