Βύσμα στον ελληνικό στρατό

Οι ρουσφετολογικές μεταθέσεις και κατατάξεις στον Ελληνικό Στρατό αποτελούν αδιαμφισβήτητο γεγονός και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα, αλλά και στους στρατεύσιμους που δεν διαθέτουν το απαραίτητο βύσμα για να προστατεύσουν τα νόμιμα συμφέροντά τους.

Σε άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία το 2007 αναφέρεται ότι "στις 26 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψε δύο αποφάσεις: Η μία αφορούσε σε 1.785 μετατάξεις και η δεύτερη σε 441. Αλλά επειδή, κατά τα φαινόμενα, κάποιοι έμειναν εκτός των ρυθμίσεων, ένα τριήμερο αργότερα, ο υπουργός έσπευσε να επανέλθει με νέες μετατάξεις: Για 29 στρατεύσιμους στις 29 Οκτωβρίου και άλλους 32 την 1η Νοεμβρίου. Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, οι μετακινήσεις έφτασαν τις 2.287. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετατάξεις χαρακτηρίζονται ως... απόρρητες, εξ ου και δεν ανακοινώνονται! Κάτι που στερείται κάθε λογικής, αφού ούτε θέμα ασφάλειας τίθεται, ούτε παραβίαση προσωπικών δεδομένων συντελείται."

Τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής είναι λίγο πολύ γνωστά, αφού οι μονάδες του στρατού στερούνται φαντάρων και οι στρατέυσιμοι που υπηρετούν στον Εβρο και στα νησιά αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες υπηρεσίες. Αντίθετα, στις βυσματικές μονάδες και σώματα δημιουργείται το αδιαχώρητο, όπως στο Ναυτικό που έχει φτάσει στο σημείο να έχει περισσότερους ναύτες απ' όσους χρειάζεται! Έτσι, αναγκάζεται να λειτουργεί ταυτόχρονα δύο κέντρα εκπαίδευσης (στο Σκαραμαγκά και τον Πόρο), ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τους 1.850 νεοσύλλεκτους που παρουσιάζονται. Και αυτό συμβαίνει όταν το ΓΕΝ έχει ζητήσει μόλις 800 ναύτες για τις ανάγκες του. Αντίστοιχα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των στρατεύσιμων που μετατάσσονται προς την αεροπορία, παρόλο που οι ανάγκες σε σμηνίτες είναι περιορισμένες.

Βυσματικές μεταθέσεις / μετατάξεις

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ, που αναφέρεται στον απολογισμό έργου του α' εξαμήνου 2008 (με ημερομηνία 25 Αυγούστου):

  • Κατά την ΕΣΣΟ Α' 2008, 1.038 στρατεύσιμοι από το στρατό πήραν μετάταξη προς την αεροπορία και το ναυτικό - το 8% όσων κατετάγησαν
  • Στην ΕΣΣΟ Β' 2008, ο αριθμός των μετατάξεων από το στρατό προς τους άλλους κλάδους διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 1.909. Το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στο 18%, καθώς η σειρά περιελάμβανε μικρότερο αριθμό φαντάρων
  • Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι μετατάξεις για την ΕΣΣΟ Γ' 2008: Συνολικά 2.200 στρατεύσιμοι έφυγαν από το στρατό για τους "ευγενείς" κλάδους της αεροπορίας και του ναυτικού
  • Συνολικά 5.147 μετατάξεις έγιναν μόνον στις τρεις πρώτες σειρές,το 2008

Η "κρατική παρέμβαση" δεν σταματάει στις μετατάξεις, αλλά συνεχίζεται και στις μεταθέσεις καθώς χιλιάδες οπλίτες δεν παίρνουν πρώτη μετάθεση για παραμεθόριες μονάδες, όπως ορίζει ο νόμος. Στην πρώτη ΕΣΣΟ της χρονιάς 2.614 οπλίτες δεν πήραν την μετάθεσή τους για τα σύνορα και άλλοι 1.528 την επόμενη ΕΣΣΟ (ποσοστά 14% έως 20%), όταν ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% έως 7% θεωρείται φυσιολογικό. Τέλος, λιγότεροι από τους μισούς παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν αφού στην ΕΣΣΟ Α' 2008 εκλήθησαν 31.444 και κατετάγησαν 12.922 (41%), ενώ στην ΕΣΣΟ Β' 2008 πήραν το χαρτί κατάταξης 27.633 και παρουσιάστηκαν μόλις 10.408 (37%)

Η βυσματοκρατία συνεχίζεται

Η ιδιαίτερη μεταχείριση γόνων πλουσίων οικογενειών και πολιτικών συνεχίστηκε και στις σειρές του 2008. Ενώ ο τότε υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλούσε για ίση μεταχείριση των στρατευμένων, από τα 870 άτομα που κατατάχθηκαν στη σειρά του Φεβρουαρίου με απόφασή του το 40% ή 350 άτομα μετατάχθηκαν από το Στρατό Ξηράς στο Ναυτικό.

Στη σειρά του Μαΐου 2008 κατατάχθηκαν 1.400 άτομα και υπογράφηκαν 750 μετατάξεις και στη σειρά του Σεπτεμβρίου 2008 κατατάχθηκαν 1.500 άτομα και οι μετατάξεις έφτασαν τις 950 (63%). Στη σειρά του Νοεμβρίου από τα 2.120 άτομα μετατάχθηκαν τα 1.250.

Λιστα βυσματικών αιτημάτων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σειρά του Φεβρουαρίου του 2009 μετατάχθηκαν από το Στρατό Ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό 30 μέλη της ΟΝΝΕΔ. Η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων σε παλαιότερη καταγγελία της είχε αναφέρει ότι μία από τις χιλιάδες αυτές μετατάξεις από τον Στρατό Ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν και αυτή του γιου του Ευάγγελου Αντώναρου. Τον Δεκέμβριο του 2008 η στελέχωση του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε τα 5.800 άτομα, με προβλεπόμενο προσωπικό 3.650.

Στρατιωτικοί πρωτοστατούν στη "βιομηχανία" ρουσφετιών

Bιομηχανία ρουσφετιών έχουν στήσει οι ίδιοι οι στρατιωτικοί μέσα στο ΓΕΣ! Τον Ιούλιο του 2010 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μία κατάσταση με 111 "κοινωνικά αιτήματα", δηλαδή ρουσφέτια που είχαν υποβληθεί από στρατιωτικούς -εν ενεργεία και απόστρατους- στην αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ. Στη λίστα παρουσιάζονται αιτήματα όπως: Οχι ΕΛΔΥΚ, να πάει 71 Α/Μ. ΚΕΕΜ να γίνει μουσικός. Από Παρανέστι να γίνει ΥΕΑ-ΕΔ και δεκάδες παρόμοιες... απαιτήσεις.

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής