Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »


Αυτά τα "είπαν στην μητέρα μου Μυτιλήνη και ημερομηνία" είναι περίεργα, καθώς ταξιδέψατε μετά και για Ελλάδα. Δηλαδή, αν η μητέρά σας σας έλεγε ότι σας ζητάει ένα υπουργείο και εσείς είχατε σκοπό να πάτε σε υπηρεσία του υπουργείου, δεν θα παίρνατε τηλέφωνο κάποιον σε αυτό το υπουργείο να μάθετε τι και πώς θέλουν; Τώρα, σας κάλεσε ο ελληνικός στρατός, εσείς δεν μάθατε τι και γιατί (με πλήρη ακρίβεια) και πήγατε να μπείτε στην Ελλάδα. Άρα, είναι λογικό να σας σταματήσουν. Επίσης, δεν γίνεται να σας σταματάνε ως "λιποτάκτη" πριν σας καλέσει ο στρατός.

Οπότε, να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση σας πρώτα. Μετά, εάν είστε ανυπότακτος εξωτερικού, ή δηλωθείτε ως τέτοιος στην ελληνική πρεσβεία / ελληνικό προξενείο στην Κύπρο, ναι, θα μπορείτε αθροιστικά κάθε ημερολογιακό έτος να μπαίνετε 30 ημέρες στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο της στρατολογικής σας κατάστασης. Εάν είστε λιποτάκτης, δεν είστε ανυπότακτος και δεν μπορείτε να υποπέσετε σε αυτήν την κατηγορία. Εάν δεν το ξεκαθαρίσετε, μπορεί να σας ξανασταματήσουν, και αν είστε δηλωμένος ως λιποτάκτης ή ανυπότακτος εσωτερικού, μπορεί να κρατηθείτε επί μακρόν ή/και να βρεθείτε ντυμένος στο χακί.

Από την στιγμή που θα καταταγείτε, ή έστω θα θεωρηθεί ότι έχετε καταταγεί λόγω του 6μήνου στην Κύπρο, θα μπορείτε να εξαγοράσετε την υπολειπόμενη θητεία. Κατόπιν, θα εμφανιστεί στην ελληνική εφορία το ποσό και θα μπορείτε να το βάλετε σε διάφορες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματα σας και τους εκάστοτε νόμους. Για πληροφορίες σχετικά με την ελληνική εφορία, πάλι ή θα ρωτήσετε την ελληνική πρεσβεία ή την ελληνική εφορία, ή θα διαβάσετε τους ελληνικούς νόμους.

Εάν θέλετε να βγείτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, για να μην σας καλούν να παρουσιαστείτε ή να πληρώσετε, πρέπει να αποδείξετε ότι ήσασταν εκτός Ελλάδος για 11 χρόνια ή δουλεύατε στο εξωτερικό για 7 χρόνια. Αφού ξεκαθαρίσετε την κατάστασή σας, ξαναποστάρετε στο ανάλογο θέμα του φόρουμ.

Εσάς σας ενδιαφέρουν τα άρθρα 56,43 και 25 του νόμου από εδώ: https://www.stratologia.gr/el/nomothesia

Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

@Ανυπότακτος
Αφού είστε άνεργος, γιατί δεν πάτε να υπηρετήσετε στο στρατό; Εφόσον είστε το μόνο τέκνο γονέα που δεν μπορεί να εργαστεί και ο άλλος γονέας έχει πεθάνει, μάλλον υπέχετε 6μηνης στρατιωτικής υποχρέωσης.
Τώρα, εάν θέλετε να παραμείνετε εκτός στρατού, πρέπει να ζήσετε με τις συνέπειες. Τα αδικήματα που διαπράξατε και για τα οποία καταδικαστήκατε δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά, ώστε να σας δοθεί απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης.
Άρα, κάποια στιγμή ως ανυπότακτο θα σας εμφανιστεί το πρόστιμο στην εφορία. Εάν δεν το πληρώσετε, μπορεί να κατασχεθεί κάτι που σας ανήκει, που είναι στο δικό σας όνομα δηλαδή. Πιθανόν κάποιο επίδομα, κάποιο σπίτι κ. Τ. Λ. Αυτό ανάλογα με τους νόμους που ισχύουν εκείνη την περίοδο. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει προστασία και ακατάσχετο για κάποιο σπίτι, κάποιο επίδομα. Επίσης, ανάλογα με τους εκάστοτε νόμους, μπορεί το πρόστιμο να μπορεί να ρυθμιστεί να πληρωθεί σε δόσεις.
Το 2020 είστε για τον στρατό 32 και το 2021 είστε 33. Το 2021 μπορείτε να υπηρετήσετε 20 ημέρες και μετά να εξαγοράσετε.
Εάν καταταγείτε φέτος και όχι το 2021, βάσει νόμου, θα αρθούν όλες οι συνέπειες της ανυποταξίας, αλλά δεν θα μπορείτε να εξαγοράσετε.
Άρα, σας συμφέρει να καταταγείτε φέτος, στο τέλος του χρόνου, και μόλις μπει το 2021, να εξαγοράσετε το υπόλοιπο της θητείας σας. Δηλαδή, να μπείτε πιθανόν με την τελευταία ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου 2020, ώστε να αρθούν όλες οι συνέπεις της ανυποταξίας, και την 01.01.2021 να εξαγοράσετε την υπόλοιπη θητεία σας.

Νόμος 4609/2019
Άρθρο 19 Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ανυπότακτων 1. Οι διατελέσαντες ή διατελούντες σε ανυποταξία, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εφόσον: Α) έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν πλήρως ή μερικώς τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, β) έχουν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπληρώνουν ακόμη τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, γ) καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δ) έχουν ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσης, χωρίς να προηγηθεί κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ε) απαλλαγούν από την υποχρέωση στράτευσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, στ) τελούν σε αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας, ζ) λάβουν αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η) έχουν ήδη εκπληρώσει ως αντιρρησίες συνείδησης πλήρως ή μερικώς την εναλλακτική τους υπηρεσία, θ) έχουν ήδη υποβάλει ή υποβάλουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στις κείμενες διατάξεις περί αντιρρησιών συνείδησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και παρουσιάζονται εμπρόθεσμα για εκπλήρωση της εναλλακτικής τους υπηρεσίας, ως εκ της ανωτέρω υπαγωγής τους.2. Το αξιόποινο της ανυποταξίας όσων υπάγονται ή θα υπαχθούν σε μία από τις περιπτώσεις α΄ έως θ΄ της παραγράφου 1 εξαλείφεται, οι ποινικές συνέπειες αίρονται και οι διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί διαγράφονται στο σύνολό τους. Αν μέρος των διοικητικών προστίμων έχει αποπληρωθεί, διαγράφεται το υπολειπόμενο ποσό. Οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.3. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος γίνεται αυτεπαγγέλτως.

Νόμος 4494/2017
Άρθρο 38 Τροποποίηση διατάξεων του v.3421/2005 (A΄ 302) 2. Η παρ.1 του άρθρου 57 του ν.3421/2005, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.6 του άρθρου 12 του ν.4361/2016 (Α΄ 10), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Όσοι συμπληρώνουν το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους, μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση είκοσι (20) ημερών. »
Επίσης, ως ανυπότακτος εσωτερικού, ΔΕΝ μπορείτε ΝΟΜΙΜΑ να βγείτε από την χώρα. Τώρα άμα δεν σας ελέγξουν λόγω Σένγκεν, είναι άλλο θέμα.
Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

Heraldic έγραψε:Τι γίνεται αν είστε στο εξωτερικό και δεν προγραμματίζετε να επιστρέψετε στην Ελλάδα, μπορείτε να το κάνετε αυτό online;

Και αν το πρόστιμο απλώς αυξάνεται απείρως χωρίς κανένα άλλο αποτέλεσμα, υπάρχει κάποιο σημείο στην πληρωμή του αν δεν σχεδιάζετε να επιστρέψετε έως ότου είστε 45;
Θα σας προκαλούσε προβλήματα όταν προσπαθείτε να υποβάλετε αίτηση για ανανέωση διαβατηρίου από το εξωτερικό;


Πρέπει να μιλήσετε με την αρμόδια εφορία ή πρεσβεία ή προξενείο για το τι μπορεί να γίνει. Θεωρητικά, πάντως, το πρόστιμο ή η εξαγορά ή η οποια ρύθμιση που έχει φτάσει στην εφορία, μπορεί να πληρωθεί ηλεκτρονικά, καθώς και αιτήσεις για υπαγωγή σε ρυθμίσεις δόσεων κ. Τ. Λ. Μάλλον μπορούν να αποσταλλούν και ταχυδρομικά. Πάντως, επειδή όλα αυτά έχουν και κάποια παράβολα και δικαιολογητικά, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού κράτους, ήγουν εφορία, προξενείο, πρεσβεία.

Το διοικητικό πρόστιμο (και οι προσαυξήσεις), τουλάχιστον στην πράξη, δεν σταματάει να υπάρχει αυτόματα μετά τα 45 και την λήξη της ανυποταξίας, αλλά θέλει συνήθως κάποια διαδικασία ότι έχει πάψει το αίτιο της ύπαρξης του. Εδώ εξηγείται πώς γίνεται η όλη διαδικασία:

http://www.sblawservices.gr/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5/#2

Για το διαβατήριο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μπορεί κανείς να έχει προβλήματα για το χρέος στην εφορία, εάν μπει στην Ελλάδα.

Heraldic
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Τετ Οκτ 02, 2019 4:47 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Heraldic »

Heraldic έγραψε:Για το διαβατήριο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μπορεί κανείς να έχει προβλήματα για το χρέος στην εφορία, εάν μπει στην Ελλάδα.


Ευχαριστώ, αυτό θέλω κυρίως να μάθω.
Δεν σχεδιάζω να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά επειδή δεν είμαι πολίτης της χώρας που διαμένω επί του παρόντος, θα χρειαστεί να πάρω το διαβατήριό μου κάθε πέντε χρόνια και να ζητήσω ποινικό μητρώο μέσω της πρεσβείας για κάποια χαρτιά που σχετίζονται με τις θεωρήσεις κάποια στιγμή.

Θα υπήρχαν προβλήματα κατά τη διαδικασία αίτησης αυτών των εγγράφων;

Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

Heraldic έγραψε:Ευχαριστώ, αυτό θέλω κυρίως να μάθω.
Δεν σχεδιάζω να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά επειδή δεν είμαι πολίτης της χώρας που διαμένω επί του παρόντος, θα χρειαστεί να πάρω το διαβατήριό μου κάθε πέντε χρόνια και να ζητήσω ποινικό μητρώο μέσω της πρεσβείας για κάποια χαρτιά που σχετίζονται με τις θεωρήσεις κάποια στιγμή.

Θα υπήρχαν προβλήματα κατά τη διαδικασία αίτησης αυτών των εγγράφων;


Ρε συ,Heraldic, είναι σοβαρές ερωτήσεις τώρα αυτές; Άλλοι μέσα σε 15-20 ημέρες βρέθηκαν να χρωστάνε 6000 στην εφορία, ενώ πριν χρωστούσαν μόνο τον εξτρά μήνα θητείας, ως ανυπότακτοι. Άλλος, μέσα σε 5-10 χρόνια από βασιλεύς των Ελλήνων με παλάτια και λούσα, βρέθηκε ημιεξόριστος και να μην έχει καν την ελληνική υπηκοότητα (τα λούσα τα ψιλοκράτησε, αλλά έχασε τα παλάτια). Και συ με/μας ρωτάς, αν με χρέος στην εφορία 6000 να τοκίζεται κάθε μήνα θα μπορείς εσαεί να βγάζεις διαβατήριο ανά 5 χρόνια και να έχεις καθαρό ποινικό μητρώο;

Ε, τι απάντηση μπορεί να σου δώσει κανείς;

Άλλωστε, η απάντηση είναι διαφορετική και ανάλογα με το ποιος είσαι. Γνωστή και μη εξαιρετέα ομάδα χρωστούσε άπειρα λεφτά στο δημόσιο και κάπως μέναν παγωμένα, μέχρι να την πάρει κάποιος με λεφτά, οπότε και ξεπάγωσαν τα χρέη, αλλά χρειάστηκε τελικά να πληρωθεί το αρχικό χρέος και όχι οι τόκοι. Για την ίδια ομάδα, όταν είχε καταπέσει η εγγυητική της, άνοιξε τράπεζα ημέρα Κυριακή για να δοθεί νέα εγγυητική. Για την ίδια ομάδα, πρόσφατα που ήταν να πέσει, άλλαξε ο νόμος με τροπολογία, δύο μέρες μετά την απόφαση που μπορεί να την ρίξει κατηγορία. Ολικοί αρνητές στράτευσης δικάστηκαν και πήγαν φυλακή, αλλά τουλάχιστον ένας αρνητής στράτευσης έφτασε να δικάζεται έχοντας φτάσει τα 45, οπότε δεν είχε πια υποχρέωση στράτευσης και αθωώθηκε. Ένας τέτοιος έτυχε να είναι ο κύριος Καρανίκας, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού μας.

Οπότε, έχεις εσύ κάποιον τρόπο να παγώσεις τα χρέη σου μέχρι να βρεις κάποιον να σου δώσει τα λεφτά; Έχεις τις άκρες άμα χρειαστείς λεφτά να ανοίγουν οι τράπεζες την Κυριακή για σένα; Έχεις τις άκρες άμα πας για καταδίκη, να αλλάξει η κυβέρνηση τον νόμο για σένα; Έχεις τις άκρες, άμα βρεις λεφτά να πληρώσεις, να σου διαγράψουν όλους τους τόκους και να πληρώσεις μόνο τα 6000; Έχεις την τύχη να σε δικάζουν μέχρι να φτάσεις 45, ώστε μετά να σε αθωώσουν για την ανυποταξία;

Εάν ναι, συγχαρητήρια, δεν θα έχεις ποτέ κανένα πρόβλημα. Εάν όχι, καλώς ήρθες στο φρενοκομείο / οίκο ανοχής που εδρεύει στην χώρα μας.

gts13
Πολίτης
Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Φεβ 19, 2020 2:51 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από gts13 »

Γεια σε όλους!

Χρειάζομαι την βοήθεια σας και με συγχωρείτε εκ των προτέρων αν τα παρακάτω ερωτήματα έχουν ήδη απαντηθεί. Ο αρκετά περιορισμένος χρόνος μου δεν μου επιτρέπει να παρακολουθώ τις εξελίξεις.

Λοιπόν, πριν προχωρήσω στις ερωτήσεις.
Είμαι δηλωμένος ανυπότακτος κάτοικος εξωτερικού. Το Σεπτέμβριο κλείνω τα 33 και τα τελευταία 5μιση χρόνια δουλεύω στην Γερμανία. Πέρα απο ανυπότακτος εξωτερικού, έχω δηλωθεί και ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Μου έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 6000 ευρω συν κάποιους τόκους διότι δεν το έχω πληρώσει. Ο λόγος είναι παρακάτω.

Τι ξέρω μέχρι τώρα:

- Το πρόστιμο και οι τόκοι θα διαγραφτούν όταν συμπληρώσω τα 7 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό (στην περιπτωσή μου, στην Γερμανία), έχοντας παραδώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

- Έχω το δικαίωμα να επισκέφτομαι την Ελλάδα για 30 μέρες τον χρόνο.

Τι δεν ξέρω μέχρι τώρα:

1. Έχει αλλάξει κάτι στα παραπάνω που ξέρω μέχρι σήμερα;

2. Σε περίπτωση που διαγραφτεί το πρόστιμο, τι μπορώ ουσιαστικά να κάνω εγώ μετά; Έχω δικαίωμα να εξαγοράσω την θητεία μου;

3. Μπορώ να εξαγοράσω την θητεία μου μόλις κλείσω τα 33 χωρίς να έχω συμπληρώσει 7 χρόνια εγρασίας στο εξωτερικό;

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που επισκέπτομαι την Ελλαδα περισσότερο από 30 μέρες τον χρόνο για προσωπικούς λόγους. Αλλά κατα διαστήματα, για παράδειγμα 20 μέρες καθε 3 μήνες.

Heraldic
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Τετ Οκτ 02, 2019 4:47 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Heraldic »

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσπαθείτε να πείτε.

Αυτό που λέτε ακούγεται εντελώς τυχαίο, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος που να λέει κάτι σαν "Αν το x άτομο δεν έχει καταβάλει το πρόστιμο μέσα στο Χ χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να συλληφθεί" πράγμα που φυσικά θα σήμαινε ότι το ποινικό του αρχείο θα επηρεαστεί .

Δεν έχω ιδέα πώς δουλεύουν οι νόμοι σχετικά με αυτό το θέμα, γι 'αυτό το ζητώ εδώ.
Giannis

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Giannis »

Θα πρότεινα να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο για να σας εξηγήσει πώς λειτουργούν οι νόμοι. Ό, τι και να πω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος στο φορουμ είναι καθαρά σπέκουλα
Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

Heraldic έγραψε:Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσπαθείτε να πείτε.

Αυτό που λέτε ακούγεται εντελώς τυχαίο, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος που να λέει κάτι σαν "Αν το x άτομο δεν έχει καταβάλει το πρόστιμο μέσα στο Χ χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να συλληφθεί" πράγμα που φυσικά θα σήμαινε ότι το ποινικό του αρχείο θα επηρεαστεί .

Δεν έχω ιδέα πώς δουλεύουν οι νόμοι σχετικά με αυτό το θέμα, γι 'αυτό το ζητώ εδώ.


Αυτή τη στιγμή χρωστάτε 6000 στο δημόσιο και κάθε μήνα που δεν πληρώνετε επιβάλλεται ένας τόκος. Δεν μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί ότι αν ο τόκος τώρα είναι 6%, δεν θα τον αλλάξουν σε 80% το μήνα μετά από δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος σας θα αυξηθεί μέχρι να το πληρώσετε με ρυθμούς που δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως. Επίσης, πάνω από κάποιο ποσό χρεών προς το δημόσιο υπάρχει ποινική δίωξη, δείτε εδώ:

http://www.odigostoupoliti.eu/poiniki-dioksi-gia-chrei-sto-dimosio-poia-chrei-eksairountai/

Προς το παρόν, το ποσό για δίωξη φαίνεται να είναι 100.000 ευρώ και πάνω. Μπορεί όμως σε 4 χρόνια να το αλλάξει η τότε κυβέρνηση σε 5000 ευρώ. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Επίσης, μπορεί να αλλάξει το νόμο και να μην δίνει διαβατήριο σε όποιον έχει χρέος 10.000 ευρώ. Άρα, το να ρωτάτε εάν θα έχετε πρόβλημα σε 5-10-15 χρόνια να πάρετε διαβατήριο και να σας κυνηγάει το ελληνικό κράτος, πέραν της ανυποταξίας, και για το χρέος, δεν μπορεί να απαντηθεί. Κανείς δεν μπορεί να σας πει τι θα γίνει.

Εκεί κολλάνε και τα υπόλοιπα. Εάν έχετε τα μέσα και τον τρόπο, μπορεί, ακόμα και αν αλλάξουν όλοι οι νόμοι αρνητικά προς εσάς, να μην έχετε κάποια επίπτωση. Αλλιώς, μπορεί να αλλάξουν οι νόμοι και να βρεθείτε μπλεγμένος. Και το παράδειγμα είναι σαφές. Μέσα σε 15-20 μέρες πέρασε η ρύθμιση για το πρόστιμο των 6000 και άνθρωποι που πριν 15-20 μέρες χρωστούσαν απλά έναν μήνα εξτρά θητείας, βρέθηκαν να χρωστάν και 6000 στην εφορία...

Άρα, όσο δεν καταβάλλετε το πρόστιμο, αυτό αυξάνεται, και θα έχετε τις επιπτώσεις του εκάστοτε νόμου. Μπορεί να σας κάνουν κάποια στιγμή κάποια κατάσχεση, μπορεί και όχι. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ούτε με τι ρυθμούς θα αυξάνεται, ούτε τι επιπτώσεις θα έχετε κατά καιρούς, ούτε το αν θα μπορείτε να βγάζετε διαβατήριο σε 10 χρόνια στο μέλλον. Μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο για το τώρα.

Τέλος, είναι υποχρέωση σας να έχετε γνώση των νόμων του ελληνικού κράτους, ως Έλλην πολίτης. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σας πει τι νόμοι θα ισχύουν σε 5-10 χρόνια.

Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

gts13 έγραψε:Γεια σε όλους!

Χρειάζομαι την βοήθεια σας και με συγχωρείτε εκ των προτέρων αν τα παρακάτω ερωτήματα έχουν ήδη απαντηθεί. Ο αρκετά περιορισμένος χρόνος μου δεν μου επιτρέπει να παρακολουθώ τις εξελίξεις.

Λοιπόν, πριν προχωρήσω στις ερωτήσεις.
Είμαι δηλωμένος ανυπότακτος κάτοικος εξωτερικού. Το Σεπτέμβριο κλείνω τα 33 και τα τελευταία 5μιση χρόνια δουλεύω στην Γερμανία. Πέρα απο ανυπότακτος εξωτερικού, έχω δηλωθεί και ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Μου έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 6000 ευρω συν κάποιους τόκους διότι δεν το έχω πληρώσει. Ο λόγος είναι παρακάτω.

Τι ξέρω μέχρι τώρα:

- Το πρόστιμο και οι τόκοι θα διαγραφτούν όταν συμπληρώσω τα 7 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό (στην περιπτωσή μου, στην Γερμανία), έχοντας παραδώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

- Έχω το δικαίωμα να επισκέφτομαι την Ελλάδα για 30 μέρες τον χρόνο.

Τι δεν ξέρω μέχρι τώρα:

1. Έχει αλλάξει κάτι στα παραπάνω που ξέρω μέχρι σήμερα;

2. Σε περίπτωση που διαγραφτεί το πρόστιμο, τι μπορώ ουσιαστικά να κάνω εγώ μετά; Έχω δικαίωμα να εξαγοράσω την θητεία μου;

3. Μπορώ να εξαγοράσω την θητεία μου μόλις κλείσω τα 33 χωρίς να έχω συμπληρώσει 7 χρόνια εγρασίας στο εξωτερικό;

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που επισκέπτομαι την Ελλαδα περισσότερο από 30 μέρες τον χρόνο για προσωπικούς λόγους. Αλλά κατα διαστήματα, για παράδειγμα 20 μέρες καθε 3 μήνες.



1. Όχι.

2. Την θητεία μπορείτε να την εξαγοράσετε είτε πληρώσετε το πρόστιμο πριν, είτε όχι, είτε έχει διαγραφεί, είτε δεν έχει διαγραφεί, το έτος που γίνεστε 33 και έχοντας υπηρετήσει 20 ημέρες. Ρωτήστε τις λεπτομέρειες στην στρατολογία. Αφού υπηρετήσετε / εξαγοράσετε, το πρόστιμο θα πρέπει να διαγραφεί, είτε αυτοδικαίως εάν παρουσιαστείτε μέσα στο 2020, είτε με περαιτέρω διαδικασία στο μέλλον.

Εάν βγείτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού μετά από 7 χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό, θα έχετε "μόνιμη αναβολή" και δεν θα είστε πια ανυπότακτος, μέχρι να σταματήσετε για πάνω από 6 μήνες κάθε χρόνο να ζείτε στο εξωτερικό. Ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, μπορείτε να υπηρετήσετε "σπαστή θητεία" και διάφορα άλλα. Διαβάστε τον νόμο.

3. Ναι, τα 7 χρόνια είναι για να βγείτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και να είστε σε "μόνιμη αναβολή". Το έτος που γίνεστε 33 και μετά, ό, τι και να γίνει, μπορείτε να παρουσιαστείτε και να εξαγοράσετε, με τους τωρινούς νόμους.

4. Εάν είστε ανυπότακτος εξωτερικού, και δεν έχετε ειδική άδεια από το υπουργείο ή δεν έχει δοθεί άδεια π. Χ. Λόγω εκλογών, πρέπει να συλληφθείτε και να στρατευθείτε. Λογικά, θα κληθείτε και για το στρατοδικείο για την ανυποταξία. Είναι, δηλαδή, παράνομο. Τώρα, άμα δεν σας καταλάβουν...

Duster1
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 2:49 am
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Duster1 »

gts13 έγραψε:

Τι δεν ξέρω μέχρι τώρα:

1. Έχει αλλάξει κάτι στα παραπάνω που ξέρω μέχρι σήμερα;

2. Σε περίπτωση που διαγραφτεί το πρόστιμο, τι μπορώ ουσιαστικά να κάνω εγώ μετά; Έχω δικαίωμα να εξαγοράσω την θητεία μου;

3. Μπορώ να εξαγοράσω την θητεία μου μόλις κλείσω τα 33 χωρίς να έχω συμπληρώσει 7 χρόνια εγρασίας στο εξωτερικό;

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που επισκέπτομαι την Ελλαδα περισσότερο από 30 μέρες τον χρόνο για προσωπικούς λόγους. Αλλά κατα διαστήματα, για παράδειγμα 20 μέρες καθε 3 μήνες.



1. Όχι

2. Και 3. Τη θητεια μπορει κανεις να την εξαγορασει μολις συμπληρωσει τα 33 ετη (ειναι η μονη προυποθεση), το οποιο για τον στρατο δεν συμβαινει την ακριβη ημερομηνια γεννησης αλλα την 1/1 του ετους που γινεται κανεις 33. Αν εσυ τον Σεπτεμβριο γινεσαι 33 τοτε για τον στρατο εισαι ΗΔΗ 33 και μπορεις να εξαγορασεις με ταυτοχρονη διαγραφη του προστιμου και ολων των ποινικων αδικηματων και η υποθεση σου μπαινει στο αρχειο.

4. Αν ερχεσαι μεσω Σενγκεν πρακτικα τιποτα γιατι εχουν καταργηθει οι ελεγχοι στα αεροδρομια μεταξυ των χωρων Σενγκεν. Απλα φροντισε καθε ταξιδι σου να διαρκει λιγοτερο απο 30 μερες.

Lyd1

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Lyd1 »

Καλησπέρα στο φόρουμ.

Βγαίνω ανυπότακτος εξωτερικού και εγώ σε λίγες μέρες (ΕΣΣΟ Μαρτιου) και έχοντας διαβάσει εδώ μου έχουν λυθεί αρκετές απορίες. Θέλω να ρωτήσω κάτι που δεν είδα να αναφέρει κανείς (ή τουλάχιστον δεν το πρόσεξα) για να μας πει αν ξέρει.

Υπάρχει τρόπος να τους ειδοποιήσεις από πριν για να αποφύγεις τις επισκέψεις της αστυνομίας;

Μένουν οι γονείς μου ακόμα στο παλιό μου σπίτι και συνήθως λείπουν γιατί δουλεύουν, θα είναι κρίμα να τους ενοχλούν όλη την ώρα αν μπορώ να τους δηλώσω από πριν που βρίσκομαι.

Σας ευχαριστώ.

Nikolas86
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: Τρί Δεκ 24, 2019 10:13 pm
Επικοινωνία:

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Nikolas86 »

Lyd1 έγραψε:Καλησπέρα στο φόρουμ.

Βγαίνω ανυπότακτος εξωτερικού και εγώ σε λίγες μέρες (ΕΣΣΟ Μαρτιου) και έχοντας διαβάσει εδώ μου έχουν λυθεί αρκετές απορίες. Θέλω να ρωτήσω κάτι που δεν είδα να αναφέρει κανείς (ή τουλάχιστον δεν το πρόσεξα) για να μας πει αν ξέρει.

Υπάρχει τρόπος να τους ειδοποιήσεις από πριν για να αποφύγεις τις επισκέψεις της αστυνομίας;

Μένουν οι γονείς μου ακόμα στο παλιό μου σπίτι και συνήθως λείπουν γιατί δουλεύουν, θα είναι κρίμα να τους ενοχλούν όλη την ώρα αν μπορώ να τους δηλώσω από πριν που βρίσκομαι.

Σας ευχαριστώ.



Ναι, μπορείτε να στείλετε email στην ανάλογη στρατολογία, ή να πάρετε τηλέφωνο, και να ενημερώσετε για την τρέχουσα διεύθυνση διαμονής σας. Κανονικά, βάσει του δελτίου απογραφής μας, είναι μάλιστα και υποχρέωση μας. Δεν είναι ανάγκη να πείτε ότι θα βγείτε/γίνετε ανυπότακτος, εάν δεν θέλετε, καθώς δεν αλλάζει και κάτι.

Τα στοιχεία επικοινωνίας, μπορείτε να τα βρείτε εδώ: https://www.stratologia.gr/el/epikoinwnia

Ταναγιας

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Ταναγιας »

Καλησπέρα παιδιά,

Θέλω να βγω τον Ιούλιο ανυπότακτος εξωτερικού (όντας 4 χρόνια μέχρι τώρα βιοπορισμού στη Γερμανία ) .

Τον Ιούνιο ανοίγω την δική μου επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα.

Γνωρίζει κάποιος αν υπάρξει πρόβλημα το ότι θα είμαι ιδιωτικός υπάλληλος με την δική μου επιχείρηση; Τόσο για βεβαίωση ανυπότακτου όσο και στο μέλλον για ΜΚΕ

Ευχαριστώ

Στέφανος

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Στέφανος »

Καλημέρα σε όλους!Όπως πολλά μέλη της σελίδας, βρίσκομαι και εγώ σε δύσκολη θέση και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα γιατί έχω χαθεί λίγο.
Η δική μου περίπτωση είναι κάπως αλλιώς και δε βρίσκω κατι συγκεκριμένο.
Μένω Γερμανία εδω και 7 χρονιά (απο το 2013 δηλαδή). Στην αρχή ξεκίνησα να δουλευώ στις λεγόμενες "Minijob". Είναι 4ωρες δουλειές που παίρνεις μέχρι 450,01 ? το μήνα. Σε αυτή την περίπτωση πληρώνει ο εργοδότης τις κοινωνικές δαπάνες (ταμείο περίθαλψης, ταμείο ανεργίας, ταμείο σύνταξης κτλπ), σε αντίθεση με το 8ωρο όπου πληρώνονται 50/50 εργοδότης/εργάτης. Ταυτόχρονα το Γερμανικό κράτος πλήρωνε το διαμέρισμα μου, το σχολείο μου (μάθαινα Γερμανικά σε σχολείο, εξού και η Minijob), εισητήριο λεωφορείου και κάποια χρήματα για να ζήσω.
1 χρόνο αργότερα, ξεκίνησα να δουλεύω κανονικά στην ίδια εταιρία,8ωρο δηλαδή. Μέχρι το 2017 δούλευα 8ωρο.
Το 2017 ξεκίνησα μια Ausbildung για πληροφορική. Είναι ένα είδος εκπαίδευσης όπου δουλεύεις πάνω σε αυτό που μαθαίνεις και πας σχολείο για τα θεωρητικά. Αυτές οι "σπουδές" διαρκούν 3 χρόνια. Όπως είπα, ξεκίνησα την Ausbildung σε μία μεγάλη εταιρία πληροφορικής, που με έστειλαν σε ιδιωτική σχολή, με έξτρα σεμινάρια και εκπαίδευση και πολλά άλλα πιστοποιητικά. Η εταίρια θα με προσλάβει (τόσα λευτά ξόδεψαν. Τουλάχιστον 20 σεμινάρια, με τιμές που ξεκινάνε απο 700 ?/μαθητή). Χωρίς να αποκαλύψω το μισθό μου, οι μισθού σε αυτόν τον τομέα κυμαίνονται απο 40-70.000 το χρόνο. Ελπίζω να καταλαβένετε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία που μου έχει δοθεί και θα ήταν κρίμα να την πετάξω για να κάτσω 8 μήνες να πίνω καφέ στα ΚΨΜ και να καθαρίζω πατάτες στα μαγειρεία.
Για να πάρω το χαρτί πως είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πρέπει να έχω βιοποριστική εγκατάσταση για 7 χρόνια στη Γερμανία.
Πήρα τηλέφωνο στην πρεσβεία και μου είπαν πως η Ausbildung δεν μετράει σαν "βιοποριστική εγκατάσταση", παρ' όλο που πληρώνω κοινωνικές δαπάνες στο κράτος. Πως όρισαν τη σημασία της "βιοποριστικής εγκατάστασης"; Ειλικρίνα δεν κατάλαβαινω πως κάθονται και τα σκέφτονται αυτά. Πηγαίνεις σε ξένη χώρα, μορφώνεσαι και η Ελλάδα, εκεί, να σε τραβήξει πίσω στον πάτο. Κυριολεκτική άγκυρα. Νιώθω σαν φυλακισμένος. Είμαι περουσιακό στοιχείο του ελληνικού στρατού και δεν το ξέρω;
Τέλος πάντων.
Του χρόνου θα μπορέσω να πάρω (ελπίζω να μην υπάρχουν κρυμμένα λουπάκια) τη Γερμανική υπηκοότητα. Θα πρέπει να πάω παρ' όλα αυτά στρατό;
Αν αποποιηθώ την ελληνική ιθαγένεια (με συγχωρείτε, αλλά ο στρατός δε μου δίνει άλλα περιθώρια), πρέπει να πάω παρ' όλα αυτά στρατό;
Οπότε για να τα συνοψίσω:- 27 χρονών- 7 χρόνια στη Γερμανία (3-4 χρόνια μετράνε μόνο σαν βιοποριστικά) - 2021 - Μπορώ να πάρω Γερμανική υπηκοότητα- 2023-2024 - Μπορώ να γίνω μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (είτε εξαιτίας της συμπλήρωσης των 7 χρόνων βιοποριστικής εγκατάστης, είτε εξαιτίας της συμπλήρωσης των 11 χρόνων διαμονής στη Γερμανιά. Συμπίπτουν).- 2026 - Θα γίνω 33 και θα μπορέσω να εξαγοράσω τη θητεία μου
Έχω κάποιες άλλες επιλογές;
Δεν εχω ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κοντεύω να αποκτήσω με την όλη ιστορία.
ΥΣ: Η μόνη λύση που έχω βρει μέχρι τώρα, είναι ανυπότακτος εξωτερικού. Θα πρέπει να πληρώσω τις 6000 ?, που ούτως ή άλλως θα ξόδευα σαν φαντάρος και στα 33 μου να αγοράσω τη θητεία μου. Το πρόβλημα είναι πως τους αρέσει να στέλνουν παραπάνω απο ένα πρόστιμα των 6000 ?.6000 ? + 6000 ? + (8 μήνες * 810 ?) = 18.480 ?
ΥΣ2: Θα πάρω αύριο τηλέφωνο στη στρατολογία στην Ελλάδα, απλά ήθελα σήμερα να ακούσω μερικές γνώμες ακόμα να δω τι θα με περιμένει.
Μπόνους ερώτηση: Μπορώ να παντρευτώ στην Ελλάδα σαν ανυπότακτος εξωτερικού;(Μπορώ να μείνω μέχρι 30 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα)
Να 'στε καλά.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες