Φορητός οπλισμός Πεζικού

Η δεκαετία του '70 βρήκε τον όγκο του Πεζικού να εξοπλίζεται με τουφέκια Μ1 Garand, υποπολυβόλα Μ-3 Τhomson, οπλοπολυβόλα ΒΑR και πολυβόλα Μ-1919Α4. Τα τουφέκια και τα οπλοπολυβόλα ήταν διαμετρήματος 0,30 ιντσών, ενώ τα υποπολυβόλα είχαν διαμέτρημα 0,45 ίντσες. Παράλληλα, το Δ' Σώμα Στρατού που είναι ανεπτυγμένο στη Θράκη καθώς και οι Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Πεζοναύτες) εξοπλίζονταν με φορητό οπλισμό βελγικής προέλευσης της εταιρείας FΝ (Fabrique Nationale).

Τα όπλα αυτά ανήκαν στο τυποποιημένο εκείνη την εποχή διαμέτρημα 7,62 x 51 χιλ. του NATO και περιλάμβαναν τυφέκιο εφόδου FAL, το οπλοπολυβόλο FALO και το πολυβόλο MAG. Με το νέο τυφέκιο αυξανόταν η ισχύς πυρός του καταδρομέα, καθώς τώρα διέθετε 20 φυσίγγια αντί των 8 που παρείχε το M-1, ενώ η δυνατότητα χρήσης και αυτόματης βολής αύξησε κατά πολύ την ευελιξία πυρός. H εισαγωγή μάλιστα της έκδοσης Para με το πτυσσόμενο κοντάκι είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση των υποπολυβόλων, ενώ μια ακόμη αλλαγή που σημειώθηκε ήταν ο εφοδιασμός των αξιωματικών με το FAL Para, οι οποίοι μέχρι τότε έφεραν μόνο πιστόλι.

Στο πολυβόλο γινόταν αισθητή και μια άλλη βελτίωση που έφερε η νέα σειρά όπλων, το μικρότερο βάρος. Το πολυβόλο MAG είχε το μισό βάρος από αυτό του M-1919, ενώ απαιτούσε δύο ή ακόμη και ένα μόνο άνδρα για την επάνδρωσή του, σε σχέση με τους 3 που απαιτούσε ο προκάτοχός του.

Αλλαγή οπλισμού προς την σειρά HK

Μετά την κατασκευή του εργοστασίου φορητού οπλισμού στο Αίγιο στα τέλη της δεκαετίας του '70 με την επωνυμία ΕΒΟ, ο ελληνικός στρατός άρχισε να παραλαμβάνει τη σειρά τυφεκίων της γερμανικής Heckler und Κoch (ΗΚ) εγχώριας κατασκευής. Το πρόγραμμα παραγωγής διήρκεσε καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και μέχρι τα μέσα τnς δεκαετίας του '90.

Με τα παραχθέντα όπλα αντικαταστάθηκε το σύνολο του οπλισμού του Στρατού Ξηράς και έτσι αποσύρθηκε τόσο η σειρά Μ1 όσο και η σειρά FΝ. Η σειρά ΗΚ που σήμερα βρίσκεται σε χρήση είναι και αυτή διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών και περιλαμβάνει το τυφέκιo G-3Α3 (G = Gewehr = τυφέκιο), το τυφέκιo συμπτυσσομένου κοντακίου G-3Α4 (αντικατέστnσε τα υποπολυβόλα Τhomson), το τυφέκιο βαριάς κάνης ΗΚ-11 (αντικατέστησε τα οπλοπολυβόλα ΒΑR και FΑLΟ) και τέλος τo πολυβόλo ΜG3, που αντικατέστησε τo αντίστοιχο των 0,30". Αντίθετα, τα πολυβόλα ΜΑG της σειράς FN συνεχίζουν να παραμένουν σε χρήση ως ιδιαίτερα αξιόπιστα και λειτουργικά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ G-3A3
Γεμιστήρας20 φυσιγγίων
Διαμέτρημα7,62 mm x 51 ΝΑΤΟ
Θέσεις βολής2 (βολή κατά βολή, βολή κατά ριπάς)
Μέγιστος ρυθμός βολής500 - 600 φυσίγια / λεπτό
Ταχύτητα φυσιγγίου780 - 800 μέτρα / δευτερόλεπτο
Κινητική ενέργεια3.000 J (Joules)
Μέγιστο βεληνεκές3.700 μέτρα
Διαβαθμίσεις σκοπευτικού100, 200, 300 και 400 μέτρα
Μήκος1,025 μέτρα
Βάρος (άδειο / πλήρες)4,4 / 5,080 κιλά
Φωτογραφία του τυφέκιου G-3A3

Το G-3 "λύνεται" και "δένεται" εύκολα λόγω κατασκευής, ενώ ο καθαρισμός και η συντήρησή του δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό. Λειτουργεί με τη μέθοδο της εκτόνωσης αερίων και συγκροτείται από τα εξής κύρια μέρη: ο κορμός μετά της κάννης, το κοντάκιο, ο μηχανισμός του κλείστρου, η πιστολοειδής λαβή μετά του μηχανισμού της σκανδάλης, ο χειροφυλακτήρας, ο φλογοκρύπτης και η γεμιστήρα. Στα παρελκόμενα του όπλου, περιλαμβάνονται η ξιφολόγχη, ο αορτήρας και ο δίποδας.

Γ.Ανδρουλάκης - 01 Μαίου 2006