Εκπαίδευση Έφεδρων Αξιωματικών

Γενικές πληροφορίες και τα τηλέφωνα του στρατόπεδο, μπορείτε να αναζητήσετε στη σελίδα για το ΚΕΥΠ. Αν και η Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του κέντρου εκπαίδευσης των οπλιτών είναι αρκετά αποκομμένη από το υπόλοιπο στρατόπεδο, αφού:

 • Έχει ξεχωριστό Διοικητή και Αξιωματικούς - Διμοιρήτες
 • Ανεξάρτητο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως
 • Ξεχωριστές εγκαταστάσεις (θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόριο, ΚΨΥΕΑ, αίθουσες διδασκαλίας κλπ), στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος οπλιτών
 • Τελείως διαφορετική νοοτροπία και πειθαρχία

Εγκαταστάσεις - Φαγητό

Οι εγκαταστάσεις το 1999 ήταν σχετικά καλές και με προοπτική να γίνουν ακόμα καλύτερες, αφού είχε αρχίσει η υλοποίηση ενός προγράμματος συντήρησης (κυρίως σε υδραυλικές εγκαταστάσεις). Το κύριο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι τα πάντα ήταν αξιοπρόσεχτα καθαρά και τακτοποιημένα, σε σημείο που οι θάλαμοι να θυμίζουν... στρατό! Οι θάλαμοι, παρόλη την ηλικία του κτηρίου ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ και οι χώροι του εστιατορίου καθαρίζονταν 2 φορές την ημέρα και σχεδιαζόταν η ανακαίνησή τους. Τα μαγειρία φρόντιζαν οι οπλίτες υπό την επίβλεψη κάποιου ΥΕΑ Β' (σισιτιάρχη) και ήταν σχετικά καθαρά. Τα λουτρά ήταν μικρά και σε μέτρια κατάσταση, ενώ οι τουαλέτες ήταν πολύ καθαρές!!! To K.Ψ.ΥΕΑ διέθετε 2 τηλεοράσεις, μερικά παιχνίδια, αλλά δυστυχώς πολύ μικρή ποικιλία τρoφίμων.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ελληνικού Στρατού, οι ΥΕΑ δικαιούνται περισσότερο φαγητό από τους οπλίτες και αυτό τηρείται σε γενικές γραμμές. Άλλωστε, η έντονη εκπαίδευση επιβάλλει καλύτερη διατροφή. Υπήρξε μάλιστα μία χρυσή περίοδος κατά την οποία το φαγητό ήταν πραγματικά πολύ ικανοποιητικό. Σε γενικές γραμμές ήταν οπωσδήποτε καλύτερο από των οπλιτών, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.

Οργάνωση

Η Σχολή είναι 4μηνης διάρκειας και η εκπαίδευση χωρίζεται στις εξής περιόδους:

Περίοδοι εκπαίδευσης στους ΥΕΑ
 • Α' Περίοδος: Τους 2 περίπου πρώτους μήνες είσαι ΥΕΑ Α' (Άλφα ή Αλφάς). Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, αφού σε γενικές γραμμές 'ανηκεις' στους ΥΕΑ Β' και γίνεσαι έρμαιο στις διαθέσεις τους
 • ΑΒ' Περίοδος: Το μεσοδιάστημα μεταξύ Α' και Β' Περιόδου. Διαρκεί 1 εώς 2 εβδομάδες και είναι το διάστημα κατά το οποίο αποφοιτούν οι ΥΕΑ Β' (ονομάζονται ΔΕΑ και τοποθετούνται σε μονάδες), ενώ οι ΥΕΑ Α' γίνονται ΥΕΑ Β' και περιμένουν τους νέους ΥΕΑ Α'. Επίσης δύσκολη περίοδος, αφού πλέον τα μισά άτομα αναλαμβάνουν όλες τις σκοπιές, αλλά και όλες τις καθαριότητες
 • Β' Περίοδος: Διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 μήνες και είσαι ΥΕΑ Β' (Βήτα ή Βητάς). Κάθε Βητάς διαθέτει πλέον δεκάδες μικρούς σκλάβους (τους ΥΕΑ Α'), η εκπαίδευση είναι κατά πολύ μειωμένη και οι τιμωρίες περίπου απίθανες αλλά αυστηρότερες προς παραδειγματισμό των νέων.

Ορισμένοι ΥΕΑ Α', όταν γίνονται Β' παίρνουν τιμητικό βαθμό (1 Αρχιλοχίας-Αρχηγός, 1 Επιλοχίας-Υπαρχηγός, 4 Λοχίες και 12 Δεκανείς). Παλαιότερα η επιλογή ήταν αξιοκρατική και βασιζόταν στα εξής κριτήρια:

 • Η βαθμολογία από τα διάφορα διαγωνίσματα
 • Η βαθμολογία από τις βολές που γίνονται
 • Οι τιμωρίες (επιπλήξεις, κρατήσεις, στερήσεις εξόδου και φυλακές), που φυσικά αφαιρούν βαθμούς
 • Το παράστημα και οι παρατηρήσεις των ΥΕΑ Β' και των Αξιωματικών της Σχολής

Η Ιεραρχία αποτελείται από τον Διοικητή της Σχολής (Ταγματάρχης ή Αντισυνταγματάρχης), τους 3 Αξιωματικούς - Διμοιρήτες (Ανθυπολοχαγοί), έναν Αρχηγό (Αρχιλοχίας ΥΕΑ Β'), έναν Υπαρχηγό (Επιλοχίας ΥΕΑ Β'), 4 Λοχίες ΥΕΑ Β' και 12 Δεκανείς ΥΕΑ Β'. Συνολικά η δύναμη του Λόχου ΥΕΑ ανέρχεται σε 160 περίπου άτομα (ίσοι περίπου ΥΕΑ Α' και Β'), αν και κυρίως το καλοκαίρι ο αριθμός μειώνεται σε 130 ή και λιγότερους. Επειδή ο θεσμός των ΔΕΑ σιγά-σιγά καταργείται, ενδέχεται ο αριθμός να μειώνεται συνεχώς στα προσεχή χρόνια.

Οργάνωση σε Διμοιρίες και Ομάδες

Στους θαλάμους τα κρεβάτια είναι διπλά (πάνω - κάτω). Στo κάτω κοιμάται ο Βητάς (Πατέρας) και στο πάνω ο Αλφάς (Υιός), οπότε υπάρχει συνεχείς επίβλεψη, καθοδήγηση και συχνά τιμωρία. Σχολή βασίζεται στην εξής απλή σύλληψη. Από ένα Διμοιρίτη μπορεί κανείς να ξεφύγει, από 80-90 όμως Βητάδες είναι αδύνατον. Η σκέψη αυτή λειτουργεί τέλεια στην πράξη, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση κάποιος ΥΕΑ Α' να κάνει κάτι και να μην τιμωρηθεί. Υπάρχουν 80-90 'χωροφύλακες' που παρατηρούν και τιμωρούν 24 ώρες το 24ωρο.

Αγγαρείες

Η κατάσταση συνοψίζεται με την εξής φράση: "Οι Άλφα είναι η καλύτερη εφεύρεση!". Αυτοί κάνουν τα πάντα! Επικρατεί μία περίεργη έννοια εθελοντισμού, την οποία θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω. Όταν κάποιος Βητάς ζητά εθελοντές (5, 10, 30 ή όσους θέλει), τότε όσοι Άλφα παραβρίσκονται πρέπει υποχρεωτικά να σηκώσουν το χέρι τους δηλώνοντας εθελοντές. Αν δεν το πράξουν τότε... ας πούμε ότι κανένας δεν προσπάθησε να ανακαλύψει τι γίνεται τότε.

Πόσες αγγαρείες κάνει ένας Άλφα καθημερινά; Είχα την φαεινή ιδέα να τις μετρήσω αλλά πολύ γρήγορα έχασα τον λογαριασμό. Πιστεύω ότι 2-3 βαριές αγγαρείες καθημερινά είναι μία λογική εκτίμηση, χωρίς φυσικά να μετρώ τις καθαριότητες των θαλάμων και των χώρων ευθύνης. Και αν σου φαίνονται λίγες, θα πρέπει να το βιώσεις για να καταλάβεις την κατάσταση. ΔΡΑΜΑ!

Υπηρεσίες

Και εδώ το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην πλευρά των Άλφα. Έτσι εκτελούν περίπου τις διπλάσιες σκοπιές και περίπολα, με αποτέλεσμα ελάχιστες εξόδους που επιτρέπονται καθημερινά εκτός Tρίτης και Πέμπτης. Υπολογίζοντας ότι δεν κατέγραψα περίπου 6-7 υπηρεσίες, συνολικά εκτέλεσα 51 υπηρεσίες με 180 ώρες σκοπιά, 16 ώρες θαλαμοφύλακας, 4 ώρες περίπολο, 10 φορές επιφυλακή, 2 φορές εστιατόρια και 1 κτιριφύλακας. Σαν Αλφάς τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, αφού σε 50 ημέρες εκτέλεσα περίπου 34 υπηρεσίες με 152 ώρες σκοπιά και 4 ώρες θαλαμοφύλακας, 2 φορές επιφυλακή και μία εστιατόριο, δηλαδή πάνω από 3 ώρες σκοπιά κάθε ημέρα!

Αντίθετα με τις παραπάνω υπηρεσίες, πηρα οκτώ 2ωρες εξόδους (25/4, 12/5, 19/5, 28/5, 31/5, 9/6, 9/7, 23/7), δύο διανυκτερεύσεις (14/6, 28/7), ένα Υπηρεσιακό Σημείωμα Εξόδου (μιάμισης ώρας), τρεις 48ωρες άδειες (30/4, 16/7, 30/7) και μία 24ωρη άδεια (19/6)

Τιμωρίες

Στη Σχολή τα 'κ' (κρατήσεις) πέφτουν σαν βροχή. Η κούραση άλλωστε από την εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα όλο και κάτι να ξεχάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί και να τη γλύτωνες, όταν όμως σε παρακολουθούν καμιά 80αριά Βητάδες, τα πράγματα είναι άσχημα! Τα 'φ' (φυλακές) πέφτουν πιο δύσκολα γιατί κανείς δε διαννοείται να διαπράξει κάτι τόσο σοβαρό.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΠOINHΛΟΓΟΣ
???24 ωρη κράτησηΧαλαρή εξάρτηση.
02/06/19994 μέρες κράτησηΆργησα στη σκοπιά κατά 5'
03/06/19994 μέρες κράτησηΞέχασα το άγημα για τη σημαία
???3 μέρες κράτησηΆργησα στη σκοπιά κατά 20'

Ελάχιστοι κατάφεραν να βγάλουν τη Σχολή χωρίς καμία κράτηση στο παθητικό τους, ωστόσο μερικοί τα κατάφεραν. Γενικά η Σχολή Δοκίμων στο ΚΕΥΠ. θεωρείται από τις πιο χαλαρές, που σημαίνει ότι το τι συμβαίνει στις άλλες Σχολές είναι πέρα από την φανατασία μου. Πολλά πάντως εξαρτώνται από τον Διοικητή που δίνει την γραμμή που ακολουθείται και κυρίως από τους Βητάδες, δηλαδή την προηγούμενη σειρά.

Γ.Ανδρουλάκης - 25 Μαϊου 1999