Συχνές ερωτήσεις

Ορισμένες ερωτήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό στρατευσίμων για το στρατό και τη θητεία.

Τι είναι τα ΣΑ, ΑΣΜ και Στρατολογική Κλάση;

Είναι καλύτερα να εξηγηθεί τι είναι ο Στρατιωτικός Αριθμός (ΣΑ). Πρόκειται για ένα μοναδικό αριθμό που σε εξατομικεύει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους νέους. Αποτελείται από σύνολο αριθμών που χωρίζονται μεταξύ τους με δύο κάθετες γραμμές (για παράδειγμα 141/002345/2012). Τα πρώτα τρία ψηφία (141) αποτελούν το διακριτικό αριθμό του Στρατολογικού Γραφείου που ανήκεις, τα έξι (6) επόμενα (002345) είναι ο αριθμός στρατολογικού μητρώου (ΑΣΜ) και τα τέσσερα τελευταία (2012) αποτελούν την κλάση που ανήκεις. Η στρατολογική κλάση είναι ένα αριθμητικό μέγεθος που προκύπτει από το έτος γεννήσεώς σου + 21.

Ο στρατιωτικός σου αριθμός (ΣΑ) αναγράφεται σε στρατολογικά έγγραφα που έχεις πιθανόν παραλάβει (αποδεικτικό κατάθεσης Δελτίου Απογραφής, Οδηγίες Αναβολής ή Απαλλαγής, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, σημείωμα κατάταξης, άλλο έγγραφο του ΣΓ). Σε περίπτωση που δεν έχεις στην κατοχή σου τέτοια έγγραφα, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το Στρατολογικό Γραφείο όπου ανήκεις

Ποιοι περνούν καλύτερο στον Στρατό; Οι νέοι ή οι μεγαλύτεροι;

Η απάντηση δεν είναι εξαρχής καθορισμένη, αλλά αντίθετα εξαρτάται από τη ζωή σου. Αν οι σπουδές σου προχωρούν και δικαιούσαι αναβολές, χρησιμοποίησέ τις. Διαφορετικά 1 ή 2 χρόνια δεν θα αλλάξουν τίποτα. Συνήθως οι μεγαλύτεροι και επομένως πιο μορφωμένοι τοποθετούνται σε γραφεία και κάνουν λιγότερες αγγαρείες/υπηρεσίες, ωστόσο προσαρμόζονται και δυσκολότερα στις 'στρατιωτικές' συνθήκες.

Υπάρχει περίπτωση η θητεία να γίνει προαιρετική;

Οπωσδήποτε όχι. Καμία τέτοια πρόθεση δεν έχει εκφράσει ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Στρατιωτική ηγεσία.

Πώς μπορώ να υπηρετήσω στις Ειδικές Δυνάμεις;

Όταν περάσεις περιοδεύων θα κληθείς να συμπληρώσεις ένα έντυπο -το Δελτίο Απογραφής Εφέδρου-, στο οποίο δηλώνεις και προτίμηση σώματος που θες να υπηρετήσεις, σε αυτό αναφέρονται και οι Ειδικές Δυνάμεις. Αν και συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις αυτές, ωστόσο αν δηλώσεις Ειδικές Δυνάμεις είναι πολύ πιθανόν να σε πάρουν. Ακόμα και αν τελικά δεν κληθείς να υπηρετήσεις εκεί, στο Κέντρο θα σε ρωτήσουν αν θες να υπηρετήσεις στις Ειδικές Δυνάμεις. Αν προσφερθείς θα σε περάσουν κάποιες δοκιμασίες και αν τους κάνεις θα σε πάρουν.

Μου ήρθε χαρτί για να παρουσιαστώ Ειδικές Δυνάμεις, μήπως να πάρω αναβολή;

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στις Ειδικές Δυνάμεις κατατάσσεσαι εθελοντικά. Δεν μπορούν αλλά κυρίως δεν θέλουν να πάρουν άτομα παρά τη θέλησή τους. Άλλωστε, με τον θεσμό των ΕΠΥ / ΕΜΘ και πλέον των ΕΠΟΠ, δύσκολα θα επιλέγουν πλέον κληρωτούς σε τέτοιες θέσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ανυπότακτων και των λιποτακτών;

Ανυπότακτος είναι αυτός ο οποίος ενώ έχει κληθεί να παρουσιαστεί στον στρατό, δεν παρουσιάζεται καθόλου. Λιποτάκτης είναι αυτός ο οποίος ενώ έχει παρουσιαστεί κανονικά στον στρατό το "σκάει" από αυτόν. Ανυπότακτος κηρύσσεται κάποιος από την στιγμή που δεν παρουσιάζεται την ημέρα που έπρεπε για κατάταξη ενώ λιποτάκτης κηρύσσεται κάποιος ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενες μέρες αδικαιολόγητης απουσίας, αν και το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπτωση υποτροπιασμού κλπ). Σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να κηρυχθείς ανυπότακτος ή λιποτάκτης. Και τα δύο τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενώ από τα δύο χειρότερο θεωρείται το αδίκημα της λιποταξίας καθώς ουδέποτε έχουν υπάρξει ευεργετικές διατάξεις για τους λιποτάκτες.

Τι εμβόλια γίνονται στο στρατό;

Τα εμβόλια που γίνονται στο κέντρο είναι: 1) mantoux (δοκιμαστικό) και μετά από 2 ημέρες το BCG, που είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης 2)Το εμβόλιο Διφθερίτιδας - Τετάνου, που γίνεται κανονικά σε τρεις δόσεις: οι δύο πρώτες στο κέντρο, με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους και η τρίτη (5 μήνες μετά τη δεύτερη) που πρέπει να γίνει στη μονάδα (αλλά συχνά ξεχνιέται και πρέπει να τη ζητάμε, καθώς ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει κάλυψη για 5 χρόνια). Δες και το άρθρο για τις ιαστρικές εξετάσεις στο στρατό.

Πόσοι φαντάροι υπηρετούν τη θητεία τους και σε ποιά όπλα;

Το έτος 2000 επί 82.238 στρατευσίμων το 83% υπηρετούσε στο Στρατό Ξηράς, το 9% στην Πολεμική Αεροπορία και το 8% στο Πολεμικό Ναυτικό (πηγή: Λευκή Βίβλος του Υπουργείου Αμυνας). Σύμφωνα με Το Βήμα της 13ης Φεβρουαρίου 2000, στις αρχές του 2000 υπηρετούσαν 88.500 άτομα. Για τα σημερινά νούμερα καλύτερα να δεις τις αντίστοιχες σελίδες που αναφέρθηκαν.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής