Προστατευτικός εξοπλισμός

Στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της προστασίας του Έλληνα μαχητή, οι αλλαγές έγιναν καθυστερημένα και αποσπασματικά. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, πρώτες οι Ειδικές Δυνάμεις αναγνώρισαν την ανάγκη εισαγωγής σε χρήση ενός νέου κράνους από κέβλαρ. Έτσι, προμηθεύτηκαν, μέσω διακρατικής συμφωνίας, από τις ΗΠΑ περίπου 1.500 κράνη για τη μερική κάλυψη των αναγκών τους. Τα κράνη ήταν τα γνωστά σχήματος "Fitz", τύπου PASGT (Ρersonal Armor System Ground Troops). Λίγο μετά την παραλαβή του νέου κράνους που κατ' αρχήν διατέθηκε στις μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν την αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό με πρώτη εκείνη στη Σομαλία.

Αντιβαλλιστικά κράνη

Δυστυχώς, οι επείγουσες ανάγκες για αντιβαλλιστικά κράνη καλύφθηκαν με δανεισμό από τις Ειδικές Δυνάμεις, ενώ οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις οδήγησαν σε νέες, αποσπασματικές προμήθειες.

Παραγγέλνονται περίπου 800 κράνη (1997) και άλλα τόσα δύο χρόνια αργότερα.

Παράλληλα, στα πλαίσια αντισταθμιστικών ωφελημάτων ο ελληνικός στρατός παραλαμβάνει περί τα 20.000 κράνη μέσα από πέντε τουλάχιστον διαφορετικές συμβάσεις, τα οποία προήλθαν από εταιρείες τεσσάρων διαφορετικών χωρών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία) και επομένως ήταν και διαφορετικών προδιαγραφών.

Στα πλαίσια της Έκθεση αμυντικού υλικού Defendory 2002 ανακοινώνεται η παραγγελία 15.540 συνθετικών κρανών τύπου AC 200 από τη βρετανική NP Aerospace, ύψους 3.000.000 ευρώ, και μία δεύτερη για ακόμη 1.000 τεμάχια.

Αποφασίζεται η "ελληνοποίηση" της προμήθειας προστατευτικών κρανών και υπογράφεται πενταετής σύμβαση, για την απευθείας προμήθεια από την ενοποιημένη ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ (πλέον Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Η παραγγελία δεν προχώρησε τελικά!

Ανακοινώνεται παραγγελία 10.000 κομματιών αξίας 2.000.000 ευρώ, των οποίων ο σχεδιασμός περιλάμβανε την παραγωγή των μαλακών μερών του κράνους (υποσιάγονο και αντικραδασμικό πλέγμα εσωτερικής ανάρτησης της κεφαλής) από τη μονάδα παραγωγής στην Κύμη (Ηλεκτρομηχανική Κύμης) και τη μορφοποίηση του σκληρού κελύφους από την πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Η παραγγελία δεν προχώρησε τελικά!

Επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός του 2003 για την προμήθεια αντιβαλλιστικών κρανών.

Η παραγγελία δεν προχώρησε τελικά!

H ΑΣΔΥΣ αποφασίζει την συγκρότηση 9-μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του διαγωνισμού 70/09 για τον εξοπλισμό. Με το συγκεκριμένο διαγωνισμό τα θρυλικά κράνη M1 του Β'ΠΠ αναμενόταν να περάσουν επιτέλους στην ιστορία, καθώς αφορούσε σε 72.154 αντιβαλλιστικά κράνη.

Πρόκειται για τον ίδιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2003 και 2009, ο οποίος επίσης δεν προχώρησε!

Με μία μικρή καθυστέρηση 18 ετών (το πρόγραμμα εκκρεμεί από το 2003), υπεγράφεται η σύμβαση προμήθειας 72.154 αντιβαλλιστικών κρανών. Η προμήθεια προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα 30 έως 40.000 τα κράνη, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων, Δ'ΣΣ, ΑΣΔΕΝ και ΠΝ, ΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι συνολικότερες ανάγκες είναι υψηλότερες καθώς τα σύγχρονα κράνη έχουν ημερομηνία λήξεως, ενώ πολλά από αυτά χρήζουν αντικατάστασης λόγω χρήσης.

Αντιβαλλιστικά κράνοι

Αλεξίσφαιρα γιλέκα

Εξαρτύσεις μάχης τύπου γιλέκο (Plate Carrier) της ελληνικής εταιρείας ELMON

Η αρχή της δεκαετίας του '90 βρήκε τον ελληνικό στρατό να κατέχει μόνο μια μικρή ποσότητα από περίπου 4.500 αλεξίθραυσμα γιλέκα, που είχαν παραχωρηθεί από τα αμερικανικά αποθέματα και χρονολογούνταν από την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ελληνική ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία, αλλά και σε αρκετές από τις μετέπειτα αποστολές. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, και ειδικότερα μετά το 1996, ο στρατός προέβη σε αποσπασματικές προμήθειες περίπου 2.200 αντιβαλλιστικών γιλέκων που διατέθηκαν άμεσα στο προσωπικό των ειρηνευτικών αποστολών.

Αργότερα, στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κατέστη σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού πρώτης γραμμής είναι περισσότερο από απαραίτητο να φέρει, εκτός από το κράνος κέβλαρ, και γιλέκο αντιβαλλιστικής προστασίας. Τα αλεξίσφαιρα αυτά προσφέρουν αυξημένη προστασία, αφού καλύπτουν όλο το σώμα εκτός κεφαλιού και άκρων. Αντίθετα, σε στρατιωτικά τμήματα που αναμένεται να δράσουν σε πιο συμβατικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις περιβάλλοντα, απαιτείται νέου τύπου αλεξίσφαιρο.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020, ξεκίνησαν οι παραδόσεις των νέων εξαρτύσεων μάχης τύπου γιλέκο (Plate Carrier) της ελληνικής εταιρείας ELMON. Η προμήθεια αφορά την Σύμβαση υπ' αριθμ. 0039Α/20 που ανατέθηκε στην ELMON στις 31 Αυγούστου 2020 με αντικείμενο την παράδοση των 2.300 εξαρτύσεων και των λοιπών απαρτίων που τις συνοδεύουν. Η εξάρτυση σχεδιάστηκε από την Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της ELMON σε συνεργασία με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και περιλαμβάνει -πέρα από τον βασικό φορέα- ζώνη μάχης, θήκη γενικής χρήσης, θήκες γεμιστήρων G3/M16/Minimi/ FN MAG, θήκες χειροβομβιδων, IFAK, θήκη ασυρμάτου και σακίδια 36lt ή 55lt με την τελική διαμόρφωση να προσαρμόζεται ανάλογα στον εκάστοτε τελικό χρήστη.

Γ.Ανδρουλάκης - 12 Δεκεμβρίου 2004

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής