ΤΟΜΑ BMP-1A1 OST

Μέχρι την έλευση των ΒΜΡ-1 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού, ο ρλληνικός στρατός δεν διέθετε ΤΟΜΑ. Η ένταξη των οχημάτων αυτών προσέδωσε κάποια αυξημένη δύναμη πυρός στο ελληνικό μηχανοκίνητο πεζικό, αλλά μέσω ενός προβληματικού μηχανικά και πεπαλαιωμένου οχήματος.

Δεν έλειψαν οι προτάσεις αναβάθμισης για τα ΒΜΡ, αλλά ποτέ δεν έγιναν σοβαρές σκέψεις για κάτι τέτοιο. Παρά το γεγονός, όμως, ότι το δυναμικό αρμάτων της χώρας είναι σχετικά μοντέρνο και μάλιστα έφτασε σε τεχνολογία αιχμής με την έλευση των Leopard 2HEL τα οχήματα του μηχανοκίνητου πεζικού παρέμειναν κυριολεκτικά τα ίδια μεγαλώνοντας σε ηλικία και παρουσιάζοντας αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα2 + 11
Μήκος / Πλάτος / Ύψος6,74 μ / 2,94 μ / 2,15 μ
Βάρος (μάχης)13.500 κιλά
Χωρ.δεξ. καυσίμων350 λίτρα
Μέγιστη ταχύτητα80 χλμ./ώρα
Αυτονομία430 χιλιόμετρα
Ταχύτητα πλεύσης6-8 χλμ./ώρα
Κάθετο εμπόδιο0,8 μέτρα
Υπέρβαση τάφρου 2,2 μέτρα
ΚινητήραςGMC Detroit Diesel 16V-53, ντήζελ, ισχύς 215 ίπποι
ΟπλισμόςΠυροβόλο 73 χιλ., συζυγές πολ/λο 7,62 χιλ. ΡΚΤ, Α/Α πολυβόλο 0,50΄΄, Σύστημα καπνογόνων
1 - 2 - 3

Το 1993 παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό στρατό στα πλαίσια της συνθήκης CFE 500 οχήματα από την Γερμανία (του στρατού της πρώην Ανατ.Γερμανίας). Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν οχήματα BMP-1 παραγωγής 1966-76 και οχήματα BMP-1P παραγωγής 1979-83. Πριν παραδοθούν στον ελληνικό στρατό, μετατράπηκαν σε BMP-1A1 OST, με βελτιώσεις που είχε προδιαγράψει ο γερμανικός στρατός. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται σε σταδιακή απόσυρση και ήδη έχουν παραχωρηθεί 250 οχήματα στο Ιρακ.

Παραχώρηση BMP-1 στο Ιράκ

Τον Ιανουάριο του 2005, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άµυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε µε τον Αµερικανό πρέσβη Charles Ries για µία συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Στη συνάντηση ετέθησαν θέµατα όπως «ιατρική βοήθεια στο Αφγανιστάν», «εκπαίδευση Ιρακινών από Ελληνες», αλλά και η µείωση των στρατιωτικών δαπανών. Τότε έγιναν και οι πρώτες νύξεις από την αµερικανική πλευρά για την παραχώρηση στο Ιράκ αμυντικού υλικού. Σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 05Athens236 που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks, ο Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 χρησιµοποιούνταν προς το παρόν, αλλά υπήρχαν σχέδια για την αντικατάστασή τους. Ο πρεσβευτής κάλεσε τον υπουργό να επανεξετάσει το θέµα καθώς τα BMP-1 θα µπορούσαν να βοηθήσουν σηµαντικά τις επιχειρήσεις ασφάλειας των Ιρακινών.

Τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Bryza ευχαριστούσε τον Σπηλιωτόπουλο για τη δωρεά τεθωρακισµένων, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο 05Athens2403. Και µόλις έναν µήνα αργότερα, τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (05Athens2769) ενηµερώνει το State Department ότι 36 τεθωρακισµένα έχουν φορτωθεί σε ελληνικό φορτηγό πλοίο που αναχωρεί στις 24 Οκτωβρίου από τη Σούδα µε προορισµό το Κουβέιτ. Τον Φεβρουάριο του 2006 προκύπτουν νέα σχέδια για τη δωρεά επιπλέον 64 BMP στο Ιράκ, ενώ σε βάθος χρόνου οι Αµερικανοί υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθµός θα πενταπλασιαστεί: «Τελικά, η (ελληνική) κυβέρνηση έχει δεσµευθεί να συνεισφέρει ολόκληρο το οπλοστάσιό της των 500 BMP-1 στο Ιράκ», ανέφερε ο Αµερικανός πρεσβευτής Charles Ries στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 06Athens430.

10 Νοεμβρίου 2013