Πυραυλικό σύστημα RM-70

Το ρουκετοβόλο RM-70 πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια παρέλασης στην Τσεχοσλοβακία, αποτελούμενο από μία θωρακισμένη έκδοση του τσεχοσλοβάκικου φορτηγού TATRA-813 (8x8) εφοδιασμένη με τον εκτοξευτή του σοβιετικού ρουκετοβόλου BM-21 και ένα πρόθετο πακέτο 40 ρουκετών που δίνει τη δυνατότητα ταχείας επαναγέμισής του. H θωρακιμένη καμπίνα του οχήματος παρέχει πλήρη προστασία από πυρά ελαφρών όπλων και θραύσματα οβίδων, ενώ εξοπλίζεται με 6 συνολικά παροχές φιλτραρισμένου αέρα από το σύστημα NBC για την τροφοδοσία των προσωπίδων όλων των μελών του πληρώματος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Βάρος25,3 τόνοι
Ταχύτητα (επί οδού)85 km/h
Αυτονομία1000 km
Πλήρωμα4 άτομα
Χρόνος τάξης βολής2,5 λεπτά
ΟπλισμόςΕκτοξευτής 40 σωλήνων διαμετρήματος 122mm, 80 ρουκέτες
ΡΟΥΚΕΤΕΣM-21-OF/DB-1BM-21-OFOKZ-B
Διάμετρος122mm122mm122mm
Μήκος3,226μ2,870μ1,905μ
Βάρος77,5 κιλά66 κιλά45 κιλά
Μεγ. Βεληνεκές20.380μ20.000μ10.800μ
Ελαχ. Βεληνεκές500μ1.500μ400μ
Πολεμικές κεφαλέςΥψηλής εκρηκτικότητας θραυσματικές, καπνογόνες, εμπρηστικές, χημικές κ.λπ.
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε 150 ρουκετόβολα RM-70 από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1994, εκ των οποίων τα 116 εντάχθηκαν σε υπηρεσία και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για ανταλλακτικά. Τα συστήματα βρίσκονταν σε αρκετά καλή κατάσταση και περιλάμβαναν σημαντικό αριθμό οχημάτων της ίδιας σειράς, ειδικά διασκευασμένων για τη μεταφορά εφεδρικών πυρομαχικών. Παραλήφθηκε επίσης μεγάλος αριθμός ρουκετών διαφόρων τύπων, διαμετρήματος 122mm και μέγιστου βεληνεκούς 20 χιλιομέτρων.

Το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα αποτελείται από εκτοξευτή χωρητικότητας 40 ρουκετών με αυτόματο σύστημα αναχορηγίας επί οχήματος 8×8 Tatra-813 με θωρακισμένη καμπίνα. Το RM-70 είναι αποτελεσματικό τόσο στην περίπτωση επιθετικών, όσο και στην περίπτωση αμυντικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου μέσω της προσβολής των εχθρικών δυνάμεων στις περιοχές συγκέντρωσης, της προσβολής των εχθρικών αποβατικών πλοίων εν πλω, της εκτόξευσης πυρών φραγμού κατά την απόβαση, της προσβολής και καταστροφής των εχθρικών αποβιβασμένων τμημάτων κ.ά.

Ο εκτοξευτής βρίσκεται στο πίσω άκρο του σκάφους και έχει δυνατότητα περιστροφής κατά 180 μοίρες, ενώ οι σωλήνες μπορούν να ανυψωθούν από 0 έως +55 μοίρες ηλεκτρικά ή χειροκίνητα. H εκτόξευση μπορεί να γίνει μεμονωμένα σε οποιονδήποτε επιθυμητό χρόνο, χειροκίνητα ή ολοκληρωμένα σε ριπή με έναν προκαθορισμένο χρόνο της τάξεως των 0,5 δευτερολέπτων, μέσα από την καμπίνα ή εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια μονάδας τηλεχειρισμού που συνδέεται με το όχημα μέσω καλωδίου. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος τάξεως για βολή μιας ολόκληρης μοίρας (18 εκτοξευτών) RM-70 είναι 23 λεπτά την ημέρα και 32 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας αντίστοιχα. Επίσης, ο χρόνος προετοιμασίας για αποχώρηση της μοίρας υπολογίζεται σε 11 λεπτά την ημέρα και 14 λεπτά τη νύχτα.

Προγράμματα εκσυγχρονισμού RM-70

Τα τελευταία χρόνια εξετάζεται η δυνατότητα αναβάθμισης των εκτοξευτών και των πυρομαχικών. Για παράδειγμα, η Ρωσσία έχει αναπτύξει νέα πυρομαχικά που επιτυγχάνουν αύξηση του βεληνεκούς κατά 30% (ανεβάζοντάς το στα 30 χιλιόμετρα), πυροσωλήνες προσέγγισης που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης έκρηξης σε προκαθορισμένο ύψος της ρουκέτας και αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου-πυρός που αυξάνει δραματικά την ακρίβεια βολής και μειώνει στο ελάχιστο το χρόνο αντίδρασης του συστήματος.

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα που εξετάστηκε από τον ελληνικό στρατό αποτελείται από δύο σκέλη: αρχικά στην αναβάθμιση των εκτοξευτών στο επίπεδο RM-70 Modular (προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ), και επίσης στην προμήθεια νέων ρουκετών διαμετρήματος 122 χιλιοστών (προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ). Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο.

Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με την κοινοπραξία ΜΙΜΑ-EDePro που έχει αναπτύξει τις ρουκέτες G2000 και τις G2000/52 αυξημένου βεληνεκούς, αμφότερες μη-κατευθυνόμενες. Η ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%, αυξάνοντας την ακρίβεια κατά περίπου 30%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις επιτυγχάνονται χωρίς καμία ανάγκη μετατροπής του εκτοξευτή, ενώ ουδεμία αλλαγή γίνεται σε όλο το σύστημα συσκευασίας, αποθήκευσης και διανομής. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ρουκέτας (μήκος: 2,875 μέτρα, διαμέτρημα: 122 χλστ.) παραμένουν τα ίδια, ενώ μικρή αύξηση (από 66 σε 69 κιλά) επέρχεται στο βάρος της. Επίσης ουδεμία αλλαγή απαιτείται στην εκπαίδευση του προσωπικού και τις διαδικασίες χειρισμού. Κάθε ρουκέτα αποσυσκευάζεται, αποσυναρμολογείται και υποβάλλεται σε προκαταρκτική επιθεώρηση. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος κατάστασης της πυροκεφαλής και του πυροσωλήνα (με ακτίνες Χ). Όσα εξαρτήματα – απάρτια βρεθούν προβληματικά καταστρέφονται και αντικαθίστανται από πλήρως λειτουργικά. Στην επόμενη φάση γίνεται η συναρμολόγηση της ρουκέτας και ο γενικός λειτουργικός έλεγχοςμ ενώ από την κάθε μερίδα παραγωγής επιλέγεται τυχαία μία ρουκέτα για δοκιμαστική βολή.

Η ανάγκη για νέες ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς προκύπτει και για λόγους προστασίας των RM-70. Σήμερα, το μέγιστο βεληνεκές των RM-70 είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα της αποστολής μπορεί να πρέπει να αναπτυχθούν και σε προωθημένες θέσεις, ιδιαίτερα για την προσβολή στόχων εντός του εχθρικού εδάφους. Έτσι όμως είναι εκτεθειμένα στο εχθρικό πυρ. Με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς, εκ των πραγμάτων, τα RM-70 θα μπορούν να προσβάλουν στόχους εντός του εχθρικού εδάφους από ασφαλέστερες θέσεις.

17 Δεκεμβρίου 2007

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής