Δυνάμεις Καταδρομών

Γνωστοί και ως ΛΟΚ (Λόχος Ορεινών Καταδρομών), ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση και τον ανορθόδοξο πόλεμο, ενώ οι Αμφίβιοι Καταδρομείς έχουν ως αποστολή την προστασία των ελληνικών νησιών.

Συγκροτούνται οι Α', Β', Γ' Διοικήσεις Μονάδων Καταδρομών, με δύναμη 10 Λόχων Ορεινών Καταδρομών. Παράληλλα, δρομολογήθηκε η συγκρότηση μιας ακόμη Διοίκησης

Οι Διοικήσεις μετονομάζονται σε Μοίρες Καταδρομών, αποτελούμενες από δύο Τακτικά Συγκροτήματα των 4 ΛΟΚ εκάστη. Κάθε Μοίρα καθήσταται διοικητικώς ανεξάρτητη και οικονομικώς αυθύπαρκτη

Συγκροτείται στον Βόλο η Δ' Μοίρα Καταδρομών

Οι Γ' και Δ' Μοίρες Καταδρομών υπάγονται στην Διοίκηση Καταδρομών Νότου ενώ τον Σεπτέμβριο, κατόπιν νέας αναδιοργανώσεως, καθιερώνεται η νέα σύνθεση κάθε Μοίρας, με πέντε ΛΟΚ δυνάμεως 90 ανδρών και Λόχο Βάσεως, καθώς κρίθηκε σκόπιμη η έτι περαιτέρω ενίσχυση των μονάδων σε ισχύ πυρός

Οι Γ' και Δ' Μοίρες Καταδρομών υπάγονται στην ΙΙ Ταξιαρχία Καταδρομών

Η δύναμη των Μοιρών Καταδρομών καθορίζεται σε 4 ΛΟΚ και Λόχο Διοικήσεως, ενώ η Δ' ΜΚ μετασταθμεύει διαδοχικά στον Βόλο, στην Χαλκιδική και στην Θεσσαλονίκη.

Σχηματίζεται η 1η Τακτική Διοίκηση Καταδρομών, που το 1967 μετονομάζεται σε 1ο Σύνταγμα Καταδρομών. H έδρα του 1ου ΣΚΔ βρίσκεται στη Ρεντίνα και οι Μοίρες Καταδρομών αποτελούνται από 3 Λόχους Κρούσεως, ένα Λόχο Υποστηρίξεως (ΛΥΠ) κι ένα Λόχο Διοικήσεως (Λ/Δ). Κάθε Λόχος Κρούσεως απαρτίζεται από 4 Διμοιρίες, εκ των οποίων η μία είναι η Διμοιρία Υποστηρίξεως (ΔΥΠ), και η κάθε Διμοιρία με τη σειρά της αποτελείται από 3 Ομάδες, ενώ η ΔΥΠ χωρίζεται σε Ομάδα Πολυβόλων με 2 στοιχεία, Ομάδα Όλμων με 2 στοιχεία και Ομάδα Αντιαρματικών με 3 στοιχεία. O ΛΥΠ αποτελείται από τη Διμοιρία Πολυβόλων με 6 στοιχεία, Διμοιρία Όλμων με 8 στοιχεία και τη Διμοιρία Αντιαρματικών με 6 στοιχεία MILAN.

Η η Δ' ΜΚ εγκαθίσταται στο Στρατόπεδο "ΤΧΟΥ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ", στην περιοχή της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης

Η η Δ' ΜΚ παύει να λειτουργεί ως Μοίρα και αναλαμβάνει ρόλο Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Ειδικών Δυνάμεων, καθεστώς το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2010, οπότε και επαναλειτουργεί ως Μοίρα Καταδρομών

Πραγματοποιείται η διάλυση της Δ' Μοίρας Καταδρομών στα πλαίσια της νέας δομή δυνάμεων 2020-2034, με σκοπό την ενίσχυση του ποσοστού επανδρώσεως των λοιπών μονάδων

Σύμφωνα με την παράδοση, ο κάθε Λόχος διατηρεί ξεχωριστή ονομασία, όπως συνέβαινε με τους πρώτους ΛΟΚ που είχαν δημιουργηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης διεξάγεται στα βουνά της Ελλάδας και οι δυνάμεις αυτές ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, στην επιβίωση και στον ανορθόδοξο πόλεμο.

Οι Καταδρομείς απέκτησαν 'ικανό αριθμό' (sic) από drone Matrice 300 RTK, τα οποία φέρουν θερμικές κάμερες, έχουν μέγιστη εμβέλεια πτήσης τα 15 χιλιόμετρα και αυτονομία πτήσης 55 λεπτά.

Δυνάμεις Αμφίβιων Καταδρομών

Το σώμα αυτό δημιουργήθηκε λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούν στο μέτωπο του Aνατολικού Αιγαίου, το οποίο επιβάλλει την ύπαρξη ξεχωριστών μονάδων. Έτσι ιδρύθηκε το 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών με έδρα την Αθήνα, όμως η σύνθεση και δομή των μονάδων δεν είναι συμβατή με τις άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων λόγω της ιδιομορφίας της αποστολής τους. Έτσι, είναι οργανωμένες ώστε κάθε μονάδα να μπορεί να σπεύσει από τη βάση της προς ενίσχυση της άλλης. Οι Μοίρες είναι χωρισμένες σε ΕΤΕΘ ή ETEA για τα Δωδεκάνησα, ενώ ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις Μοίρες Καταδρομών αποτελεί η ύπαρξη των Λόχων Πλωτών στους οποίους υπάγονται τα πλωτά μέσα των Μοιρών.

Κατά πρώτο λόγο, αποστολή τους είναι η αντιμετώπιση της εχθρικής αποβατικής δύναμης που θα επιχειρήσει απόβαση, με τη διενέργεια αστραπιαίων επιθέσεων με τα ταχύπλοα σκάφη που διαθέτουν και κατά δεύτερον η υποδοχή και συνεργασία με τις άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων που θα σπεύσουν ως ενίσχυση.

Το 2023, μετά από επτά έτη αναστολής λειτουργίας, το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων επανέρχεται με προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτό να έχει προηγηθεί η εκπαίδευση επί έναν μήνα στο σχολείο κολυμβητού μάχης. Το συγκεκριμένο σχολείο λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Ν. Πέραμο για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ενώ η τελευταία σειρά αμφίβιων καταδρομέων που απέδωσε στις μονάδες ειδικών δυνάμεων ήταν το 2016.

Ζ' Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ)

Η Ζ' ΜΑΚ συστάθηκε το 1997, λίγους μόλις μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, ως δύναμη άμεσης επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Πρόκειται για μία αμιγώς επαγγελματική μονάδα που στόχο έχει την εφαρμογή του δόγματος «Ισοδύναμου Τετελεσμένου», καθώς και συγκρότησης μιας ευέλικτης δύναμης ταχείας αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακαταλαμβάνοντας το εθνικό έδαφος.

Η έδρα της βρίσκεται στη «γενέτειρα» των Ειδικών Δυνάμεων, το Μεγάλο Πεύκο, και η κύρια αποστολή της εστιάζεται στην εκδήλωση ταχείας αντίδρασης στο Αιγαίο, με σκοπό την προκατάληψη ή ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.

Όχημα Ειδικών Αποστολών – Επιχειρήσεων R-12B Flyer I

Η Ζ' ΜΑΚ διαθέτει ικανό αριθμό από τροποποιημένα τυφέκια Μ-16 Α2/Μ-4 με συλλογές RIS, επί των οποίων προσαρμόζονται σκοπευτικά παρελκόμενα. Για παράδειγμα, τα σκοπευτικά Red Dot και οι διόπτρες ACOG με σταυρόνημα αυξάνουν κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του μαχητή, τόσο σε εμπλοκές στόχων σε μικρές όσο και σε μέσες αποστάσεις. Η μονάδα διαθέτει και 3 οχήματα R-12B Flyer I, εξοπλισμένα με πολυβόλο FN-MAG των 7,62 χιλιοστών και βομβιδοβόλο GMG-40.

Το 2023 το ΕΤΑ και η Ζ΄ ΜΑΚ ανανέωσαν τον οπλισμό χειρός που χρησιμοποιούν, με την προμήθεια αριθμού Glock 17 των 9 mm, που υιοθετήθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις σε περιορισμένη κλίμακα το 1996. Τότε, αποκτήθηκαν συνολικά 300 πιστόλια, αριθμος που συμπληρώθηκε με επιπλέον ποσότητες τα επόμεα χρόνια. Η νέα παρτίδα αφορά στην έκδοση Glock 19X για το ΕΤΑ και Glock 17 Gen5 για την Ζ΄ ΜΑΚ. Το Glock 19X έχει συνολικό μήκος 189 χιλ., ενώ το βάρος με κενό γεμιστήρα ανέρχεται σε 704 γραμμάρια και με πλήρη φτάνει τα 890 γραμμάρια. Το Glock 17 Gen5 έχει συνολικό μήκος 202 χιλ., ενώ το βάρος με κενό γεμιστήρα ανέρχεται σε 708 γραμμάρια και με πλήρη φθάνει τα 945 γραμμαρια.

Ειδικός εξοπλισμός

Το 2023 ξεκίνησε η εκπαίδευση σε νέα αντικείμενα υψηλής δυσκολίας, όπως η πλατφόρμα AirTEP και το SPIES, ενώ οι δυνάμεις αμφίβιων καταδρομών ανισχύηθηκαν με καινούργια μέσα, όπως τα ταχύπλοα σκάφη Viking Norsafe S1200, οπλισμό και ηλεκτρονικά βοηθήματα, καθώς και αυξημένη συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων συμμαχικών και φιλικών κρατών. Στόχος είναι τα ΕΤΕΘ σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο να αναβαθμιστούν επιχειρησιακά και να προσεγγίσουν σε δυνατότητες τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου ΕΤΑ και Ζ' ΜΑΚ.

Η πλατφόρμα AirTEP

Η πλατφόρμα AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform) χρησιμοποιήθηκε δημόσια για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε επίδειξη κατά τη διάρκεια της Πολυεθνικής Άσκησης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «ORION 22», από Στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν πτυσσόμενο βραχίονα ο οποίος περιλαμβάνει ένα πολύ ισχυρό δίχτυ που αναπτύσσεται γύρω του σε σχήμα πενταγώνου σαν ανεστραμμένη ομπρέλλα. Συγκρατείται μέσω ειδικού σχοινιού μήκους περίπου 25 μέτρων και άγκιστρων από ελικόπτερο Chinook, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 10 καταδρομείς που δένονται πάνω στην πλατφόρμα ενώ μπορούν να κινούνται και να χρησιμοποιούν τον οπλισμό τους. Το ελικόπτερο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 100 κόμβους χωρίς πρόβλημα στη σταθερότητα ή περιστροφές και κλυδωνισμούς.

Ένα ακόμη αντικείμενο εκπαίδευσης των Αμφίβιων Καταδρομέων θα αποτελέσει το σύστημα SPIES (Special Patrol Insertion Extraction System), δηλαδή ειδικό σχοινί που αιωρείται από ελικόπτερο και χρησιμοποιείται για ταχεία προσέγγιση και απομάκρυνση από μια περιοχή ή ακόμα και μέσα από τη θάλασσα. Οι καταδρομείς με ειδικό άγκιστρο/δακτύλιο δένονται πάνω στο σχοινί και αιωρούμενοι απομακρύνονται με ταχύτητα.

Το άρθρο συνεχίζεται...

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής