Θωρακισμένο Όχημα Μ1117

Το Μ1117 είναι ένα θωρακισμένο όχημα ασφαλείας (Armored Security Vehicle) κατασκευής Textron, το οποίο βασίζεται στην παλαιότερη σειρά V-100 και V-150 Commando. Το όχημα αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον εξοπλισμό της αμερικανικής στρατονομίας. Η σειριακή παραγωγή ξεκίνησε μεταξύ 1999-2000 και το Guardian ήταν ένα από τα πρώτα αμερικανικά οχήματα που σχεδιάσθηκαν ειδικά με πρόβλεψη για σκάφος ανθεκτικό σε νάρκες.

Αρχικά το όχημα προοριζόταν για την αύξηση της προστασίας που προσέφερε το μικρότερο όχημα HMMWV, απαίτηση που προέκυψε από την ανάπτυξη δυνάμεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την αυξημένη απειλή των Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED) και των ρουκετών RPG. Συνολικά ο στρατός των ΗΠΑ παράγγειλε 1.836 οχήματα Μ1117 για την Στρατονομία, σε καθήκοντα συνοδείας φαλάγγων και αστυνομεύσεως.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Βάρος (μάχης)13.410 κιλά
Μήκος/Πλάτος/Ύψος6/2,56/2,6 μέτρα
Διάβαση κάθετου εμποδίου1,6 μέτρα
Διάβαση υδάτινου κολλήματος1,5 μέτρα
Αναρρίχηση εδάφους κλίσεως60%
Πλευρική κλίση εδάφους30%
Απόσταση από το έδαφος46 εκ.
Πλήρωμα3 άτομα
Εμβέλεια644 km με 64 km/h
Ταχύτητα (επί οδού)100 km/h
Κινητήραςντίζελ Cummins 6CTA8.3 - 260 ίππων
Φωτογραφία M1117

Το βασικό πλήρωμα ανέρχεται σε τρεις άνδρες ενώ είναι δυνατή η μεταφορά επιπλέον δύο με τα υλικά και εφόδιά τους. Η περιορισμένη χωρητικότητα οφείλεται στον ρόλο για τον οποίο προορίζεται το όχημα και στην σχεδίαση με τοποθέτηση του κινητήρα πίσω και του διαμερίσματος επιβατών στην μέση, με πλευρική θύρα για πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι το Μ1117 δεν μπορεί να καλύψει αποστολές μεταφοράς προσωπικού κιαι επομένως η χρήση του περιορίζεται σε αποστολές ασφαλείας, αναγνωρίσεως κ.λπ.

Από πλευράς προστασίας, το Μ1117 φέρει τμηματική κεραμική θωράκιση της IBD που παρέχει ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων 12,7 mm και εκρήξεων IED, ενώ η κεκλιμένη θωράκιση μορφής V αυξάνει τις πιθανότητες εξοστρακισμού ρουκετών RPG. Οι επιβαίνοντες προστατεύονται επίσης από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών, καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα. Επιπλέον θωράκιση μπορεί να προσαρμοσθεί αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη. Το όχημα διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος αέρα για προστασία από χημικές και βιολογικές επιθέσεις, όχι όμως και ραδιενεργό προστασία.

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, το Μ1117 είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και αν δεχθούν πυρά, ενώ διαθέτει και υψηλές δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου ή σε ανώμαλο έδαφος. Παρόλα αυτά, το όχημα δεν είναι αμφίβιο.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει επανδρωμένο πύργο ενός ατόμου της Cadillac Gage, ίδιο με αυτόν του αμφιβίου AAV7A1 των Πεζοναυτών, που φιλοξενεί βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm και πολυβόλο βομβίδων Mk 19 των 40 mm. Ένα πολυβόλο 7,62 mm φέρεται σε βάση έξω από την θυρίδα του πυροβολητού, όμως ο οπλισμός δεν είναι σταθεροποιούμενος για βολή εν κινήσει.

M1117 σε ελληνική υπηρεσία

Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε την πώληση 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 τύπου Μ1117 Guardian στην Ελλάδα, με το συνολικό κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στα 100.000.000 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, πως η χώρα μας μπορεί να προμηθευτεί έως (μέγιστη ποσότητα) 1200 τεθωρακισμένα οχήματα σε εξαιρετική κατάσταση, με κόστος περίπου 71.000 ευρώ έκαστο (!). Η πραγματική τους αξία, ακόμη και μεταχειρισμένα, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ ανά όχημα.

Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το όχημα χωρίς τον οπλισμό, αλλά με τους πυργίσκους, πράγμα που σημαίνει πως τα βομβιδοβόλα και τα πολυβόλα δεν είναι μέσα στην τιμή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει και τον οπλισμό σε διαφορετικό αίτημά της, καθώς στόχος ήταν μια καταρχήν έγκριση για τα οχήματα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Τα οχήματα σε υπηρεσία στον Στρατό των ΗΠΑ διαθέτουν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk-19 διαμετρήματος 40 χλστ., βαρύ πολυβόλο M2HB διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 χλστ) και ως δευτερεύοντα οπλισμό πολυβόλο γενικής χρήσης M240H (αμερικανική έκδοση του FN MAG) διαμετρήματος 7,62 χλστ. Σε περίπτωση που ο οπλισμός δεν παραχωρηθεί, η αναζήτηση ή προμήθεια 1.200 πολυβόλων των 12,7 χιλιοστών και άλλα τόσα των 7,62 δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Αντίθετα, τα βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών είναι εξαιρετικά όπλα και επομένως ακριβά.

Τα παραχωρούμεντα τεθωρακισμένα Μ1117 έχουν πολύ λίγα χρόνια σε υπηρεσία και έχουν φθαρεί ελάχιστα σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ ανταλλακτικά για τα μηχανολογικά μέρη τους διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο διευκολύνοντας τη συντήρησή τους. Σε ότι αφορά στο κόστος, η Ελλάδα είναι επιλέξιμη χώρα για πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων με αμερικανικά υψους 25.000.000 δολαρίων, που μπορεί να αυξηθεί και στα 50.000.000 δολάρια. Έτσι, το τελικό κόστος παραχώρησης μπορεί να αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από τα 100.0000.000 δολάρια.

Το ΓΕΣ αξιολόγησε την πρόταση και έκρινε ότι με το M1117 Guardian μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης και να διατεθεί σε διμοιρίες και ουλαμούς αναγνώρισης, μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού και σε επιλαρχίες αναγνώρισης. Η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων θα αναπτυχθεί στην αρχιπελαγική χώρα αντικαθιστώντας υφιστάμενους τύπους οχημάτων και σε αποστολές όπως η αντιαποβατική δράση, η προσβολή ελικοπτέρων σε αιώρηση (hovering), η περίσφιξη αεροπρογεφυρώματος, κ.λπ. Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε αποστολές συνοδείας και προστασίας εφοδιοπομπών, στην εσωτερική ασφάλεια στη Ζώνη Ευθύνης του 4ου Σώματος Στρατού στον Έβρο, σε αναγνώριση σε μονάδες του Έβρου και στην προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων και βάσεων ανά την Ελλάδα.

28 Σεπτεμβρίου 2020

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής