Προστατευτικός εξοπλισμός

Στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της προστασίας του Έλληνα μαχητή αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, πρώτες οι Ειδικές Δυνάμεις αναγνώρισαν την ανάγκη εισαγωγής σε χρήση ενός νέου κράνους από κέβλαρ. Έτσι, προμηθεύτηκαν, μέσω διακρατικής συμφωνίας, από τις ΗΠΑ περίπου 1.500 κράνη για τη μερική κάλυψη των αναγκών τους. Τα κράνη ήταν τα γνωστά σχήματος "Fitz", τύπου PASGT (Ρersonal Armor System Ground Troops). Λίγο μετά την παραλαβή του νέου κράνους που κατ' αρχήν διατέθηκε στις μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν την αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό με πρώτη εκείνη στη Σομαλία.

Εκπαίδευση

Αντιβαλλιστικά κράνη

Δυστυχώς, οι επείγουσες ανάγκες καλύφθηκαν με δανεισμό από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις οδήγησαν σε νέες αποσπασματικές προμήθειες. Έτσι, το 1997 παραγγέλθηκαν περίπου 800 κράνη και το 1999 άλλα 800. Στα πλαίσια αντισταθμιστικών ωφελημάτων ο ελληνικός στρατός έχει παραλάβει περί τα 20.000 κράνη μέσα από πέντε τουλάχιστον διαφορετικές συμβάσεις, τα οποία προήλθαν από εταιρείες τεσσάρων διαφορετικών χωρών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία) και επομένως ήταν και διαφορετικών προδιαγραφών.

Στα πλαίσια της Defendory 2002 ανακοινώθηκε η παραγγελία 15.540 συνθετικών κρανών τύπου AC 200 από τη βρετανική NP Aerospace, ύψους 3.000.000 ευρώ, και μία δεύτερη για 1.000 τεμάχια. Το 2001 αποφασίστηκε η "ελληνοποίηση" της προμήθειας και στο πλαίσιο αυτής της απόφασης υπογράφηκε το 2003 πενταετής σύμβαση, για την απευθείας προμήθεια από την ενοποιημένη ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ (πλέον Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα). Το 2004 ανακοινώθηκε παραγγελία 10.000 κομματιών αξίας 2.000.000 ευρώ, των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την παραγωγή των μαλακών μερών του κράνους (υποσιάγονο και αντικραδασμικό πλέγμα εσωτερικής ανάρτησης της κεφαλής) από τη μονάδα παραγωγής στην Κύμη (Ηλεκτρομηχανική Κύμης) και τη μορφοποίηση του σκληρού κελύφους από την πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Καμία από τις παραγγελίες αυτές δεν προχώρησε τελικά!

Στις 6 Μαρτίου 2020, η ΑΣΔΥΣ αποφάσισε την συγκρότηση 9-μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του διαγωνισμού 70/09 για τον εξοπλισμό, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών! Με το συγκεκριμένο διαγωνισμό τα θρυλικά κράνη M1 του Β'ΠΠ αναμένεται να περάσουν επιτέλους στην ιστορία. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά σε 72.154 αντιβαλλιστικά κράνη και πρόκειται για τον ίδιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τελευταία φορά στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 και αρχικά είχε προκηρυχθεί το.. 2003! Η προμήθεια περιλαμβάνει επίσης:

 • 50 θερμικές διόπτρες σκόπευσης (clip-on) για φορητό οπλισμό
 • 50 δικύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG)
 • 200 μονοκύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG)
 • 1.000 φορείς εξαρτύσεως - Θωρακίσεως (Plate carrier) πλήρεις με αντιβαλλιστικές πλάκες Level III/IV, συνοδευομένων από πλήρη σειρά παρελκομένων (θήκες γεμιστήρων, γενικής χρήσεως, ασυρμάτου, απορρίψεως κενών γεμιστήρων, για ταινίες φυσιγγίων πολυβόλων Minimi και MAG, πιστολιού, χειροβομβίδων και ατομικές υγειονομικές συλλογές)
 • 3.000 φορείς εξαρτύσεως - θωρακίσεως (Plate carrier) αντιβαλλιστικές πλάκες Level IV
 • 4 συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας mini UAV
 • 4 συστήματα Drone καθέτου αποπροσγεισεως πολλαπλών στροφείων
 • 10 συστήματα Micro UAV
 • Θερμικές κάμερες για παρατηρητήρια
 • Θερμικές κάμερες παρατηρήσεως
 • 50 διόπτρες ταχείας σκοπεύσεως τύπου Red Dot
 • 100 ενισχυτικών/ μεγεθυντικών φακών (Magnifier x3) για συνδυασμό με Red Dot
 • 2.000 ελαφρά αντιβαλλιστικά κράνη Kevlar τύπου High-Cut για τις ειδικές δυνάμεις
 • 1.000 αντιβαλλιστικά γυαλιά

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020, ξεκίνησαν οι παραδόσεις των νέων εξαρτύσεων μάχης τύπου γιλέκο (Plate Carrier) της ελληνικής εταιρείας ELMON. Η προμήθεια αφορά την Σύμβαση υπ’ αριθμ. 0039Α/20 που ανατέθηκε στην ELMON στις 31 Αυγούστου 2020 με αντικείμενο την παράδοση των 2.300 εξαρτύσεων και των λοιπών απαρτίων που τις συνοδεύουν. Η εξάρτυση σχεδιάστηκε από την Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της ELMON σε συνεργασία με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και περιλαμβάνει -πέρα από τον βασικό φορέα- ζώνη μάχης, θήκη γενικής χρήσης, θήκες γεμιστήρων G3/M16/Minimi/ FN MAG, θήκες χειροβομβιδων, IFAK, θήκη ασυρμάτου και σακίδια 36lt ή 55lt με την τελική διαμόρφωση να προσαρμόζεται ανάλογα στον εκάστοτε τελικό χρήστη.

Αλεξίσφαιρα γιλέκα

Η αρχή της δεκαετίας του '90 βρήκε τον ελληνικό στρατό να κατέχει μόνο μια μικρή ποσότητα από περίπου 4.500 αλεξίθραυσμα γιλέκα, που είχαν παραχωρηθεί από τα αμερικανικά αποθέματα και χρονολογούνταν από την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ελληνική ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία, αλλά και σε αρκετές από τις μετέπειτα αποστολές. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, και ειδικότερα μετά το 1996, ο στρατός προέβη σε αποσπασματικές προμήθειες περίπου 2.200 αντιβαλλιστικών γιλέκων που διατέθηκαν άμεσα στο προσωπικό των ειρηνευτικών αποστολών.

Αργότερα, στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κατέστη σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού πρώτης γραμμής είναι περισσότερο από απαραίτητο να φέρει, εκτός από το κράνος κέβλαρ, και γιλέκο αντιβαλλιστικής προστασίας. Τα αλεξίσφαιρα αυτά προσφέρουν αυξημένη προστασία, αφού καλύπτουν όλο το σώμα εκτός κεφαλιού και άκρων. Αντίθετα, σε στρατιωτικά τμήματα που αναμένεται να δράσουν σε πιο συμβατικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις περιβάλλοντα, απαιτείται νέου τύπου αλεξίσφαιρο.

Γ.Ανδρουλάκης - 12 Δεκεμβρίου 2004

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής